Plastenici i staklenici

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Da li se odlučiti za staklenik ili plastenik?
Kako da sami napravimo jedno od ta dva?

6b8496f26bae42979b4e31573e9fc7a5.jpg

Da li ih koristite i kakva su vaša iskustva?
Jeste li zadovoljni kvalitetom biljaka gajenih u plasteniku?

Mogu li se iste sorte biljaka gajiti na otvovenom i u zatvorenom
prostoru?

gde-ustanovit-teplicu-na-uchastke.jpg

Nije neko detalno uputsvo. Par sličica samo. Ne mogu ni neko dobro video
uputstvo da nađem, Ni na egleskom, a kamo li na srpskom.. z:(

Zanimljivo je kao ideja, ali plastenik ne sme da ima rupe. Mislim, kad je od najlona, može jači vetar da ga digne ako je promaja, bukvalno ga iščupa iz zemlje. E sad, možda u ovom slučaju ne bi smetale rupe, ali kroz njih i toplota izlazi. Ovo sve teoretišem, nisam videla plastenik od flaša.

Nisan imao pojma da su skupi. Doduše, nisam imao predstavu uopšte o ceni, pa sam se, kao, iznenadio
Planiram da postavim jedan
Realizacija najkasnije za 10 dana.
Automatsko daljinsko nalivanje kap po kap i plastenac :)
Neće biti sve biljke u plasteniku, naravno.

To je moj projekat -xperiment

Poslednja izmena:
Zanimljivo je kao ideja, ali plastenik ne sme da ima rupe. Mislim, kad je od najlona, može jači vetar da ga digne ako je promaja, bukvalno ga iščupa iz zemlje. E sad, možda u ovom slučaju ne bi smetale rupe, ali kroz njih i toplota izlazi. Ovo sve teoretišem, nisam videla plastenik od flaša.
Mora se luftira... Ja ću da kupim sa prozorčićima sa mrežicom protiv upada neželjenih insekata.

Taj sam nekako bezecovao.

Neću imati problem sa oprašivanjem. Imam roj pčela baš oko 1. Maja na placu (kasnije odu svojim putem)

Једино најлон није стална варијанта, него мора да се мења на три године,
али остало је трајније, зар не?
Da, ali je i sama konstrukcija skupa. A u pitanju su obične vodovodne cevi, najčešće...(opcija čelične, drvene grede...)
Moguće su improvizacije npr. sa starim prozorima sa staklima, ali su i tu potrebne grede i verujem i zasena. Zasena samo za plastenik i kad je UV najlon u pitanju je soma din/m2

Da li se odlučiti za staklenik ili plastenik?
Kako da sami napravimo jedno od ta dva?

6b8496f26bae42979b4e31573e9fc7a5.jpg

Da li ih koristite i kakva su vaša iskustva?
Jeste li zadovoljni kvalitetom biljaka gajenih u plasteniku?

Mogu li se iste sorte biljaka gajiti na otvovenom i u zatvorenom
prostoru?

gde-ustanovit-teplicu-na-uchastke.jpg
Мој пластеник је сличан првој фотографији, од дрвета конструкција, као кров куће. Немам грејање да би много раније стигло али опет пре стигне поврће наравно неко као на отвореном. Добро је имати пластеник.

Back