Pitanje za stručnjake (tema grejanje)

ForestGreen

Veoma poznat
Poruka
10.851
Pozdrav svima.

Energetska klasa: A

Imam kotao od 50 kw koji greje kuću od 430 kvadrata, oko 23 ili 15 velikih i 8 manjih radijatora. Pošto su mi troškovi svake zime od 100000 do 120000 za grejanje rešio sam da smanjim na 80000.

Potrebni su mi odgovori.
U mesecima koji dolaze i koji uglavnom ne donose minuse koristio bih 6 velikih i 5 mala koji se nalaze u suturenu i prvom spratu dok bi svi ostali bili zatvoreni i odsečeni od sistema.
Pitanje: Kotao guta pa guta ali da li će ipak manje trošiti ogrev za pola da bi zagrejao 6 velikih i pet malih?

U mesecima koji imaju minuse i debele minuse u sebi, koristio bih sve radijatore ali u prostorijama koje se ne koriste, stavio bih na dvojku da ne bi došlo do smrzavanja mada kuća je izolovana ali opet, za svaki slučaj.
Pitanje: Da li opet biti uštede na ovaj način?

Svaka preporuka je dobrodošla.

Hvala

Da dodam da ložimo jednom u danu. U 14:00 napunimo kotao i drži do sledećeg dana bez problema. Retko se desi da dopunjujemo, desi se da je loš ogrev pa moramo da nadomestimo kvalitet kvantitetom.
Zato i sluze regulator ventili da samnji protok tople vode,kroz prostorije koje ne trebaju da budu dosta tople,vac samo da ne zalede.Samo ces onda morati da pritvoris i klapnu od dotoka vazduha,da ti ne bi dizalo temperaturu u kotlu bez veze,a ne grejes te prostorije.

To je kao kad kupe Porše i onda zovu servis u Bg da ugrade plin.
Kad imaš toliku kuću ne sramoti se nego grej to gazdinski. Ajd zdravo.
Inače za tu kvadraturu treba ti dva puta vise para nego sto si naveo za normalnu temperaturu prostorija.

Ti prijatelju izgleda da nisi video energetsku klasu kako je ocenjena kuća. Drugar moj daje 100000 za 120 kvadrata ali kuća mu nije izolovana i nema pvc/aluminijum spolja.

Ne želim da dajem ni dinar više nego što treba, ni državi ni lopovima i želim da smanjim troškove gde mogu jer sve poskupljuje.

Poslednja izmena:
Ti prijatelju izgleda da nisi video energetsku klasu kako je ocenjena kuća. Drugar moj daje 100000 za 120 kvadrata ali kuća mu nije izolovana i nema pvc/aluminijum spolja.

Ne želim da dajem ni dinar više nego što treba, ni državi ni lopovima i želim da smanjim troškove gde mogu jer sve poskupljuje.
ako je stvarno tako dobro izolovana onda je dovoljno da rade samo radijatori u prizemlju

sprat ce se dovoljno zagrejati od prizemlja

mislim da bi do minus 15 bio sasvim siguran

uostalom uzmi termometar , stavi ga u najhladniju sobu i kontrolisi dok ne steknes uvid

Back