plućna hipertenzija

• Začetnik teme Začetnik teme valja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

valja

Obećava
Poruka
75
O ovoj bolesti se malo zna jer je retka,ne može se izlečiti a za spasavanje života se često preporučuje transplantacija.
Iz ličnog iskustva mogu reći da nije sve tako crno i molila bih da se jave oni koji imaju ovu dijagnozu da savetima pomognemo jedni drugima.z:poz:

Poslednja izmena:
Obaveštenje za pacijente
U Srbiji je osnovano udruženje obolelih od plućne hipertenzije i priključilo se ostalim PH organizacijama u regionu i Evropi.
Za kontakt i više informacija posetite stranice na fejsbuku PH Serbia i na Google+ Plućna hipertenzija Srbija.

Poštovanje!
Nova sam na forumu i vidim da ima vas koji ste čuli i iskusili plućnu hipertenziju. Za nju nisam čula do prije godinu dana, kada je dijagnostifikovana mojoj mami. Inače, ona je '55. godište, ima SLE+MBVT, plus masu nekih drugih bolešćura (da tako kažem), a propratne "pojave" su infarkt, perikardni izliv i plućna hipertenija 72mmHg. Koristi kardiološku terapiju i pronizon, danas je trebala raditi TEE pregled srca, ali se doktor nije usudio, kao ne bi podnijela. E sada, da li ima iko ikakvu ideju šta da radim, da joj probam nabaviti još neke lijekove (mada je na većinu alergična) ili kako da se postavim. Pročitala sam da je kratak životni vijek pri PAH-u, ali koliko i kako. Molim vas, ako iko ima išta pametno da mi kaže, slobodno, jer već se pripremam na najgore i strahujem svaki put kada mi zazvoi telefon.
Hvala i pozdrav

Postoji primarna plućna hipertenzija kod koje je uzrok bolesti nepoznat i sekundarna PH koju ima vaša mama i posledica je drugih bolesti.
Što se tiče lekova ne postoji ništa što može izlečiti PH,većina pacijenata koristi vijagru(sildenafil) da se stanje ni bi pogoršalo.
Životni vek je kratak ukoliko se ne koristi nikakva terapija,zbog toga je neophodno upoznati javnost sa simptomima bolesti.Zbog visokog pritiska i otpora u krvnim sudovima pluća, desna srčana komora radi pod ogromnim opterećenjem i sve više slabi.
Ja imam PPH već 15 godina i osećam se neuporedivo bolje u odnosu na vreme kada je otkrivena bolest.
Iz ličnog iskustva mogu reći da je neophodna promena ishrane i načina života.Uz zvaničnu medicinu sam posle dosta istraživanja uključila pojedine prirodne proizvode koji mi mnogo pomažu i sigurna sam da je u mom slučaju to dobitna kombinacija.

Poštovanje!
Hvala na odgovoru. Znam, pročitala sam to. Problem i jeste što ona ne koristi nikakvu konkretnu terapiju za to, a doktori samo prebacuju sa jednog na drugog.
Smijem li pitati šta koristite (klasična medicina, alternativna i ishrana)?
Hvala

U ishrani sam so i industrijske prerađevine svela na minimum,jedem dosta semenki,orašastih plodova,hladno ceđenih ulja,integralnih žitarica,sirovog povrća,voća...
Pravim napitke od kefira,kombuhe,razne namaze..
Od klasične medicine koristim lek za razređivanje krvi,izbacivanje viška vode i lekove za srce.
Od alternative po potrebi,aloe vera gel,matični mleč,lycium,koenzim q10,aminokiselinu L arginin,omega3 omega9,minerale....
Ukoliko niste iz Srbije molim Vas pošaljite mi privatnu poruku da Vas povežem sa udruženjem iz vaše države.

Hvala puno!
Nisam, iz Republike Srpske sam. Pošto sam novi član i uopšteno prvi put član nekog foruma, pokušala sam da pošaljem, ali piše da još uvijek nemam te mogućnosti. Sačekaću malo, pa ću Vas valjda uspješno kontaktirati. Hvala još jednom. Pozdrav!

O ovoj bolesti se malo zna jer je retka,ne može se izlečiti a za spasavanje života se često preporučuje transplantacija.
Iz ličnog iskustva mogu reći da nije sve tako crno i molila bih da se jave oni koji imaju ovu dijagnozu da savetima pomognemo jedni drugima.z:poz:

Cao.
Najnoviji lek za lecenje plucne hipertenzije je BONSETAN. To mu je genericko ime leka. Takodje veoma efikasna je SILDENAFIL (VIJAGRA). Jesu skupi ali su kvalitetni i pomazu.

Srdacno,
Doktor Medicine.

Cao.
Najnoviji lek za lecenje plucne hipertenzije je BONSETAN. To mu je genericko ime leka. Takodje veoma efikasna je SILDENAFIL (VIJAGRA). Jesu skupi ali su kvalitetni i pomazu.

Srdacno,
Doktor Medicine.

Ma sta cemu BONSETAN da se truje ima negativnih efekata a i da zaradjuej farmakomafija na njemu. Zasto bi to pio kada postoji recitovanje Jevandjelja koje totalno regenerise bolesno telo pacijenta i posle pravi preventivu i zasticeniste od svih bolesti. Bolje cak i od MMR vakcnine sunce ti, cuo sam da moze majke da vode decu na jevandjelja nedeljom, ako nece da vakcinisu decu i ako su u antivakserskom taboru Sladjrijanke Velkov.

Al mora da se pazi ako se vode deca u subotu na jevandjelja, to se ne vazi i onda ce vas napadati virusi i bakterije, jer jevandjelja recitovana subotom su zapravo subotarska a svi znamo da su subotari sekta i to nije prava vera.

Zna se koja je prava vera, prema tome samo nedelja i recitovanja, kakvi bonsetani, kakve plucne hipertenzije, malo tamjana i oce nas, i pluca ko nova. Mozete cak i da pusite cigare posle, ko vecina popova.

Srdacno,
Master teologije i ostalih religijskih nauka.
(ironija).

Što se tiče same teme, ja imam jednu ideju koju bi neko od vas mogao da isproba.

Naime, pre četiri godine sasvim slučajno u šumi pronađem dve osrednje gljive, Hrastove sjajnice (Ganoderma lucidum). Kako sam već prethodno pročitao dosta tekstova o njenoj lekovitosti, odlučih da je isprobam na sebi. Pritisak mi je tada izbijao na 165/95. Već sam po preporuci lekara dobio par kutija nekog leka za pritisak i kupio nov aparat za merenje istog. Međutim, kako sam tradicionalno naklonjen biljnim lekovima i tablete pijem samo u krajnjoj nuždi, rešim da probam sa gljivom pre no što počnem da gutam tablete protiv pritiska.. Iseckam gljive na sitne komade, osušim i sameljem u mlinčetu u fini prah.
Pronađem uputstvo na netu i krenem da ispijam čaj od mojih Reišija.
I da skratim priču. Oborio sam pritisak čak ispod normale. Desilo se naglo, iznenada. Trajalo je nekoliko dana tog pomalo neprijatnog prilagođavanja na niži pritisak, ali nakon toga došao sam na 120/80.
Taj pritisak imam i danas. Ganodermu ponekad popijem onako preventive radi. Kada je pronađem u šumi. Izuzetno je retka gljiva.

Dobra osobina ove gljive je što ima izraženo antikoagulantno dejstvo, što bi logično dobrodošlo kod problema sa plućnom hipertenzijom gde pored spazma ima i krvnih ugrušaka pretpostavljam. Ne sme se stoga koristiti paralelno sa sintetičkim antikoagulansima, a ne smete imati otvorene rane na telu, pre i posle operacije je ne koristiti.

Dosta sam rekoh već, o njoj pročitao i dosta saznao ( pre no što sam je na sebi isprobao, a i kasnije), i mislim da je stvarno jedna od najlekovitijih prirodnih darova na planeti.

Azijati su verovali i danas veruju u njena mistična svojstva.

Ja verujem, i tvrdim da može izlečiti hipertenziju. Ona ubrana u prirodi - na hrastovom panju.

Vredi pokušati, u svakom slučaju neće naškoditi zdravlju,

Pozdrav, forumašima posebno članovima ove teme
Naime moja mama koja već 21 godinu ima visok pritisak nedavno je saznala da boluje i od plućne hipertenzije. Na početku sam bila jako sretna što je konačno saznala pravi uzrok svojih tegoba ali vrlo brzo nakon što sam malo detaljnije pogledala na internetu sam se jako prepala. Moja mama ima 62 godine a prema onom što sam pročitala osobe sa ovom dijagnozom imaju jako loše prognoze u pogledu dužine života, čak i sa terapijom. Njen plućni tlak je
44 mmHG i dijagnoza je postavljena uvz srca. BTW mi živimo u BiH. Dobila je terapiju, pa je rečena kontrola za 15 dana kod kardiologa. Evo ja se nadam da ćete me vi malo rasteretit i dati korisne savjete.
Unaprijed hvala

Dobar dan arnelau,
čitajući tekstove na netu o PH bi se zaista svako prepao.
Plućni pritisak od 44 uopšte nije alarmantan ali je jako bitno da se zaustavi i ne raste dalje.
Savete o tome kako ja uspevam PPH da držim pod kontrolom od 1998 godine,možete pročitati na mom FB ili G+ profilu.
Javite mi se na e mail da Vam prosledim.
Takođe Vas mogu povezati sa mojom prijateljicom koja je predsednica udruženja obolelih od PH u Bosni.

Како држиш под контролом примарну плућну хипертензију? :)

Мислим да није никакв проблем да напишеш шта користиш од препарата. Сумњам да би сметало модерацији.

Ne znam kakva su pravila foruma po tom pitanju.
Susretala sam osobe koje su svoje tegobe pripisivale nekim drugim bolestima i njihovi lekari takođe a jako je bitno da se dijagnoza PH postavi što pre da srce ne bi stradalo.
Zbog toga sam detaljno napisala simptome koje sam ja imala a karakteristični su za PH.
Da biste stekli kompletnu sliku o tome kako je bilo kada mi je otkrivena Primarna plućna hipertenzija a kako je sada objaviću moju priču iz 2 dela.
Ako nije po pravilima neka admimi obrišu.

- - - - - - - - - -

Moj život sa plućnom hipertenzijom I deo

Ovo je priča koja traje 17 godina i došlo je vreme da je napišem.Motiv je moja potreba da iskažem zahvalnost,želja da me bolje upoznate a ponajviše nada da će je pročitati neko koga muče slični problemi.
U oktobru 1998. godine iznenada počinjem da se zamaram pri penjanju uz stepenice i po uzbrdici.Pripisujem to manjku kondicije i čekam da prođe.Ne prolazi,naprotiv simptomi se pojačavaju i pri manjem fizičkom naporu dolazi do lupanja sca,trnjenja ruku od prstiju do ramena,zujanja u ušima,gubitka “slike” pred očima,probija me hladan znoj,imam osećaj kao da nosim težak teret na leđima,noge jedva pokrećem.Kratak dah,konstantne glavobolje,vrtoglavice,nesvestice,mučnina povraćanje,stomak kao u sedmom mesecu trudnoće...Pitam se šta me je snašlo?Gledam stepenice koje me dele od kupatila,izgledaju mi kao Mont Everest.Napravim par koraka,sednem da se odmorim i tako nekoliko puta do vrha.Na spratu legnem na prvi krevet i tek posle 10-ak minuta kada se normalizuje puls stižem do kupatila.Tu sam se prvi put onesvestila,suprug se jako uplašio i naterao me je da potražim pomoć lekara.EKG pokazuje da nešto nije u redu,kreću ispitivanja,svuda se čeka,prolaze dani ali ipak posle nekog vremena stižem na institut za KVB u Sremskoj Kamenici.Ultrazvuk srca koji je prilično dugo trajao,kontrast i na kraju konačno dijagnoza.Primarna plućna hipertenzija,nikad čula.U ono vreme nisam mogla da se konsultujem s Googlom,retko ko je imao i mobilni telefon a kamoli internet.Pretražila sam enciklopedije nisam našla ništa,većina lekara ne zna o čemu se radi a oni koji su čuli nisu imali do sada pacijente sa tom dijagnozom.Imala sam mnogo sreće da naiđem na kardiologa dr Pirošku Mesaroš koja je uložila veliki napor da dođe do informacija iz inostranstva kako bi meni pomogla. Objasnila mi je da se funkcija srca značajno smanjila,desna strana srca zbog ogromnog napora uvećala,srčani mišić je oslabio.Razlog za to je sužena plućna arterija i pritisak u plućima 4 puta veći od normalnog.Posledica je nedostatak kiseonika u krvi što izaziva silne tegobe.Lek za ovu bolest ne postoji.Pitam je od čega je sve nastalo,kaže uzrok je nepoznat i do dan danas nisam saznala.U januaru 1999. primljena sam na ispitivanje i lečenje u KVB.Veliki problem nastaje jer inače imam nizak krvni pritisak koji se dodatno snižavao zbog lekova koji su bili neophodni da koliko toliko prošire sužene krvne sudove.Posle 2 onesvešćivanja prebacili su me u šok sobu,gde se dovoze pacijente na oživljavanje posle infarkta.Tu sam provela oko mesec dana uz zabranu ustajanja sa kreveta.Sledi kateterizacija,bronhoskopija,infuzije, pucanje vena,otvaranje veštačke vene na vratu,maska sa kiseonikom bez koje nisam mogla ni da se uspravim iz ležećeg u sedeći položaj...Kada su mi izvukli litre i litre vode,razredili krv malo sam došla sebi.Želim da se zahvalim divnom osoblju u koronarnoj jedinci koje me je negovalo,dr Mesaroš i profesoru Stojšiću koji su uložili veliki trud da sa klinikom u Beču ugovore da me prime na pregled.Izolovana u bolnici nisam znala da u Beč ustvari idem jer se razmatra mogućnost transplantacije pluća,nisam imala pojma da je pokrenuta akcija skupljanja novca za moj odlazak,da je skoro nemoguće dobiti vizu jer se sprema bombardovanje.Želim da se zahvalim svojoj porodici koja je u tom periodu preživljavala veliki stres.Brat i suprug su se razleteli na sve strane tražeći pomoć. Rodbini,prijateljima,kolegama,poznanicima... koji su pokazali koliko im je stalo do mene.Ogromno hvala svima od srca. 8 mart 1999.Beč - posle pregleda i analiza dr Irena Lang u konsultaciji sa prof. Klepetkom piše mi otpusnu listu.Stanje je vrlo ozbiljno,transplantacija pluća još nije neophodna ali pacijent treba da se javi čim se stanje pogorša(čitaj i ako-kada skupi novac)da se stavi na transplantacionu listu.Bili su sigurni da ću se vratiti,bilo je samo pitanje vremena. Vraćam se kući sa saznanjem da su lekari učinili za mene koliko su mogli i to je to.Leka nema a svakodnevne nesvestice,glavobolje,mučnina i jako zamaranje pri najobičnijem saginjanju da vežem detetu pertle mi ograničavaju normalne dnevne aktivnosti.U međuvremenu počinje bombardovanje,zauvek će mi ostati u sećanju 6.05.1999.zakazana mi je kontrola na institutu u Kamenici a ne mogu da pređem iz Novog Sada jer su srušeni svi mostovi...i tako plovi skela i kada smo bili na sred Dunava začuje se sirena za vazdušni napad.Naježim se svaki put kada se setim. Osim fizičkih problema neminovno dolazi i do psihičkih.Prvo šok,neverica,samosažaljenje,pitanja samo izviru...zašto baš ja?Šta je uzrok?Kako dalje? A odgovora nema.Imala sam 30 godina kada me je dr na komisiji poslao u invalidsku penziju sa obrazloženjem da ne želi da me nosi na savesti ako mi se nešto desi.Pala sam u depresiju,osećala sam se nemoćno,beskorisno,bezvoljno.Bilo je dana kada nisam imala snage ni volje da ustanem, ali morala sam.Bila sam potrebna mojim dečacima.Dejan je tek krenuo u prvi razred a Srđan je imao samo 5 godina.
Oni su bili dovoljan razlog da se trgnem i odlučno se suprotstavim bolesti.Pomislila sam,lekari su učinili šta su mogli sada je red na mene.

Poslednja izmena od moderatora:
Pravila foruma su takva da je zabranjeno postavljanje linkova ka facebook-u, blogovima i drugim forumima, pa sam ubacio ceo tekst u tvoj komentar. Medjutim, posto je maksimalno dozvoljeno 10000 karaktera po jednom postu, a ovo je doslo do preko 13000 karaktera, drugi deo teksta nije mogao da stane, pa ga ubacujem ovde:

II deo- Kako sam ,,ukrotila” plućnu hipertenziju

Suočena sam činjenicom da se posle godinu dana korišćenja lekova ne osećam bolje i sa obrazloženjem lekara da se plućni pritisak ne može smanjiti,u najboljem slučaju miruje a ponekad nastavlja nekontrolisano da raste, što dovodi do hitne potrebe za transplantacijom pluća,često i srca i pluća ili do smrti.Odlučila sam da pomoć potražim u prirodi. Mnogo sam čitala,istraživala,isprobavala na sebi i sada želim sa vama da podelim rezultate svega toga.Shvatite ovo kao svojevrsni alternativni vodič za lakši život sa PH. - Osluškujte signale koje vam organizam šalje,šta mu smeta a šta prija,usporite.Ja sam to naučila na teži način,zanemarujući alarme, preforsirala sam se i onesvestila na sred ulice,dva puta.Sada tačno znam gde je granica,kada moram da stanem gde god se nalazila, sačekam da se normalizuje srčani ritam i polako nastavim. - Promena načina ishrane je od izuzetne važnosti.Najbitnije je smanjiti so na najmanju moguću meru jer zadržava vodu u organizmu,stvara otoke,otežava rad srca.Kuhinjsku so sam zamenila himalajskom i koristim je štedljivo,grickalice semenkama i orašastim plodovima.Izbegavam suhomesnate proizvode,konzervisanu hranu,ne pijem gazirane sokove.Šumeće tablete nikako,prepune su natrijuma kao i pojedine mineralne vode.Mivela ima najbolji sastav,mada uglavnom pijem običnu vodu.Potrebno je bar 1,5 l dnevno da bi viskozitet krvi bio dobar i cirkulacija brža.Margarin ne jedem godinama koristim maslac,kikiriki puter,kokosovo ulje.U mini pekari pečem hleb od mešavine integralnih brašna,pravim kefir koji je prepun probiotika,namaze od semenki,salate prelivam hladnoceđenim uljima,najčešće maslinovim.Nezasićene masne kiseline su veoma važne za srce i krvne sudove.Uglavnom malo mesa i mnogo povrća.Zeleno povrće sadrži mnogo hlorofila,potreban nam je jer ima skoro identičnu hemijsku strukturu kao hemoglobin.On dostavlja magnezijum u krv a hemoglobin kiseonik.S druge strane zeleno lisnato povrće,kupusnjače,zeleni čaj,alge... sadrže mnogo K vitamina koji smanjuju dejstvo antikoagulantnog leka.Na trombo testu krv bude gusta,potrebne su česte kontrole ali to nije razlog da se odreknete zdrave hrane,samo treba znati napraviti balans .Crveno voće,seme lana,susam,orasi,cimet,kari, đumbir(koristiti u malim količinama),razređuju krv i beli luk ako volite.Ja ne podnosim ni miris ni ukus svežeg,koristim u perlicama,koncentrovane bez neprijatnog mirisa. Godinama pravim i pijem kombuhu koja sadrži prirodan heparin i rezultati tromb testa su mi uvek u redu. -Mučile su me svakodnevne glavobolje,mučnina,vrtoglavica,umor i jetra mi je bila otečena a to je očigledan znak da je preopterećena zbog nakupljenih toksina,ostataka od lekova.Rešenje postoji to je detoksikacija.Slušajući moju dragu Sonju Knežević dok je pričala o Aloe Vera gelu znala sam da je to upravo ono što tražim.Zahvaljujem se Sonji i dr Mariji Ratković na brojnim savetima,smernicama koje su mi bile od velike pomoći.Nisu mi obećavale čudotvorno izlečenje,naglasile su da se aloe vera gel pije uporedo sa lekovima.Smanjuje neželjena dejstva a pojačava apsorpciju hrane i lekova,oblaže i štiti sluznicu želuca,eliminiše štetne materije iz organizma i tako rasterećuje jetru.Već posle par dana su nestale nuspojave,imala sam više snage,bolje sam spavala.Stanje je počelo da se poboljšava i na kontroli posle 40 dana doktorka je bila zbunjena smanjenjem plućnog pritiska.Aloe vera sadrži obilje vitamina,minerala,aminokiselina neophodnih za pravilnu ćelijsku ishranu,jača imunitet....Naše ćelije se stalno regenerišu i da moguće je da nove zdrave ćelije polako zamenjuju stare bolesne.Kod mene je došlo do jačanja srčanog mišića, poboljšana je efektivna funkcija desne komore. U tome su mi pomogle Licijum tablete,to su godži bobice kod nas poznate tek od skoro.Matični mleč koristim za smirivanje lupanja srca i protiv stezanja u grudima.U 1 lingvaleti ima 250 mg mleča,topi se pod jezikom i u roku od 20 minuta dospeva u krv i smiruje,opušta.Koenzim Q 10 je prva pomoć za srčani mišić,pojačava snagu srčane kontrakcije,čini da krvni sudovi ostanu elastični.Koristim Cardio health jer 1 kesica sadrži 80mg COQ10+vitamine,minerale,seme grožđa,đumbir,bosweliu,list masline.U jednoj kesici se nalazi sve što je potrebno za zdravlje srca i zdrav nivo homocisteina.Aminokiselina L arginin podstiče stvaranje azot oksida koji relaksira krvne sudove i obezbeđuje normalan krvni pritisak i dobru cirkulaciju kroz sve krvne sudove u organizmu,čak i one sužene u plućima,olakšava disanje.Argi + koji ja pijem ima 5 grama L arginina u 1 dozi+antioksidante iz nara i bobičastog voća koji mu pojačavaju dejstvo.Periodično koristim suplemente omega 3 i omega 9 masne kiseline,ginko bilobu,kompleks vitamina i minerala.Uvek isključivo prirodnog porekla jer ih organizam prihvata kao hranu i maksimalno iskorišćava za razliku od veštačkih stvorenih u laboratoriji.Naletela sam jednom na netu na tekst o tibetanskoj dr koja je bila zvanični lekar Dalaj Lame,pisalo je da leči PH kuglicama od biljaka, ali ona je živela u Indiji,daleko.Fascinirana sam njihovim načinom dijagnostike,dodirom preko pulsa bez aparata postavljaju preciznu dijagnozu.Posle nekog vremena javila mi se majka dečaka obolelog od PH,spomenula sam joj dr a njena reakcija je bila,,idem u Indiju da donesem kuglice mom sinu i tebi”i zaista je donela.Hvala ti Biljana Markovic,tvoja velikodušnost vraća veru da prave ljudske vrednosti još postoje.Ispostavilo se da je tekst bio star, dr je u međuvremenu umrla a ćerka je zamenila.7 meseci sam tucala kuglice u avanu i pila ih sa toplom vodom,bilo je poboljšanja u smislu bolje cirkulacije,imala sam mnogo energije i lakše disala.Odustala sam jer mislim da je potrebno da me lično pregleda njihov dr da bi mi odredio odgovarajuću kombinaciju biljaka.Moje doktorice su upoznate sa proizvodima koje koristim i slažu se da nastavim jer mi očigledno pomažu.Zahvaljujem se dr Anastaziji Stojšić Milosavljević i dr Senki Milutinov što su podržale moj izbor.Jasno im je da je u mom slučaju alternativa mnogo pomogla da se osećam bolje,što i rezultati testova dokazuju. Danas mogu da se popnem na drugi sprat bez problema, malo odmorim i nastavim do petog.Procenat kiseonika u krvi i kapacitet pluća su kao kod zdrave osobe,sve u svemu živim skoro normalan život.Imam dijagnozu ali većinu simptoma PH nemam.Ne plašim se da će se stanje pogoršati,mislim da sam naučila da držim bolest pod kontrolom. Verujem da rezultati mogu biti još bolji,trudiću se da to i postignem.
Želim da vam poručim da niste ni svesni koliko možete sebi da pomognete.Nemojte očekivati da lekari učine čuda za vas,izbegavajte previše da mislite i čitate o bolesti jer su tekstovi na netu o PH prilično obeshrabrujući.Ako ste okruženi lošim mislima tako ćete se i osećati.Mene opušta čitanje knjiga,dekupaž,nega cveća,šetnja sa drugaricama....mnogo toga novog još želim da naučim.Posvetite se stvarima koje volite a do sada niste imali vremena za njih.Osmeh i samo napred,ne dajte se.

Dobar dan arnelau,
čitajući tekstove na netu o PH bi se zaista svako prepao.
Plućni pritisak od 44 uopšte nije alarmantan ali je jako bitno da se zaustavi i ne raste dalje.
Savete o tome kako ja uspevam PPH da držim pod kontrolom od 1998 godine,možete pročitati na mom FB ili G+ profilu.
Javite mi se na e mail da Vam prosledim.
Takođe Vas mogu povezati sa mojom prijateljicom koja je predsednica udruženja obolelih od PH u Bosni.

valja hvala Vam puno na pozitivnim sugestijama. Pročitala sam Vaše iskustvo i kako se Vi "borite". Kod mene majka već prvu terapiju koju je dobila nije podnosila. Pokušala je tri dana ali su nuspojave bile jako teške. Sad je ljekar predložio manje doze i da se postepeno uvodi jedan po jedan lijek. Nadam se da će situacija ići na bolje. Naravno potrudit ću se da obezbjedim ove dodatke prehrni koje ste i Vi naveli.

Lekovi za srce i diuretici snižavaju krvni pritisak,dok se organizam ne navikne dolazi do naglog pada pritiska i jakih nesvestica i vrtoglavica.
Postepeno povećavanje doze,korišćenje lekova sa produženim oslobađanjem koji imaju oznaku Retard i razmak od 2-3 sata između uzimanja različitih lekova,da ne bi počeli u isto vreme da deluju može biti od pomoći.

Postovana Valja,
moja cerka boluje od primarne plucne hipertenzije,koja progresivno napreduje.Mada se lecimo u inostranstvu,verujem da bi altreantivni nacin ovde bio od najvece koristi,a ne iskljucujem ni mogucnost lecenja na nacin koji opisuje dr iz Indije.Molim Vas da me kontaktirate,na bilo koji od nacina.

Draga Valja,
Mojoj sestri (22) je prije mjesec dana dijagnostikovana plucna hipertenzija, iz CG smo, ne znam da li postoji udruzenje oboljelih, voljela bih da me kontaktirate, nova sam na forumu, kako biste me uputili u Vas nacin lijecenja bolesti. Pozdrav

Back