Plan ishrane

AristotelSRB

Aktivan član
Poruka
1.362
Evo moj nekakav plan pa vi sračunajte proteine,ugljeno hidrate, masti itd...Pošto se ja ne razumijem oko toga.

1. 07:00- 3 jaja, i zobene pahuljice u mlijeku + 2 kašičice meda.
2. 10:30- Sardina u ulju, s tim da ono ulje izbacim i sve to ubacim u kiflu, jer sam u školi, pa mislim da je to najbolje.
3. 14:30- Pileća prsa 200gr.
4. 18:00- Krompir-ili pirinač, zbog ugljeno hidrata.
5.20:00- 200 gr. biljnog sira.
6. 22:00 Litra mlijeka (35 proteina)

Eto , bilo bi dobro kada bi neko dao nekakvu kritiku,plus predložite mi za svaki obrok, šta bi još moglo, jer ne mogu svaki dan jesti sve isto.

65KG 182CM

Uzgred radim full body trening, jer se od toga više raste, a ja sam u tom periodu.

Poslednja izmena:
Evo moj nekakav plan pa vi sračunajte proteine,ugljeno hidrate, masti itd...Pošto se ja ne razumijem oko toga.

1. 07:00- 3 jaja, i zobene pahuljice u mlijeku + 2 kašičice meda. Уместо меда додај нешто сувог грожђа.

2. 10:30- Sardina u ulju, s tim da ono ulje izbacim i sve to ubacim u kiflu, jer sam u školi, pa mislim da je to najbolje. За у школу и када си успут, понеси једноставно кесицу орашастих намерница, нпр. бадем, лешнике, орасе итд.

3. 14:30- Pileća prsa 200gr. Немој јести месо никад само, увек додај по 100-200г пиринча или 300-400г кромпира и ако није проблем малу порцију поврћа.

4. 18:00- Krompir-ili pirinač, zbog ugljeno hidrata. Да, али не одвојено од меса, то се једе заједно.

5.20:00- 200 gr. biljnog sira. Најбоље на парче црног хлеба. Али прави од пуног зрна, не бели па само обојен.

6. 22:00 Litra mlijeka (35 proteina) Лоша ти је то идеја, на дужи период добићеш проблеме са варењем. Узми боље онај Елла јогурт, што је пун беланчевина. Сипај у чашу 250мл тог јогурта и додај малу чашицу маслиновог уља, мало промешај и попиј.

Eto , bilo bi dobro kada bi neko dao nekakvu kritiku,plus predložite mi za svaki obrok, šta bi još moglo, jer ne mogu svaki dan jesti sve isto.
Немораш сваки дан исто, варирај. Нађи на мрежи листу намирница и евентуално састави и сам листу сличних намирница, па модуларно састављај оброке.

Али још једна ствар, колико калорија дневно ти одприлике уносиш?

65KG 182CM
Старост?

Uzgred radim full body trening, jer se od toga više raste, a ja sam u tom periodu.
Одличан избог тренинга, цело тело три пута недељно са по једним слободним даном између, је за тебе најбоље.
Како ти план тачно изгледа, постави га комплетно са свим вежбама, сетовима, репризама итд.

Одличан избог тренинга, цело тело три пута недељно са по једним слободним даном између, је за тебе најбоље.
Како ти план тачно изгледа, постави га комплетно са свим вежбама, сетовима, репризама итд.

16 godina. Samo kakva je efikasnost toga full body treninga, sa sve 3 puta nedjeljno vježbama?!

Što se tiče vježbi...Trbušnjaka uradim oko 500 jer sam prirodno izdržljiv po pitanju njih.
Sklekova, uradim po tri, pa odmorim 10 sekundi, pa opet tri skleka, sve do otkaza...
Čučnjeva mogu 4 serije po 50...
Radim i propadanja i zgibove ali sam slab po tom pitanju, odnosno mogu da ih malo uradim...
Sada se mislim da li da uvedem tegove, ili da se baziram na bodyweight, jer mi se mnogo svidja ono što radi hannibal.
Za teretanom nema potrebe, jer zaista na internetu ima širok spektar vježbi i one mašine tamo nisu ni potrebne.

Ma da bilo kako bilo ja bih i tegove izbacio, samo bodyweight, ali opet napredak je slabiji ako radim sa sopstvenom težinom, ali prirodna snaga postaje ogromna.

До одређене границе ћеш моћи добро да се развијаш са телесним вежбама, али после одређене границе не баш тако лако. Мислим атлетска фигура је саасвим сигурно могућа, али неке веће масе мишића нећеш моћи да набациш. ОСИМ ако се стварно добро концентришеш на калистенику. ;)

Тражи на интернету књигу у пдф формату од Марка Лаурена -> You Are Your Own Gym - The Bible of Bodyweight Exercises.
То ти је првокласна књига у којој имаш невероватну варијацију свих могућих вежби, са којима просечан спортиста у теретани не може ни да замисли колико је без тегова могуће набацити мишићне масе. Обавезно нађи, ако не можеш да нађеш књигу, реци ми па ти је пошаљем преко електронске поште.
You-Are-Your-Own-Gym.jpg

Da li mi je potrebno za tu bodyweight atletiku, ova gore ishrana, ili to i nije neki faktor, kao kod teretane?
Ја сам мислио, да си старији и идеш у теретану, да би изградио одређену масу мишића, па сам према томе и преправио план.
Али пошто си тек 16 и у развоју, препоручио бих Ти да једноставно једеш шта и колико хоћеш.
Главно гледај да што мањеш једеш нездраве ствари попут слаткиша и сличног. А иначе гледај да уносиш довољно беланчевина и здравих масти у виду орашастих намирница.

То је све, концентриши се максимално на тренинг, а исхрана је у твојим годинама не толико битна, јер си у развоју.
Битно је да редовно паузираш ради регенерације (сваких 6-8 недеља узми једну слободну недељу без тренинга) и кад видиш да снага стагнира, повиси калорије, то ће Ти помоћи да ојачаш.

Kada smo vec kod ishrane, da ne otvaram novu temu... :D Imam pitanje u vezi jaja... tj. da li ih jedete cela ili samo belanca? Znam da je glavno pitanje holesterol iz zumanca, ali ja sam nekako pristalica toga da na los hol. uticu zasicene mk a ne hol. iz ishrane... ali me zanima kako ljudi ovde konzumiraju jaja... I da, meni je npr. mnogo lakse da napravim kajganu od npr. 5 celih jajeta nego da jedem 5 kuvanih jajeta, nekako se bas najedem od kajgane (jedini problem je przenje, ali stavim minimalno ulja, tek da se sija tiganj :D i to naravno razmazem ubrusom po tiganju)... dok od kuvanih jaja nemam taj osecaj sitosti... I tu su i proteini iz zumanca koje je po meni zalosno bacati...

zaista ne kuzim cemu tolika preopterecenost miscima , masom procentom masti . Je ko da je to sve u zivotu. Kuda to vodi . Mislim da je ovaj pravac vodi tekoj iskopleksiranosti .

Pa ne nego treba da se tovim pljeskavicama i pomfritom kao moji drugovi i drugarice i da u 50. godini dobijem infarkt ili neku bolest zbog takvog nacina ishrane i zivota... Mastima nisam opterecen jer sam ektomorfan pa ih i nemam mnogo, ali mi roditelji stalno pricaju da ne jedem toliko jaja zbog tog mita o holesterolu... Ne moras da spamujes ako te ne zanima tema, ovde treba da pisu ljudi koji vode racuna o ishrani... Produzi...

Kada smo vec kod ishrane, da ne otvaram novu temu... :D Imam pitanje u vezi jaja... tj. da li ih jedete cela ili samo belanca? Znam da je glavno pitanje holesterol iz zumanca, ali ja sam nekako pristalica toga da na los hol. uticu zasicene mk a ne hol. iz ishrane... ali me zanima kako ljudi ovde konzumiraju jaja... I da, meni je npr. mnogo lakse da napravim kajganu od npr. 5 celih jajeta nego da jedem 5 kuvanih jajeta, nekako se bas najedem od kajgane (jedini problem je przenje, ali stavim minimalno ulja, tek da se sija tiganj :D i to naravno razmazem ubrusom po tiganju)... dok od kuvanih jaja nemam taj osecaj sitosti... I tu su i proteini iz zumanca koje je po meni zalosno bacati...

Samo belanca. Ako ti se vec prze,przi belanca na grozdjanom ulju sa ovsenim brasnom. Dobije se sjajan omlet.

Samo belanca....
Боже сачувај ме оваквих савета!!! :D
13613446471224667340.GIF

Једи увек ЦЕЛА јаја!!!

- у жуманцу се налазе првокласне масти
- жуманце има више беланчевина него беланце
- у јајима се налази добар колестерин
- жуманце је пуно витамина д (витамин који као прохормон на природан начин повисује тестостерон)

Кад правиш кајгану, немој користити сунцокретово уље, него или маслиново или оно од уљане репице. И увек уживај кад једеш јаја, јер је то намирница, која има највишу биолошку вредност за тело!

zaista ne kuzim cemu tolika preopterecenost miscima , masom procentom masti . Je ko da je to sve u zivotu. Kuda to vodi . Mislim da je ovaj pravac vodi tekoj iskopleksiranosti .
Када би се свако здраво хранио и колико толико бавио спортом, не би било ни петине оволико болесника у држави колико их има данас. А старији људи би били и у најстаријем добу релативно витални и не би им била потребна помоћ других за најобичније свакодневне операције.

Ваља напоменути, да је гомила старошколских бодибилдера, који никад нису користилу хемију, живели преко 90. Ево Џо Вајдер - револуционер модерног бодибилдинга - је пре неку недељу умро у 94. години, споро али апсолутно самостално се кретао и био је апсолутно при својој свести.

А ево и једног другог примера, где раније активни спортисти данас 95. и 94. годишњаци спринтују:

Наравно да се не ради о брутално дефинисаним трбучним мишићима, али ко им здрав начин живота, после пар година активног спорта, они сами по себи дођу.

Profesionalni bodibilding nema veze sa zdravljem.
А ко се овде па бави професионалним бодибилдинг?

Изјава Ти је тотално ван контекста, не разумем какве везе то има са оним дечком, који је првобитно поставио питање.

A zumanca ne vidim zasto se moraju jesti.
:eek: Постоји ли разумно објашњење, зашто би неко бацао жуманце?
Да будем искрен први пут чујем, да неко не једе жуманце.
Мислим сви витамини и минерали у јајету се баш заправо и налазе у жуманцету, онај ко то баца је сам крив.

Egg%20Nutrition%20Facts.png

Sta ce mi ta mast iz zumaceta? Pa ja je menjam lanenim uljem i mlevenim susamom.
Маст из жуманцета је добра, припада здравим мастима. Али ако Ти та маст није потребна, па боље да ни не купујеш јаја, то је бацање пара, ако пола јајета бациш, а ради се о стварно првокласној енергији коју човек може да унесе.

Sta ce mi ta mast iz zumaceta? Pa ja je menjam lanenim uljem i mlevenim susamom.
Pa ako nisi vegeterijanac ili vegan zdrava ishrana podrazumeva i određenu količinu masti životinjskog porekla.

Masti iz jaja kao što reče Blagoje većinom spadaju u zdrave masti. Ja sam odličan primer da masti iz jaja ne stvaraju nikakve probleme kod zdravih ljudi. Dnevno jedem od 3-8 kom celih u zavisnosti od ostalih unosa i potreba. Ko vodi računa o ishrani neka obrati pažnju na odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina. Dobar odnos je 2:1 ili manji u korist omega 6 i da u omega 3 grupi bude zastupljeno i riblje ulje zbog EPA i DHA lanca.
Ja dnevno uzimam od 80-100g lana (meljem ga) jer je stvarno bogat sa omega 3 masnim kiselinama 22% i takođe 10g omega 3 iz ribljeg ulja nezavisno da li jedem ribu ili ne. U principu teško može da se pretera sa omega 3, a ogromna je korist za organizam kod svakoga, a kod fizički aktivnih pogotovo.

@Ivane izbegavaj da pržiš jaja jer na tim temperaturama se gubi sve vredno iz njih i masti prelaze u nezdrave. Znači isključivo kuvana 5 min max.

Veruj mi bez da ti linkujem kojekakve studije da i ako su isto omega 3, nisu iste. Ono što se prepisuje omaga 3 m.k. misli se na riblje ulje. Laneno nema EPA i DHA, a to je glavno za pravilno ćelijsko funkcionisanje.
:ok: Рибље уље је незамењиво, то је тачно.

Ja sam sa lanom imao problema kod probave :D tj. mnogo brzo me protera... Ne znam da li da ga forsiram ako je stvarno toliko bogato omega 3?
Намирнице које не подносиш, никад не форсирај, увек има разлога због чега их тело не прима најбоље. Тражи алтернативу.

Back