Pitanje u vezi patuljastih ruža

Vanja145

Zainteresovan član
Poruka
459
Uskoro nabavljam payuljastu ruzu pa me zanima koja zemlja njima odgovara?na netu vidim spominju samo djubrivo a to nije isto sto i zemlja ,to je nesto tecno ,takodje sadim u saksiju ne planiram da presadim u bastu.Zanima me i koje djubrivo im odgovara?da li moze obicno ili mora neko specijalno?

E isto se pitam, na te ruze sam mislila kad sam postavila svoju temu. Bilo bi super ako bi neko mogao malo vise da nas uputi u odrzavanje istih, kako podnose hladnocu, koliko treba da budu na svetlosti i ostalo, sve sto je bitno za njih.
nemam ih puno...do 5 komada...sada su vec stare oko 3 godine...ja ih drzim u saksiji, leti napolju...ne na direktnom suncu...vec tamo gde ima par sati sunca svega...
zalivam ih umereno leti...da ne plivaju u vodi...zimi jako retko...i malo...recimo nedeljno i pomalo...
unosim ih u podrum...gde ima svetla, ne greje se...ali je temperatura tu do oko 10C...

ne orezujem ih...mozda bih i trebala? :think:
ostalo sve praktikujem kao i kod ostalih vrsta ruza...prihrana, zastita...

E isto se pitam, na te ruze sam mislila kad sam postavila svoju temu. Bilo bi super ako bi neko mogao malo vise da nas uputi u odrzavanje istih, kako podnose hladnocu, koliko treba da budu na svetlosti i ostalo, sve sto je bitno za njih.
Na netu kad gledam na svakom sajtu se bar nesti razlikuje ,npr kad se sade u bastu ne mora specijalna zemlja dok u saksiji mora navodno ,a mozda prosto napisu tako kako bismo sto vise para potrosili ,a nije nimalo jeftino

nemam ih puno...do 5 komada...sada su vec stare oko 3 godine...ja ih drzim u saksiji, leti napolju...ne na direktnom suncu...vec tamo gde ima par sati sunca svega...
zalivam ih umereno leti...da ne plivaju u vodi...zimi jako retko...i malo...recimo nedeljno i pomalo...
unosim ih u podrum...gde ima svetla, ne greje se...ali je temperatura tu do oko 10C...

ne orezujem ih...mozda bih i trebala? :think:
ostalo sve praktikujem kao i kod ostalih vrsta ruza...prihrana, zastita...
Treba da se orezuju

Jel mozes da mi napises kojih su ti dimenzija te saksije? Na onternetu nalazim da treba biti duboka kao 40cm...
nisu tolike...kada sam ih kupila bile su nekoj maloj saksiji oko 15-20 cm, posle godinu dana sam ih presadila u malo vece, mozda tu do 25 cm...one su i dalje male ruzice...
moram da naglasim da ja nisam nikakav strucnjak...:mrgreen: eto samo ih imam njih par...

nisu tolike...kada sam ih kupila bile su nekoj maloj saksiji oko 15-20 cm, posle godinu dana sam ih presadila u malo vece, mozda tu do 25 cm...one su i dalje male ruzice...
moram da naglasim da ja nisam nikakav strucnjak...:mrgreen: eto samo ih imam njih par...
Znaci sad kad ih kupim da ih uopste ne diram neko vreme?ja ni ne znam koja je to zemlja u kojoj su sada dok su u cvecari, ali primetila sam da je zemlja iz cvecare nekako lagana previse

20211025_122847.jpg

Jel moze i ovo djubrivo?

Back