Pitanje

Nije bilo davno, pre mozda samo par decenija, u Srbiji je bio u modi jedan lep obicaj da snajke svako vece PERU NOGE svekru i svekrvi....:per:

Da li ste citali nesto o tome ili su vam roditelji pricali?

Sta mislite da se taj obicaj opet vrati u modu (moda je stvar koja se ponavlja)?

Na koji nacin je to tebi "lep" obicaj?
ps. jos nisam dobila odgovor ni na prethodno pitanje. :roll:

Smatram da mi je moja mama jedina, i dovoljna...i mislim da bi bila uvreda njoj kad bih jos nekog zvala mama...moja svekrva ima svoju decu, koja je, naravno, zovu mama, i mislim da joj je to sasvim dovoljno... inace je oslovljavam sa teta Ljiljo, i persiram joj...ne zbog distance, vec zato sto sam vaspitana da starije ljude oslovljavam sa Vi...

koji bi bilde zvao svekrvu mama :eek: pa imas svoju jednu majku,kakve su to gluposti sa oslovljavanjem tudje majke sa mama....svasta.nit bih ja dozvolila da me neko tako zove,nit mi pada na pamet da zovem majkom osobu koja me nije rodila.

a ni ono teta/tetka...meni to nekako za decu :neutral:

uvek sam ih zvala imenom (dodouse ne svekrve jer nisam udata), trenutno ni je persiram jer mi jezik komunikacije to ne namece i veoma sam srecna zbog toga jer mi nema hladnije i odvratnije stvari od persiranja....a zena fala bogu nije zadrta brkata nabedjena nadzak baba, vec normalna,prijatna i veoma obrazovana zena pa ne ocekuje gluposti tipa ljubim ruku majka :eek:

ae cao ne zivim u 17 veku :roll:

u ostalom znak je nepostovanja prema majci koja te je nosila devet meseci, dojila,prala ti guzicu, slusala te kako kukas i places, stajala nad tobom dok ti rastu zubi, prolazila sa tobom kroz sve decije traume - zvati drugu zenu majkom!!!

Nije bilo davno, pre mozda samo par decenija, u Srbiji je bio u modi jedan lep obicaj da snajke svako vece PERU NOGE svekru i svekrvi....:per:

Sta mislite da se taj obicaj opet vrati u modu (moda je stvar koja se ponavlja)?
Naravno. Ja hrabra, pa ti ovako javno kažem. Nego, jesi li dobio još koju pp podrške? E, dobro, dosta maštanja.

Žena brata mog muža njegove roditelje zove "mama" i "tata", više im ni ne persira, a njima to imponuje. Kad sam je prvi put čula, taman sam bila srknula kafu, umalo se ne zadavih. Užas kako mi se otela neprimerena reakcija. :lol:

Vidim ja da vama prilicno fali postovanja prema svekrvama...

Hej, one su majke vaseg partnera, nisu nikakve "tete"!

Ne znam ja kako vam to muski tolerisu?

"Tetka Miro" se kaze za neku zenu koju poznajemo iz vidjenja, a ne za nekog ko nam je blizak i eventualno zivimo u istoj kuci.

Da li je to stvar loseg vaspitanja ili OPSTEG NEPOSTOVANJA STARIJIH?

A gde si ti cuo da sa svekrvom treba biti blizak?:eek::dash::dontunderstand: I na koji nacin smatras nevaspitanom distancu koja je prirodna? I otkud znas kako kome prija da ga zovu?

JEKO, molim te preformulisi pitanje, nisam shvatio sta ustvari zelis da me pitas.

Mislim da su pitanja sasvim jasna. Da pojednostavimo, ako tvrdis da je nesto nevaspitano, trebalo bi da kazes i zasto bi to bilo nevaspitano. Konkretno me zanima zasto mislis da je rec teta u obracanju nevaspitana. I zasto mislis da je svekrva snaji blizi rodjak od neke druge tete iz komsiluka?

Smatram da mi je moja mama jedina, i dovoljna...i mislim da bi bila uvreda njoj kad bih jos nekog zvala mama...moja svekrva ima svoju decu, koja je, naravno, zovu mama, i mislim da joj je to sasvim dovoljno... inace je oslovljavam sa teta Ljiljo, i persiram joj...ne zbog distance, vec zato sto sam vaspitana da starije ljude oslovljavam sa Vi...

Ni meni oslovljavanje sa Vi ne deluje toliko strasno kao nekima..i ja starije oslovljavljam sa Vi, sem ako zahteva drugacije...

Ja sam moju svekrvu i kupala,jadna zena nije mogla,bila je bolesna.

Nisu svekrvr sve iste,bila je zena-zmaj.

Ja sam, inace, pristalica direktnih pristupa i ne trpim jeftinu diplomatiju kada su meni vazne stvari u pitanju pa bila to i buduca svekrva.Ili reci sta imas lepo i otvoreno, ili se teraj u pizdu materinu.

Mislim da su pitanja sasvim jasna. Da pojednostavimo, ako tvrdis da je nesto nevaspitano, trebalo bi da kazes i zasto bi to bilo nevaspitano. Konkretno me zanima zasto mislis da je rec teta u obracanju nevaspitana. I zasto mislis da je svekrva snaji blizi rodjak od neke druge tete iz komsiluka?

Blajbingeruuuu!!! Man' se politike tamo i dodji da nas "ucis" diplomatiji :hej: :ceka::mrgreen:

To verovatno zavisi od licnosti.
Kada sam jednom prilikom rekla ispred svoje majke kako nikad ne bih mogla svekrvu da zovem mama ona se zaprepastila kako ja ne znam sta je red, pa kako svi tako moram i ja, pa kako njoj nije jasno na koga sam ja tako na svoju ruku.
Moju buducu svekrvu bi trebalo zvati pravim imenom Kucka, al posto sam ja ipak lepo vaspitana oslovljavacu je njenim krstenim imenom. S teta ispred jer u ovoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu nema nista gore nego kad ne igrate igricu "slozna patrijarhalna porodica" makar ispred drugih ljudi, (u cetiri zida i moze da se oprosti).:think:

Back