"Plaćam kriminalno nizak porez na veliki stan u centru"

Tako nesto bi vodilo do toga da starci na silu prodaju nekretnine, a to je glupo.
U nekim americkim drzavama nije nista neobicn
Vrlo zanimljivo da nije pričao o porezu na nasledstvo. U Velikoj Britaniji i Skandinaviji te država odere kad nekretninu naslediš.
I to ne 1-2%, neko čak i do 50%
Neke americke drzave tolerisu prodaju nasledniku nekretnina za 10 dolara da bi se izbegao visok porez na nasledstvo, dok neke ne dozvoljavaju takve dilove.

Па шта те онда брига ако неће морати да плаћа порез због мале тржишне вредности?

mene i nije briga, ja ne smatram da treba da plaćaju veliki porez. samo kažem da je novac glupo potrošen, ali opet to je odluka vlasnika novca.

ti se zalažeš da država vrši pritisak na držaoce imovine (a i kapitala) i da državnom prinudom nateraš ljude na poslovanje. ja sam protiv toga.

a uzgred i briga me za ovo, osim što je čitava stvar počela patetičnom i licemernom izjavom malog od Mone.

mene i nije briga, ja ne smatram da treba da plaćaju veliki porez. samo kažem da je novac glupo potrošen, ali opet to je odluka vlasnika novca.

ti se zalažeš da država vrši pritisak na držaoce imovine (a i kapitala) i da državnom prinudom nateraš ljude na poslovanje. ja sam protiv toga.

a uzgred i briga me za ovo, osim što je čitava stvar počela patetičnom i licemernom izjavom malog od Mone.

Не.
Ја се залажем за порез на луксуз.

Nije šija nego vrat

Ворен Бафет има огромне паре и не луксузира се.

То није исто, нити ће бити исто икада.

Разметљиваца имаш увек, и њих треба глобити, а имаш смерне пословне људе који стварају и њих треба стимулисати ослобађањем од пореза.

Цитирао си моју поруку о томе да ако неко има 1000 квдрата и сам живи у њима плаћа порез, а ако издаје да има ослобађање од пореза.

Тотално нормално. Ако ће да живи у 1000 квдрата, онда се луксузира и нека плати.

А ако ће да има 20 некретнина од 50 квадрата, и 19 издаје и тиме 1. зарађује, 2. обезбеђује људима кров над главом, онда треба да буде ослобођен пореза, јер он квадрате не користи за луксуз, већ за бизнис (либерализам) и друштвену корист (даје људима кров над главом).
Kako moze da bude oslobodjen poreza ako zaradjuje izdavajuci 19 stanova od po 50 kvadrata?

Kako moze da bude oslobodjen poreza ako zaradjuje izdavajuci 19 stanova od po 50 kvadrata?

Плаћаће порез на приход, а не на некретнину.

Порез на приход треба да буде мали.

Држава треба да стимулише станодавце да издају станове и дају људима кров над главом. 1000 квадрата за једну особу је луксуз и треба опорезовати страшно. 1000 квадрата од којих 950 неко издаје није луксуз. Већ посао, друштвено користан и посао од кога станодавац зарађује. То се опорезује минимално, као сви порези на приход и на рад.

Не знам.

Вероватно зависи да ли је у питању менаџер, трговац, или продавачица у објекту.

Колику би ти плату дала финансијском директору а колику продавачици чији је посао "добар дан, изволите"?

ja nikako ne bih potcenjivala prodavacice a dala bih im dobar procenat....
inace u Srbiji je upravo zbog toga usluga na veoma niskom nivou........
(u poredjenju sa SAD na primer)

Плаћаће порез на приход, а не на некретнину.

Порез на приход треба да буде мали.

Држава треба да стимулише станодавце да издају станове и дају људима кров над главом. 1000 квадрата за једну особу је луксуз и треба опорезовати страшно. 1000 квадрата од којих 950 неко издаје није луксуз. Већ посао, друштвено користан и посао од кога станодавац зарађује. То се опорезује минимално, као сви порези на приход и на рад.

Država treba da stimuliše vrednog člana društva, koji, ako nema, uzme kredit za nekretninu, plaća banci sve vreme otplate i koristi isto za svog života i za potomke koje ima.
Taj neko radi za nekog drugog ili državu i ne treba da se bavi investiranjem i preduzetništvom zato što je specijalizovan za nešto drugo.
Država ne treba da ga destimuliše da uđe u taj ciklus ako proglasi vlasništvo nad imovinom rizikom za njegov koncept života i rada.
Država ne treba da stimulliše partikularne interesne grupe koje bi ohradrivale državu (lobirale) da oduzima (prinudom na prodaju i otuđenje) plodove rada pojedinca naročito nakon završenog punog radnog veka kada su prihodi po prirodi stvari smanjeni.

Отвори радњу да видиш шта су продавачице.

А све имају између 7 и 9 грама мозга.

Sta ti imas protiv prodavacica? Kod nas ni drzavni vrh nema vise od 3 gr mozga a svaki prodavac u Meku recimo govori bolje engleski od ministra spoljnih poslova

Kad bi dobile dobar trening i neki procenat od prodaje i one bi bile bolje.
Dok njihovi sefovi , neke Jutke, i slicni tipovi vozaju dzipove , daju im bednu platu, ne obezbedjuju nikakvu obuku i trening
ni ne treba da ocekuju bolje ponasanje na poslu.....

pitam se koliko njih zaista prodje neku obuku, kako nesto prodati, kako se ponasati sa neljubaznim kupcima,........kako resiti neki problem

neke jadne jedva da kazu i dobar dan kad udjes.....

Sta ti imas protiv prodavacica? Kod nas ni drzavni vrh nema vise od 3 gr mozga a svaki prodavac u Meku recimo govori bolje engleski od ministra spoljnih poslova

Kad bi dobile dobar trening i neki procenat od prodaje i one bi bile bolje.
Dok njihovi sefovi , neke Jutke, i slicni tipovi vozaju dzipove , daju im bednu platu, ne obezbedjuju nikakvu obuku i trening
ni ne treba da ocekuju bolje ponasanje na poslu.....

pitam se koliko njih zaista prodje neku obuku, kako nesto prodati, kako se ponasati sa neljubaznim kupcima,........kako resiti neki problem

neke jadne jedva da kazu i dobar dan kad udjes.....

Хахаха..знају енглески, а?

Сигурно знају и мејл да пошаљу.

Одакле ти овај малоумни закључак?

Ах да..ти си блоосер. Начитах их се.

Порезима уводиш људе да се понашају како је потребно. Шта треба једној држави? Да породице живе у калитетним некретнинама.

Како да породица дође до квалитетне некретнине? Па тако што бабу удовицу ЈНА иселиш из стана од 95 квдрата у коме живи сама (а она пређе у стан од 45 квадрата, а сву разлику у новцу уложи у банку и коначно научи како се профитира и инвестира. А у стан од 95 кварата се усели велика породица високог менаџера који ради у центру и има петоро деце. Или неки богати син који је спреман да финансира порез на велику а скоро па празну некретнину. Јер он хоће да у стану од 95 квадрата стално прави журке. Тотално ок.

Горе сам написао, а и на многим другим местима на форуму да треба смањивати порезе на рад, треба смањивати порезе предузетницима. Оно што треба повеаћвати јесте порез на луксуз.

И даље не капираш?

Не чуди ме.

Тамо где се новац ствара, тамо треба смањивати порезе, без обзира да ли су за богате или сиромашне.

Тамо где се новац зида у цреп и циглу, тамо треба порезе.

И тамо где се не ради и ствара ,већ где се лудује и сл. А богати могу да финансирају скупе некретнине и болеће их кyрац што ће у центру града да плаћају скупе порезе на велике некрентине. Чак ећ и знати да ће има ти квалитетније комшилук који је спреман да издваја велике количине новца за живот у центру престонице.

Nema sta da se placa porez na luksuz. To sto je luksuzno je i tako skupo, pa ce kroz porez na cenu dobro da plati. O tome i govorim - ne treba praviti izuzetke, svaki izuzetak je potencijalno opasan i los.

Osim toga ne treba niko da propisuje sta ce ko i kako. Treba da se proveri da je taj sto ima novac taj novac zaradio/stekao normalnim putem, jer onaj ko jeste nece da ga baca na gluposti.

Je li ti sad jasnije? I naravno da cu da prosirim pricu jer covek koji je zaradio novac platio je negde na to porez i ima pravo da svoj novac trosi kako hoce a ne da ga neko globi. A da li ce da ga trosi na nekretninu, skup auto ili nesto trece je njegova stvar i nema veze sa tobom, sa mnom ili drzavom. Kad kupi tu skupu igracku koju zeli platice socan porez na nju PROSTO JER JE CENA TE IGRACKE VELIKA i to je to. Nema potrebe za POSEBNIM POREZIMA, tj. za IZUZECIMA.

I dodao sam da treba da se uvede jednako placanje svih poreskih obveznika za zdravstveno i skolstvo, i ostale usluge koje su iste za sve gradjane a trenutno se placaju razlicito tj procentualno. To nije porez, ali nije ni fer.

I to sam povezao jer resavam sistemski problem, a ne samo jedan slucaj. I naravno da uvek tako radim - resavam problem u korenu ukljucujuci povezane probleme (ako se moze).

I ne znam odakle ti pravo da mene ili bilo koga nazivas maloumnim? Ja tebe nisam vredjao ni na koji nacin i argumentovao sam svoj stav. Ako se sa njim ne slazes - u redu, repliciraj ali ne vredjaj. Pogotovo sto moj odgovor na tvoj post uopste nije bio licne prirode i prakticno i nije adresirao tebe vec pomenuti problem (poreza)!

Не знам да ли знаш, али подстицање људи да зарађују више је у супротности са поседовањем великих луксузних некретнина.

Зарађује се инвестирањем. Ко своје новце улаже у луксузну некретнину, он тиме не зарађује, већ има трошкове.

Podsticanje ljudi da zaradjuju vise nije da ih globis. Osim toga ja zaradjujem da bih mogao da zadovoljim svoje zelje i potrebe, pa mozda i za kupovinu luksuznih nekretnina. Sta se bilo koga tice kako ja trosim novac? Ja placam na sve sto kupim, a i zaradim, porez, i time sam "kaznjen" ili globljen od strane drzave. Nema nikakve potrebe za nekim dodatnim porezima, to se zove ista pravila za sve.

Back