Planovi za putovanje za leto-jesen 2021,imate li ih?

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.427
U ovom trenutku nakon godinu ipo dana od pojave COVID-19 virusa, 147 miliona zaraženih i preko 3 miliona žrtava, zahvaljujući vakcinaciji koliko god kontoverzna bila došlo je do promene nekih rigoroznih pravila i ponovo se veliki broj ljudi interesuje da ovo leto ipak provede negde van svoje zemlje.

I pored jasne želje koje ljudi imaju za istinskim odmorom i promenom, ipak prvo treba uzeti u obzir da čak i kada vas puste u drugu državu tamo obično važi niz pravila koji doživljaj ipak čini drugačijim nego ranije. Od silne prethodne dokumentacije, obaveznog karantina, zatvorenih ugostiteljskih objekata već u ranim večernjim satima, zabrane lokalnih putovanja, obrazaca ponašanja.....
Opet i pored svega ovoga, zbog situacije koja se menja iz časa u čas, postoji mogućnost da morate prekinuti odmor zbog zatvaranja granica ili da se uslovi boravka promene (policijski čas)

Da li mislite da vredi da se ipak krene na put i ako ste se odlučili gde bi išli?

Po onome što dosad imamo informacije.

Grčka:

U Grčkoj su još uvek na snazi epidemiološke mere u cilju suzbijanja korona virusa. Njihovo postepeno popuštanje se očekuje tek od sredine sedmice. Jedna od mera je da se turistima koji borave u Grčkoj ne dozvoljava da se kreću između gradova. To je glavni faktor koji će demoralisati naše građane da se masovnije upute ka Grčkoj već u ovom trenutku. Situacija će se promeniti kada se ta mera ukine, a najavljeno je da će se to desiti od 14. maja kada se zvanično otvara sezona.
Tada bi trebalo da stupi na snagu i dodatna pogodnost za turiste iz Srbije jer će mogućnost za ulazak u zemlju pored potvrde o vakcinaciji i PCR testa predstavljati i brzi testovi koji će se raditi na granici.

Maloprodajni sektor otvoren je 5.aprila sa određenim restriktivnim merama, dok veliki supermarketi i tržni centri uopšte neće raditi. Da bi išli u kupovinu, građani Grčke treba prethodno da pošalju poruku na određeni broj, i onda imaju tri sata za šoping. Dozvoljeno je samo jednom dnevno, a da bi se obezbedilo poštovanje distance prodavnice će moći da ugoste samo po jednog kupca na 25 kvadratnih metara i ukupno 20 će moći da ih bude u istoj prostoriji.
Takođe, izleti van grada dozvoljeni će biti samo vikendom, a od nedelje 3. aprila moguda se u jednom automobilu nađe cela porodica ili najviše tri osobe iz različitih domaćinstava, ukoliko žele da putuju u druge regije radi sportskih aktivnosti.

Hmmm....:think:Mislim da cu leto iz objektivnih razloga preskociti....tamo negde na pocetku jeseni bih rado otisla na produzeni vikend Hallstatt, usput mozda Plitvice (koje odavno zelim da vidim bas u jesen) ili do Italije, bilo gde..sve je lepo...
A tamo od novembra mozda decembra trenutno mastam o Tajlandu :D
No zaista je sve jos neizvesno sto se tice korone, putovanja a i poslovanja zbog trenutne situacije....Mislim da ce se konkretnije sve znato na leto, ali to su neke zelje :)

ljNTyA2Akca8jeZX-BQpm4yh0rFASQWdsmN-WhGI2hI.jpg

66122539-amazing-waterfall-and-autumn-colors-in-plitvice-lakes-national-park-in-croatia.jpg

db.jpg

Turska:

svi putnici koji putuju u Tursku biće u obavezi da popune online formular u roku od 72 sata pred putovanje na sajtu: https://register.health.gov.tr
Popunjen formular je neophodno sačuvati na svom mobilnom telefonu ili odštampati. Za ulazak u Tursku neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata od trenutka putovanja.
U Turskoj su ograničenja na nivou gradova i uključuju i policijski čas u pojedinim gradovima vikendom.

Hmmm....:think:Mislim da cu leto iz objektivnih razloga preskociti....tamo negde na pocetku jeseni bih rado otisla na produzeni vikend Hallstatt, usput mozda Plitvice (koje odavno zelim da vidim bas u jesen) ili do Italije, bilo gde..sve je lepo...
A tamo od novembra mozda decembra trenutno mastam o Tajlandu :D
No zaista je sve jos neizvesno sto se tice korone, putovanja a i poslovanja zbog trenutne situacije....Mislim da ce se konkretnije sve znato na leto, ali to su neke zelje :)

ljNTyA2Akca8jeZX-BQpm4yh0rFASQWdsmN-WhGI2hI.jpg

66122539-amazing-waterfall-and-autumn-colors-in-plitvice-lakes-national-park-in-croatia.jpg

db.jpg
Jako slično razmišljam, da ovo leto opet koristim produžene vikende za putovanja po Srbiji a da pravi odmor sačuvam za jesen i pre svega mislim na otvaranje i odlaska na Tajland(Singapur,Vijetnam,Filipini...šta bude dostupno).
Koliko god željan bio mora trenutna situacija i mere mi ne deluju privlačno za način na koji ja funkcionišem a to nije ležanje u jednom hotelu i jednoj plaži.

U cg moze bez testa tako da vrv tamo, ima prijatelj kucu u baosicu pa lepo bajs i svaki dan krug po zalivu
Imam i ja stan u Baošiću ali me nikako ne vabi taj kraj. 11 godina nisam kročio :mrgreen:
Koliko prelaziš bajsom dnevno?
Kotor je nekih 40 km u jednom pravcu, Tivat ptreko Kotora još 15, pa još toliko nazad do Baošića trajektom...dakle nekih 70 km ako sečeš na trajekt u povratku.

Turska:

svi putnici koji putuju u Tursku biće u obavezi da popune online formular u roku od 72 sata pred putovanje na sajtu: https://register.health.gov.tr
Popunjen formular je neophodno sačuvati na svom mobilnom telefonu ili odštampati. Za ulazak u Tursku neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata od trenutka putovanja.
U Turskoj su ograničenja na nivou gradova i uključuju i policijski čas u pojedinim gradovima vikendom.
apdejt:

"Redžep Erdogan je nakon sastanka kabineta rekao da će za sva međugradska putovanja biti potrebno odobrenje vlasti i da će sve škole obustaviti nastavu uživo

Turski predsednik danas je uveo “potpuno zatvaranje” na nacionalnom nivou do 17. maja, uključujući kontinuirano zaključavanje, zatvaranje škola i ograničenja međugradskih putovanja kako bi obuzdao nagli porast broja obolelih od korona virusa i smrtnih slučajeva.

Broj dnevnih slučajeva u Turskoj dostigao je 16. aprila više od 63.000, pre nego što je u nedelju naglo pao na ispod 39.000, dok je dnevni broj smrtnih slučajeva ostao iznad 300 tokom protekle nedelje."
https://objektiv.rs/vest/616352/erd...-turske-uzivo-u-programu-imao-sta-da-saopsti/

Tunis

Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, obavezna je registracija pre putovanja preko sledećeg linka: www.rdvtestcovid.tn. Prilikom registracije se i zakazuje termin za testiranje koje se vrši dva dana nakon ulaska u Tunis. Po ulasku obavezna je izolacija u trajanju od dva dana, odnosno do testiranja. Ukoliko je rezultat negativan, izolacija se prekida.

Sejšeli

Državljani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje od strane zdravstvenih vlasti. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Preko posebne platforme na stranici https://seychelles.govtas.com/ se pribavlja odobrenje za ulazak. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva kovid je obavezno.

Brazil

Državljani Srbije mogu da uđu u Brazil isključivo vazdušnim putem. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre trenutka ukrcavanja na avion. Deca mlađa od 12 godina ne moraju imati PCR test ukoliko putuju u pratnji osoba koje poseduju negativan PCR test. Deca uzrasta od dve do dvanaest godina koja putuju bez pratnje moraju imati negativan PCR test. Deca mlađa od dve godine ne moraju posedovati rezultat testa. Takođe, potrebna je i potvrda o zdravstvenom stanju putnika (odštampana ili u elektronskoj formi) kojom putnik izjavljuje da je saglasan sa poštovanjem sanitarnih mera, kojih mora da se pridržava dok je u Brazilu.

Back