Platiš pola kazne, pola ti se prašta?

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
28.444
Izvor: Blic U Srbiji bi uskoro trebalo da bude uveden prekršajni nalog koji će omogućiti da građani koji u određenom roku plate polovinu novčane kazne budu oslobođeni obaveze da izmire preostali iznos

Kako piše "Blic", ovo je jedna od značajnijih novina u nacrtu novog zakona o prekršajima, koji bi prema najavama iz Ministarstva pravde mogao da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini.

Ovim zakonom bi trebalo da budu obuhvaćeni i saobraćajni prekršaji, ali se prekršajni nalog izdaje samo za kazne koje predviđena kazna ima fiksni iznos.

"Ako osoba protiv koje je izdat nalog plati polovinu kazne u roku od osam dana od dana prijema naloga, biće oslobođen plaćanja druge polovine kazne. Onaj ko smatra da je nepravedno kažnjen, može da primerak naloga pošalje u sud i time automatski pokreće prekršajni postupak", kaže za "Blic" Zoran Pašalić, v. d. presednika Višeg suda i član ruadne grupe za izradu pomenutog zakona.

Na taj način građani imaju vid sudske zaštite od samovolje i grešaka, neadekvatnog ponašanja predstavnika državnih organa, a ako građanin nije u pravu, ne može da mu se izrekne veća kazna od one navedene u nalogu.

Osim toga, budući zakon predviđa i registar neplaćenih novčanih kazni, pa svi koji ne plate na primer neće moći da registruju automobil ili registruju firmu.

Platiš pola kazne, pola ti se prašta?

nije to u pitanju dule. Nego mnogi danas u nedostatku novca biraju da idu u zatvor, umesto da plate kaznu. A zatvorski kapaciteti prepunjeni plus drzava ne dobija nikakav novac vec od toga ima trosak.

Ovo je narocito masovna pojava na jugu Srbije, jer tamo ti ljudi jednostavno ne mogu da zarade taj novac da plate kaznu.

Zato su ovi smislili da ti traze pola para da platis, da ti oproste kaznu.

Ma da ! Bas su puni jer kad sam ja napravio saobracajni prekrsaj i nisam hteo da platim kaznu mislio sam kao ti da su zatvori prepuni i da od toga nema nista i CVRC ispisali oni meni da se javim u zatvor a sve se cudili kako necu da platim a pogotovo tako malu kaznu od 5k dinara.
I otisao ja pred zatvor a ono sivilo iznad njega i kaze mi portir da mi je bolje da platim jer sve mi to ulazi u dosije i ja platio a bio sam pred zatvorom i osetio taj ukus u ustima.
Ovo sto su rekli vazi za nesto drugo ali saobracajni prekrsaji ce samo da udju u taj proces tako da ce i krimosi imati mogucnost da jeftinije prodju ako odmah plate.

Uplasio? Pa nisam otisao na tesku robiju nego mi lepo portir rekao da mi je mala kazna da bih 5 dana proveo tu sa raznoraznim i da mi je najgore sto mi to ulazi u dosije i da mogu da imam problem prilikom nekog vadjenja papira za preko ako ikad dodje do toga. Ovim sam samo hteo da kazem da se mnogi varaju da se kazne ne placaju i da je ovo osmisljeno u korist pravih kriminalaca jer ce ustedeti.
Ako nista drugo ja sam bar otisao do zatvora za razliku od vecine.:)

sta fali tvorza topli obrok ustajes lezes rano sve pod konac uzivancija

to jeste ali ide leto nacice oni tebi poso ,, moj drug imao 10 dana kaznu i nije hteo da plati iz principa ajd da vidi kakoje ,, prvi dan ok kao u vojsku drugi dan bila sezona kopanje kukuruza i svaki dan na njivu nikad u zivotu nije drzo motiku ,, eee kadje izasao posle nekog vremena trebalomu neki papiri ,, pitajuga dalisi osudjivan kaze ne oni kazu da i peripetije kolko hoces ( nakraj nije dobio papire )

ja sam samo izbegavao zbog puske i lova tj. dosijea sto kazes ,taj zatvor za lake prekrsaje inace ima ih blizu njive mog rodjaka rade kukuruz okopavaju i pleve travu . laganica .
ALI -mozes da se zalis na uraslu dlaku ,lose zdravlje ,bol u zubu, i moraju da te lece naravno dzabe poprave zube u domu zdravlja itd. , operacije ti urade i ne radis nista i odlezis u bolnici.

Back