Plate medicinskih sestara/tehnicara,radioloskih tehnicara,fizioterapeuta u Evropi

gile031

Zainteresovan član
Poruka
144
Posto se ovo pitanje za sve zemlje provlaci non stop unaokolo mozda bi bilo ok da napravimo temu kao pomoc svima zainteresovanima i da za zemlje za koje je moguce naci te informacije na netu ili za koje znate iz licnog iskustva napisemo prosecne plate za ove struke.ja mogu napisati nesto sto sam do sad cuo a drugi mogu da dopune za zemlje za koje znaju.takodje i koje zemlje imaju 13. platu.

Austria 1400-1500€ 13. i 14. plata
Belgium 1100-1400€
Cyprus
Czech Republic
Denmark
France
Germany
Greece
Italy 1200-1400€ 13. plata
Ireland
Luxembourg
Malta
Netherlands
Norway
Poland
Portugal
Russia
Sweden
Switzerland
Spain
Slovakia
Slovenia 600-1000€
UK-England

Tema je odlična ali treba navesti i stepen priznate ili nostrifikovane stručne spreme sa kojom se radi tamo, da li se radi po smenama itd. pošto pretpostavljam da ima razlike u plati kada čovek radi sa srednjom, višom-visokom stručnom spremom ili npr. onim Koledžom za sestre a ne bi bilo loše da se ova zanimanja tretiraju odvojeno ako ima bitne razlike u plati. Takodje ne bi bilo loše da popričamo i o stepenu nostrifikacije diplome u pojedinim zemljama tj. o tome gde su, koliko i koje naše diplome u zdravstvu cenjene i priznate i u kojim zemljama još koliko treba da se uči i ide na dodatne studije da bi ti priznali diplomu.

Za Austriju sam znao i to je beda živa, za Belgiju još crnje i gore, mislim da su u Italiji manje plate, proveri ti to, a za Sloveniju tu je negde prosek 800 ojra, opet zavisi od stručne spreme.

Sve pohvale za temu. :klap:

njemacka- privatno do 2000 eura ( smjene naravno). Priznaju se diplome iz Hrvatske ( kolko je meni poznato) .Pozeljno poznavanje njemackog koje se provjerava u ambasadi u zemlji iz koje dolazite. Vecina pocinje po starackim domovima gdje se kicma puno. Ovdje u Njemackoj sestre vise rade kao pomocno osoblje, tj. nema inekcija i slicno-samo njega. toliko pa ako neko ima pitanja-----------:)

Cao svima!!!Vidim da se bavite jako interesantnom temom za mene.Ja sam trenutno u Londonu,turisticki i po struci sam med.sestra.NAravno zavrsila sam srednju skolu u Srbiji.Ovde je prosecna plata 15 funti po satu.Ali nemam informaciju sta je potrebno sve od papira za nase sestre....To bi volela da mi napisete ako ste u mogucnosti i ako imate takvu informaciju.Hvala vam!!!!!!

Back