Питање

Eraserhead:
Patriotism.

Nacionalizam na zapadu kao reč ima negativno značenje.
Nikad nećeš čuti njihovog političara kako za sebe kaže da je "nacionalista".

National flag, National food, National Security Agency, The National Hospital for Neurology and Neurosurgery, National ovo, National ono...i tako u nedogled...
mislim...izvini...
mozda si pobrkao sa Rusijom...tamo je WWII nazvan Veliki Patriotski rat...

tacno je da neces cuti politicara da kaze da je nacionalista...
zato sto se to podrazumeva...

ta dva pojma, patriotizam i nacionalizam, na zapadu, oznacavaju istu stvar...to samo mi ovde otkrivamo Ameriku sa "nisam ja nacionalista, ja sam patriota"
svet je podeljen na nacionalne drzave, i tako da ako si patriota, onda si i nacionalista...
ali u srpsku naciju se ubrajaju svi koji su rodjeni i zive ovde...bilo kog porekla...

Па ево један од примера европских вредности...
Образовни систем-школство им бесплатно,док код нас факултети постају профитабилне организације.И сви мисле да је то тако у западној Европи,што показује да немају појма о стандардима ЕУ и о животу у њој.

Nexus 6:
National flag, National food, National Security Agency, The National Hospital for Neurology and Neurosurgery, National ovo, National ono...i tako u nedogled...
mislim...izvini...

ta dva pojma, patriotizam i nacionalizam, na zapadu, oznacavaju istu stvar...to samo mi ovde otkrivamo Ameriku sa "nisam ja nacionalista, ja sam patriota"
svet je podeljen na nacionalne drzave, i tako da ako si patriota, onda si i nacionalista...
ali u srpsku naciju se ubrajaju svi koji su rodjeni i zive ovde...bilo kog porekla...

Podržavam u potpunosti sve što si napisao.
Na zapadu npr. niti jedan političar nema u svom programu zaštitu nacionalnih interesa ili neku sličnu frazu. Zašto. Pa zato što se podrazumeva da je svaka Italijanska politička partija ujedno i patriotska (ili nacionalistička što bi rekli kod nas), a ista je stvar i svakoj drugoj državi (Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj...).
I tamo su ljudi (koji imaju državljanstvo) Nemci, Holanđani, Francuzi... bez obzira koje su vere, sekte, partijske pripadnosti ili porekla.
Crnac koji igra u nemačkoj reprezentaciji je NEMAC, čim igra za Nemačku, ali je poreklom iz Gane...
Kao što u Hrvatskoj svaka institucija nosi predznak hrvatsko... pa idu čak dotle da na HRT kažu hrvatsko voće, hrvatska riba, hrvatsko more... tako i u Velikoj Britaniji skoro sve ima predznak Royal... i da li to smeta Francuzima (republikancima)...
Ako im i smeta, bar o tome ne raspravljaju...
Suština je u tome da mi pridajemo previše važnosti svim tim stvarima. Eto usvojili smo monarhističku zastavu, himnu i grb, a još smo Republika i da li to ikome smeta u Evropi?
Naravno da ne.

Nexus 6:
mislim...izvini...

I ne samo Rusija. U Americi ima Patriotic Act I i II koji ima izrazito negativne konotacije, osim naravno u neokonzervativnim krugovima. A nesto sto je National nije negativno. I bogami ima tradiciju.
Odredjeni zdravi nacionalizam se podrazumeva i to je sinonim za patriotizam.

Danas je najveća vrednost i najviši izraz demokratije ženidba i udadba homoseksualaca i lezbejki kao i njihovo usvajanje dece. Recimo to su evropske vrednosti za koje se mora priznati da su natura recognita. A američke vrednosti su još korak dalje,a to je da se od muškarca postane žena ili da se eventualno poseduju oba pola čije je futurološko plastificirano otelovljenje Majkl Džekson.Tako reče onaj reper Vajklef: "Postati od crnog dečkića - bela žena"...."to je Amerika".

Novi svetski poredak

Nova pravila vladaju svetom
i nista nije kao sto je bilo,
ljubav se ukida dekretom,
sreca se prodaje na kilo.

Svi ideali su sahranjeni,
novi su zakoni ispisani,
snovi su strogo zabranjeni,
iz secanja su izbrisani.

Majka zemlja crkava,
neuspesni pobacaj,
napolju se smrkava,
nema vise ,to je kraj.

Stigla zasluzena kazna,
cutanje i mrkli mrak,
planeta je mrtva,prazna,
novi svetski poredak.

Sva su odela jednobrazna,
i smeh i plac su ukinuti,
umetnost drska i bezobrazna,
sama od sebe ce uginuti.

Nikakvih nacija nema vise,
svi su postali gradjani sveta,
i danonocno se kontrolise
gomila mediokriteta.

Jese kroje kapu celom svetu, sta god ko mislio ...

Sivonja:
Danas je najveća vrednost i najviši izraz demokratije ženidba i udadba homoseksualaca i lezbejki kao i njihovo usvajanje dece. Recimo to su evropske vrednosti za koje se mora priznati da su natura recognita. A američke vrednosti su još korak dalje,a to je da se od muškarca postane žena ili da se eventualno poseduju oba pola čije je futurološko plastificirano otelovljenje Majkl Džekson.Tako reče onaj reper Vajklef: "Postati od crnog dečkića - bela žena"...."to je Amerika".

Da u evropske vrednosti spadaju i prava alternativnih verskih zajednica i seksualnih manjina. Cak i oni koji preteruju imaju pravo na to sve dok nikoga ne ugrozavaju. I drzava treba da stiti to njihovo pravo. A u srBske vrednosti valjda spada kad Pahomije naguzi decake.

Tereskova:
Da u evropske vrednosti spadaju i prava alternativnih verskih zajednica i seksualnih manjina. Cak i oni koji preteruju imaju pravo na to sve dok nikoga ne ugrozavaju. I drzava treba da stiti to njihovo pravo. A u srBske vrednosti valjda spada kad Pahomije naguzi decake.

A kako to tebe lično "ugrožava" postojanje nacionalista u Srbiji?
Mislim, ova tvoja definicija mi se nešto ne slaže sa onim "zabraniti radikale" i sl.
Koliko ja znam radikali sada nisu na vlasti, pa ne vidim kako to tebe ugrožavaju...
Uh, do čega je došlo, da od jednih ekstremista, branim druge... :)

Tereskova:

Tvoja "širokoumna" konstatacija svedoči valjda o obilju ličnih vrednosti koje ti poseduješ.Nemoj da si bukvalista!

Tereskova:
Jos pitas? Unistili ste onako lepu zemlju, udaljili nas od Evrope, satanizovali u svetu, ponizili, ukaljali, sveli na status parije. Naravno da vas treba zabraniti.
Radikali ugrozavaju sve Srbe.

Kao prvo, razmišljaj glavom, a ne onim na čemu sediš.
Kao drugo, ja nisam Radikal.
Kao treće, ovo "Vas treba zabraniti" se ne uklapa sa onim "demokratskim načelima" koje si ispoljila kada si branila homoseksualce.
Kao četvrto, Kohen, daj onaj link, da sada ne tražim... mislim na onu ustanovu.. :)

Tereskova:
Mislis na ustanovu u koju treba smestiti vas *****e?
Ne moze, sva mesta su prebukirana. Mnogo vas ima i na slobodi.

To me podseti na onaj brilijantan govor iz filma "Tri karte za Holivud" što je održo zapovednik (Lečić) - "Podhitno moramo proširiti zatvorske kapacitete, kakva je to zemlja koja nema dovoljno velike zatvore"

Posle recite da niste "Latinkina deca"!.........sad idem na temu zabraniti kupusarske simbole!

Duh Sekire:
Шта су за вас европске вредности?
Доста се често помиње ова фраза, па ме занима има ли ту неког садржаја или је реч само о флоскули.
Standard, Sloboda govora...Zashtita radne snage........

Duh Sekire:
Видесмо на овом форуму да је просечна плата у Белорусији једнака оној у Србији, а имају мање незапослених...

roll:
prosecna plata nije pokazatelj ekonomske snage jedne drzave..u obzir se mora uzeti razvijenost svih nivoa infrastrukture,mogucnosti za dalji privredni razvoj itd..a da ne ulazimo u tachnost podataka o prosecnoj plati i broju zaposlenih u belorusiji,posto te podatke azurira lukashenkova administracija..pa imali smo i mi do 2000.jednog takvog koji je govorio kako ovde teku med i mleko...dok je stanje na terenu bilo mnogo drugacije...

da se vratimo na temu..evropske vrednosti su liberalizam,slobodno trziste,vladavina prava,socijal-demokratija i humanizam...

goxy:
Standard, Sloboda govora...Zashtita radne snage........

И тако је Црвенкапица спаковала колаче у корпицу и кренула у посету
својој баки.......која је становала дубоко у шумиииииииииии......... 8-)

Back