Plombe

U poslednje vreme, crne se prevazilaze. Istina je da su dugotrajnije, ali su amalgamske, pa ide ta priča o živi i eventualnoj šteti.
Međutim, bilo da je to marketing ili ne, nije naše, prosto, ide se ka tome da se koriste tzv.bele...
A i estetski jesu lepše, i ja sam za njih... :)

Тамне, амлгамске, јер су дуготрајније, отпорније на притисак, боље заптивају, ређе се мењају...
А да...жива?
Па елементарана жива у амалгаму није опасна, а има је у микро количинама, незгодна су само органска једињења живе као метил жива.
На јако видљиве предње зубе, попут секутића или очњака(мада се очњаци изузетно ретко кваре) беле, због естетике, иако су оне механички неотпорне, ако је већа пломба лако спада и мора се поново нанети на зуб, а пре тога се зуб струже и бива све мањи...
Можда је ту боље решење, бар када је већа пломба и на нападним ивицама зуба ставити навлаку.

Dobar prijatelj mi je zubar i napricao mi je raznih stvari oko toga. Amalgamske jesu dugotrajnije, bolje vezuju u mokroj sredini gde npr bele moraju da se polimerizuju sa onim plavim svetlom i mora da bude suvo kad se nanose. I sad sa tim belim plombama imas klase. Tipa koje su generacije, proizvodjac, da li je koriscen neki nano polimer, bla bla... E sad isto kaze da plombe valja menjati na svakih 5 god i ako nemas problem sa tim zubom odnosno ako ne osecas da imas problem tako da ti se svodi na isto osim sto bele estetski lepse izgledaju.

Да се мењају пломбе на пет година?
Први пут ово чујем. :think:
Логика тог подухвата је ?

NIje zbog materijalne koristi. Jeste sad ce na svakih pet godina da mu donese milionsku zaradu... Stvar je sto prvo kad se nesto plombira i bez obzira koliko je to dobro uradjeno, da li je postavljana podloga za plombu, pa ona kiselina da malo nagrize i napravi zidove hrapavije da plomba bolje legne i cak i tad uvek se desava nesto ispod te plombe. To je prvo kontrola da li je sve uredu, a isto tako saniranje plombe jer posle pet godina mora imati mehanicka ostecenja.

I da im je do zarade, pa pevali bi pesmu da plombe moraju da se menjaju svakih mesec dana. Inace ovaj zubar mi je bas odlican prijatelj i mene nema razloga da laze.

Logika je pojavi sekundarnog karijesa ispod plombe zato sto se stvaraju mikropukotine. Znamo da se svaki materijal u zavisnosti od temperature skuplja i siri. Zub i plomba su dve razlicite vrste materijala, sa razlicitim karakteristikama. Zapravo tendencija skupljanja i sirenja plombe u odnosu na zub je mnogo veca. Zbog toga dolazi do stvaranja mikropukotina i prodora bakterija pa samim tim i do pojave sekundarnog karijesa.

Zbog ovakvih paranoika je tesko biti zubar u Srbiji. Kad cete prestati da razmisljate da neko zeli da vas upropasti, da vas prevari , da vam uzme pare.
Na zalost cesto sam video da ljudi vodjeni paranojom da izmisljamo nepotrebne intervencije u ordinaciji u kojoj radim i da zelimo da im uzmemo sto vise para odu na drugo mesto gde ce "sve da im srede za duplo manje para i uz duplo manje posla", cesto su i zvali da nas pljuju kako smo prevaranti......99% tih slucajeva se zavrsilo povratkom u ordinaciju gde radim ali na zalost cesto nije moglo mnogo da se pomogne, cesto je bio slucaj da damo gde smo mi indikovali jedan lep most, fiksni rad.....posle intervencije nekog genijalca u nekoj drugoj ordinaciji koji ce sve da zavrsi za 5 dana uz duplo manje para...prica zavrsi na totalnim protezama jer se zubi ne mogu spasiti.

Dragi pacijenti nisu skupe ordinacije dzabe skupe!!!

Back