PLES VELOVA

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)

PLES VELOVA

Da li čovek može suštinski da se menja? Da li svesno može da promeni svoju osnovnu strukturu koja mu je sudbinski i genetski data s napomenom da genetika takodje pripada sudbinskom umeću? Dakle, da li može svesno toliko da promeni sebe da to slobodno može nazvati preobražajem ličnosti…..nešto kao kada iz jednog suda prospete vodu koja je do tada stajala u njemu i sipate na primer ulje…….sud ostaje isti ali je njegov sadržaj drugačiji?
Mislim da ne može....jer....

Dato nam je ono što je u nama, samo što svega nismo svesni istovremeno već se deo po deo otkriva u svoj svojoj lepoti ili ružnoći tokom života kada se za tu promenu steknu uslovi. Možemo se prilagodjavati što je neminovnost i stoga blago prilagodljivima ali suština ostaje ista.
Čovek je glavni glumac u svom komadu i to karakterni glumac. On igra svoje role onako kako dolaze. Nekad uspešnije a nekad manje uspešno, nekad briljantno a nekad traljavo u zavisnosti od stepena i brzine prilagodljivosti, jer priznaćete nije baš uvek lako brzinski iskakati uz jedne uloge i uskakati u drugu a i nismo svi skloni brzopoteznim životnim partijama. Ono što je u nama oduvek je u nama samo što nije na sceni sve odjednom….mnogo toga što I ne znamo da posedujemo čuči skriveno u duši čekajući svoj trenutak izlaska na scenu.
Onda kada dodje momenat da se uskoči u neku potpuno novu ulogu, prilično različitu od dosadašnjih……pa, onda ta rola uzima celog čoveka, zaposeda njegovu suštinu, odvlači mu pažnju i snagu, volju i želju. Taj aktuelni deo sebično svojom snagom gura dalje ostale delove naše suštine, postaje jak, najjači i mi imamo utisak suštinske promene, preobražaja.....zapravo je sve samo predstava u kojoj je glavni glumac samo obukao novu odoru koja je oduvek čekala svoj momenat u njegovoj garderobi. I sada, tako preobučen sa prilično drugačijom ulogom on sam sebi a i drugima izgleda nov, preobražen, suštinski promenjen …..drugačiji.
Glumac je isti samo što je sa njega skinut još jedan veo i otkriven još jedan njegov suštinski deo slagalice. Otkriveno ostaje u duši.....bogatstvo njeno samo se uveća za sve predstave do sledećeg skidanja vela. Koliko velova imamo i koliko delova ćemo otkriti sami sebi a koliko će skrivenog ostati u nama za vek zavisi od sudbine….predstave samo za nas stvorene i odore samo za nas skrojene.

velovima pokriveni
velovima sakriveni
svaki veo priču ima
svoju boju, svoju nit
kako koji spadne s duše
u iskustvu mesto nadje
duša zasja novim sjajem
što joj sudba tada daje
do novog trena vremena
kad se veo opet menja
svi velovi dušu krase
dok se svetla ne ugase​

PS Razmišljah nešto podstaknuta pričom prijatelja.....

PS Dobro vam nedeljno jutro .....da dan provedete kako želite​

Dobro jutro i tebi autorko Plesa velova.
Rano ustadoh jutros, ali kasno progledah, izgleda...iz nekih svojih razloga;)
No, pitaš da li čovek može suštinski da se menja? Mislim da ne, uglavnom ne!
"Ljudi su kao kamenje; nepravilni, teški, rasuti. Mučno je to dovesti u red, skupiti
i složiti po nekom pravilu, a pojedinačno je još mučnije svaki komad klesati" -To je rekao Ranko Marinković. Meni se svidja ova izreka i tvoja večita potreba da se interesuješ za svet u sebi, oko sebe....Kafa ti sleduje iz belih šolja kakve voliš

2w2ohz6.jpg

I istine i simbolike u ovome ima
ples velova svakog dana biva
i ovde na blogovima
neka se duša kroz pesme otkriva
ko voli taj ples može da uživa
sad imamo i objšnjenje eto
kako i zbog čega je sve to :ok::klap::klap::klap:

Hvala Mari......kafa mi baš treba u ovo suro kijavičavo jutro :hvala:
I ja mislim da ne može suštinu menjati već samo otkrivati već postojeće u sebi....da li je to sreća ili nesreća...pa to već zavisi od slučaja do slučaja.
Ma neko veče sedoh sa prijateljima i krenu tema .....i eto.....zapisah u knjigicu ono što rekoh tada.....i ostali su saglasni :manikir:

zxy;bt133630:
I istine i simbolike u ovome ima
ples velova svakog dana biva
i ovde na blogovima
neka se duša kroz pesme otkriva
ko voli taj ples može da uživa
sad imamo i objšnjenje eto
kako i zbog čega je sve to :ok::klap::klap::klap:

Naravno da ima i ovde jer ovo je život prenesen na ekran.....duša, misli, želje i tuge i mnogo rada date drugima na uvid.....da pročitaju, shvate, nauče......ko zna, možda nekome i pomogne kako piscima tako i čitaocima.....:hvala::cmok2:

bracaco;bt133643:
Zivot je jednostavan, ali najveca je muka da ga tako zaista i dozivis :)

Jeste Bracaco....vrlo jednostavan kao i sva rešenja u prirodi. Ipak, mi ljudi komplikujemo i mnogo puta ne vidimo, a u brzini i ne mislimo da sve ima svoje zašto, kako i kada.....kao pisanje na primer.....još jedan veo skinut sa duše a duša još bogatija nastavlja dalje :)

Potpuni preobrazaj licnosti mogao bi biti samo patološkog karaktera,dakle on je u okvirima"normalnog" nemoguć.
E sad,sta podrazumijevamo pod pojmom promjene covjeka?Da li je to mijenjanje navika,interesovanja,pogleda na svijet....
Mislim da se svi vremenom mijenjamo,neko vise ,neko manje...Uostalom,mi smo dio prirode u kojoj se sve krece,mijenja....Koliko su te promjene radikalne zavisi od toga kakve nas okolnosti "zadese" i koliko covjek ima jaku/slabu volju za promjenom - na bolje/na gore....
Mada,Ljiljo i ovi tvoji velovi su jako interesantni i mislim da bi se sve ovo sto sam rekla moglo "utkati" u njih....dakle sve je do nas....
Ljiljuška.....zelim ti ugodno jutro! I jedno bravo za ovaj tekst!

RiadaT.;bt133647:
Potpuni preobrazaj licnosti mogao bi biti samo patološkog karaktera,dakle on je u okvirima"normalnog" nemoguć.
E sad,sta podrazumijevamo pod pojmom promjene covjeka?Da li je to mijenjanje navika,interesovanja,pogleda na svijet....
Mislim da se svi vremenom mijenjamo,neko vise ,neko manje...Uostalom,mi smo dio prirode u kojoj se sve krece,mijenja....Koliko su te promjene radikalne zavisi od toga kakve nas okolnosti "zadese" i koliko covjek ima jaku/slabu volju za promjenom - na bolje/na gore....
Mada,Ljiljo i ovi tvoji velovi su jako interesantni i mislim da bi se sve ovo sto sam rekla moglo "utkati" u njih....dakle sve je do nas....

Jeste Riada i sve što ti napisa može se utkati u moj tekst. Menjamo se, to je potrebna neminovnost vrlo često iskazana kroz prilagodjavanje konkretnim životnim situacijama....neke radikalnije promene se zaista dogode tokom života.....spoznaja samog sebe, prosto vidiš drugačije, osećaš drugačije i radiš drugačije......doživljaj novoga u kome se zaista duša pronadje su velovi. Onda čovek nastavlja dalje da igra svoju predstavu ali svaki put sve bogatije suštine.
Fala......drago mi je da ti se tekst dopada.....samo malo iskustva i primenjene filozofije na moj način hahahaah :manikir::heart:

RiadaT.;bt133647:
Čovekov karakter se ne menja ali se ponašanje menja i prilagodjava okolnostima.Ako se pritom podvrgava razumu može d a bude zadovoljan i ima šanse da od sebe nešto napravi ;): :think:

zxy;bt133661:
Čovekov karakter se ne menja ali se ponašanje menja i prilagodjava okolnostima.Ako se pritom podvrgava razumu može d a bude zadovoljan i ima šanse da od sebe nešto napravi ;): :think:

Da,slažem se ....u stvari pa ja i nisam nigdje pomenula da se karakter mijenja.
Govorila sam o navikama,interesovanjima,pogledima na sebe,svijet oko sebe....
Ako inteligenciju definisemo, "sposobnoscu prilagođavanja datim okolnostima",ispade da
onoliko koliko nam je bog dao mozga,takav ce nam biti i zivot....jesam li dobro shvatila šta si htio reći:rtfm: i jesi li siguran da samo od toga zavisi kvalitet zivota:think:

Karakter je ono što nam je dato. Prilagodjavanje životu je uz korišćenje razuma jer nas on na to tera. Prilagodjavanje takodje znači da mislimo, osećamo, planiramo, razumemo, shvatamo i prihvatamo situaciju pa i ljude koji su nam dati u okruženju. To znači da vidimo van sebe, da smo sposobni u odredjenoj meri koja je individualna da prihvatimo i druge, sebe malo modeliramo i tako uklopljeni nastavimo dalje. Svakako da je život lakši na taj način. Pri tom naš razum radi vežbajući toleranciju i razmišljanje o drugima te je samim tim tako razradjen sposoban da vidi lepo, sreću, male stvari koje nas nasmeju........razum daje duši osmeh. Sve zajedno, tako prilagodjeno i u večitom zadatku gledanja, osećanja i prilagodjavanje život nam čini kvalitetnijim, ispunjenijim i zamozadovoljnim što je najbolji način da se ide u susret novoj predstavi. Pri tom, karakter ostaje isti......suština se ne menja.

LJILJA MMM;bt133668:
Karakter je ono što nam je dato. Prilagodjavanje životu je uz korišćenje razuma jer nas on na to tera. Prilagodjavanje takodje znači da mislimo, osećamo, planiramo, razumemo, shvatamo i prihvatamo situaciju pa i ljude koji su nam dati u okruženju. To znači da vidimo van sebe, da smo sposobni u odredjenoj meri koja je individualna da prihvatimo i druge, sebe malo modeliramo i tako uklopljeni nastavimo dalje. Svakako da je život lakši na taj način. Pri tom naš razum radi vežbajući toleranciju i razmišljanje o drugima te je samim tim tako razradjen sposoban da vidi lepo, sreću, male stvari koje nas nasmeju........razum daje duši osmeh. Sve zajedno, tako prilagodjeno i u večitom zadatku gledanja, osećanja i prilagodjavanje život nam čini kvalitetnijim, ispunjenijim i zamozadovoljnim što je najbolji način da se ide u susret novoj predstavi. Pri tom, karakter ostaje isti......suština se ne menja.
Tačno.Evo mene gde god da me metneš
i kad god da me pitaš
ja volim ovo....tango argentino ;)

LJILJA MMM;bt133668:

Slazem se Ljiljo,sve je to tako.....samo sto smo uz razum....u paketu dobili i "srce".... da li se u svim situacijama mozemo iskljucivo racionalno ponasati....

RiadaT.;bt133671:
Slazem se Ljiljo,sve je to tako.....samo sto smo uz razum....u paketu dobili i "srce".... da li se u svim situacijama mozemo iskljucivo racionalno ponasati....
Pa to srce će razum da čuva od raznih neprilika
a na blogu nek procveta eto mu prilika
i nek uvek u ljubavi uživa
dog god tako radi znaj da si još živa :heart::D

zxy;bt133673:
Pa to srce će razum da čuva od raznih neprilika
a na blogu nek procveta eto mu prilika
i nek uvek u ljubavi uživa
dog god tako radi znaj da si još živa :heart::D

A što si ti danas fin....toliko da jos nijednom nisi upotrijebio onaj svoj cuveni smajlic...:zcepanje:.....samo...nesto si zabrljao tamo kod Mari...idi brzo joj se izvini,hoce zena da nas napusti....

RiadaT.;bt133671:

Naravno....bez srceta ništa bre :rtfm:
Vidiš.....srcem voliš.....ali da li ćeš voleti istom jačinom ako taj koga voliš (nije bitno ko jer važi za sve vrste ljubavi) konstantno te povredjuje, ne iskazuje kao i ti privrženost .....prilagodjavaćeš se ali jednog momenta ćeš se zapitati da li je to to....to razum radi svoj posao.......štiti te i tera da bolje pogledaš i da doneseš odluku

RiadaT.;bt133675:
A što si ti danas fin....toliko da jos nijednom nisi upotrijebio onaj svoj cuveni smajlic...:zcepanje:.....samo...nesto si zabrljao tamo kod Mari...idi brzo joj se izvini,hoce zena da nas napusti....
Pa nedelja je smajlić se odmara
nek se odmori i Mari
jer nisam zabrljao ja nego ona
što hoće da nam pamet soli

zxy;bt133688:
Znam tvoj karakter ja
ovo preferira Ljilja
ma i virus ima da se preda
kad flamenko Ljilja gleda :per:

Al si zapeo bre...:zcepanje:....dobro......evo od mene, vrhunska igračica......flamenco je igra života, priča o svemu .....ovog puta o vatri ....pazi da se ne oprljiš :manikir:

Poslednja izmena:

Back