placa .

rade bi ...

• radio za 3000 E a i da drugi imaju istu placu .

• rade bi radio za 1500 E ali da drugi imaju 1000 E .

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Moje kolege u CRO zarađuju dva ipo puta više, doduše, ne znam koliki im je porez, a i ne sarađujemo jer se region nama obraća za posao, a CRO se drže svojih klijenata :))) Ali, bez obzira što im je pokrivenost posla manja, više zarađuju i tako je bilo i pre no što su ušli u EU.

Pa tek u uravnilovci si imao ogromne razlike u platama za isti posao i istu struč. spremu.

Nije bitno koliko drugi zarađuju. Ako lična primanja zadovoljavaju određene lične potrebe standarda. Za platu ne rade krimosi i tajkuni, samo boranija...

kako tebe rijec URAVNILOVKA asocira na razlike u placi . aj mi objasni logiku .

Pa kako nije. Sistem uravnilovke je fukcionisao na devizi "radio ne radio - svira ti radio" . I to si imao bukvalno primenjeno - neko je mogao da bude zaposlen u državnoj službi i da ne radi ništa, njemu je plata bila zagarantovana, u državnim firmama gubitašima je mogao da se razbije od posla, i odgovornosti, imao bi manju platu od onog prvog...

Isti je slučaj danas sa tim famoznim javnim sektorom i službama.

Ja bih najradije da ne radim :mrgreen:
Ali, ako već mora da se bira, onda bih radije izabrao drugu opciju, ne može ista plata za sve, a i da može 3000e više ne bi bilo 3000e, već nekih današnjih 200,250e, inflacija bi odradila svoj posao. Što kaže redžina, ne mogu svi poslovi biti isto plaćeni, tada niko ne bi radio određene poslove, mora da postoji diferencijacija, zbog izlaganja riziku, uloženog truda u intelektualni/fizički rad, obrazovanje i sl. Sve se to ceni i kao nagrada sleduje viša plata. I konačno, sve je to fakultativno, te ljudi prema svojim preferencijama biraju hoće li prednosti više ili niže plate, a ne da neka idologija razmišlja umesto njih. Ima klasno društvo svojih prednosti

Back