PITIRIASIS ROSEA

• Začetnik teme Začetnik teme mareNBG
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Smatra se da Pityriasis rosea izaziva mikroorganizam (ne bakterija,ne gljivica,ni virus), koji se nadje u stvarima koje su nove,dugo stajale u npr.nekom magacinu,ili su stare,ciste,ali opet dugo stajale!!Cesto se bolest dobije posle boravka u hotelu,od posteljine koja je bila negde odlagana ili oblacenjem uniforme(vojnici,medicinski radnici...)ili obicnim isprobavanjem garderobe po buticima!!!U 95% slucajeva se dobija samo jedamput,retki su pacijenti koji kazu da su je prelezali ranije(da li je to uopste bila Rosea??).Pre drugih simptoma se javi jedna veca,dosta jasno ogranicena ploca,sa ivicom koja se peruta!!Posle 5-6 dana dolazi do shirenja promena,do pojave novih,sitnijih koje idu do vrata(lice nikada nije zahvaceno), do laktova i kolena,a promene na kozi trupa su najbrojnije!!Promene mogu da se iritiraju i onda je svrab jako izrazen. Iritaciju izazivaju znojenje, boravak u prashini, cak intenzivno pranje sapunom!!!Oboljenje traje 3-4-8 nedelja ,sve u zavisnosti od toga da li je iritacija prisutna i da li je u pitanju veci broj promena!!!Oziljci ne ostaju,a moze da ostane depigmentovana,svetlija fleka do suncanja!!! Lecenje:Zinc-talc mixtura(belo,krecno mleko),Cinkova pasta,izuzetno kod jako izrazenog svraba nekoliko dana kortikosteroidna mast, kao i neki antihistaminik(Bronal, Astemisan, Presing, Aerius...)Izbegavati iritaciju koze!!!
Hvala Vam puno. Imam sada pityriasis, i potpuno sam zaboravio na Tecni Puder, ZInc Talk mixturu i pored toga sto sam doktor. . Svrab je prestao za 5 min. Suse se promene. puno pozdava.

Back