Plata oko 170.000 dinara, a slobodnih radnih mesta ima

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.420
Iako plata za posao kraniste ide i do 170.000 dinara, na svakom gradilištu fale kranisti, pa i ovo zanimanje spada u kategoriju deficitarnih.

Odgovornost je velika, fizički je, ali i mentalno, veoma teško je obavljati ovaj posao. Problem sa radom na kranu nije samo strah od visine, već i činjenica da u maloj kabini provedete 10 sati dnevno na velikoj visini, zbog čega nekada ne stignete da odete do toaleta.

"Nisam se školovao za ovaj posao, već sam sasvim slučajno počeo njime da se bavim. Otišao sam pre desetak godina na Maltu i tamo video da su potrebni kranisti. Položio sam za sertifikat i procenjeno je da mogu nesmetano da se bavim tim poslom. Taj sertifikat važi tri godine, ali ne i izvan Malte, pa sam isti ispit polagao i dok sam živeo u Nemačkoj, a i sada kada sam u Srbiji. Ovde sam polagao teorijski ispit, a ukoliko se dobro sećam, mislim da je taj deo koštao 38.000 dinara. Ceo kurs traje tri meseca i na kraju se dobije dozvola za rad", kaže Branko Nikolić (42) kranista u jednom preduzeću iz Beograda i dodaje:

"Ne mogu da kažem da imam strah od visine kao većina, ali neka neprijatnost sigurno postoji. Nije lako sedeti u kabini na 30, 40 ili 50 metara od zemlje, pogotovo kad osetite kako se kran ljulja. To je mali prostor, u zavisnosti od godine proizvodnje neke kabine imaju i klimu i grejanje, a neke ne, pa se i uslovi rada menjaju u zavisnosti od vremenskih prilika. Mada je svima jasno da kada je jak vetar onda imamo slobodan dan", kroz osmeh dodaje Branko.

Ne postoji starosna granica za posao kraniste, a među kranistima ima i veliki broj penzionera. S druge strane, devojaka gotovo da nema, što nije redak slučaj u nekim drugim zemljama.

Pojedini kranisti smatraju da satnica za ovaj posao bi trebalo da bude veća, zbog velike odgvornosti koju zaposleni ima i činjenice da najmnja greška može da bude kobna.
103808040063e4f8bad1c50653237169_w640.jpg

link

bez da se lazemo, potrebno je osnovno poznavanje fizike. o radu na visini, ne razumem ljude koji imaju frku od visine. sto se ljuljanja i tereta tice, nije dzaba obuka 3 metra. sto se soranja tice, uvek moze da sora odozgo. ponese neki sendvic i 2 litre tecnosti i cepa. mozda se i sam prijavim, ako mi se smuci ovo suludo dokazivanje poremecenih vrednosti u rodjenoj Srbiji. sto se plate tice i nije nek, da se ne lazemo. precenili ste kraniste, a ako niste, malo su placeni

Samo ti nosi slem i ne boj se... ;)
slemafon je za pitchikce, a lobanja je najdeblja kost...i da znas da se nosim mislju da skocim na glavu sa krana, ali se plasim bolesti, a ismrt bezi od mene . stici cu je cim pre......sobzirom da me nece bolesti, nece me najvoljeniji, vrv me nece ni smrt na takav nacin. ostacu invalid do te mere, da ne mogu da presudim samome sebi i odem daleko gde me niko nece naci, jer ne valjam nikome. ja sam jedno odzacarsko trulo gomno...koje svima moze pomoci, a sebi ne moze. izem ti sva mesta koja mi izvabe misao i internet, i digitalizaciju i sve ljubomorne kukavice od ljudi i bezglava cudovista koja dopustaju sirenje negativne energije iz nas dzizusa. mada dzizus je za nas tata mata... rispekt za krajtovu hrabrost i ako nije jedini proglaseni Bog. alava bezglava cudovista, nejaki umovi, umisljeni likovi, bahati i super glupavi izmislili na desetine dzizusa, u smeru pozitivne energije i postovanja onog osnovnog, sto bi trebalo normalne da cini srecnima. a na drugoj strani misli i ramizljanja koje dozvoljavamo sebi, i izjasnjavmo se javno i hrarbo poput jadnika odzacara.... stoji , ona prava istina, sveukupngog nezadovoljstva i propasti ove nase male ijadne, napacene planetice Zemlje, a iza nje i svih zivota, bila biljnog ili zivotinjskog porekla. sve vam hebem po spisku da vam hebem, vi surovo nabedjeni super mocni samoproglaseni ili pecatirani diplomama " SUPERINTELEKTUALCI" da vam hebem, posto sam procitao na desetine psovki uvazene "gospode", na ovom forumu, uvazenih legendi po cinu, zbog cifre poruka koja ih je do tih cinova, polozaja dovukla na foru. Svako dobro ljudima koji su me ispravno procitali, a koji nisu, neka nose svoje breme.

slemafon je za pitchikce, a lobanja je najdeblja kost...i da znas da se nosim mislju da skocim na glavu sa krana, ali se plasim bolesti, a ismrt bezi od mene . stici cu je cim pre......sobzirom da me nece bolesti, nece me najvoljeniji, vrv me nece ni smrt na takav nacin. ostacu invalid do te mere, da ne mogu da presudim samome sebi i odem daleko gde me niko nece naci, jer ne valjam nikome. ja sam jedno odzacarsko trulo gomno...koje svima moze pomoci, a sebi ne moze. izem ti sva mesta koja mi izvabe misao i internet, i digitalizaciju i sve ljubomorne kukavice od ljudi i bezglava cudovista koja dopustaju sirenje negativne energije iz nas dzizusa. mada dzizus je za nas tata mata... rispekt za krajtovu hrabrost i ako nije jedini proglaseni Bog. alava bezglava cudovista, nejaki umovi, umisljeni likovi, bahati i super glupavi izmislili na desetine dzizusa, u smeru pozitivne energije i postovanja onog osnovnog, sto bi trebalo normalne da cini srecnima. a na drugoj strani misli i ramizljanja koje dozvoljavamo sebi, i izjasnjavmo se javno i hrarbo poput jadnika odzacara.... stoji , ona prava istina, sveukupngog nezadovoljstva i propasti ove nase male ijadne, napacene planetice Zemlje, a iza nje i svih zivota, bila biljnog ili zivotinjskog porekla. sve vam hebem po spisku da vam hebem, vi surovo nabedjeni super mocni samoproglaseni ili pecatirani diplomama " SUPERINTELEKTUALCI" da vam hebem, posto sam procitao na desetine psovki uvazene "gospode", na ovom forumu, uvazenih legendi po cinu, zbog cifre poruka koja ih je do tih cinova, polozaja dovukla na foru. Svako dobro ljudima koji su me ispravno procitali, a koji nisu, neka nose svoje breme.
pa ko te bre zeza, covece, radi sa svojom glavom sta hoces..:roll: glupost je samim tim vec sto si se u ovakvoj spridnji i drasticno pronasao uopste. :cool:
ne kapiras stosove vise ili sta..? :)

Back