Pizza_ siromaštvo do svetskog brenda

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
85.217

Pizza je nekad bila hrana za siromašne, danas ju svi obožavamo​

ae0a5dffc45b32d55bdec30929a13760.jpg

b39d8c3b2cc92c4e6615c8713bae2447.jpg

Jedno od najpopularnijih jela nastalo je u 16. stoljeću u talijanskom gradu Napulju. Pizzu su tada jeli siromašni ljudi koji bi na tijesto stavili ostatke hrane
Jedno od najpopularnijih jela današnjice nastalo je u 16. stoljeću u talijanskom gradu Napulju.
Pizza je tada bila hrana za sirotinju. Pekari su razvaljanim dijelovima tijesta provjeravali je li se peć dovoljno zagrijala.
Ispečeno tijesto im je bilo žao baciti, pa su ga jeftino prodavali na ulici. Siromašni građani na tijesto su stavljali začine i ostatke hrane. Rajčice su imali u izobilju, pa je ona postala glavni sastojak pizze.
U 17. soljeću pizzu su počeli prodavati na štandovima, a restorani su ju počeli praviti tek 1783. godine.
U Napulju i danas postoji restoran Port'Alba koji prodaje pizzu napravljenu po staroj recepturi.

Ime je dobila po ribarima​

Pizza marinara imala je samo umak od rajčica, češnjaka, origana i maslinovog ulja. Kažu da je to najstarija pizza i da je ime dobila po siromašnim talijanskim ribarima koji bi ju jeli kad bi se vratili iz ribolova.

Margarita je nastala u čast kraljice​

Napuljski specijalitet željela je kušati i talijanska kraljica Margherita 1879. godine. Za nju su napravili pizzu u bojama talijanske zastave: zelena - bosiljak, bijela - sir mozzarella, crvena - rajčice. Tako je nastala današnja margarita.
a vaši favoriti su
izvor 24sata

Meni se od svih pizza najviše svidela jedna jednostavna stvar dok sam živeo u Italiji (dve godine). Lokalci su mezili prepečen hleb preko koga pospu maslinovo ulje. I ništa više. Ulje bude sa tucanom paprikom, belim lukom itd aromatičnim biljkama, meni su se paprilka i luk najviše svideli. Uz to opušteno polako pijuckaju vino. Meni je ovo nešto najukusnije što sam probao u životu, tako jednostavne stvari

Meni se od svih pizza najviše svidela jedna jednostavna stvar dok sam živeo u Italiji (dve godine). Lokalci su mezili prepečen hleb preko koga pospu maslinovo ulje. I ništa više. Ulje bude sa tucanom paprikom, belim lukom itd aromatičnim biljkama, meni su se paprilka i luk najviše svideli. Uz to opušteno polako pijuckaju vino. Meni je ovo nešto najukusnije što sam probao u životu, tako jednostavne stvari
Ha ja, zato su Talijani zgodni, zdravi i žive ko kornjače. Naši ne pikaju mezu bez nakoso svega, glavuša, dvajes' kuhanih jaja itd.

Ha ja, zato su Talijani zgodni, zdravi i žive ko kornjače. Naši ne pikaju mezu bez nakoso svega, glavuša, dvajes' kuhanih jaja itd.
Baš tako. Kad jedu ove bruskete oni polako žvaću i piju da osete ukus a nije glavni fazon kao kod nas da pojedeš kilo pečenja, gajbu piva i da se hvališ time sutra.
Ja sam jednom u jednoj kafani pojeo gomilu tih kuvanih jaja koji su bili na stolu kao posluženo meze, celu korpu, i popio pet litra vina. Posle toga zamalo nisam išao na klistiranje

Baš tako. Kad jedu ove bruskete oni polako žvaću i piju da osete ukus a nije glavni fazon kao kod nas da pojedeš kilo pečenja, gajbu piva i da se hvališ time sutra.
Ja sam jednom u jednoj kafani pojeo gomilu tih kuvanih jaja koji su bili na stolu kao posluženo meze, celu korpu, i popio pet litra vina. Posle toga zamalo nisam išao na klistiranje
Nakon toliko jaja potreban je hidrokolon kakvo klistiranje :D znači-užas!

Poslušaj sve, to je naša ishrana, svaka mu je zlatna!

To sam jela u Grčkoj, prodaju u pekari bukvalno kao ostatke :lol: preukusno i kao obrok i kao grickalica

Vezano za temu najviše volim one pomenute u uvodnom postu, najjednostavnije

Back