Platonska ljubav?

• Začetnik teme Začetnik teme Helena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
probala dzordzi... i redovno probam...ali za razliku od tebe,sposobna sam da oslusnem i sebe a ne samo ono sta mi drugi kazu da mora da bude :) a i ne koristim glupave klinacke fore...:)

ajde sada vrati se u svoj ruzicasti svet plastike i ispraznosti koji ti tako polagano uvaljuju kao jedini ispravni :)

probala dzordzi... i redovno probam...ali za razliku od tebe,sposobna sam da oslusnem i sebe a ne samo ono sta mi drugi kazu da mora da bude :) a i ne koristim glupave klinacke fore...:)

ajde sada vrati se u svoj ruzicasti svet plastike i ispraznosti koji ti tako polagano uvaljuju kao jedini ispravni :)

:lol:jao da sam mazohista sad bih se upiskio u gacice

Платонска љубав (Латин. јез.: amor platonicus) је појам који је произишао из Платоновог дијалога „Гозба“, у којем Платон каже да је љубав (ерос) филозофски нагон за спознајом идеја. Касније је овај термин почео да се користи за љубав у којој је искључена телесност. Ово је произашло из Паусанијеве беседе у „Гозби“, где он каже: „Рђав је онај обични љубавник који више воли тело но душу...“. Овај промењени смисао ушао је у колоквијални говор у доба ренесансе.

Филозофијски речник, Матица Хрватска, Загреб 1984.:rtfm:

Platonska ljubav

Homoseksualnost je bila naročito rasprostranjena u staroj Grčkoj gde je imala i filozofsko utemeljenje u Platonovim spisima. U "Gozbi" Platon govori o ljubavi prema dečacima kao uzvišenoj i čistijoj nego što je ljubav prema ženama. U istom spisu nalazi se i objašnjenje uzroka homoseksualnosti. Nekada su postojala, kaže Platon, tri roda - muški, ženski i androgin (bespolan; muško-ženski). Ali pošto su bili konkurencija bogovima, Div odluči da ih podeli na dve polovine i da ih tako oslabi. Od tada se polovine međusobno traže. Zavisno od toga kakvoj je polovini neko pripadao, to će i tražiti. Ipak, krajnji cilj je za Platona ljubav prema ideji lepote. :whistling:

Poslednja izmena:

Back