Bornemisa
Ističe se
- Poruka
- 2.721
Da li u celosti odgovara istini? Licno znam za preduzeca koja su namerno unistena, pored svih navedenih problema su ostala dosta stabilna, poslovala u plusu. Napomenimo samo mlekare koje su unistene da bi se dovela strana korporacija, nije postojala mogucnost poslovala sa munusom. Pojedine su bile u sastavu PPK kombinata koje su cinile zadruge sa farmama, silosi sa mlinovima, pekare, spomenute mlekare, cak su pojedini imali i svoje kartonaze (proizvodnja ambalaze) znaci zaokruzen proizvodni ciklus, kojima ne bi mogli lako konkurisati. Imali smo savremena uspesna preduzeca koja su umesto otplate dugova placala drzavni reket. Svedok sam unistenja jednog i dan danas nije privatizovano, a pojedine interesne grupe profitiranju na njenoj nesreci bolje reci nesreci zaposlenih.Osnova je potrošena devedesetih ,a i bila grbava u startu zbog kom. ekonomije sad da ne ulazimo u to ko je kriv ,ali ako 10 godina ne ulažeš u proizvodnju ,ako izgubiš tržišta ,ako imaš radnike koji su zaposleni ,a nisu im isplaćene plate i dopirnosi godinama , ako imaš banke čija su potraživanja nenaplativa,firme ne poseduju kapital ni sredstva za proizvodnju ... onda to nije nikakva osnova .
Sam komunizam je pre svega učinio ekonomije istočne Evrope zauvek inferiornim , samo što su neki ušli u tranziciju 10 godina ranije pa oni prave nemačke i azijske automobile za 1000e mesečno , a oni koji su toliko okasnili motaju kablove za iste te automobile za 300-400 ... isto bi tako bilo i da su mestu DOSa bili ovi sada ,čak i za promenu neki sposobni i pošteni ljudi,bilo bi sigurno bolje al ne previše .
Ako je moralo doci do odredenih drustvenih promena mogli smo uci u njih sa boljim osnovama.
Poslednja izmena: