Pitanje oko filmskog scenarija

NemanjaJ.

Početnik
Poruka
5
Прво, поздрав свима:hvala: као што видите, нов сам.

Да одмах пређем на ствар. Имам написан сценарио за дугометражни филм од 99 страна. Да вас поштедим одмах питања "јел знаш правила и како се пише сценарио" - знам. Сценарио је преведен на енглески и жеља ми је да га понудим страним кућама. Заправо, то сам и радио, али без успеха. Слао сам разним агентима, издавачким кућама итд. Прича је доста добра, као и сам сценарио, дијалог итд. Није то сад неко моје субјективно мишљење, него мишљења других људи, који су били у фазону "шаљи, не питај". Некима се, наравно, није свидео, али Боже мој. Ако неко жели, могу му послати читав сценарио да прочита. Заштићен је па не би требало да буде проблема:mrgreen: филм бих, иначе, ставио под категорију трилер/драма/мистерија уз примесе рата.

Синопсис филма би био овакав: Мајкл је амерички војник који се буди у мрачној и непознатој просторији у којој је сам. Не сећа се ничега и не зна из ког разлога је унутра нити ко га је закључао. Полако му се враћају сећања из ирачког рата, за који мисли да још увек није завршен.

Намерно сам изабрао овакву тему, о рату у Ираку. Иначе је филм посвећен војним лекарима који више нису живи.

Е сад, ја сам хтео питати, има ли ко идеју коме бих још могао да пошаљем све ово? Притом не мислим на Холивуд, наравно. Ту се пре свега мисли на независне и нискобуџетне издавачке куће. Неким издавачким кућама сам слао и директно. Такође сам дошао на идеју да путем друштвених мрежа некако дођем у контакт са неким мање познатим (или тотално непознатим) режисерима, продуцентима, па чак и глумцима. Имате ли ви још коју идеју?

Имам идеју. Али да пре тога чујем одговоре.

Шта тражи у садовац у Ираку?

А иначе сере ми се од набеђених писаца, то субјективно/објективно.

Ајд' уздравље.

Poslednja izmena:
Видим да модератори треба да ми одобре пост, па мало касним са одговорима.

Да не објашњавам цео филм, да не би неко ко прочита злоупотребио идеју. Почетак филма јесте рат. 20-ак људи су у рову и покушавају побећи од ирачких побуњеника и стићи до главне тачке. Ту избијају проблеми. Људи се одвајају једни од других итд. Тачније Мајкл се одваја од осталих. Да не откривам баш све, после тога Мајкл се буди у закључаном бункеру. Не зна шта тражи ту, ко га је закључао, колико је дуго унутра. Временом се присећа неких ствари, открива ко је и мисли да рат још увек није готов. То је заправо и поента целе приче - да ли је рат готов или не. Кроз филм ће имати флешбекове, снове итд. Али постоји један детаљ који побољшава целу ситуацију, односно додатно појачава мистерију. Тај детаљ ће се десити негде на пола филма, односно сценарија.

Имате ли ви још коју идеју?

****** nekom producentu ili režiseru, možda će tad bar pročitati scenarijo.....
Posle budi spreman na mnogo više, jer cela filmska industrija željno isčekuje originalni scenarijo potpuno anonimnog autora u milionima drugih scenarija...... 8veća verovatnoća je da dobiješ sedmicu na loto-u)

Jedina sansa ti je da snimis indi film, ili sam da ga reziras ili da kao sto kazes, da nadjes na fejsu ili tviteru nezavisnog rezisera i ako se njemu svidi scenario da snima... drugo ratni filmovi su uvek bili mega skupi, ovo sto si opisao ne mogu zamisliti da izgleda iole pristojno bez bar nekoliko miliona dolara, a toliko neces skupiti od donacija u sledecih 10 godina. Moja topla preporuka je da se fokusiras na drugi zanr, koji je jeftinije napraviti, horor, sci fi, mozda neku porodicnu dramu gde ce fokus biti na glumi, dijalozima i scenariju uopste a ne na mega skupim efektima ratnog stanja.

Сад ће вероватно бити непрегледно, јер поруке не излазе.

Одмах да кажем да, они који за "предлог" имају "попуши ку*ац продуценту", боље нека заобиђу тему. Ружно је. Али добро, ствар васпитања.

HYPE - филм не би био уопште скуп, чак штавише. Пар глумаца (2 главна) и радња у једној просторији. Филм, као што сам написао, није класичан ратни, то је само позадина. Од ефеката не би било апсолутно ништа, сем једне експлозије бомбе, ако то рачунамо у "ефекте". Тај уводни део рата би трајао десетак минута, а све што се дешава су мање-више дијалози између војника, па потом јуриш Ирачана и бекство маринаца. То је то што се тиче рата. Имао би ту још један кратак флешбек где такође маринци беже. Остало се све одвија у једној просторији и своди се на дијалог (и монолог).
Што се тиче снимања филма својом руком, ту бих морао прво придобити глумце, па опрему (која је скупа) итд. Изводљиво јесте, пошто нема пуно неких компликованих радњи које би било тешко за извести. Али, главни проблем је што сам ово планирао за неку страну нискобуџетну кућу. Заправо, таква је идеја, дешавања у Ираку.

snowtrooper - Размишљао сам и о томе, да пребацим дешавања у други период, на другој локацији. Рецимо дешавања тих фамозних деведесетих на нашим просторима, мада је то досадило ширем аудиторијуму.

Намерно сам изабрао овакву тему, о рату у Ираку. .Иначе је филм посвећен војним лекарима који више нису живи.

Такође сам дошао на идеју да путем друштвених мрежа ..................................... Имате ли ви још коју идеју?

Malo sam prekrojio tvoj post.:lol:
Da probaš putem društvenih mreža da stupiš recimo u kontakt sa lekarima ratnim veteranima?Nije loša ideja da angažuješ nekog prijatelja ili probaš sam da scenario oslikaš u nekim opštim crtama, kako bi film otprilike izgledao.Ljudi će možda i pregledati te slike, to je bar brže nego čitanje.Ne mora previše slika, samo skica.

Poslednja izmena:
Jedina sansa ti je da snimis indi film, ili sam da ga reziras ili da kao sto kazes, da nadjes na fejsu ili tviteru nezavisnog rezisera i ako se njemu svidi scenario da snima... drugo ratni filmovi su uvek bili mega skupi, ovo sto si opisao ne mogu zamisliti da izgleda iole pristojno bez bar nekoliko miliona dolara, a toliko neces skupiti od donacija u sledecih 10 godina. Moja topla preporuka je da se fokusiras na drugi zanr, koji je jeftinije napraviti, horor, sci fi, mozda neku porodicnu dramu gde ce fokus biti na glumi, dijalozima i scenariju uopste a ne na mega skupim efektima ratnog stanja.

Zavisi kako je napisao scenario, ako je u pitanju neka drama kao što je npr. Jacob's Ladder u ovom slučaju o vijetnamskom veteranu, može da prođe, ali ako je priča tipa Pad Crnog Jastreba, onda je mala šansa.
Sam je napisao da je u pitanju - "трилер/драма/мистерија уз примесе рата"

Mada je tvoj savet dobar.Postoji dobar razlog zašto ima mnogo studijskih tv serija a malo serija na otvorenim ili autentičnim lokacijama.Mnogo košta.
Ma koliko meni bio odvratan Srpski film,sa tehničke tačke Srđan Dragojević je učinio genijalnu stvar - ceo film je zapravo snimao na jeftinim lokacijama a ipak je ostavio utisak dinamičnog filma.Običan stan, često neka mračna prostorija, a to može biti bilo gde, neka zapuštena zgrada itd.A od scena na otvorenom Srđan Todorović trči po Košutnjaku jedna restoranska scena par vožnji automobilom i lutanja nekom ulicom i to je sve.:lol:

Poslednja izmena:
Прво, поздрав свима:hvala: као што видите, нов сам.

Да одмах пређем на ствар. Имам написан сценарио за дугометражни филм од 99 страна. Да вас поштедим одмах питања "јел знаш правила и како се пише сценарио" - знам. Сценарио је преведен на енглески и жеља ми је да га понудим страним кућама. Заправо, то сам и радио, али без успеха. Слао сам разним агентима, издавачким кућама итд. Прича је доста добра, као и сам сценарио, дијалог итд. Није то сад неко моје субјективно мишљење, него мишљења других људи, који су били у фазону "шаљи, не питај". Некима се, наравно, није свидео, али Боже мој. Ако неко жели, могу му послати читав сценарио да прочита. Заштићен је па не би требало да буде проблема:mrgreen: филм бих, иначе, ставио под категорију трилер/драма/мистерија уз примесе рата.

Синопсис филма би био овакав: Мајкл је амерички војник који се буди у мрачној и непознатој просторији у којој је сам. Не сећа се ничега и не зна из ког разлога је унутра нити ко га је закључао. Полако му се враћају сећања из ирачког рата, за који мисли да још увек није завршен.

Намерно сам изабрао овакву тему, о рату у Ираку. Иначе је филм посвећен војним лекарима који више нису живи.

Е сад, ја сам хтео питати, има ли ко идеју коме бих још могао да пошаљем све ово? Притом не мислим на Холивуд, наравно. Ту се пре свега мисли на независне и нискобуџетне издавачке куће. Неким издавачким кућама сам слао и директно. Такође сам дошао на идеју да путем друштвених мрежа некако дођем у контакт са неким мање познатим (или тотално непознатим) режисерима, продуцентима, па чак и глумцима. Имате ли ви још коју идеју?

Trebao si orginalniju temu da nađeš,bez omalovažavanja šta misliš koliko takvih scnarija već ima po podrumima,to je kod njih neiscrpna tema?Kakve si odgovore dobijao više me interesuje?Napisati dobar i kvalitetan scenario i nije baš igranka,postavi deo,početak,ili kraj da vidim na šta liči...

Nemanja, crni Nemanja, pa zar ti ne bi bilo logičnije,ako već imaš takvu temu, da glavni junak bude Srbin, veteran sa Kosmeta, Srpske, Krajine ili drugog srpskog bojišta.

Inače, i ja imam ideju za film i intenzivno radim na njenoj razradi. Naime, sinula mi je, u petak jer sam, vraćajući se kući iz grada, svo vreme susretao raznorazne grupice koje su išle na neki veliki miting na SPENS, gde je govorio neki Zaratustra. Likovi i priče koje sam imao sreću da vidim i čujem, podsetili su me na Zapise iz mrtvog doma, malko i na 1984, a bogme i na Životinjsku armu. Bilo je tu elemenata i Kafkinog Preobražaja. Eto, ideju ću, nadam se sprovesti u delo, makar kao jednu humoresku...

Сад ће вероватно бити непрегледно, јер поруке не излазе.

Одмах да кажем да, они који за "предлог" имају "попуши ку*ац продуценту", боље нека заобиђу тему. Ружно је. Али добро, ствар васпитања.

HYPE - филм не би био уопште скуп, чак штавише. Пар глумаца (2 главна) и радња у једној просторији. Филм, као што сам написао, није класичан ратни, то је само позадина. Од ефеката не би било апсолутно ништа, сем једне експлозије бомбе, ако то рачунамо у "ефекте". Тај уводни део рата би трајао десетак минута, а све што се дешава су мање-више дијалози између војника, па потом јуриш Ирачана и бекство маринаца. То је то што се тиче рата. Имао би ту још један кратак флешбек где такође маринци беже. Остало се све одвија у једној просторији и своди се на дијалог (и монолог).
Што се тиче снимања филма својом руком, ту бих морао прво придобити глумце, па опрему (која је скупа) итд. Изводљиво јесте, пошто нема пуно неких компликованих радњи које би било тешко за извести. Али, главни проблем је што сам ово планирао за неку страну нискобуџетну кућу. Заправо, таква је идеја, дешавања у Ираку.

snowtrooper - Размишљао сам и о томе, да пребацим дешавања у други период, на другој локацији. Рецимо дешавања тих фамозних деведесетих на нашим просторима, мада је то досадило ширем аудиторијуму.

Vec su postavljali temu o problemima sa opremom ali nije sve toliko skupo. Ako imas kvalitetnu kameru i ekipu koja voli da snima filmove i zeli da film odradi kako treba mozes da prodjes i bez prevelikih troskova. Internet je pun snimaka u kucnoj radinosti i istina je da ima i losih u vecoj meri i onih koji su zaista kvalitetni a snimljeni su jednom kamerom i ekipom od 3-4 clana ukljucujuci i glumce.

Sto se tice ratova 90-ih nisu zanimljivi vise ni nama. Mislio sam vise na neki sukob koji je davno zavrsen i o kome se dosta zna, ne na one gde jos uvek ucesnici prebacuju krivicu na drugu stranu.

Trebao si orginalniju temu da nađeš,bez omalovažavanja šta misliš koliko takvih scnarija već ima po podrumima,to je kod njih neiscrpna tema?Kakve si odgovore dobijao više me interesuje?Napisati dobar i kvalitetan scenario i nije baš igranka,postavi deo,početak,ili kraj da vidim na šta liči...

Нисам добио никакве одговоре, јер одговарају само онима за чији су сценарио заинтересовани. Мада свуда има напомена да некад не траже нове приче, некад траже. Све зависи. Али то сам и очекивао, гледам реално на све то. Гомила је људи који шаљу и не успевају.

Послаћу ти цео сценарио на пп, само док дођем до другог рачунара. Па на тенане види то.

Да не бих цитирао остале појединачно, доста вас мисли да бих могао да сам снимим филм, што је добар савет. Али прича је већ написана, сценарио завршен, преведен, заштићен. Практично бих морао то све испочетка.
Имам такође још пар идеја за кратки филм. Ту дабоме има више шанси.

Постоји сајт simplyscripts, где људи шаљу своје сценарије, па на форуму остали сценаристи коментаришу. Ту ћу да видим шта мисле и ти људи.

Đelo232 - жртава у почетку нема, али касније постаје доста занимљивије:D

Back