Питање титуле Карађорђевића

Да, да, ја вређам:

И то су само увреде које сте изрекли НА ПОСЛЕДЊА ТРИ ПОСТА !!!

Уосталом, зар је увреда кад Хрвата назовем "Хрвоје"?

od ta tri posta jedan i nije moj !! sto se tice grebatora pa kako nazvati nekoga ko neradi a i nikada nije radio a zivi na tudjoj grbaci ??? cak i novac koji DOBIJE OD DRZAVE ZA ODRZAVANJE DVORA iz kojeg bi trebao da placa i struju koju duguje u milionskim iznosima iako dobija od drzave novac za njeno servisiranje ! sad u svetlu ovog titula grebatora mise cini ne uvredljiva nego preblaga kvalifikacija !! ljudi koji otudje novac koji su namenski dobili ( proneverili ) nisu grebatori takvi zavrsavaju iza brave i dobijaju drukcije kvalifikacije !!!
dalje sto se tice tvrdnje da bi sami otisli kad bi drzava zavrnula slavinu i jasno im stavila do znanja da od povracaja imovine koju su njegovi preci stekli za dvadeset godina vlasti a koja se meri sa imovinom koju je holandska dinastija stekla za dvesta godina vlasti kao kolonijalna sila nema nista !!! verujte da bi sami otisli ali trebalo bi im ipak oduzeti pasose kako opet nebi pobegli !
i organizovati im posteno sudjenje u kojem bi se podvukla crta ko kome i koliko duguje! posteno im obracunati zlatne rezerve koje su odneli naravno odbiti deo koji je vracen copavom zagorcu , na onaj deo koji su proneverili obracunati zatezne kamate za 70 godina obracunati apanaze koje su primili za desetak godina koliko su je dobijali posle bekstva dakle apanaze za kralja kraljicu kraljicu majku njegova dva brata kao i plate za sve poslusnike, dousnike , poltrone , krunski savet i sve one koje su jos desetak godina posle bekstva placali na tu sumu takodje obracunati zateznu kamatu za sedamdeset godina , dalje obracunati im sve milionske dugove koje su nagomilali od kada su se vratili naravno oped sa zateznim kamatama za desetak godine dalje pri povracaju imovine koju potrazuju trebalo bi iz te sume odbiti imovinu koju se stekli nezakonito zloupotrebom polozaja koji su imali kao na primer imovinu na bledu , vilu i loviste koju je kralj aleksandar DOBIO NA POKLON od drzave na cijem je celu bio on kao nosilac sestojanuarske diktature dakle poklonio je samom sebi drzavnu imovinu od sume koju potrazuju naravno odbiti imovinu koja je u bivsim jug. republikama to naravno neka potrazuju od tih republika . posteno im treba vratiti samo imovinu koju su posteno stekli od iste odbiti sve sto duguju ovom narodu!! kako se zna kolika je bila apanaza monarha moze se proracunati koliko su od iste mogli steci za 20 god . vlasti ( pogotovo ako se zna da je iz srbije poslat novac kralju petru I kako bi mogao vozom doci iz zeneve na svoje krunisanje ako se zna da je ziveo kao podstanar vrlo skromno u predgradju zeneve ) za razliku u vrednosti koju ostaju duzni pristupiti prinudnoj naplati .
kako verovatno nemaju imovine kojom bi mogli svoj dug da pokriju zakon primeniti do kraja i preostali deo namiriti prinudnim drustveno korisnim radom dok neotplate poslednji dinar koji nam duguju

sto se nazivanja hrvata sa hrvojem tice to im verovatno nije uvredljivo , meznam !!
nevredja to ni mene koji nisam hrvat jer nisam zatrovan nacionalizmom , to naravno govori vise o vama nego o meni ;-) ja sam samo konstatovao da vi nemajuci argumente kojima bi mi parirali pokusavate kad vec nemozete da vicete na forumu pokusavate da uvredite ,samo zato jer nemate argumente kojima bi suzbili cinjenice koje vam prezentujem a koje vam se nesvidjaju sto opet neumanjuje njihovu cinjenicnu vrednost ! ja kada bih se zeleo spustati na vas nivo sto naravno nezelim da radim jer bi me bilo sramota voditi polemiku s nekim na rako niskom nivou cak i u uslovima da se nezna moj identitet !! mogao bih vas nazvati turcinom je znajuci da je deo nase domovine juzno od save i dunava bio vekovima pod turskom vlasti za koje se praktikovalo prvenstvo prve bracne noci sa lokalnim ago begom ili kojim vec turcinom sasvim je sigurno da u vasim venama tece daleko vise turske krvi nego u mojim hrvatske ! a vase insistiranje na cistokrvnom srpstvu naravno covek ako bi se spustio na vas nivo mogao bi to samo prokomentarisati njegosevim recima , poturica gori od turcina ili danasnjim savremenijim recima iz psihijatrije bi se moglo nazvati krizom identiteta kpja u vama stvara neprestanu zelhu za dokazivanjem srpstva u vama , sto mi pravi srbi koji smo nacisto sa svojim poreklom i svojim identitetom nemamo toliku potrebu za dokazivanjem ! mi svoju nacionalnost dozivljavamo kao nesto prirodno sto se podrazumeva bez potrebe da nekog vredjamo na nacionalnom nivou .... ali ja se ipak nebi spustao na vas nivo

Модератори, овај овде наклапа к'о нездрав, а ни реч није рекао о титули Карађорђевића.

Молим вас да то решите.

Хвала унапред.

pokusajte da cinjenicno oborite nesto od onog sto sam naveo umesto da kao uvredjeno dete trazite zastitu starijih ( moderatora )

ja kada bih se zeleo spustati na vas nivo sto naravno nezelim da radim jer bi me bilo sramota voditi polemiku s nekim na rako niskom nivou cak i u uslovima da se nezna moj identitet !! mogao bih vas nazvati turcinom je znajuci da je deo nase domovine juzno od save i dunava bio vekovima pod turskom vlasti za koje se praktikovalo prvenstvo prve bracne noci sa lokalnim ago begom ili kojim vec turcinom sasvim je sigurno da u vasim venama tece daleko vise turske krvi nego u mojim hrvatske ! a vase insistiranje na cistokrvnom srpstvu naravno covek ako bi se spustio na vas nivo mogao bi to samo prokomentarisati njegosevim recima , poturica gori od turcina ili danasnjim savremenijim recima iz psihijatrije bi se moglo nazvati krizom identiteta kpja u vama stvara neprestanu zelhu za dokazivanjem srpstva u vama , sto mi pravi srbi koji smo nacisto sa svojim poreklom i svojim identitetom nemamo toliku potrebu za dokazivanjem ! mi svoju nacionalnost dozivljavamo kao nesto prirodno sto se podrazumeva bez potrebe da nekog vredjamo na nacionalnom nivou .... ali ja se ipak nebi spustao na vas nivo

Interesantna tehnika: "kad bih se spustio na vaš nivo, rekao bih vam sve ovo što sam vam upravo i rekao, ali praviću se da se nisam spustio na vaš nivo".

Inače je sve ovo teška smejurija. Prvo se načisto izblamiraš ponavljanjem davno prežvakanih mitova i bajki tipa "pravo prve bračne noći" - a onda tražiš "činjenično obaranje".

Mrzi me da se mnogo bakćem ovim pitanjima, ali ipak možemo da oborimo 2-3 "činjenice" - onako na brzinu:

Tvoja izjava: Kralj Petar je živeo u Ženevi kao podstanar i toliko je bio siromašan da nije imao para za voz.
Činjenica: Kralj Petar je živeo sa porodicom u sopstvenoj kući. Plaćao je vaspitačice i učitelje za decu. Svake godine je trošio preko 1000 franaka na darove sirotištima, bolnicama, i siromašnim prijateljima.

Tvoja izjava: "Poturica gori od Turčina" su Njegoševe reči.
Činjenica: Njegoš to nikad nije rekao. To su reči Georgija Magaraševića, osnivača Matice Srpske 1827. godine. Da sve bude crnje i gore, Magarašević ti je isto Sremac...sramota je da ovo ne znaš, sremski vuče.

Nema vređanja, ni na nacionalnoj ni na bilo kojoj drugoj osnovi...samo činjenice, i obaranja. Ako se na ovakvim "činjenicama" zasnivaju tvoji stavovi, ne valja ti posao. Mora to mnogo bolje.

Interesantna tehnika: "kad bih se spustio na vaš nivo, rekao bih vam sve ovo što sam vam upravo i rekao, ali praviću se da se nisam spustio na vaš nivo".

Inače je sve ovo teška smejurija. Prvo se načisto izblamiraš ponavljanjem davno prežvakanih mitova i bajki tipa "pravo prve bračne noći" - a onda tražiš "činjenično obaranje".

Mrzi me da se mnogo bakćem ovim pitanjima, ali ipak možemo da oborimo 2-3 "činjenice" - onako na brzinu:

Tvoja izjava: Kralj Petar je živeo u Ženevi kao podstanar i toliko je bio siromašan da nije imao para za voz.
Činjenica: Kralj Petar je živeo sa porodicom u sopstvenoj kući. Plaćao je vaspitačice i učitelje za decu. Svake godine je trošio preko 1000 franaka na darove sirotištima, bolnicama, i siromašnim prijateljima.

Tvoja izjava: "Poturica gori od Turčina" su Njegoševe reči.
Činjenica: Njegoš to nikad nije rekao. To su reči Georgija Magaraševića, osnivača Matice Srpske 1827. godine. Da sve bude crnje i gore, Magarašević ti je isto Sremac...sramota je da ovo ne znaš, sremski vuče.

Nema vređanja, ni na nacionalnoj ni na bilo kojoj drugoj osnovi...samo činjenice, i obaranja. Ako se na ovakvim "činjenicama" zasnivaju tvoji stavovi, ne valja ti posao. Mora to mnogo bolje.

prilicno vest pokusaj manipulacije istorijskim cinjenicama prvo kralj petar I je zaista ziveo u svojoj kuci sa poslugom sve sa poslugom ali samo do BANKROTA !!! koji je pretrpeo jer je finansijski pomagao srbe ustanike cak je i sam uzeo ucesca u ustanku pod laznim imenom petar mrkonjic ! cika pera se mnogo razlikovao od svojih potomaka nije bezao , i SVOJ novac je investirao u oslobodjenje svog naroda za razliku od svojih potomaka koji su narodni novac izvlaciliiz drzave dok su bezali !!
za poturicu ostaje da je gori od turcina ma ko da je to rekao ostaje kao neoborena cinjenica da je poturica ( odnosno osoba sa krizom identiteta ) gori od turcina !!
sve u svemu dobar pokusaj ;-)

prilicno vest pokusaj manipulacije istorijskim cinjenicama prvo kralj petar I je zaista ziveo u svojoj kuci sa poslugom sve sa poslugom ali samo do BANKROTA !!! koji je pretrpeo jer je finansijski pomagao srbe ustanike cak je i sam uzeo ucesca u ustanku pod laznim imenom petar mrkonjic ! cika pera se mnogo razlikovao od svojih potomaka nije bezao , i SVOJ novac je investirao u oslobodjenje svog naroda za razliku od svojih potomaka koji su narodni novac izvlaciliiz drzave dok su bezali !!
za poturicu ostaje da je gori od turcina ma ko da je to rekao ostaje kao neoborena cinjenica da je poturica ( odnosno osoba sa krizom identiteta ) gori od turcina !!
sve u svemu dobar pokusaj ;-)

Fala na komplimentu, samo što si malo pobrkao hronologiju.
Ustanak je bio od 1875. do 1878. Kralj Petar je živeo u Ženevi od 1894. do 1903. Nije mogao da bankrotira za Ustanak iz prostog razloga što nije imao vremeplov.

Znači, kralj Petar nije bio podstanar u Ženevi; nije bankrotirao; i uoči pada Obrenovića je imao ne samo para za onaj tvoj voz (:hahaha:), nego dovoljno para da svake godine daje hiljade franaka u humanitarne svrhe.

Fala na komplimentu, samo što si malo pobrkao hronologiju.
Ustanak je bio od 1875. do 1878. Kralj Petar je živeo u Ženevi od 1894. do 1903. Nije mogao da bankrotira za Ustanak iz prostog razloga što nije imao vremeplov.

Znači, kralj Petar nije bio podstanar u Ženevi; nije bankrotirao; i uoči pada Obrenovića je imao ne samo para za onaj tvoj voz (:hahaha:), nego dovoljno para da svake godine daje hiljade franaka u humanitarne svrhe.

https://sr.m.wikipedia.org/sr/Петар_I_Карађорђевић

procitajte deo o politickom zivotu gde lepo pise u kakvoj je raskosi ziveo u zenevi

https://sr.m.wikipedia.org/sr/Петар_I_Карађорђевић

procitajte deo o politickom zivotu gde lepo pise u kakvoj je raskosi ziveo u zenevi

Čitam...tamo ne piše ništa od toga što si ti pričao. Ni da je bio podstanar, ni da je uopšte bio siromašan.

Već smo zaključili da su Karađorđevići imali veliku, lepo opremljenu kuću u Ženevi; da su plaćali hiljade franaka humanitarne pomoći, bakšiše od 100 franaka, privatne časove za decu i dr. i tako sve do Majskog prevrata.
Ako tebi ili nekom drugom treba referenca za to: može da se pročita u knjizi:
Dragoljub Živojinović - Kralj Petar Karađorđević. Prvi tom, predzadnje poglavlje.

Čitam...tamo ne piše ništa od toga što si ti pričao. Ni da je bio podstanar, ni da je uopšte bio siromašan.

Već smo zaključili da su Karađorđevići imali veliku, lepo opremljenu kuću u Ženevi; da su plaćali hiljade franaka humanitarne pomoći, bakšiše od 100 franaka, privatne časove za decu i dr. i tako sve do Majskog prevrata.
Ako tebi ili nekom drugom treba referenca za to: može da se pročita u knjizi:
Dragoljub Živojinović - Kralj Petar Karađorđević. Prvi tom, predzadnje poglavlje.

ne nismo tako zakljucili , cinjenice govore drugo posle bisanskih buna zapao je u nemastinu zbog koje je bio prisiljen prodati kucu u cini mi se u parizu kako bi financirao sinovljevo skolovanje iz tog razloga se preselio u zenevu

ne nismo tako zakljucili , cinjenice govore drugo posle bisanskih buna zapao je u nemastinu zbog koje je bio prisiljen prodati kucu u cini mi se u parizu kako bi financirao sinovljevo skolovanje iz tog razloga se preselio u zenevu

Činjenice ne govore ništa od toga.
Kralj Petar se nije preselio u Ženevu odmah posle Ustanka, nego 15 godina kasnije. Nije se preselio iz Pariza, nego iz Cetinja. I tamo u Ženevi je živeo u prostranoj kući sa poslugom, i redovno pomagao prijatelje i ustanove velikim sumama novca sve dok se nije vratio u Srbiju.

sto se nazivanja hrvata sa hrvojem tice to im verovatno nije uvredljivo , meznam !!
nevredja to ni mene koji nisam hrvat jer nisam zatrovan nacionalizmom , to naravno govori vise o vama nego o meni ;-) ja sam samo konstatovao da vi nemajuci argumente kojima bi mi parirali pokusavate kad vec nemozete da vicete na forumu pokusavate da uvredite ,samo zato jer nemate argumente kojima bi suzbili cinjenice koje vam prezentujem a koje vam se nesvidjaju sto opet neumanjuje njihovu cinjenicnu vrednost ! ja kada bih se zeleo spustati na vas nivo sto naravno nezelim da radim jer bi me bilo sramota voditi polemiku s nekim na rako niskom nivou cak i u uslovima da se nezna moj identitet !! mogao bih vas nazvati turcinom je znajuci da je deo nase domovine juzno od save i dunava bio vekovima pod turskom vlasti za koje se praktikovalo prvenstvo prve bracne noci sa lokalnim ago begom ili kojim vec turcinom sasvim je sigurno da u vasim venama tece daleko vise turske krvi nego u mojim hrvatske ! a vase insistiranje na cistokrvnom srpstvu naravno covek ako bi se spustio na vas nivo mogao bi to samo prokomentarisati njegosevim recima , poturica gori od turcina ili danasnjim savremenijim recima iz psihijatrije bi se moglo nazvati krizom identiteta kpja u vama stvara neprestanu zelhu za dokazivanjem srpstva u vama , sto mi pravi srbi koji smo nacisto sa svojim poreklom i svojim identitetom nemamo toliku potrebu za dokazivanjem ! mi svoju nacionalnost dozivljavamo kao nesto prirodno sto se podrazumeva bez potrebe da nekog vredjamo na nacionalnom nivou .... ali ja se ipak nebi spustao na vas nivo

молим нашег врлог модератора да очисти тему од овог смећа што нам стиже из лијепе њихове. и да сусједа упристоји. ово није потфорум Политика.

Најбоље да игноришемо ову канту смећа, што би рек'о Зока Босанац. :D

Нешто размишљам, након уједињења 1918, Петар и Александар су себи могли да узму следећу титулу:

Краљ Србије, Црне Горе, Далмације, Хрватске, Славоније,
Војвода Корушки,
Велики Војвода Војводства Србија

Јесам ли нешто заборавио?

Нешто размишљам, након уједињења 1918, Петар и Александар су себи могли да узму следећу титулу:

Војвода Корушки,

nista osim realnosti !!!
a sto se kante za smece tice vi opet u skladu sa vasom devizom kad nemam argumente ja cu da vicem i pokusavam da uvredim sagovornika !!!

Poslednja izmena:

Војвода Корушки,

Бан Босне и кнез Дубровачки :D

Nisam pratio temu ali je univerzalno pravilo da u istoriji postoji nesto sto se zove abdikacija.

ako je abdikacija u korist pravnog naslediika to je jedna stvar. ako je abdikacija u korist republikanske drzave , nakon puca, prevrata itd... onda je to druga stvar.
prvo se dogovorite da li je petar II abdiciralo i ako jeste na koga je preneo svoja abdikaciona prava. cisto sumnjam da je svoja abdikciona prava preneo na na aleksandra.
teko onda moze da se racionalno diskutuje.

Бан Босне и кнез Дубровачки :D

Мислио сам на титуле које су постојале кад су преузели власт над тим територијама. Све ове титуле биле су постојеће. ЦГ, Далмације, Хрватска и Славонија биле су краљевине, Корушка је била војводство, итд.
Технички, могли су да преузму све ове титуле. Међутим, желели су унитарну државу и одрекли се свих њих.

Мислио сам на титуле које су постојале кад су преузели власт над тим територијама. Све ове титуле биле су постојеће. ЦГ, Далмације, Хрватска и Славонија биле су краљевине, Корушка је била војводство, итд.
Технички, могли су да преузму све ове титуле. Међутим, желели су унитарну државу и одрекли се свих њих.

kad su bili skromni
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Такође, заборавих да напоменем Војводство Србија, у народу прозвано Војводина. Она више није била територијална јединица у АУ, али је зато остала у титули владара. Стога, могла је комотно да се пренесе на нашег владара.

Back