Plata komercijaliste

lady ds

Obećava
Poruka
71
Da li neko zna kolike su plate komercijalistima. Ja sam do sada radila neke druge poslove ali sam bila pozvana na jedan razgovor za posao za komercijalistu. Ne znam da li sam trazila malo. Ne znam kako se krecu njihove plate. Molim komercijaliste da mi kazu koje su im plate. Znam da zavisi od firme do firme ali koji je prosek otprilike?

Dobrog komercijalistu nikada neces puno platiti.
To je jedan od osnovnih postulata poslodavaca.
Loseg uvek placas previse.

Da bi video kakav je komercijalista pustis ga dva meseca da radi sa nekom prosecnom platom.
Posle dva meseca, ili ide povecanje plate plus bonusi, ili otkaz

Zar je moguce da niko nije komercijalista i ne moze da mi odgovori. Npr. ja sam do sada radila u 2 firme i komercijalisti su imali fiksnu platu i nisu radili na procenat.Ovde nisam mislila na plate komercijalista na terenu nego na komercijaliste koji se bave veleporodajom.

Zar je moguce da niko nije komercijalista i ne moze da mi odgovori. Npr. ja sam do sada radila u 2 firme i komercijalisti su imali fiksnu platu i nisu radili na procenat.Ovde nisam mislila na plate komercijalista na terenu nego na komercijaliste koji se bave veleporodajom.

Firme koje komercijalistima daju samo fiksnu platu i ne trebaju komercijaliste nego sekretarice.
Bilo koji komercijalista koji drzi do sebe i svog znanja i sposobnosti nece raditi u takvoj firmi, je rne postoji mogucnost napredovanja.
Takve firme su recidiv komunizma.

Firme koje komercijalistima daju samo fiksnu platu i ne trebaju komercijaliste nego sekretarice.
Bilo koji komercijalista koji drzi do sebe i svog znanja i sposobnosti nece raditi u takvoj firmi, je rne postoji mogucnost napredovanja.
Takve firme su recidiv komunizma.

Sta tacno podrazumeva posao komercijaliste? Ne mislim na komercijaliste na terenu. Da li si ti radio kao komercijalista?

Sta tacno podrazumeva posao komercijaliste? Ne mislim na komercijaliste na terenu. Da li si ti radio kao komercijalista?

Komercijalista , nebitno d ali je na terenu ili sedi za telefonom, ili racunarom, plasira svoje proizvode na trziste.....
Dobar komercijalista uvek siri trziste, prosiruje prodaju,asortiman proizvoda, i naravno da ocekuje i zeli i nagradu za svoje sposobnosti.
Sekretarica je ona pozicija u firmi, koja sedi za telefonom(racunarom, na terenu) i koja obradjuje vec poznato trziste, ili prodaje svoje proizvode onima koji se sami jave na telefon, dok ispitivanje trzista,prosirivanje mreze prodaje, marketing, radi neko drugi.
Komercijalista je odgovorno i veoma zanimljivo zaposlenje, gde dolaze do izrazaja sposobnost, mastovitost, inventivnost.
Najbolja razlika izmedju sekretarice i komercijaliste se ogleda u sledecoj anegdoti:

-Moj komercijalista je prosle nedelje prodao kamion pun jabuka.
-To nije komercijalista.Moj je prodao kamion trulih jabuka.

PS: Posao menadzera prodaje u coca coli moze i debil da obavlja.Potrebno ej da zna da se javi na telefon i da zna da koristi digitron.
I to se ne moze zvati posao komercijaliste.

Komercijalista , nebitno d ali je na terenu ili sedi za telefonom, ili racunarom, plasira svoje proizvode na trziste.....
Dobar komercijalista uvek siri trziste, prosiruje prodaju,asortiman proizvoda, i naravno da ocekuje i zeli i nagradu za svoje sposobnosti.
Sekretarica je ona pozicija u firmi, koja sedi za telefonom(racunarom, na terenu) i koja obradjuje vec poznato trziste, ili prodaje svoje proizvode onima koji se sami jave na telefon, dok ispitivanje trzista,prosirivanje mreze prodaje, marketing, radi neko drugi.
Komercijalista je odgovorno i veoma zanimljivo zaposlenje, gde dolaze do izrazaja sposobnost, mastovitost, inventivnost.
Najbolja razlika izmedju sekretarice i komercijaliste se ogleda u sledecoj anegdoti:

-Moj komercijalista je prosle nedelje prodao kamion pun jabuka.
-To nije komercijalista.Moj je prodao kamion trulih jabuka.

PS: Posao menadzera prodaje u coca coli moze i debil da obavlja.Potrebno ej da zna da se javi na telefon i da zna da koristi digitron.
I to se ne moze zvati posao komercijaliste.

Eto vidis ja sam radila kao sekretarica u vecim kompanijama i posao sekretarice ne podrazumeva prodaju. Verovatno si radio u nekim manjim firmama gde svi sve rade...sto nikako nije dobro.Mislim da ipak treba da se zna sta radi sekretarica a sta radi komercijala. U mnogim firmama sekretarica obavlja sve poslove tako sto radi kao kafe kuvarica, spremacica, knjigovodja, komercijalista......I to se ne moze nazvati sekretaricom. Opste je rasulo kada je privatni sektor u pitanju.
Razumem ja tebe sta ti hoces da kazes ali izgleda da se situacija razlikuje od firme do firme. Ja sam radila u firmama gde komercijalisti kao sto si rekao radili posao tako sto su se kupci sami javljali i jedva i to postizali jer je stvarno dobro isla prodaja. Pa sad ne znam kako to funkcionise u drugim firmama. Znam da je opste rasulo i da se pod komercijalom svasta podrazumeva.
Izgleda da ipak necu dobiti odgovor na ovo moje postavljeno pitanje.U svakom slucaju hvala na odgovoru.Razumela sam sta hoces da kazes. :)

Eto vidis ja sam radila kao sekretarica u vecim kompanijama i posao sekretarice ne podrazumeva prodaju. Verovatno si radio u nekim manjim firmama gde svi sve rade...sto nikako nije dobro.Mislim da ipak treba da se zna sta radi sekretarica a sta radi komercijala. U mnogim firmama sekretarica obavlja sve poslove tako sto radi kao kafe kuvarica, spremacica, knjigovodja, komercijalista......I to se ne moze nazvati sekretaricom. Opste je rasulo kada je privatni sektor u pitanju.
Razumem ja tebe sta ti hoces da kazes ali izgleda da se situacija razlikuje od firme do firme. Ja sam radila u firmama gde komercijalisti kao sto si rekao radili posao tako sto su se kupci sami javljali i jedva i to postizali jer je stvarno dobro isla prodaja. Pa sad ne znam kako to funkcionise u drugim firmama. Znam da je opste rasulo i da se pod komercijalom svasta podrazumeva.
Izgleda da ipak necu dobiti odgovor na ovo moje postavljeno pitanje.U svakom slucaju hvala na odgovoru.Razumela sam sta hoces da kazes. :)

Nisma rekao sekretarica u smislu znaimanja, nego sekretarica u smislu povezivanja zainteresovanih strana.
Ja inace nikad nisam radio kao komercijalista, ali sma nekoliko puta zaposljavao iste, te tu problematiku veoma dobro znam.
Ako cu ja uraditi sve, kao celnik firme(obezbediti trziste i kupce), a "komercijalista" dodje na gotovo, on onda moze da dobije platu sekretarice, a ne komercijaliste.
Plata komercijaliste pretpostavlja minimum primanja, i maksimum provizije za uspesne prodaje i otvaranja novih trzista.
Takodje podrazumeva stalno pracenje njegovih aktivnosti.Znaci neka fiksna plata plus procenat, s tim sto ukoliko nekoliko meseci taj komercijalista ne napravi neki znacajan bonus,odmah treba da dobije otkaz..........To je naravno idealan slucaj, kada vlasnik firme maksimalno obezbedi uslove za svoje komercijaliste(internet, telefon,troskove odlaska na teren isl..)
Ti koji se samo javljaju na telefone, oni NE PRODAJU robu, nego samo odgovaraju na zahteve, te zato kazem da je njihov posao mnogo blizi poslu sekretarice.

Nisma rekao sekretarica u smislu znaimanja, nego sekretarica u smislu povezivanja zainteresovanih strana.
Ja inace nikad nisam radio kao komercijalista, ali sma nekoliko puta zaposljavao iste, te tu problematiku veoma dobro znam.
Ako cu ja uraditi sve, kao celnik firme(obezbediti trziste i kupce), a "komercijalista" dodje na gotovo, on onda moze da dobije platu sekretarice, a ne komercijaliste.
Plata komercijaliste pretpostavlja minimum primanja, i maksimum provizije za uspesne prodaje i otvaranja novih trzista.
Takodje podrazumeva stalno pracenje njegovih aktivnosti.Znaci neka fiksna plata plus procenat, s tim sto ukoliko nekoliko meseci taj komercijalista ne napravi neki znacajan bonus,odmah treba da dobije otkaz..........To je naravno idealan slucaj, kada vlasnik firme maksimalno obezbedi uslove za svoje komercijaliste(internet, telefon,troskove odlaska na teren isl..)
Ti koji se samo javljaju na telefone, oni NE PRODAJU robu, nego samo odgovaraju na zahteve, te zato kazem da je njihov posao mnogo blizi poslu sekretarice.

Razumeli smo se .

Jos samo me zanima

Da li npr sada kada bi ja polozio za B. da li mogu da radim kao komercijalista odma ili moram takodje cekati godinu dana kako nalaze novi saobracajni propisi da se vozi?
Nisam bas najbolje onjasnio ali nadam se da cete razumeti

Komercijalisti su "pokretni maloprodajni objekti", čija je svrha uglavnom da prodaju robu kome verovatno ne treba ili nekim sitnim radnjama čije će gazde da plate po istoj ceni ili nešto nižoj nego u Maxiju (ako se radi o robi u klasičnim prodavnicama). Radio sam u prodavnici dok sam studirao 3 godine i pričao sa preko 100 komercijalista. Veliki poslovi i glavne prodaje su već obavljene sa velikim lancima i to je izvršeno na nekom višem nivou (CEO, Menadžer prodaje, Key account manager itd.). Komercijalisti su tu čisto da malo prošire prodaju, ali i ako ne prodaju firmu ništa ne košta jer rade na procenat. Zato glavni prodavci u firmi rade za platu od 1000 evra, a komercijalisti na procenat. Izuzeci su komercijalisti koji rade 10+ godina pa uspostave kontakte i imaju dovoljno razvijenu mrežu da imaju pristojnu platu od procenta. Samo prepričavam reči klasičnih komercijalista. Vrh mi je bio komercijalista Red Bull-a koji mi kaže da ima fiktivnu platu 150k din. i onda ima negativne stimulanse ako ne ispuni targete, a targeti su u fazonu 100 Red Bulla mesečno da se proda u prodavnici gde je prosečna prodaja 20 Red Bulla mesečno i na kraju izađe na 30k. Postoje i slučajevi, na primer Coca-Cola, Carlsberg itd. koji imaju 100k+ platu a i ne dolaze po trebovanje, samo pozovu telefonom da im se isčita, ali oni su preko veze upali i rade 10 pa i 20+ godina. Opet informacija iz prve ruke, ako oni mene lažu, lažem i ja vas. Pozz

Ja sam komercijalista, bar tako pise na diplomi Ekonomske skole koju sam dobio, stvarnost je mnogo drugacija, evo da objasnim, naucio sam sledece:
-blagajna
-malo teorijskog racunovodstva
-malo spediterskog poslovanja
-malo nabavka-prodaja

Ako pripremate dete za dalje skolovanje, ova skola i nije tako losa, ako uzmemo u obzir da sam ucio svasta i nisam naucio skoro nista, a ako sagledamo trenutno stanje privrede, potraznja postoji za komercijalistima na terenu i referente nabavke-prodaje pa da navedem zarade u nekim firmama, gde se dobro prolazi:
Slatka kuca-komercijalista na terenu priblizno 500e
Poljoprivredni komercijalista na terenu 400-700e
Referent nabavke i prodaje zaradi koliko se dogovi sa vlasnikom/direktorom, to je otprilike suma od 200-500e.
Niko vam ne garantuje da cete se zaposliti, ali obe varijante nisu lake, referenta natrpaju gomilom papira koje mora da sredi, znaci niste samo referent, vec ste po potrebi i menadzer svega i svacega i resavate razne probleme, jos ako vam je vlasnik firme prgav (obicno jeste)....
A komercijalista na terenu zivi od procenta na prodatu robu, odlicno poznavanje robe koju prodajete je neophodno, pa se cesto desava da vam stavljaju razne targete na odredjene delove grada, kao sto je neko spomenuo iznad a ako se ne ispune targeti pucaju se penali :eek:
Tako da je ovo odlican posao na nekih godinu dana, cisto da se skupi neki novac za neku finu torbu i pravac sto dalje.

Back