Ja sam komercijalista, bar tako pise na diplomi Ekonomske skole koju sam dobio, stvarnost je mnogo drugacija, evo da objasnim, naucio sam sledece:
-blagajna
-malo teorijskog racunovodstva
-malo spediterskog poslovanja
-malo nabavka-prodaja
Ako pripremate dete za dalje skolovanje, ova skola i nije tako losa, ako uzmemo u obzir da sam ucio svasta i nisam naucio skoro nista, a ako sagledamo trenutno stanje privrede, potraznja postoji za komercijalistima na terenu i referente nabavke-prodaje pa da navedem zarade u nekim firmama, gde se dobro prolazi:
Slatka kuca-komercijalista na terenu priblizno 500e
Poljoprivredni komercijalista na terenu 400-700e
Referent nabavke i prodaje zaradi koliko se dogovi sa vlasnikom/direktorom, to je otprilike suma od 200-500e.
Niko vam ne garantuje da cete se zaposliti, ali obe varijante nisu lake, referenta natrpaju gomilom papira koje mora da sredi, znaci niste samo referent, vec ste po potrebi i menadzer svega i svacega i resavate razne probleme, jos ako vam je vlasnik firme prgav (obicno jeste)....
A komercijalista na terenu zivi od procenta na prodatu robu, odlicno poznavanje robe koju prodajete je neophodno, pa se cesto desava da vam stavljaju razne targete na odredjene delove grada, kao sto je neko spomenuo iznad a ako se ne ispune targeti pucaju se penali
Tako da je ovo odlican posao na nekih godinu dana, cisto da se skupi neki novac za neku finu torbu i pravac sto dalje.