Pitanje u vezi procesora.

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
Elem, imao sam pre dual core procesor koji je mogao da radi na 2.7ghz bez problema,a kad sam ga dobio radio je na samo 1.7ghz.
Juce sam uzeo quad core koji moze da radi na 2.3ghz,a radio je na 1.4ghz dok mu nisam povecao frekvenciju posto je max multiplier 7.
Zasto se automatski ne iskoriscava pun potencijal procesora? Druga stvar sto hocu da pitam jeste, novi procesor na idle ima 42-38 temparaturu,pasta je nanesena juce,kuler je legao na svoje mesto,sve sam odradio po propisu,u nekoj igrici obicno naraste do 55 stepeni i to na 0 i na 3 jezgru,dok su druga dva hladnija.
Kako da ohladim jos procesor i je li ova temparatura normalna jer mi sada radi na 2ghz,a hteo bih jos malo da povecam (na 2.3ghz koliko je maksimum),a to ce jos da mi poveca temparaturu. Maksimalna temparatura dozvoljena za q8200 je 71,4 stepena.

Elem, imao sam pre dual core procesor koji je mogao da radi na 2.7ghz bez problema,a kad sam ga dobio radio je na samo 1.7ghz.
Juce sam uzeo quad core koji moze da radi na 2.3ghz,a radio je na 1.4ghz dok mu nisam povecao frekvenciju posto je max multiplier 7.
Zasto se automatski ne iskoriscava pun potencijal procesora? Druga stvar sto hocu da pitam jeste, novi procesor na idle ima 42-38 temparaturu,pasta je nanesena juce,kuler je legao na svoje mesto,sve sam odradio po propisu,u nekoj igrici obicno naraste do 55 stepeni i to na 0 i na 3 jezgru,dok su druga dva hladnija.
Kako da ohladim jos procesor i je li ova temparatura normalna jer mi sada radi na 2ghz,a hteo bih jos malo da povecam (na 2.3ghz koliko je maksimum),a to ce jos da mi poveca temparaturu. Maksimalna temparatura dozvoljena za q8200 je 71,4 stepena.
1. ovako pretpostavljam ti si imao e 5200 -ako se ne varam njegov tdp je 65wati -znači maximalna potrošnja i kuler koji je bio na njemu je dizajniran da ohladi njega , sada si ubo Q8200 on ima tdp od 95wati i normalno je da se više greje , ali si ti verovatno ostavio stari kuler koji nije dizajniran za njegovu potrošnju -tako da su ti temperature malo višlje nego što bi trebalo da jesu -nađi odgovarajući hladnjak za taj procesor i sve ćeš dovesti u red.
2. iako si verovatno na mnogo mesta čuo za i protivargumente moj savet ti je da odradiš i reinstalaciju sistema jer sistem ti nije udešen za rad sa quad procesorom nego za dual core što si imao pa iako sistem radi to zna da dovede do raznih zaglupljivanja windowsa koje će ti se pre ili kasnije dešavati a ti nećeš znati zašto
3. kod AMD-a postoji opcija Q&Q qool and queit , Intel ima sličnu opciju da kada sistem ne zahteva njegovu brzinu on automatski spušta množilac i samim tim i brzinu procesora kao i broj obrtaja kulera koji je potreban zahlađenje procesora , potraži tu opciju i uključi ga ako nije uključen a sistem podesi pre toga kako treba.

Večeras kad sam preneo laptop sa jednog na drugi sto, u dodiru sa usb-ulazom, tj metalom osetio sam veliku temperaturu. Instalirao sam Core Temp, i on mi je merio od 81-90 stepeni.
Restartovao sam windows, i pri pokretanju je počeo da radi kuler kao lud.
Sada 20ak min posle restarta temperatura mi je oko 50 stepeni i ne radim trenutno sa zahtevnim programima.
Ako je bitno, procesor je Intel(R) Core(TM) i3-3110M CPU @ 2.40GB 2.40GB
Moje pitanje je da li se još nekome ovo desilo, i šta ste radili u tom slučaju.
Da li je normalno da se iz čista mira podigne toliko temperatura?
Hvala na odgovorima i savetima :)

Back