За Пловдив сам знао одавно, али најмање због његове лепоте, уопште нисам знао да толико град леп, иако је други највећи град у Бугарској. Знао сам од пре, кроз историју је био други по значају трговине након Истанбула и дом Јеврејима, Грцима, Ромима, Јерменима, Словенима и Бугарима за време Османског царства. Дефинитивно, један од најстаријих градова у Европи са aylyak атмосфером. Бугарски песник Христо Данов писао како су људи у Пловдиву цео дан проводили у кафанама. Људи одлаже у кафану, написао је, да пуше, разговарају, пију кафу и ''нестрпљиво чекају да Сунце зађе како би могли да пређу на ракију од шљиве''
Пловдив данас има титулу Европске престонице културе.
Туристички сам провео седам дана у Пловдиву пре три године и једном речју: прелепо.
Дефинитивно, треба посетити: црква Св. Марина Великомученица, црква Успења Св. Богородице, римски театар, кућа у којој је смештена ренесансна збирка Историјског музеја, брдо Небет тепе, споменик уједињења, Имарет џамија и турбе, Чифте бања (бивше турско купатило), Ламартин кућа и Етнографски музеј. Ово остало си посетио (ако је закључити према фотографијама које си поставио)