Pitanje vezano za gravitaciju

megatron_sr

Iskusan
Poruka
5.938
Poznato je da sva tijela na koja dijeluje ista gravitaciona sila ubrzavaju i krecu se podjednako (u vakumu). Medjutim to mi je nelogicno :)

Uzmimo da je na planeti Zemlji vakum. Ako dva tijela razlicite mase pustimo sa iste visine, ona ce naravno pasti na povrsinu u istom trenutnku (to je osobina gravitacionog ubrzanja)
Medjutim, kako se to desava. Ako je sila koja djeluje na tijelo A, F1 = m1*a, i sila koja djeluje na tijelo B, F2 = m2*a, znajuci da je gravitaciona sila ista za oba tijela, ipak ne mozemo napisati F1 = F2;

Jer bi onda bilo m1*a = m2*a, i na kraju m1 = m2, a to nije slucaj. Moze neko da mi objasni ovo?

Gravitaciona sila koja deluje između dva tela je: F = G x m1 x m2 / r kvadratno. Iz toga sile F1 i F2 nisu jednake. Zemlja ubrzava sva tela podjednako, ali deluje različitim silama na njih, i onda bez trenja bi pala u isti trenutak.

Jer deluje na svaki molekul kao vektor i konttra vektor,a ti kontravektori se slažu u kontra rezultirajući vektor...
Jednostavno-što je više ćestica na hoje deluje gravitacioni fluks-reakcija mase je veća! Potencijalna gravitaciona sila je mgh
iz ččega je m masa ...Što je veća i zbirna sila je veća...
Naravno,ovo nije tako jednostavno,ali je princip.

Poznato je da sva tijela na koja dijeluje ista gravitaciona sila ubrzavaju i krecu se podjednako (u vakumu). Medjutim to mi je nelogicno :)

Uzmimo da je na planeti Zemlji vakum. Ako dva tijela razlicite mase pustimo sa iste visine, ona ce naravno pasti na povrsinu u istom trenutnku (to je osobina gravitacionog ubrzanja)
Medjutim, kako se to desava. Ako je sila koja djeluje na tijelo A, F1 = m1*a, i sila koja djeluje na tijelo B, F2 = m2*a, znajuci da je gravitaciona sila ista za oba tijela, ipak ne mozemo napisati F1 = F2;

Jer bi onda bilo m1*a = m2*a, i na kraju m1 = m2, a to nije slucaj. Moze neko da mi objasni ovo?

Gravitacione sile nisu iste već: F1'=j*M*m1/(r na kvadrat) a po II Njutnovom zakonu je F1=m1*a1, dok je F2=j*M*m2/(r na kvadrat), i F2=m2*a2.
Zamenom dobijamo j*M*m1/(r na kvadrat) =m1*a1 i posle skraćivanja m1 dobija se da je a1=j*M/(r na kvadrat), i iz druge dve jednačine, posle skraćivanja m2 dobija se da je i a2=j*M/(r na kvadrat), tj. a1=a2.
j- univerzalna gravitaciona konstanta;
M- masa Zemlje;
r- poluprečnik Zemlje.

Back