Plavi deo gumice za brisanje

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.623

Da li znate čemu služi plavi deo gumice? Nije za brisanje tragova hemijske​

izvor LIFESTYLE
gumica, brisanje
NoorElahi/Shutterstock
Svi smo probali i niko nije uspeo. To je jedna od "laži" koja ima svoje mesto odmah pored tvrdnje da je „Deda Mraz stvaran“.

Ceo život smo mislili da je plavi deo glumice namenjen brisanju tragova koje su napravljene hemijskom olovkom, no ova tvrdnja u praksi nije bila delotvorna.

Plavi kraj gumice je zapravo namenjen za brisanje tragova grafitne olovke sa težih i debljih vrsta papira ili tamnih tragova.

Mekši kraj (crveni/narandžasti) je koristan za svetle vrste papira koje bi tvrda zrnasta strana pocepala, kao i za precizno brisanje, kao što je uklanjanje svetle zalutale oznake među tamnim tragovima.
Na grubljem umetničkom papiru tragove olovke je teško ukloniti. Plavi kraj gumice je oštriji i ne smežurava se pri upotrebi na grubljem obliku papira.
Nakon ovog otkrića, konačno smo rešili misteriju koja je mučila naše detinjstvo.

U moje vreme se koristilo ovo:

gr_21965.jpg

ili ovo:

gumica-2u1-koh-i-noor.jpg

Koh i nor koji i sad imam na stolu, ali ako pazljivo zagledas videces da na plavom delu stoji ikonica penkala pa iz svega sledi da si preneo netacan tekst.
OK, nisi ti kriv zato sto "novinari" sa portala nemaju pojma ali ipak sa vremena na vreme treba proveriti tekst, pogotovo sto ima nekoga ko zna o cemu pises.

Pa tako nekada davno, u praistorije recimo, ili tacnije 1985-86, studenti koji su studirali ozbiljne fakultete su imali predmete koji su imali nazive: Tehnicko crtanje, Nacrtna geometrija, Zgradarstvo, Masinski elementi... i jedan od osnovnih "alata", sem glave, im je bio pribor za crtanje. A da je i tad bilo klasno drustvo znalo se i po priboru za crtanje, oni manjih plateznih moci (ili proleteri) su koristili ceski Koh i nor, krsh tehnicke olovke 0.5 i jos veci krs rapidografe od 0.1 do 2.0 a oni koji su imali kintu (burzujcine) su koristili Steadler, Swan, Faber Castel ili apsolutni rols-rojs medju olovkama i rapidografima, neprevazidjeni Rotring.

Pa kad ti se razlije tush (ili mastilo za rapidografe ili pera) sacekas da se osusi, pazljivo izgrebes ziletom i onda udaris "glazuru" plavom stanom kohinor gumice a "izglancas" crvenim delom.

Pa tako nekada davno, u praistorije recimo, ili tacnije 1985-86, studenti koji su studirali ozbiljne fakultete su imali predmete koji su imali nazive: Tehnicko crtanje, Nacrtna geometrija, Zgradarstvo, Masinski elementi... i jedan od osnovnih "alata", sem glave, im je bio pribor za crtanje. A da je i tad bilo klasno drustvo znalo se i po priboru za crtanje, oni manjih plateznih moci (ili proleteri) su koristili ceski Koh i nor, krsh tehnicke olovke 0.5 i jos veci krs rapidografe od 0.1 do 2.0 a oni koji su imali kintu (burzujcine) su koristili Steadler, Swan, Faber Castel ili apsolutni rols-rojs medju olovkama i rapidografima, neprevazidjeni Rotring.

Pa kad ti se razlije tush (ili mastilo za rapidografe ili pera) sacekas da se osusi, pazljivo izgrebes ziletom i onda udaris "glazuru" plavom stanom kohinor gumice a "izglancas" crvenim delom.
Obicno smo to tehnicko pismo radili na Hamer papiru,pa se tus tako obradjivao,kao sto si naveo,ako se razlije.Za tehnicko pisanje se koristio tus i pero,a kasnije su poceli rapidografi,a za lepo pisanje penkalo u obicnoj svesci.Penkalo nije kvarilo rukopis,kao hemijske olovke kada su pocele da se koriste.Onda su poceli svrakopisi.

A da vam pisem o klasnom raslojavanju medju studentima u smislu koriscenja paus papira? Proleterska boranija je koristila domaci paus, pravila ga Avala sa Umke, g.o.v.n.o od papira kad ga jace zagrebes probusis ga kao carapu sa noznim noktima koje nisi podrezao 5-6 meseci. Zato je prloleterijat morao da bude pazljiv, da vodi racuna da ne gresi pri crtanju. Dok, naprotiv, burzoazija je koristila Shoeler-ov paus sa vodenim zigom ( mogao se kupiti samo u specijalizovanoj knjizari Sumadija preko puta Tehnickog fakulteta, zgrada u kojoj je bila ta Sumadija je srusema '90-91), na njemu si mogao da se igras pisi-brisi i od te burzoazije nikada nisu nastale pazljive arhitekte ili inzenjeri.

Poslednja izmena:
Obicno smo to tehnicko pismo radili na Hamer papiru,pa se tus tako obradjivao,kao sto si naveo,ako se razlije.Za tehnicko pisanje se koristio tus i pero,a kasnije su poceli rapidografi,a za lepo pisanje penkalo u obicnoj svesci.Penkalo nije kvarilo rukopis,kao hemijske olovke kada su pocele da se koriste.Onda su poceli svrakopisi.
Ja nisam nikada koristio hamer, crtao sam ili na pausu ili na ozalidu. Zapravo na hameru se vise radilo po srednjim tehnickim skolama ili na arhitekturi.
Kao student sam preko studentske radio u tadasnjem Trudbeniku i maznuo odande rolnu ozalida, imao sam ga do kraja studija, ne samo je, nego i par drugara.

Pribor za crtanje nisam koristio, hmmm 25 godina najmanje, sve preslo na CAD.

A da vam pisem o klasnom raslojavanju medju studentima u smislu koriscenja paus papira? Proleterska boranija je koristila domaci paus, pravila ga Avala sa Umke, g.o.v.n.o od papira kad ga jace zagrebes probusis ga kao carapu sa noznim noktima koje nisi podrezao 5-6 meseci. Zato je prloleterijat morao da bude pazljiv, da vodi racuna da ne gresi pri crtanju. Dok, naprotiv, burzoazija je koristila Shoeler-ov paus sa vodenim zigom ( mogao se kupiti samo u specijalizovanoj knjizari Sumadija preko puta Tehnickog fakulteta, zgrada u kojoj je bila ta Sumadija je srusema '90-91), na njemu si mogao da se igras pisi-brisi i od te burzoazije nikada nisu anstale pazljive arhitekte ili inzenjeri.
@prvepruge ok , bilo pa prošlo :ok: , ajde da :pivce:

@prvepruge ok , bilo pa prošlo :ok: , ajde da :pivce:
Jeste proslo ali ta gumica o kojoj si postavio temu je aktivan deo tog procesa o kom sam pisao - plavi deo te gumice je pravio mamutske rupe na tom domacem pausu. Da samo znas koliko sam frustracija preziveo zbog te gumice, nacrtas nesto, razlije ti se tus pred kraj, pazljivo izgrebes ziletom a govnjiva gumica je toliko gruba da sa njom probusis rupu - pa onda ispocetka crtaj.

Na ispitu iz Tehnickog crtanja zbog takve greske mi profa da 6 iako sam na prethodnim ispitima imao prosek preko 8.50, cak iako su svi imali na tom predmetu ocene od 8 do 10, od generacije smo samo ja i El Shoubaku (koji pretpostavljam ima udela u gradnji podzemnih tunela u Gazi) dobili 6, niko vise. Zbog kohinor rapidografa i kohinor gumice sa slike. Kako da to zaboravim, a?

Ja nisam nikada koristio hamer, crtao sam ili na pausu ili na ozalidu. Zapravo na hameru se vise radilo po srednjim tehnickim skolama ili na arhitekturi.
Kao student sam preko studentske radio u tadasnjem Trudbeniku i maznuo odande rolnu ozalida, imao sam ga do kraja studija, ne samo je, nego i par drugara.

Pribor za crtanje nisam koristio, hmmm 25 godina najmanje, sve preslo na CAD.
Ja sam do pre 20 godina koristio hamer za crtanje portreta.kada sam poceo da nosim naocare,nisam vise moga da odradim nijanse sencenja likova,a koristio sam samo HB olovke.Inace dok sam bio djak u osnovnoj skoli je u mnogo kabineta bilo okaceno mojih slika Karla Marksa,Engela i Tita,pa i u srednjoj skoli.Bili su kaceni iznad tabli,a portrete koje sam radio, mojih drugova i rodjaka sam poklanjao.Veoma malo mi je ostalo.Imam slike moje dece kada su bile bebe.Zao mi je sto jos ne mogu to da radim,jer me je to veoma smirivalo i lepo sam se osecao kada zavrsim sliku.

Ja sam do pre 20 godina koristio hamer za crtanje portreta.kada sam poceo da nosim naocare,nisam vise moga da odradim nijanse sencenja likova,a koristio sam samo HB olovke.Inace dok sam bio djak u osnovnoj skoli je u mnogo kabineta bilo okaceno mojih slika Karla Marksa,Engela i Tita,pa i u srednjoj skoli.Bili su kaceni iznad tabli,a portrete koje sam radio, mojih drugova i rodjaka sam poklanjao.Veoma malo mi je ostalo.Imam slike moje dece kada su bile bebe.Zao mi je sto jos ne mogu to da radim,jer me je to veoma smirivalo i lepo sam se osecao kada zavrsim sliku.
Lep hobi, ja sam imao obicaj da u olovci i peru uradim pogled na zgradu ili spomenik.

A slike socijalistickih ideologa, haha, to me asocira na nikad prezaljenu JNA, tamo sam imao u vodu starijeg vojnika ( ja sam bio usmerenjak, 12+3 u vojsci) koji je zavrsio Primenjenu akademiju (tad je bila akademija, posle su je prekstili u fakultet) koji je dosao na ideju da slika uljem portrete Save Kovacevica, Tita, Lole Ribara i da to poklanja komandujucim oficirima u kasarni. Ramove je pravio od dascica za ambalazu a platno mu je bio carsaf sa vojnog kreveta ( nakrao se samo tako tih carsafa). Gotovu sliku sa likom Save Kovacevica pod misku pa u kancelariji kod komadanta kasarne "Sava Kovacevic", momentalno dobije 2 nedelje nagradnog odsustva. Probao i ja da se ubacim u tu muljazu, pita me oficir kod koga smo dosli sa slikom "A koja je tvoja uloga, sta si ti slikao?", "Ne, ja nisam slikao, ja sam dobavljac platna za slikanje", "Dobavljac? Odakle dobavljas?", "Iz susedne spavaonice, sacekam da svi odu pa izaberem najcistiji carsaf".

Lep hobi, ja sam imao obicaj da u olovci i peru uradim pogled na zgradu ili spomenik.

A slike socijalistickih ideologa, haha, to me asocira na nikad prezaljenu JNA, tamo sam imao u vodu starijeg vojnika ( ja sam bio usmerenjak, 12+3 u vojsci) koji je zavrsio Primenjenu akademiju (tad je bila akademija, posle su je prekstili u fakultet) koji je dosao na ideju da slika uljem portrete Save Kovacevica, Tita, Lole Ribara i da to poklanja komandujucim oficirima u kasarni. Ramove je pravio od dascica za ambalazu a platno mu je bio carsaf sa vojnog kreveta ( nakrao se samo tako tih carsafa). Gotovu sliku sa likom Save Kovacevica pod misku pa u kancelariji kod komadanta kasarne "Sava Kovacevic", momentalno dobije 2 nedelje nagradnog odsustva. Probao i ja da se ubacim u tu muljazu, pita me oficir kod koga smo dosli sa slikom "A koja je tvoja uloga, sta si ti slikao?", "Ne, ja nisam slikao, ja sam dobavljac platna za slikanje", "Dobavljac? Odakle dobavljas?", "Iz susedne spavaonice, sacekam da svi odu pa izaberem najcistiji carsaf".
Takva su vremena bila i bilo popularno.

Back