Pitanje nad pitanjima

ranjeni Zoro

Elita
Poruka
21.566
Ajmo ovako..

Po mom mišljenju, pitanje nad pitanjima tokom ove situacije je pitanje poverenja. Složićemo se da je sasvim normalno da čovek, kad je ovakva panika u pitanju, malo bolje razmisli kome stavlja svoj ( i ne samo svoj) život u ruke, i kako i zašto.

Kada je sve ok, mi smo skloni da verujemo svemu i svakome, potpuno opušteno .

Kada uđeš u autobus, najvažnije ti je da udobno smestiš dupe u svoje mesto i da ti da nemaš nekog znojavog stokilaša pored sebe i ni ne pomišljaš da je zapravo vozač pijan ili neko ko je oteo autobus.

Kada naručuješ espresso, veruješ da konobar nije pljucnuo u šolju pre toga (ili uradio nešto još gore..u san se ne snio..) primera je mnogo.

Tako i decu čak poveravamo drugima i, uz manje ili više iznenađenja, sve to ide nekako. C’est la vie. U suprotnom svi bi živeli u paranoji i trzali glavama.

Ali ovo je drugo. ili bolje reći, ovo sada je izgleda nešto drugo.

Ne govorim o virusu i epidemiji, već o tom poverenju, a evo i zašto.

Ja sam zaista za meritokratiju. Znači da se za neke stvari pitaju ljudi koji se u te stvari razumedu. Tako sam npr za to da se o ženskim pitanjima kao što su pravo na abortus isl – pitaju pre svega žene jeltakotakoje, ali kada je epidemija u pitanu, dabome, daj mi neke epidemiologe, samo..

Samo ovih dana nalećem na video klipove kao što je ovaj, koji na celu stvar gledaju (malo je reći) drugačije. Isto su to neki respektabilni stručnjaci, isto sa iskustvima, profesori, doktori vamte namte..

I sad, nemajući nameru da bilo koga ubeđujem (jer ne znam ni sam šta da mislim) iskreno me interesuje samo jedna stvar:

Kako to da NIKO još na ovim svim konferencijama za štampu nije postavio pitanja “agresivnog lečenja” (ili možda bolje reći preteranog lečenja) ?

U videu koji sledi (nažalost nisam našao na engleskom makar, ali sam se potrudio da prepričam) čovek, lekar, naučnk jel’te iznosi bojazan (koja je za mene lično zastrašujuća) a koja na najtragičiniji način potvrđuje da je "Put u pakao popločan dobrim namerama".

Ukratko: lekari čine najbolje što mogu, političari (valjda) takođe i svi su što se toga tiče čisti, ali..pacijenti i pored toga umiru, neke brojke se nižu i nikome nije jasno kako je to moguće.

Dakle da vidimo:

TESTIRANJE

Ovaj čovek iznosi svoje uverenje da je Netačnost testova u više od 50% slučajeva (to je naime neki PCR test koji je pogrešno reprogramiran samo na pozitivne rezultate. Ti testovi su veoma osetljivi, a to znači da ako imaju samo jedan molekul nečega test može da reaguje pozitivno. Ali to ne znači da je pacijent bolestan. A ne znači i da ima korona virus. On nikada nije izolovan a u potpunosti se sve svodi na upravo ovaj test. Na pitanje novinarke da li je moguće da je 160.000 testova pokazalo pogrešne rezultate, Dr odgovara da je moguće da je test pokazao 50% tačnih rezultata, što je opet i nevalidno i nedovoljno da bi ga nazvali pouzdanim.)

Po njegovom mišljenju : Kada se testiranje ne bi radilo život bi bio kao i pre i ne bi se videla nikakva povećana smrtnost ili veća učestalost.

Na pitanje novinarke a šta misli o Italiji Dr kaže: panika koja se širi počiva uglavnom na vestima iz Italije, a mi danas ne znamo koliko je lažnih saopštenja. (vidi slike dole*)

STATISTIKE

Prema proceni Robert Koch instituta,kada je običan grip u pitanju, smrtnost se procenjuje na 25000 godišnje. Ali se ta računica dobija tako što se smrtnost tokom letnjih meseci soduzima od smrtnosti tokom zimskih meseci a razlika se procenjuje kao grip i to se onda saopštava ljudima. Tako da je i ta procena da svake godine umre od gripa 25000 ljudi zapravo procena o kome bi se moglo raspravljati.

LEČENJE

U časopisu Lancetu (jedan od najuglednijih medicinskih žurnala ) Dr se osvrće na izveštaj o 50to godišnjem pacijentu koji je oboleo od korone.

„Počelo je sa kašljanjem, drhtavicom, temperaturom, iscrpljenošću, otežanim disanjem, a lečen je sa velikim dozama Methylprednisolona, tj visokim dozama kortizona od 600 miligrama, Moxifloxacinom, veoma jakim antibiotikom, zatim Lopinavirom i Ritonavirom (dva leka koja se koriste u terapiji AIDS-a) prilično toksične stvari (primedba doktora) i još Interferonom koji je imunosupresiv, smanjuje imunitet. I još na to antibiotik širokog spektra. I to je dovelo do toga da je pacijent umro, pedesetogodišnji pacijent. Nije spadao u ruzičnu grupu. Terapija je delovala loše na njegov imuni sistem.“ Po mom mišljenju terapija je bia loš postupak i ubila je pacijenta. Zašto je to učinjeno? Verovatno zbog straha. Dali su mu kortizon jer je teško disao. Nakon kortizona u početku mu je bilo bolje, jer je upalna reakcija usporena. (kortizon smanjuje broj limfocita) ali to nije reakcija koja nama treba.Temperatura pada, pacijentu je privremeno bolje, može malo bolje da diše, ali to može da ima smrtonosni ishod, kao što smo videli u ovom slučaju. U Italiji izgleda lekari rade po ovoj šemi i ovakvom terapijom proizvode veću smrtnost.“

ZAKON

Što se pravne strane tiče svi se uvek drže sigurnosti. Ako tako rade, a pacijent nakon toga umre, oni nisu učinili nikakvu grešku. Ali ako nisu ništa učinili a pacijent im umre, onda imaju problem. I zbog tog a reaguju tako prenaglašeno.Jer bi svi izgubili svoje položaje ako bi uradili premalo ili ništa (po sistemu ostani kod kuće i leži kao što svaki grip preležiš)

Još jednom, moje pitanje:

Zašto se na konferencijama za štampu ne pitaju ove stvari?

Msm stvarno je (malo je reći glupo) da neko zbog prenaglašene terapije, zbog srtaha i panike što lekara, što političara, bude doveden u situaciju totalno katastrofalnu?

Ima li ovde lekara da malo bace svetlo na ovo, ja sam totalni duduk za medicinu, ali nisam za informacije, a sada već uveliko jedni govore jedno, drugi drugo. Znači demantujte, solite pamet, radite šta hoćete samo budite stručni i uverljivi.

Da li je moguće da se jedan (ne)poznati virus leči neprimereno?

Da li je moguće da ovo pitanje niko ne pita?

455.JPG

jeste, eto i njega sam video.
A ima još jedan koji sam primetio, ali nisam čitao jer je manje više slična priča.

Ali mene zanima jedna druga stvar.
Niko se na fudbalskoj utakmici ne pita da li je lopta okrugla. Ta je stvar notorna i oko toga su svi saglasni.
Ovde očigledno postoji neki rebus, drugačija mišljenja i nesaglasnost.

I to od ljudi iz struke.

I što se više pojavljuju stručnjaci sa drugačijim viđenjem cele stvari, to bi valjda trebalo i to pitanje da se razjasni?

Jer pitanje nije ni naivno ni nevažno.
Baš me zanima na konferencijama za štampu koje budu držali da li će neko da pita i o ovim stvarima, o preteranoj (možda neadekvatnoj) upotrebi lekova, respiratora isl.

padalo mi je na pamet i to
da ovo nije rat vakcinaša i antivakcinaša, u kome su vakcinaši rekli antivakcinašima jel nećete vakcinu? E sad ćete da vidite kako ima da oćete. I to ne samo da oćete nego ima da se tučete za nju.

Ali ko sam i ja i moja pamet..
ovaj celavi kon govorio 2009 vakcinisite se il cete umrijet ponovo njegova njuska u krupni plan

Pitanje nad pitanjima treba da glasi - Da li u ovom periodu (kad je proglasena pandemija) 2020. postoji statisticki znacajan VECI BROJ UMRLIH nego 2019. i nekoliko prethodnih godina. Strasno deluju slike koje se preko medija forsiraju sa 500 - 1000 mrtvih u 1 danu npr. u Italiji uz naglasavanje da su to zrtve SARS 2 virusa.
Ali, da li je to sigurno tako? Ako je broj umrlih slican kao u istom periodu prethodnih godina (tj. nije statisaticki znacajno veci) onda to sto je tih nekoliko stotina mrtvih dnevno bilo istovremeno i pozitivno na taj virus ne dokazuje da je taj virus UZROK njihove smrti. (U logici je poznata logicka greska koja govori o tome da ako neke 2 pojave postoje istovremeno to nije dokaz da je jedna od njih uzrok one druge. Banalni primer kaze da to sto su sve zrtve raka pile vodu nije dokaz da voda uzrokuje rak.) . U zemljama od nekoliko desetina miliona stanovnika (Italija, Spanija, Francuska...) verovatno i u *mirna* vremena umire svakog dana po par hiljada ljudi. Narocito, sto je i sada medju ovim pokojnicima koji su proglaseni zrtvama novog virusa verovatno 90% i vise osoba koje su i bez virusa imale mnogo drugih bolesti i stanja koja mogu da uzrokuju smrt. Tako da cinjenica da su te osobe uz sve druge nepovoljne faktore bile i zarazene virusom nije dokaz da su umrle od virusa.

Pitanje nad pitanjima treba da glasi - Da li u ovom periodu (kad je proglasena pandemija) 2020. postoji statisticki znacajan VECI BROJ UMRLIH nego 2019. i nekoliko prethodnih godina. Strasno deluju slike koje se preko medija forsiraju sa 500 - 1000 mrtvih u 1 danu npr. u Italiji uz naglasavanje da su to zrtve SARS 2 virusa.
Ali, da li je to sigurno tako? Ako je broj umrlih slican kao u istom periodu prethodnih godina (tj. nije statisaticki znacajno veci) onda to sto je tih nekoliko stotina mrtvih dnevno bilo istovremeno i pozitivno na taj virus ne dokazuje da je taj virus UZROK njihove smrti. (U logici je poznata logicka greska koja govori o tome da ako neke 2 pojave postoje istovremeno to nije dokaz da je jedna od njih uzrok one druge. Banalni primer kaze da to sto su sve zrtve raka pile vodu nije dokaz da voda uzrokuje rak.) . U zemljama od nekoliko desetina miliona stanovnika (Italija, Spanija, Francuska...) verovatno i u *mirna* vremena umire svakog dana po par hiljada ljudi. Narocito, sto je i sada medju ovim pokojnicima koji su proglaseni zrtvama novog virusa verovatno 90% i vise osoba koje su i bez virusa imale mnogo drugih bolesti i stanja koja mogu da uzrokuju smrt. Tako da cinjenica da su te osobe uz sve druge nepovoljne faktore bile i zarazene virusom nije dokaz da su umrle od virusa.

Mislim da su podaci iz Torlaka (neka neko demantuje ili potvrdi) da je do kraja Februara od početka godine od gripa u Srbiji umrlo 60-tak (mislim 69) ljudi a da je bilo zaraženo oko 85.000

ne verujem da je običan grip iščeznuo, ali se bojim da neko sa običnim gripom može da potpadne pod "agresivnu terapiju" uz preterenu upotrebu lekova i da odapne nepotrebno, umesto da kod kuće leži pod jorganom i pije neke limunade
moji prelezali gripu prije koju godinu jedva prekostali sad bi ih odma na respirator keva bi precrkla od stra prije nego od sinptomi

Ne znam vise ni ja sta da mislim...
Ovaj cika slicno prica
nije smesan ali je politicki

u srbiji sa 7 mil stanovnika dnevno umre oko 300 osoba

u italiji zivi 60 mil stanovnika , tj ocekivano je da umre , od nekog razloga preko 2500 osoba

Ne može da se govori o % smrtnosti kada ne znaš ukupan broj zaraženih a kreirana je takva priča,kroz medije i to od strane naučnika, da je potencijalno svako zaražen...dakle mogućnost manipulacije praktično neograničena,bat dec d hol pojnt.Bitno je da sve bude sumnjivo,da strah podstakne instinkt samodržanja na njegovom animalnom nivou onda su i najinteligetniji ljudi spremni da prime vakcinu...živi bili pa videli.

u srbiji sa 7 mil stanovnika dnevno umre oko 300 osoba

u italiji zivi 60 mil stanovnika , tj ocekivano je da umre , od nekog razloga preko 2500 osoba
Onda treba saznati da li (ako je ranijih godina tamo umiralo tih recimo 2500 osoba) sada umire vise ili slicnih oko 2500 ljudi dnevno. Ako i sad umire isto oko 2500 onda je novi virus zaista *maciji kasalj* i onda smo svi napravljeni na budale (cela planeta) a SZO ce izgubiti svaki kredibilitet. Ako sada umire znacajno vise onda je sars 2 uzrok tome (ili nesto trece, sto treba pronaci)

Onda treba saznati da li (ako je ranijih godina tamo umiralo tih recimo 2500 osoba) sada umire vise ili slicnih oko 2500 ljudi dnevno. Ako i sad umire isto oko 2500 onda je novi virus zaista *maciji kasalj* i onda smo svi napravljeni na budale (cela planeta) a SZO ce izgubiti svaki kredibilitet. Ako sada umire znacajno vise onda je sars 2 uzrok tome (ili nesto trece, sto treba pronaci)
ne nadjoh za italiju , ali pogledaj malo brojke ovde

https://www.worldometers.info/sr/

koliko dnevno umre od gladi , i svega ostalog

ne nadjoh za italiju , ali pogledaj malo brojke ovde

https://www.worldometers.info/sr/

koliko dnevno umre od gladi , i svega ostalog
Ma ja sam ono pisao onako kao predlog neke *logike* kako bi se moglo utvrditi da li je sars 2 stvarno toliko ozbiljna opasnost kako mediji i politicari tvrde. A posto ne vidim da oni iznose te uporedne podatke (koji bi bili osnov za zakljucivanje) vec samo redjaju one sokantne slike i *dizu adrenalin* onda poslednjih dana sve vise mislim da je cela euforija samo grandiozni igrokaz. Ali, bas zbog grandioznosti nekakve posledice ce morati da se dese -nemoguce je sad kad se sve toliko zahuktalo samo da sve splasne - ulozi su preveliki (ali mi nije jasno zasto se sve to zavrtelo?)

Ma ja sam ono pisao onako kao predlog neke *logike* kako bi se moglo utvrditi da li je sars 2 stvarno toliko ozbiljna opasnost kako mediji i politicari tvrde. A posto ne vidim da oni iznose te uporedne podatke (koji bi bili osnov za zakljucivanje) vec samo redjaju one sokantne slike i *dizu adrenalin* onda poslednjih dana sve vise mislim da je cela euforija samo grandiozni igrokaz. Ali, bas zbog grandioznosti nekakve posledice ce morati da se dese -nemoguce je sad kad se sve toliko zahuktalo samo da sve splasne - ulozi su preveliki (ali mi nije jasno zasto se sve to zavrtelo?)
mozda su u pitanju pare , kao i u vecini slucajeva , a korona opravdanje i maska

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=03&dd=28&nav_id=1670414

Citajuci ovo i slicna pisanja nisam pametna. Spadam u one sludjene kojima se preti i koji sedimo u kuci i postujemo socijalno distanciranje
ali ono sto sam sigurna je da ce farmaceutska industrija profitirati u lekovima, u vakcinama i medicinskoj opremi

Back