Plaćanje godišnjeg poreza kod konverzije zemljišta

Cube25

Početnik
Poruka
17
Zdravo svima, imam jednu nedoumicu, naime zanima me da li će, ako se izvrši konverzija prava korišćenja u pravo svojine na zemljištu, godišnji porez biti veći, jer je sad i to zemljište zvanično privatna svojina?
Da li neko zna da li/koliko će biti veći, jer sam ja čuo neke neproverene priče da je razlika u iznosu godišenjeg poreza drastično veća?
Da li neko ima iskustva sa tim (izvršio je konverziju pa sada zna kakva mu poreska rešenja šalje država, tj. zna promenu u visini poreza za istu stvar)?

Konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo svojine nad zemljištem, a radi uspostavljanja jedinstva nepokretnosti... vishe o tome na:
https://datainvestment.rs/blog/princip-jedinstva-nepokretnosti/

To bi katastar trebao po važećem zakonu da uradi za sve parcele automatski, ali se u praksi radi po zahtevu, koji ne kosta nista u vecini slučajeva (za normalne kuće i stanove). Pravo korišćenja je izum nastao u Jugoslaviji gde je sva privatna svojina nad zemljistem postala drzavna, a vlasnici zemlje samo korisnici - sada se to vraća u okvire koji datiraju jos iz Rimskog prava.

Problem je što ne znam koliko više :)

Pisao sam i poreskoj upravi... pa ću objaviti ovde njihov odgovor, ako se udostoje da mi odgovore.

Problem sa konverzijom nastaje kad ima više vlasnika na nepokretnosti, recimo imamo zgradu sa 3 stana, svaki po 70m2. Po zakonu, svako od njih dobija procentualno pravo svojine nad zemljistem, koji predstavlja procenat dobijen odnosom kvadrata nepokretnosti koju poseduje u odnosu na ukupan broj kvadrata date nepokretnosti.

U ovom slucaju 70m2 / 210m2 = 0,3333 ili 1/3 zemljista postaje njegova svojina.

E sad, zamisli da komšija dogradi potkrovlje pre konverzije. Sada recimo neko od 3 vlasnika stana, ima veci prostor za 50m2 zbog nadogradnje potkrovlja.

Sad racunica više nije ista 70m2 / 260m2 = 0,2692
Tako da u slučaju povećanja kvadrature jednog od vlasnika za 50m2 ostali gube oko ~20% zemljišta koju bi imali da je konverzija urađena pre nadogradnje (što predstavlja poseban problem ako postoji npr. dvorište).

Poslednja izmena:
Mislim da u mom slucaju nije poljoprivredno, posto je rec o stanu u kuci koja se nalazi na parceli od 500m2. Realno dvorista ima (da nije ispod zgrade) oko 250 m2. Nepokretnost je u Beogradu, u urbanom delu... u blizini hale Pionir.
Ako resiš da prodaš tu nepokretnost ,moraš da uradiš konverziju
Notari više ne overavaju bez uradjene konverzije .
Taksa za konverziju je mala,ali će porez biti većiKonverziju morate da uradite svi zajedno

Back