plus i minus kod pravnog fakultet Union i drzavnog..

z!lic M

Početnik
Poruka
50
zdravo svima..treba mi pomoc
razmisljam o upisu na faks ali ne znam koji je bolji..drzavni ima tradiciju i kvalitet ali sam cuo da ga je tesko zavrsiti i vladaju veze sto mi se bas i ne svidja..
sa druge strane pravni fakultet Union pruza dobro obrazovanje,i verovatno ne zalazi u detalje kao drzavni i sam cuo da je ok fakultet i da stices znanje iz svake bitne oblasti prava,ali opet predavanja deluju neozbiljno i nemaju vezbe i testove sto drzavni pravni ima od pocetka godine.
jel zna neko ko je zavrsio fakultet bilo drzavni ili privatni,koji je pravi faks gde se ceni znanje i posle izlazis sa dobrom pravnom bazom
Hvala

sve zavisi od tvoje ambicije i tvoje sposobnosti
činjenica je da su ispiti lakši, manjeg obima i konkretniji i da su profesori tolernatniji
činjenica je da je na državnom u beogradu, uz sve veze i slično, kvalitet predavanja i kadar vrhunski
ako ti je cilj advokatura ili ako imaš negde da upadneš, onda ti je svejedno čiju ćeš diplomu imati kad položiš pravosudni ili kad te uglave
ako miliš ozbiljnije da se baviš pravom ili radiš u sudstvu ili državnoj upravi ili nekom jačem preduzeću, bez državne diplome teško
neću da bude kliše, ali imam drugaricu koja je 3 godine studirala kod države i nije očistila I godinu. kako je prešla na union krenula je da daje ispite...

pa pre se ti viskoobrazovani fizikalci uvale negde visokoobrazovani akademci
nego ono kao ti moralni komentari, generalno, su mi bezveze. kako će da troši pare, šta će i kako će nebitno je. pitanje je konkretno...

Ma jok ja nisam ni malo moralan, da imam para i ja bi otvorio privatni fakultet jer je to danas jedna od najisplativijih investicija u Srbiji. I za 10 godina bi se sredstva petostruko vratila. Dok je budala, biće i para.

Činjenica je da poznajem ljude koji su studirali, studiraju ili su završili neki od sijaset privatnih fakulteta Megatrenda, Uniona, Singidunuma, Privredne akademije iz Novog Sada i tako dalje i tako bliže. Činjenica je da niko od njih knjigu nije otvorio, nikada. Neko od njih je pošten pa kaže da je njegov fakultet рičkin dim, nekima je čak dekan jednog fakulteta rekao na ispitu da njega baš briga da li oni nešto znaju kad je njegova plata 3.000 evra mesečno...Dok drugi sa iste grupe kaže isto je kao na državnom, samo te profesori ne maltretiraju na ispitu. E tako, ti isti koji pričaju kako je teško i kako nije mnogo lakše od državnog su, gle čuda, završili u roku posle prebacivanja sa državnog, na kome su za 2 godine dali jedva 2-3 ispita, onda neki kojima glupost na uši izlazi, za koje se dobro sećam da su pali na prijemnom za srednju školu pored dve zbirke sa rešenim pitanjima i završili treći stepen neke tekstilne škole i bez problema upisali privatni fakultet (za državni moraš imati četvrti stepen osim za akademiju umetnosti) itd.Ali danas svi oni rade kao magacioneri u Maxiju, prodavci u trafici, radnici na građevini i sl. Jedan doduše radi u struci, ali kod tate u firmi zašta privatni fakultet služi: da mamina i tatina deca kojima je budućnost već obezbeđena dobiju kakvu-takvu diplomu i naravno za čerupanje budala koje nema za šta kuče da ujede i teškom mukom sakupe tih 1.500-2000 evra za školarinu. Ali tako i treba. Kao što rekoh, dok je budala biće i para.

ne bih se slozio sa nekima...moj brat od strica je hteo politicke nauke i nije upao,nisu prosirili listu sto je bezobrazluk za faks koji siri liste unazad 5 godina...pravni drzavni su kod njega upisivala deca koja ne znaju sta ce sa zivotom...drzavni prima ogroman broj djaka,jako je tesko izboriti se u nenormalnoj konkurenciji,korumpiran je fakultet,prosek studiranja je 8 godina-meni to ne zvuci primamljivo
Upisao je Union i kaze da su profesori ok,kao i svuda neko ide na predavanja neko ne ide,verovatno je i nizi kriterijum ali ima veoma bliske odnose sa profesorima,uvek ga mogu pitati za misljenje ili neku pomoc...granica izmedju privatnih i drzavnih se polako brise,poslodavci gledaju vase znanje a ne koji fakultet su zavrsili...a opet on se ne moze osecati jadnim jel ima pare da plati sebi obrazovanje!dati 2 soma evra za ovaj fakultet,je po njemu bolje nego muciti se na drzavnom,dozvoljavati da placas sve zivo i svasta i da studiras 10 godina...opet on planira da zavrsi na vreme studije...

ne bih se slozio sa nekima...moj brat od strica je hteo politicke nauke i nije upao,nisu prosirili listu sto je bezobrazluk za faks koji siri liste unazad 5 godina...pravni drzavni su kod njega upisivala deca koja ne znaju sta ce sa zivotom...drzavni prima ogroman broj djaka,jako je tesko izboriti se u nenormalnoj konkurenciji,korumpiran je fakultet,prosek studiranja je 8 godina-meni to ne zvuci primamljivo
Upisao je Union i kaze da su profesori ok,kao i svuda neko ide na predavanja neko ne ide,verovatno je i nizi kriterijum ali ima veoma bliske odnose sa profesorima,uvek ga mogu pitati za misljenje ili neku pomoc...granica izmedju privatnih i drzavnih se polako brise,poslodavci gledaju vase znanje a ne koji fakultet su zavrsili...a opet on se ne moze osecati jadnim jel ima pare da plati sebi obrazovanje!dati 2 soma evra za ovaj fakultet,je po njemu bolje nego muciti se na drzavnom,dozvoljavati da placas sve zivo i svasta i da studiras 10 godina...opet on planira da zavrsi na vreme studije...

E super onda što imaš takvo mišljenje, tako da ne razumem šta si hteo ovom temom? Da ti aminujemo upis na UNION? Ok, eto aminujemo ti, furaj brate...A vlasnik neka pribeleži u svoju imovinsku kartu još 8-10 hiljada evra koje će zaraditi na prodavanju magle.

Back