pitanje gastroenterologu..ili...

schljokica

Zainteresovan član
Poruka
157
..ili nekom ko moze da pojasni

naimemoj tata od 65 godina ima od pre 4 meseca neku promenu na jetri od 24mm.nema bolove, nikakve tegobe, vadio je krv, nije bio u kontaktu sa psima i mackama,ali doktorka ga salje na hospitalizaciju i skener.
na pisala je : DG : laesio hepatis focalis

da li to ona sumnja na hepatitis ? hvala

moj tata jos nije otisao u bolnicu na preglede, jer se bolnica-taj deo bas renovira i naredna 4 meseca ne primaju nikoga na lezanje. danas je bio kod doktorke i rekla mu je da ce pokusati da obvi preglede ambulantno.molim Vas da mi pojasnite, to sto je trazila :
hitan CT abdomena,
ehinantigen
kolonoskopiju i
gastroskopiju.
kako se sve to radi, zapravo sta je sta?
i jos nesto, sumnja da tatas ima parazita (?) na jetri. Kakav to parazit moze biti? kako je stigao tamo?...stvarno sam zbunjena...hvala unapred

Kolonoskopija je pregled debelog creva (i završetka tankog creva, po potrebi) fleksibilnim fiberoptičkim endoskopom (otprilike kao neko tanko elastično crevo sa kamericom na vrhu - crevo je zaista tanko, ali kamera nije baš toliko, a nije ni mekana). Ovaj pregled je neprijatan; međutim, njime se vide sve promene na sluzokoži debelog creva; ako je potrebno, moguće je uzeti isečak za analizu, a ukoliko ima nekih polipa, oni se uglavnom mogu smesta ukloniti.
Gastroskopija, slicno samo je predmet pregleda jednjak,zeludac i pocetni delovi tankog creva.
http://www.medicina.hr/clanci/gastroskopija.htm
Skener je vrsta rengenskog snimanja koja daje daleko tacnije informacije sta se desava sa nekim ordanom, zapravo daje vrlo preciznu sliku gradje organa.
Doktorka najverovatnije sumnja na ehinokoknu cistu koju izaziva EHINOCOCCUS GRANULOSUS ,parazit s kojim covek dolazi u kontakt preko obolelih pasa.

Back