Pleonazam, tautologija - gramatički neispravne forme?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.581
Iako oba termina označavaju upotrebu suvišnih reči ipak postoje razlike.

Pleanazam je korišćenje istoznačnih reči u rečenici.
primer: Video sam svojim očima. Šutnuo sam nogom

Tautologija je ponavljanje iste tvrdnje drugium rečima
primer: On je bolestan ili nije bolestan.

Obe forme se veoma često koriste u govoru pa i pisanoj reči što dovodi u pitanje da li to treba uopšte ispravljati i smatrati jezičkim greškama?

Iako oba termina označavaju upotrebu suvišnih reči ipak postoje razlike.

Pleanazam je korišćenje istoznačnih reči u rečenici.
primer: Video sam svojim očima. Šutnuo sam nogom

Tautologija je ponavljanje iste tvrdnje drugium rečima
primer: On je bolestan ili nije bolestan.

Obe forme se veoma često koriste u govoru pa i pisanoj reči što dovodi u pitanje da li to treba uopšte ispravljati i smatrati jezičkim greškama?
Nije mi jasno ovo sa tautologijom
Jel si naveo dobar primer?

ali je prihvatljiva kao umetnički izraz
Može biti, ali ne mora da znači.
Ako pomenem malenu lutkicu sa kojom sam se igrala kao dete,
možda ću je bolje opisati sa te dve reči, nego da gnjavim sa
opisom u tri rečenice, jer njen detaljan opis možda nije ni bitan
za priču. A može biti i da mi fale reči i ideje da nešto opišem.

Ovo je definicija :
плеоназам – стилска фигура у којој уметнута реч квалитативно не доприноси ништа значењу реченице у коју је уметнута.
таутологија – стилска фигура у којој се, ради истицања исказа, нижу речи истог или врло сличног значења или у којој предикат има исто значење као и објекат.
Po ovom pitanju slažem se sa nekim izjavama , koje glase da ne bi trebalo smatrati stilskom greškom , osim u slučajevima kada to nije u skladu sa našim jezikom, zvuči besmisleno. Za ostale slučajeve imamo objašnjenja : stara baba- ne mora da bude pleonazam, jer baba može da ima i recimo, 39 godina, ili mala beba, ne zna se uzrast, koliko meseci ima beba itd. U svakodnevnom govoru je ponekad neophodno sa više sličnih reči naglasiti nešto, tako da pleonazam je ponekad potreban.

Poslednja izmena:
Ovo je definicija :
плеоназам – стилска фигура у којој уметнута реч квалитативно не доприноси ништа значењу реченице у коју је уметнута.
таутологија – стилска фигура у којој се, ради истицања исказа, нижу речи истог или врло сличног значења или у којој предикат има исто значење као и објекат.
Po ovom pitanju slažem se sa nekim izjavama , koje glase da ne bi trebalo smatrati stilskom grekom , osim u slučajevima kada to nije u skladu sa našim jezikom, zvuči besmisleno. Za ostale slučajeve imamo objašnjenja : stara baba- ne mora da bude pleonazam, jer baba može da ima i recimo, 39 godina, ili mala beba, ne zna se uzrast, koliko meseci ima beba itd. U svakodnevnom govoru je ponekad neophodno sa više sličnih reči naglasiti nešto, tako da pleonazam je ponekad potreban.
jel ti beše učiteljica? :)

Back