Pitoma nana

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
379.760
nana.jpg

Nana ili Menta piperita je višegodišnja biljka sa rizomom i stolonima, čija uspravna stabljika naraste od 30-50 cm i deli se na dve grane.
Tamnozeleni listovi s kratkim peteljkama raspoređeni su naspramno, po dva, i nazubljeni po ivicama, ovalni i na vrhu špicasti, dok su cvetovi nežne lila boje koji se pojavljuju na vrhovima stabljike i grupisani su u klipaste cvasti. Plod je podeljen na četiri dela i sakriven je u čvrstoj čašici.

Uzgajanje i branje nane
Menta piperita zahteva svež, glinast, rastresit i bogat teren, kao i redovno, ali ne često zalivanje. Biljke se režu nakon cvetanja, vezuju se u svežnjeve i vešaju naopačke da bi se osušili, U slučaju povoljnih vremenskih prilika, što pre svega podrazumeva dosta sunca, nana se može brati dva puta – najpre u junu a zatim i u septembru. Razmnožavanje se stolonima, koji se lako ožiljavaju u jesen i proleće.

Svojstva i upotreba nane
Menta je od davnih vremena poznata kao odličan lek protiv bolesti želuca i creva, sprečava podrigivanje, pojačava lučenje žuči, ublažava tegobe izazvane upalom bubrega i jetre, kao i bolove uzrokovane neuralgijama i išijasom. Odličan je dižestiv i pojačava apetit. za čaj od mente potrebna je kašičica suve biljke koja se preliva šoljom vrele vode i ostavlja da odstoji pet minuta a zatim procedi.

Ne znam, Boga mi :mrgreen:

Naberi svežu nanu ujutru ili predveče.
isperi je, nalij hladnom vodom, dodaj limuntus.
Sutradan procedi i koliko imaš tečnosti toliko dodaj šećera.
Sve ovakve sokove dovedem do tačke ključanja, sipam u staklene boce i prtpam da se uradi pasterizicaja, kao kada kuvaš paradajz.

Sve radim odokativno.
Mera je otprilike; što više nane ( možeš samo listiće), 3 litre vode, 5 limuntusa.
Kada procediš, dodaš šećer im kao što sam napisala, izvršiš pasterizaciju.
Sve te sokove sipam u pivske flaše (zbog zapremine) ima na pijaci plastični čepovi koji odlično zaptivaju pivske i litarske flaše.

Na isti način pravim i sok od koprive, samo nema ukus ni blizu nani, ni boju

Poslednja izmena:
Ja znam da stavljaju lišće nane u hladnu vodu, pa sa tim razblažavaš prirodne sokove.
leti pravim Sasi vodu
2l vode, dva nasečena krastavca, limun na kolutove, desetak listova nane, mrvica đumbira.
Veoma osvežavajuća i aromatična.
Inače, pravi se u bokalu i drži se u frižideru

Imam nekoliko žbunova nane u dvorištu a koje je moje ženče neki dan ošišalo .

Stavila je biljke sa stabljikama u hlad da se sušena promaji.

Imaćemo za čaj više nego dovoljno.

Zato me zanima recept za sok, al potražiću , sigurno ima na tubi

Ne znam, Boga mi :mrgreen:

Naberi svežu nanu ujutru ili predveče.
isperi je, nalij hladnom vodom, dodaj limuntus.
Sutradan procedi i koliko imaš tečnosti toliko dodaj šećera.
Sve ovakve sokove dovedem do tačke ključanja, sipam u staklene boce i prtpam da se uradi pasterizicaja, kao kada kuvaš paradajz.

Sve radim odokativno.
Mera je otprilike; što više nane ( možeš samo listiće), 3 litre vode, 5 limuntusa.
Kada procediš, dodaš šećer, i kao što sam napisala izvršiš pasterizaciju.
Sve te sokove sipam u pivske flaše (zbog zapremine) ima na pijaci plastični čepovi koji odlično zaptivaju pivske i litarske flaše.

Na isti način pravim i sok od koprive, samo nema ukus ni blizu nani, ni boju
Hvala.

Ја највише воли хладан чај од нане ујутро на празан стомак. Спира лош задах и одлично ми делује против надимања.

Back