Plaćanje poreza - odgovor poreske uprave

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Pitao sam poresku upravu oko plaćanja poreza ukoliko imam ugovor sa firmom van zemlje, kako bih znao proceduru koliko da platim i gde da platim. Međutim kako nemam POJMA šta su napisali jer se ne razumem u te tehničke termine, zamolio bih vas, ako neko zna da mi objasni.

Napomenuću da nisam osiguran po bilo kom osnovu, da sam državljanin Republike Srbije i da bih sklopio ugovor sa firmom radi predavanja engleskog jezika. Citiraću odgovor:

Поштовани,

Уколико остварујете примања по основу рада у или из друге државе дужни сте да сами обрачунате и уплатите порез и припадајуће доприносе на те приходе. Порески обвезник је физичко лице резидент Републике Србије који остварује приходе по основу рада у или из друге државе.

Резидент Републике Србије јесте физичко лице које:

1. на територији Републике има пребивалиште или центар пословних и животних интереса или

2. на територији Републике, непрекидно или са прекидима, борави 183 или више дана у периоду од 12 месеци који почиње или се завршава у односној пореској години.

У случају када сте остварили приходе по основу рада у или из друге државе од нерезидентних правних или физичких лица који у Републици Србији немају представништво нити огранак, дужни сте да сами обрачунате и платите порез и припадајуће доприносе за обавезно социјално осигурање.

За обрачун доприноса битно је да ли сте осигурани по основу запослења, односно по другом основу или сте незапослено лице, односно нисте осигурани ни по једном основу.

1. У случају када сте осигурани по основу запослења, односно по другом основу у Републици Србији, основицу за обрачун пореза чини бруто приход по основу рада који сте примили у или из друге државе умањен за износ трошкова прописаних Законом о порезу на доходак грађана. Пореска стопа износи 20%. Основица за обрачун доприноса је пореска основица. Доприносе сте дужни сами да обрачунате и уплатите само за ПИО, по стопи од 25.5%.

2. У случају када нисте осигурани ни по једном основу, односно када сте незапослено лице у Републици Србији, а исплаћена вам је зарада у или из

друге државе, основицу за обрачун пореза на зараде чини исплаћена, односно остварена зарада, умањена за месечни неопорезиви износ (неопорезиви износ зараде усклађује се годишњим индексом потрошачких цена и објављује се у "Службеном гласнику РС") на коју се обрачунава и плаћа порез на зараду. Пореска стопа износи 10%.

Основица за обрачун доприноса за обавезно социјално осигурање је зарада коју сте примили. Доприносе сте дужни да сами обрачунате и уплатите по следећим стопама:

- за обавезно пензијско и инвалидско осигурање -25.5%,

- за обавезно здравствено осигурање -10,3%,

- за осигурање за случај незапослености -0,75%.

Уколико нисте осигурани ни по једном основу, односно када сте незапослено лице у Републици Србији и остварили сте други приход у или из друге државе, основицу за обрачун пореза чини бруто приход по основу рада који сте примили у или из друге државе умањен за износ трошкова прописаних Законом о порезу на доходак грађана. Пореска стопа износи 20%. Основица за обрачун доприноса је пореска основица.
Доприносе сте дужни сами да обрачунате и уплатите по следећим стопама:

- за обавезно пензијско и инвалидско осигурање -25.5%,

- за обавезно здравствено осигурање -10,3%.

Напомињемо да уколико сте приход по основу рада (зарада или други приход) уговорили у нето износу тај уговорени приход увек представља бруто приход на који се врши обрачун пореза и доприноса на напред наведене начине.

Ако порески обвезник остварује приходе из инстранства (по сачињеном уговору или без уговора), а који са становишта утврђивања и наплате пореске обавезе могу имати третман других прихода из члана 85.Закона о порезу на доходак грађана, нпр. прихода по основу уговора о делу,обрачун пореза и доприноса врши се на следећи начин:

Шифра врста прихода-1 05 602 000, при чему је 05 ознака за-

лице које није осигурано по другом основу, а 602- уговор о делу.

Пореска основица је бруто приход умањен за нормиране трошкове од 20%.

На коју се примењује стопа пореза од 20%.

Основица за доприносе једнака је пореској основици.

Постоји обавеза уплате:
- доприноса за ПИО по стопи од 25,5% и допринос за ЗДР по стопи од 10,3%.

Ако сте осигурани по другом основу шифра врсте прихода је 1 01 601 000 а обрачун је следећи:

Пореска основица је бруто приход умањен за нормиране трошкове од 20%.

Стопа пореза 20%.

Основица за доприносе једнака је пореској основици.

Постоји обавеза уплате доприноса за ПИО по стопи од 25,5%.

По питању подношења пореске пријаве ПП ОПО, обавештавамо Вас да се на сајту Пореске управе, интернет адреса www.purs.govr.rs налази Корисничко упутство за подношење пореске пријаве о обрачунатом порезу самоопорезивањем и припадајућим доприносима на зараду, односно другу врсту прихода од стране физичког лица као пореског обвезника - ПП ОПО, у којем су дати и примери за попуњавање пореске пријаве на страни 23,24.

По питању подношења предметне пореске пријаве наводимо следеће:

Пореска пријава ПП ОПО се подноси у року од З0 дана од дана остваривања прихода, у електронском облику преко портала еПорези, у ком случају је неопходно да имате електронски сертификат. За подношење пријаве можете користити и интернет киоске који постоје у филијалама Пореске управе. Такође, пореску пријаву можете поднети и у писаном облику, непосредно или путем поште.

Уколико пореску пријаву ПП ОПО подносите електронским путем, доставља вам се обавештење о успешном подношењу пореске пријаве у ком је уписан број који је додељен пореској пријави, као и БОП-број одобрења за плаћање који уписујете у налогу за уплату. Уколико пореску пријаву ПП ОПО подносите непосредно на шалтеру филијале Пореске управе, унос података из предате пријаве у информациони систем Пореске управе, у вашем присуству врши овлашћени службеник Пореске управе, и даје вам обавештење о додељеном броју пореској пријави, као и БОП-број одобрења за плаћање. Уколико пореску пријаву ПП ОПО подносите путем поште, обавештење о додељеном броју пореској пријави, као и БОП- број одобрења за плаћање, Пореска управа ће доставити путем поште на адресу назначену у пореској пријави.

Након успешно поднете пореске пријаве ПП ОПО потребно је да попуните Образац М-УН, у два примерка, који ћете уз закључен уговор и доказ о уплати доприноса за ПИО предати надлежној филијали ПИО Фонда.

С обзиром да према важећим законским прописима пријаву података за матичну евиденцији осигураника може поднети само послодавац резидент Републике Србије, а како остварујете приход од послодавца који није резидент Републике Србије, подношењем обрасца М-УН можете остварити права из радног односа и права по основу обавезног социјалног осигурања Републике Србије.

Пореска пријава се подноси у року од 30 дана од дана остваривања прихода, а плаћање исказаног пореза и припадајућих доприноса се врши најкасније до истека рока за подношење пореске пријаве.

Упућујемо Вас да погледате на сајту Пореске управе www.purs.gov.rs у делу Биро за информисање/Новости вест од 9.11.2020. под називом“Обрачун пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање на приходе физичких лица остварене из иностранства“ .

Такође Вас упућујемо и на вест под називом „Порески третман примања по основу рада физичког лица резидента Републике Србије остварених у/ или из друге државе“ од 15. 10. 2020.

Pitaj ti njih sledece...
Po zakonu o penzijama, minimalna penzija je 10,000 dinara, ali ako osoba po izracunatoj penziji prima manje od 10.000 dinara, drzava je DUZNA da doplati do minimalnog iznosa penzije..
U iznos penzije ulaze sva penziona primanja koje penzioni sticenik prima, znaci i inostrane penzije...

Medjutim, ako se desi da je iznos inostrane penzije mali , a osnova domace penzije greskom ili ne, obracunata kao mala, pa u zbiru daju manje od 10.000 dinara, po bilo kom zemaljskom ili vanzemaljskom kursu, ova drzava se protivzakonito ukljucujuci i njene institucije, tipa penziono izjasnjavaju da nisu duzne da doplate razliku izmedju zbira delova penzionih primanja iz raznih ex yu drzava i minimalne penzije od 10.000 dinara..

Tako mnogi penzioneri u unutrasnjosti nezakonito primaju svo vreme svog penzionog perioda penzije koje su drasticno manje od 10.000 dinara i drzava se pravi glupa i pravno neobrazovana, a tako se prave i pojedini ogranci penzionog sistema...
Ako drzava svesno krsi zakon koji je donesen, i ocekuje da se nekaznjeno provuce, a ocekuje, sudeci po reakcijama tuzilastva i samih upletenih drzavnih institucija, to je sasvim za ocekivanje da i gradjani pozovu na ekonomsku neposlusnost onda kad njima ne odgovara i cak je i ne pravno ili vrlo skakljivo pravno ustanovljena obaveznost naplate takvih poreza...

Da ne pricam o moralnom ili etickom principu koji kaze da kad otimas od onih kojima su primanja mala, manja od 10.000 mesecno cinis veci moralni prekrsaj nego kad otimas ili ne uplacujes drzavi porez opet na prilicno malu vrednost koju inace dobijaju navedeni rekreativci zvani freelanceri...

Ukratko.
Ako si osiguran.
Mozes da koristis http://www.kalkulator.servisracunara.org/
Gde u drugoj koloni u polju bruto plata uneses koliko je to para u dinarima na primer 100.000 i kazes obracunaj
I dobices dole cifre 8370 porez, 25500 PIO, 10300 zdravstvo, 750 nezaposslenost.

Mozes da popunis na papiru i nosis njima obrazac.

Ili da nabavis sertifikat za fizicko lice i da onda podnosis prijavu preko e-poreza.
Ako uzimas od halkoma to je nekih 4000 rsd, od mupa je nekada bilo besplatno ne znam kako je sada.
Treba ti citac kartica i da instaliras e-porezi aplikaciju.

E sad ako nisi osiguran, a bez ugovora ili kao ugovor o delu. Onda imas onaj deo gde se umanjuje za 20%, pa se na tako umanjeni deo racuna porez od 20% i dorpinosi za zdr na istu osnovicu kao za porez. To vec moras rucno da racunas nema na netu.

A ono sto pisu sifre vrste prihoda to ti je bitno za podnosenje preko e poreza. Unosi se tamo. Onaj prvi 1 je isti za sve, 05 je neka sifra za tebe dok bi kod normalnog zaposlenog bila 01, onaj ostatak je da znaju koji je to prihod, itd.

Ne deluje toliko komplikovano, samo moras da skontas u kojoj si ti kategoriji, da li ovih sto placaju normalno kao i zaposleni/osigurani ili neosigurani/nezaposleni.

Ne bih posle da me uhvate oko ovakve gluposti jer stvarno neću imati da im platim. Ali stvarno.
Raspitaj se dobro sta ti se vise isplati,da prijavis firmu pausalno,ili da prijavljujes tako svaki posao.
Ili da uzmes karticu u inostranstvu i tamo da ti prebacuju lovu, tu nema uvid nasa poreska.Jedino ako kupis SLK ce te pitati odakle ti lova :D

Ne bih posle da me uhvate oko ovakve gluposti jer stvarno neću imati da im platim. Ali stvarno.

U svakom slučaju angažuješ knjigovođu, daš izvode ili ispis iz banke o prilivima na račun i on će da obavi sve potrebno

Košta ćete možda cc 50-100 eu na godinu i to jeto , u svakom slučaju računaj da u svoju uslugu i to ukalkulišeš sem kalkulacije poreza i doprinoa.

Ili angazujes knjigovodju da ti uradi prvih par meseci, a onda posto mora da podnosi tvojom karticom u tvoje ime - vidis posle sta je radio.
Kako izgledaju prijave na eporezima. Pa probas sam da odradis matematiku.
Inace, ne mozes pogresno da podneses prijavu na eporezima jer kad napises sifru vrste prihoda onda ce da radi po tom principu matematicku proveru.
Znaci, ne mozes da lupis cifre, nego mora da se slaze ili ti nece dozvoliti podnosenje prijave.

Ili angazujes knjigovodju da ti uradi prvih par meseci, a onda posto mora da podnosi tvojom karticom u tvoje ime - vidis posle sta je radio.
Kako izgledaju prijave na eporezima. Pa probas sam da odradis matematiku.
Inace, ne mozes pogresno da podneses prijavu na eporezima jer kad napises sifru vrste prihoda onda ce da radi po tom principu matematicku proveru.
Znaci, ne mozes da lupis cifre, nego mora da se slaze ili ti nece dozvoliti podnosenje prijave.
Kako je to firma gde primanja zavise od mog angazovanja, ona nisu nikada ista. Mogu da ne radim ceo mesec i nece mi nista uplatiti. Mogu da radim nesto malo i da uzmem sicu. Mogu da radim mnogo pa da me plate ok. Zato me interesuje. Moja primanja nisu fiksna.

Ево, видим да више волиш објашњења која озбиљно звуче, уместо ових једноставних и истинитих (мој горњи пост).

Дакле, физичко си лице, и потпадаш под плаћање пореза (ако им се јавиш). (то је овај први део са причом о резиденту)

Даље, у допису се прави разлика између оних који су запослени и оних који нису и објашњава се како се плаћају порези за једне и друге. Ти си незапослен, тако да овај део са запосленима (они који су у осигурању) тебе не треба да занима. То прескочи.

Дакле, основица за порез (одакле крећеш са рачунањем) јесте твоја месечна зарада коју умањујеш за неопорезиви износ. Нпр. тиси месечно зарадио 30 000 динара (кладим се да ниси ни 15 000), од тих 30 000 динара одузмеш неопорезиви износ. Који је то износ? Имаш на гуглу (мада су они написали да има у Службнеом гласнику). https://www.neobilten.com/neoporezivi-iznosi-za-isplate-od-1-februara-2020-godine/

Значи, од 30 000 које си зарадио, одузмеш 16 300 динара. Остаје ти 30 000 - 16 300 = 13 700. на тих 13 700 (пратимо оно што су ти лепо написали), плаћаш 10 % порез на зараду, то је 1 370 динара, затим 25,5 % пио и то је 3494 динара, здравствено осигурање 10,3 % (мада га имаш као незапослен), и то ти дође 1380 динара.

Преко сајта попуниш ПП ОПО.

Ово за М-УН образац, за то на основу ове пореске пријаве попуниш један обрзаац у два примерка и донесеш у ПИЈО, али са уговором (не може да се ради без уговора, је л'да?), а пошто немаш уговор, онда не можеш ни да одеш у ПИО да се пријавиш да радиш. А ако имаш уговор, супер. Однесеш им уговор и ове попуњене М-УН обрасце и региструеј ти се стаж, па можеш да се фалиш девојкама како имаш податке у онај листинг.

А за све ово што можеш сам да урадиш, можеш да ангажујеш књиговођу да ти он то све ради сваки месец (јер мора сваки месец) и то ће ти наплати 50 евра, а ти пошто имаш 50 евра за бацање, њему ћеш да даш 50 евра за рутински посао од пар кликова и евентуално мало шетања.

Да ли сам ти сад појаснио зашто сам ти горе написао поруку следеће садржине:

"Написали су ти да не дираш ништа и да их не смараш.

Ја не знам шта си уопште тражио у пореској управи?

Је л' ниси мало фију, фију? "

Ево, видим да више волиш објашњења која озбиљно звуче, уместо ових једноставних и истинитих (мој горњи пост).

Дакле, физичко си лице, и потпадаш под плаћање пореза (ако им се јавиш). (то је овај први део са причом о резиденту)

Даље, у допису се прави разлика између оних који су запослени и оних који нису и објашњава се како се плаћају порези за једне и друге. Ти си незапослен, тако да овај део са запосленима (они који су у осигурању) тебе не треба да занима. То прескочи.

Дакле, основица за порез (одакле крећеш са рачунањем) јесте твоја месечна зарада коју умањујеш за неопорезиви износ. Нпр. тиси месечно зарадио 30 000 динара (кладим се да ниси ни 15 000), од тих 30 000 динара одузмеш неопорезиви износ. Који је то износ? Имаш на гуглу (мада су они написали да има у Службнеом гласнику). https://www.neobilten.com/neoporezivi-iznosi-za-isplate-od-1-februara-2020-godine/

Значи, од 30 000 које си зарадио, одузмеш 16 300 динара. Остаје ти 30 000 - 16 300 = 13 700. на тих 13 700 (пратимо оно што су ти лепо написали), плаћаш 10 % порез на зараду, то је 1 370 динара, затим 25,5 % пио и то је 3494 динара, здравствено осигурање 10,3 % (мада га имаш као незапослен), и то ти дође 1380 динара.

Преко сајта попуниш ПП ОПО.

Ово за М-УН образац, за то на основу ове пореске пријаве попуниш један обрзаац у два примерка и донесеш у ПИЈО, али са уговором (не може да се ради без уговора, је л'да?), а пошто немаш уговор, онда не можеш ни да одеш у ПИО да се пријавиш да радиш. А ако имаш уговор, супер. Однесеш им уговор и ове попуњене М-УН обрасце и региструеј ти се стаж, па можеш да се фалиш девојкама како имаш податке у онај листинг.

А за све ово што можеш сам да урадиш, можеш да ангажујеш књиговођу да ти он то све ради сваки месец (јер мора сваки месец) и то ће ти наплати 50 евра, а ти пошто имаш 50 евра за бацање, њему ћеш да даш 50 евра за рутински посао од пар кликова и евентуално мало шетања.

Да ли сам ти сад појаснио зашто сам ти горе написао поруку следеће садржине:

"Написали су ти да не дираш ништа и да их не смараш.

Ја не знам шта си уопште тражио у пореској управи?

Је л' ниси мало фију, фију? "
Rekoh, nisam bio tamo, to je samo email. Hteo sam da znam koliko deru, a kako vidim da je to nenormalno onda treba to zaobići.

Kako je to firma gde primanja zavise od mog angazovanja, ona nisu nikada ista. Mogu da ne radim ceo mesec i nece mi nista uplatiti. Mogu da radim nesto malo i da uzmem sicu. Mogu da radim mnogo pa da me plate ok. Zato me interesuje. Moja primanja nisu fiksna.

Nebitno. Matematika je uvek ista.
Ni kad radis u firmi nemas uvek istu platu, meseci imaju razlicit broj sati ili si radio prekovremeno ili je bio neki praznik, bolovanje, godisnji odmor.

znači da imaš fore 30 dana od dana kad ti legne uplata da podneseš poresku prijavu na obrascu PP OPO. Prihod koji ti je legao na račun tretiraš kao bruto prihod.
Ako nisi zaposlen u Srbiji, a imaš ugovor o radu sa stranom firmom, obračun je sledeći - prihod umanjuješ za neoporezivi iznos, mislim da je sad nešto preko 16k rsd, i na tako dobijenu poresku osnovicu plaćaš porez (10%), PIO (25.5%), zdravstveno (10.3%) i za slucaj nezaposlenosti (0.75%).
Ako nemaš ugovor o radu sa stranom firmom nego neki drugi oblik radnog angažovanja, obračun je sledeći - od prihoda odbiješ tzv. normirane troškove (20%), pa na na tako dobijenu poresku osnovicu plaćaš porez (20%), PIO (25.5%) i zdravstveno (10.3%).
Tako sam ja razumela, mada bi ovo neki knjigovođa bolje objasnio.

znači da imaš fore 30 dana od dana kad ti legne uplata da podneseš poresku prijavu na obrascu PP OPO. Prihod koji ti je legao na račun tretiraš kao bruto prihod.
Ako nisi zaposlen u Srbiji, a imaš ugovor o radu sa stranom firmom, obračun je sledeći - prihod umanjuješ za neoporezivi iznos, mislim da je sad nešto preko 16k rsd, i na tako dobijenu poresku osnovicu plaćaš porez (10%), PIO (25.5%), zdravstveno (10.3%) i za slucaj nezaposlenosti (0.75%).
Ako nemaš ugovor o radu sa stranom firmom nego neki drugi oblik radnog angažovanja, obračun je sledeći - od prihoda odbiješ tzv. normirane troškove (20%), pa na na tako dobijenu poresku osnovicu plaćaš porez (20%), PIO (25.5%) i zdravstveno (10.3%).
Tako sam ja razumela, mada bi ovo neki knjigovođa bolje objasnio.
Najvaznije je pitanje-ima li on na osnovu tih uplata staz i socijalno osiguranje?Ok,socijalno moze da ima i kao nezaposleno lice,ali penziono?Ako placa da li mu se i kako obracunava,ili je samo uzimanje bez davanja?

Najvaznije je pitanje-ima li on na osnovu tih uplata staz i socijalno osiguranje?Ok,socijalno moze da ima i kao nezaposleno lice,ali penziono?Ako placa da li mu se i kako obracunava,ili je samo uzimanje bez davanja?
to jeste pitanje... ako ima povremene uplate, pitanje je da li može da ima staž osiguranja. pa i za zdravstveno se traži kontinuitet. sve je to užasno komplikovano :(

Znaci ako sam dobro shvatio-plati 25% od prihoda za penziono KOJE NEMA??
Pa onda mu je najbolja opcija da otvori racun preko grane,uzme karticu i boli ga uvo.Niko nema uvid u to,koristi karticu kao i uvek...
Da, bukvalno nikakve koristi. I pritom je i sam porez dosta visok (20%) dok je u većini evropskih zemalja 5-15%. A o doprinosima koji ničemu ne služe i da ne pričam. Neverovatan je stepen kretenizma ove vlasti. Jasno je kao dan da se nije poreska setila te "genijalne" ideje da naplaćuje ljudima pet godina unazad već neko iz vlasti.

Back