Plaćaćemo kauciju

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Za plastične flaše od vode, sokova, jogurta, kao i staklenu ambalažu i konzerve za jednokratnu upotrebu građani će plaćati kauciju prilikom kupovine proizvoda u marketima. Kada pakovanje budu vratili prodavcu, dobijaće taj novac nazad. Ovo je predviđeno Nacrtom izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo na svom sajtu. Ukoliko ovaj predlog bude usvojen potrošači će morati, kao što sada neki čine sa flašama od piva, da čuvaju plastična, staklena i aluminijumska pakovanja kako bi mogli da povrate novac koji su dali za kauciju. Da li će to dovesti i do poskupljenja proizvoda u visini depozita, još uvek se ne zna.

Dodaje da je to u skladu sa direktivom EU. Cilj je, kako navodi, da se građani motivišu da vraćaju jednokratnu ambalažu i učestvuju u procesu zaštite životne sredine. Na pitanje zašto se taj problem ne rešava obezbeđivanjem kontejnera za primarnu selekciju otpada, kako građani ne bi morali da čuvaju i vraćaju pakovanja, Filipović kaže da je za proteklih 11 godina to dalo nizak procenat uspeha.
https://www.novosti.rs/vesti/naslov...-dopuna-Zakona-o-ambalazi-i-ambalaznom-otpadu

Znaci, pojedes pastetu i pravac u samisku sa praznom ambalazom da ti vrate pare :lol:
Svuda u svetu to je reseno kontejnerima za jednokratni otpad.
U Italiji na primer to funkcionise savrseno, samo od nas mora nakaradno i vracanjem u 19 vek

Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Za plastične flaše od vode, sokova, jogurta, kao i staklenu ambalažu i konzerve za jednokratnu upotrebu građani će plaćati kauciju prilikom kupovine proizvoda u marketima. Kada pakovanje budu vratili prodavcu, dobijaće taj novac nazad. Ovo je predviđeno Nacrtom izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo na svom sajtu. Ukoliko ovaj predlog bude usvojen potrošači će morati, kao što sada neki čine sa flašama od piva, da čuvaju plastična, staklena i aluminijumska pakovanja kako bi mogli da povrate novac koji su dali za kauciju. Da li će to dovesti i do poskupljenja proizvoda u visini depozita, još uvek se ne zna.

Dodaje da je to u skladu sa direktivom EU. Cilj je, kako navodi, da se građani motivišu da vraćaju jednokratnu ambalažu i učestvuju u procesu zaštite životne sredine. Na pitanje zašto se taj problem ne rešava obezbeđivanjem kontejnera za primarnu selekciju otpada, kako građani ne bi morali da čuvaju i vraćaju pakovanja, Filipović kaže da je za proteklih 11 godina to dalo nizak procenat uspeha.
https://www.novosti.rs/vesti/naslov...-dopuna-Zakona-o-ambalazi-i-ambalaznom-otpadu

Znaci, pojedes pastetu i pravac u samisku sa praznom ambalazom da ti vrate pare :lol:
U Italiji na primer to funkcionise savrseno, samo od nas mora nakaradno i vracanjem u 19 vek

Ideja je ok i ja je podržavam ali to mora da prati i logistika, da se obezbede automati gde će se kaucija automatski vraćati kada se u njih odloži ambalaža kao u Nemačkoj. Ako se bude zajebavalo sa kasirkom svaki put presešće taj sitniš i meni i prodavnici onima koji čekaju na kasi. Nije sve u prepisivanju propisa moraš i uslove stvoriti da budu efukasni.

Dobro da se ovoga neko još nije setio

1582392001858.png

Sada cemo placati dodatno za ambalazu i bacati je na isti nacin kao do sada. :confused:

Sada cemo placati dodatno za ambalazu i bacati je na isti nacin kao do sada. :confused:

Ако немаш посебне, убаци пет амбалажу и лименке у кесу и окачи на обичан контејнер. Има пуно људи који скупљају рециклажни отпад.

Тако сам и ја до сада радила. Сваког дана су долазили и узимали то.

Mislim da je predlog kojim je predvidjeno vracanje,svih predmeta od plastike,posle jednokratne upotrebe,sasvim u pravu i dobro resenje.Ali imam
jednu dopunu,ne treba da se propis primenjuje samo na platistiku,koja se odnosi na pakovanje samo prehrambenih proizvoda.Trebalo bi da propis
obuhvati,i vracanje (uz novcanu nadoknadu) i jednokratno upotrebljenih kondoma,koji su takodje od plastike,i zagadjuju prirodu,jer su prakticno
neunistivi,kada se bace u smece.!

Mislim da je predlog kojim je predvidjeno vracanje,svih predmeta od plastike,posle jednokratne upotrebe,sasvim u pravu i dobro resenje.Ali imam
jednu dopunu,ne treba da se propis primenjuje samo na platistiku,koja se odnosi na pakovanje samo prehrambenih proizvoda.Trebalo bi da propis
obuhvati,i vracanje (uz novcanu nadoknadu) i jednokratno upotrebljenih kondoma,koji su takodje od plastike,i zagadjuju prirodu,jer su prakticno
neunistivi,kada se bace u smece.!
Mene nece moci da recikliraju.Ocigledno lupas,jer nisi u toku diskusije.Rec je samo,o predmetima nacinjenim od plastike.!

Ako bi uspeli, u sta sumnjam, da primene zapadni model, makar za plasticne flase, sa automatima i povrdom za povracaj novca na kasi, to bi bilo ok.
Uzas je koliko je flasa i kesa u rekama, jezerima, tragedija. Da ne pominjem spaljivanje plasticnog smeca, sto je jednako opasno.
Sad, tu je opet problem nase drzave da bilo sta uradi kako treba, uglavno ispadne polovicno i neko se debelo okoristi svakim novim propisom.

Ја имам сад иза зграде сва четири - хартија, стакло, пластика, метал. Коначно.
u Italiji svaka zgrada ima takve kontejnere plus kontejner za orhanski otpad i stanari odvajaju ( postoje posebne kese za svaki otpad) i nose u kontejnere koji su zakljucani.Otkljucas i bacis kesu.Svakog cetvrtka na primer dolaze , mere kontejner i zapisuju tezinu i u zavisnosti od tezine smanjuje se iznos na uplatnici za info stan za svaki stan , ali to kod njih funkcionise i tako stimulisu stanare da odvajaju ambalazu

Ako bi uspeli, u sta sumnjam, da primene zapadni model, makar za plasticne flase, sa automatima i povrdom za povracaj novca na kasi, to bi bilo ok.
Uzas je koliko je flasa i kesa u rekama, jezerima, tragedija. Da ne pominjem spaljivanje plasticnog smeca, sto je jednako opasno.
Sad, tu je opet problem nase drzave da bilo sta uradi kako treba, uglavno ispadne polovicno i neko se debelo okoristi svakim novim propisom.
Ako to bude u marketima nece valjati .Sta cu sa tolikim sitnisom.1 metalni Evro ima vredost. Metalni dinar ne

Ne dobijas novac, automat izbaci potvrdu sa bar kodom,, koju das na kasi i umanji ti racun za taj iznos.
Nema sitnisa.
Onda bi ti autonati trebali da budu na svakih 200 metara .Ja u nabavku idem uvece .Kad krenem kuci
Kad krenem na posao ne mogu da vucem kesu 500 metara do automata.
Ako to bude u kompleksu zgrada nastace haos
Svi znamo kako se zavrsilo sa podzemnim kontejnerima
A i gde drzati toliki otpad u stanu
Lako je Nemcima .Oni ne zive u malim stanovima.

Ideja je ok i ja je podržavam ali to mora da prati i logistika, da se obezbede automati gde će se kaucija automatski vraćati kada se u njih odloži ambalaža kao u Nemačkoj. Ako se bude zajebavalo sa kasirkom svaki put presešće taj sitniš i meni i prodavnici onima koji čekaju na kasi. Nije sve u prepisivanju propisa moraš i uslove stvoriti da budu efukasni.

To za sada postoji samo u Nemackoj,odnosi se samo na plasticne flashe ( voda, kola, neki sokovi, pivo se ne pakuje u plastiku, ali
zato u konzerve). Kaucija je prilicno visoka, 0,25 centi za plastiku, za staklene pivske flashe 0,8 centi. To vec prilicno dugo
postoji i odlicno funkcionise.

Meni to deluje robotski programirano,sela propadaju opustosena a mi recikliramo plastiku umesto da sadimo bastu
Zasto programirano
Za vreme Djilasa ko je hteo mogao je da se prijavi .U jednu kesu ubacujem sav otoad za recikliranje
Iznesem ispred zgrade i oni odnesu Cine mi uslugu .Ne vucem teske kese do kontejnera
Zapusace odvajam jer tako pomazem nekom

Onda bi ti autonati trebali da budu na svakih 200 metara .Ja u nabavku idem uvece .Kad krenem kuci

To je unutar samoposluge, nema veze sa stanovima i naseljima. Odneses jednom nedeljno u bilo koju samoposlugu,
dobijes onaj bon pa kad zelis i unovcis ga.

Automati su u marketima, na ulazu. Prvo ostavis ambalazu, pa kupujes. Svi marketi ih imaju. A sad, skupljas nedelju dana, ili kad krenes u kupovinu poneses.
Slazem se da su to zapadnjaci, super organozovani. Ali mozemo i mi malo da se potrudimo.
Samo ja sumnjam u takav sistem kod nas, jer bi drzava za nabavku takvih aparata odredila ekskluzivnog uvoznika, neki njihov tajkun, pa bi to kostalo sve nas ko zna koliko.

Back