Pitanja za mame i tate

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

sunchaya

Buduća legenda
Poruka
40.924
Da li plaćate neku vrstu obezbeđenja škole u koju idu vaša deca i šta to "obezbeđenje" obuhvata?
Ovde imamo problema sa ludacima (konkretno, u ovom slučaju se radi o 4 ludaka) koji svaku noć POSLE 1 dolaze u školsko dvorište, izvode "slobodne udarce" nekad u koš, nekad na gol i ne može da se opiše buka koju pravi lopta kad šutnuta ka golu, tresne o zid škole (ustvari, takmiče se ko će više puta da pogodi prečku gola) ili kad lopta bačena na koš tresne o rasklimanu dasku na koš-u.
Osim što treskaju loptom, oni se deru ko ludi, to odjekuje i stvarno ne može da se dočara ni ovim
https://soundcloud.com/user8649816
Od pola 11 do pola 12, tu se skupljaju klinci i oni koji izvode svoje pse na večernje S-ranje.
Čistačice škole nisu dužne da pre početka jutarnje nastave, osim flaša, đubreta i konzervi po dvorištu sakupljaju i kučeća g-ovna. A u tim dvorištima se preko dana u toku nastave igraju (vaša) deca.
Nešto pre ponoći, okupljaju se "mlade kuje u teranju" (devojčice) koje iščekujući svoje kerove (drugare) cijuču i vrište ko lude. Oni urlaju i skiče do otprilike 1 a onda stižu ona 4 morona koji do otprilike 3 ujutro treskaju loptom.
Više sam smorila one u MUP-u svaki put kad se jave samo čekam da me napuše ili da se uopšte ne jave kad vide broj sa kog dolazi poziv pošto više od godinu dana (tj. otkako je postavljen reflektor) imam(o) tih problema.Ja sam više puta njima kad zovem i kad mi kažu da "deca moraju da se igraju" ili nešto u tom fazonu rekla da TO NISU DECA jer oni ovde dolaze kolima!!!! Nikada do sad nisu legitimisani
Komšije nekad izađu da raspravljaju sa njima, ja ne smem...
Prošle godine išla sam sa još jednom komšinicom kod direktora, on nam je rek'o da "čekaju da im obezbede" (nije precizirao ko) obezbeđenje.Od tad, prošlo je više od godinu dana svaku noć je isto.
Isto tako, htela bih da pitam mame i tate (ovo se pogotovo odnosi na roditelje osnovaca) sledeće...

Da li ste nekada, u toku dana "prošetali" do mesta gde se igraju vaša deca, da čujete šta ta deca govore?

Da li ste npr. nekada u toku školske godine za vreme velikih odmora prošli pored dvorišta škole da čujete šta oni govore?Ako znate kad vaši osnovci imaju čas fizičkog, da čujete šta ta deca viču i skandiraju? Znači U TOKU NASTAVE! NA ČASU FIZIČKOG! Što podrazumeva da je i da je tu i učitelj(ica) ili nastavni(k)ca.

Da li su vam nekada skrenuli pažnju na ponašanje vašeg deteta?
Mada kad malo bolje razmislim, ko zna dal' to i primećuju, pošto se u XXI veku fizičko vaspitanje zapravo svodi na to da nastavnic(e)i dečacima daju fudbalsku loptu i oni igraju fudbal, y-bu mame jedni drugima, dok devojčice dobiju loptu da (one koje vole da se fizički aktivišu) igraju između dve vatre, a ostale stoje pored terena ciče i skandiraju fudbalerima. A nastavnic(e)ipuste mozak na ispašu, tračare i to je to?

Da li nastavnike svoje dece smatrate sposobnim da vašu decu izvedu na pravi put?

:hvala:

Samo da se upisem na temu pa da i ja sacekam odgovore na ova pitanja.

Inace, o slicnom histericnom ponasanju omladinaca sam vec jednom pisala kad mi je preseo boravak na Strandu zbog njihove bahatosti, urlikanja i razbacivanja peska u vis tik iznad moje i glave mog deteta. Zavrtali su jedni drugima ruke (decaci protiv devojcica i obrnuto), jurcali ko mahniti, jedni druge nazivali svinjama, konjinama, majmunima, krmachama i sl. i nisu se obazirali na to sto su rasterali narod sa tridesetak kvm plaze uz vodu i nijednom se nisu izvinili za divljanje unaokolo.

U prolasku kroz hodnik skole bolje da ne kuckam jer je kasno za dugacke postove. :roll:

Da li nastavnike svoje dece smatrate sposobnim da vašu decu izvedu na pravi put?

Što se tiče momaka koji urlaju i igraju se loptom, tu bi morala policija da interveniše, ako su mnogo bučni.
A tinejdžeri su se uvek okupljali po školskim dvorištima i nije lepo što devojčice nazivaš kujama u teranju...
To su šiparice, one su se oduvek ponašale tako i kikotale se bez razloga itd.
Poslednje pitanje ti je veoma ozbiljno i mislim da treba da se češće postavlja i da se diskutuje na tu temu.
Nastavnici koji rade svoj posao nemaju skoro nikakvu podršku od roditelja i društva.
Deca od kuće ne donose nikakvo vaspitanje pa tako i školu i nastavnika i obrazovanje malo cene.
Nastavnici koji rade i koji se ponašaju pristojno su smatrani ps-ovcima i zadrtima kad pokušavaju da deci pokažu prave vrednosti.
Pregazilo ih je vreme. Kao dinosaurusi izumiru ponosno držeći čas i dalje dok pola odeljenja igra igrice na mobilnom ili sluša mp3.
Direktori i roditelji često vrše pritisak na nastavnike da daju veću ocenu, da svi budu odlični...
Ispade da je neko loš čovek ako nekome ko zna jedva za tri pokloni četvorku, a neće da da peticu, kao da je iz džepa vadi.
Nastavnici nemaju nikakav sistem kazni više. Niko ne sme da ponavlja, svima se poklanja ocena iz vladanja, ne sme čak ni da ih udalji sa časa ako divljaju.
Sve se nosi iz porodice.
Nastavnik mora da se poštuje, domaći mora da se radi od 1. razreda, knjige moraju da se nose i ne sme da se beži sa časova.
Roditelji bi trebalo da budu upućeni u to šta im deca rade.
Povrh svega toga, roditelji ne bi trebalo da psuju kod kuće nastavnike kojima je malo 40 000, sve im po spisku... a imaju tri meseca odmora...
Deca to čuju, a i da ne čuju, oseti se koliko je obrazovanje i lepo ponašanje važno kod kuće, pa se to šalje dalje kad se dođe u školu.

Pedagozi i psiholozi najčešće ne rade ništa!
Kad im se nastavnik obrati za pomoć jer ima problem sa nekim učenikom, samo kažu, da, jeste, on ima taj i taj poremećaj... Nema rešenja, nema rada sa tim učenikom, samo, pusti ga, ignoriši, pokloni ocenu...
U nekim školama se toliko trude da budu omiljeni i kul, da ogovaraju nastavnike sa decom.
Neko mora da pooštri pravila. da se zna kako se sme ponašati u školi. Da ih kazne zabranom dolaska u školu ako divljaju, ako vređaju nastavnike, ako vređaju drugu decu.
Da se zna kako se dolazi u školu, da mora da se ima udžbenik, da zadaci moraju da se rade, da mora da se pokaže neki trud.
Trebalo bi da se za neku decu uvede rađenje domaćeg u školi sa nekim ko bi im pomogao.

Trebalo bi da se malo više obrati pažnja na vannastavne aktivnosti, ko šta radi kad se časovi završe.
Da se deca kreativno druže, da razred bude složan kolektiv, da ne nipodaštavaju one koji nemaju novca za izlaske i zimovanja i markiranu garderobu, da se izdignu iz siromaštva duha i da uče da razmišljaju.
Nekad je pristojnost i drugarstvo bilo važno, ko nije dobar drug bio je izbegavan. A sad kao da je drugarstvo izumrlo sa komunizmom.
Toliko ima maštovitih i pametnih stvari koje deca mogu da rade na sekcijama, sportova kojima bi mogli da se bave... Ali džaba, ne bi oni došli u školu makar delio besplatne kolače, a kamoli dopunske časove i dramske i literarne sekcije.

Nastavnike treba bolje kontrolisati i dati im pravila kojih moraju da se drže u vezi sa nastavom ( da se kontroliše češće rade li oni to što pišu po planovima, koliko im je nastava zanimljiva, da se rade evaluacije redovno), da češći testovi budu obavezni i da pravila ocenjivanja budu jasna za sve, da dete uvek zna zašto je dobilo neku ocenu i kako.

Mislim da je većina nastavnika sposobna, barem mlađih, ali da ne mogu da se izbore sa padom društvenih vrednosti i sa korumpiranim sistemom, obimnim gradivom, nezainteresovanim učenicima i roditeljima koji ih nipodaštavaju.

Zanimljiva tema, pa ću i ja napisati svoje viđenje, prvi put na ovom pdf.
Prvo bih se osvrnuo na rečenicu koja je nekima zasmetala - "mlade kuje". Skrenuo bih pažnju da je to stavljeno pod navodnike, a ona bih se osvrnuo i na onu gde sanchaya pita da li je neko slušao šta i kako pričaju ta deca. Kod mene se takva ekipa tinejdžera (kad je lepo vreme ima ih oko 30-ak najmanje, u nekoliko grupa) skuplja na terenu ispred zgrade, na betonskim "tribinama" tj. ima par betonskih stepenika uz teren. Svako veče prođem pored njih, polako šetajući psa. I svako veče sam užasnut onim što čujem. Tolika vulgarnost i agresija su nešto na šta nisam navikao kad su devojčice u pitanju. Psovke su im glavni način izražavanja, a najtužnije je što se dopisuju putem SMS-a, a stoje na par metara jedni od drugih. Iza njih ostaje puno praznih pivskih flaša, a često i slomljenog stakla, smrad marihuane je svakodnevan. Niko još nije zvao policiju (ili komunalnu policiju) jer su to, ipak, naša deca. Uvek se zapitam šta rade njihovi roditelji, koji ih vide sa terasa. zašto ne reaguju kad vide da su razbili sijalicu iz ulične rasvete, pokidali ljuljaške ili prevrnuli betonsku kantu za đubre i rasuli sadržaj po terenu. A sledeći dan tu trebaju da se igraju mlađa deca, pa i oni sami često tu igraju basket. Ovo pitam upravo zbog tog kućnog vaspitanja o kome se najviše govori, a koje je spalo na najniže grane.
Osim svakodfnevnih poziva komunalnoj policiji, jedino šta još možete da uradite jeste pozivanje novinara iz neke od emisija koje se bave tim problemima, Jutarnji program ili Studio B. Takođe bi bilo zanimljivo pre toga, nazvati policviju i snimati nekoliko razgovora da se vidi njihova reakcija.
Inače, ovo je problem koji mi je sve bliži i ne čini me spokojnim, jer mi starija ćerka uskoro kreće u prvi razred, a mlađa za koju godinu. Bojim se da će uticaj društva u školi prilično narušiti dosadašnje ulaganje u decu i njihovo vaspitanje. Kad samo pogledam šta je ćerka donela iz predškolskog u kuću...

Nisu ti klinci krivi sto se niko ne brine o njima, sto im niko ne nudi bilo kakvu perspektivu. Odgovornost snosi citavo drustvo...pocevsi od medija, preko roditelja, pa do nastavnika. Mediji ih truju prikazivajuci im mafijase i k*rvetine kao idole i pozitivce. Roditelji ili nemaju volje, snage, cega vec da ih upute u drugom pravcu. Nastavnici, profesori se ne osecaju odgovorni da im skrenu paznju i energiju ka drugim, pametnijim stvarima.
Znaci, jeste problem to sto ti klinci rade - nije lepo, ruzno je, smeta okolini (ili ipak vecini ne smeta, cim se niko ne buni). Ali je bitan uzrok problema. Treba pogledati malo dublje, a ne samo povrsinu.

Mozda je malo preterala, ali kazi mi zar ti ne primetis da nam je omladina u k*rcu, blago receno? Bez perspektive, blejacka generacija ne zna sta ce od besa.

Nije preterala. Mislim da odavno nista gadnije i jadnije nije napisano na ovom pdf. Sigurna sam ili da postavljac-ica nema decu ili je oboleo-la ili je stracio-la zivot u mrznji, zlobi nervozi pa sad zavidi svakome ko je mlad, srecan i ima volju za zivotom.

Sta predlaze? Da na letnjom raspustu nateramo decu u osam u krevet? Da im zabranimo da se druze, pevaju, vole, bave sportom, prave gluposti, idu na zivce...Kad je to neka mladost bila drugacija? Kad je to generacija ispred bila zadovoljna novom koja dolazi? A opet ljudsko drustvo napreduje iz vek u vek.
A sve i da nije tako, sve i da su sve do sada mladi bili savrseni samo eto sad po prvi put od pojave coveka omladina ne vredi nicemu, i tad je to nasa greska, mi smo ih vaspitali i mi im dozvolili da budu bas takvi kakvi jesu.

Neka dece, nek su srecni, mladi, blesavi i neka su nam zivi i zdravi.

Uskoro proslavljam dvadeset godina mature. Mnogi nece doci. Nisu docekali ni dvadeseti rodjendan. Umesto da smetaju dzangrizavcima i penzionerima oni su ginuli zarad onog sto su isti ti penzioneri zabrljali nekad davno u proslosti.

Nema lepse muzike od buke koju prave nasa deca.

Nije preterala. Mislim da odavno nista gadnije i jadnije nije napisano na ovom pdf. Sigurna sam ili da postavljac-ica nema decu ili je oboleo-la ili je stracio-la zivot u mrznji, zlobi nervozi pa sad zavidi svakome ko je mlad, srecan i ima volju za zivotom.

Sta predlaze? Da na letnjom raspustu nateramo decu u osam u krevet? Da im zabranimo da se druze, pevaju, vole, bave sportom, prave gluposti, idu na zivce...Kad je to neka mladost bila drugacija? Kad je to generacija ispred bila zadovoljna novom koja dolazi? A opet ljudsko drustvo napreduje iz vek u vek.
A sve i da nije tako, sve i da su sve do sada mladi bili savrseni samo eto sad po prvi put od pojave coveka omladina ne vredi nicemu, i tad je to nasa greska, mi smo ih vaspitali i mi im dozvolili da budu bas takvi kakvi jesu.

Uskoro proslavljam dvadeset godina mature. Mnogi nece doci. Nisu docekali ni dvadeseti rodjendan. Umesto da smetaju dzangrizavcima i penzionerima oni su ginuli zarad onog sto su isti ti penzioneri zabrljali nekad davno u proslosti.

Izvini, u kojem svetu ti zivis? :roll:

Nema niko nista protiv decije igre, i naravno da treba da se zezaju. Nije uopste rec o tome. A ako ti mislis da ce uz ispijanje piva, blejanje, duvanje vutre da budu zivi i zdravi...onda nista. Mislim, ja sam se drugacije zezao u tim godinama, hvala Bogu.

Izvini, u kojem svetu ti zivis? :roll:

Nema niko nista protiv decije igre, i naravno da treba da se zezaju. Nije uopste rec o tome. A ako ti mislis da ce uz ispijanje piva, blejanje, duvanje vutre da budu zivi i zdravi...onda nista. Mislim, ja sam se drugacije zezao u tim godinama, hvala Bogu.

Pa i tvoj otac se u svojim godinama drugacije zezao i njegov u njegovim... Opet pitam zasto mislis da si ti neko merilo onoga kako je trebalo i sta je trebalo ciniti u mladosti? Ja znam mnoge iz moje generacije koji su ziveli bez piva, psovki i vutre pa se nesto ne mozemo pohvaliti da je za nase vreme drzava imala neki prosperitet: kriza, ratovi, SANU sa umetnosti imalo a nauke ni malo...Ko smo to mi da po sebi merimo svet. To sto vama lici na bahatost i nepristojnost za njih je igra i zabava. Mozda ih jednostavno ne razumete.

Sto se tice dece na losem putu, bilo ih je uvek a ako ih je sada vise nego pre, opet smo mi odgovorni za to vise nego oni sami.

Ja po buci koja dopire do postavljaca teme i po udarcima u kos i po prici koja se cuje a koja je strasna ne mogu zakljuciti da nam je omladina ni za sta i da je sve otislo u vrag. Imam u kuci tri tinejdzera, odlicni su djaci, odgovorni, pristojni, znaju mnogo vise nego ja u njihovom dobu, vise su videli, naucili, saznali. Citaju, idu na takmicenja, uce...I naravno uvece se glupiraju sa drustvom, igraju nocni basket, popiju pivo, verovatno se nekad probati travu, nerviraju mozda besposlenjakovice u komsiluku ali...Mislim da su jedna divna generacija i jako sam ponosna na njih.

Niko ne kaže da decu treba terati u krevet, ali postoji i nešto što se u celom kulturnom svetu zove - dnevni red. Nakon 22 časa ljudima treba odmor, maloj deci isto. To je prvo, i deca moraju da se uklope.
Što se tiče tih koji su ginuli, nisu oni jedini ginuli i kakve to veze ima sa mladima koji ruše, piju alkohol i drogiraju se, uz veliku buku i agresivnost? Sećam se kako je izgledalo kad je moja generacija ušla u taj buntovnički period. Oni koji su pušili, to su radili u tajnosti, sakriveni od odraslih. Kad su počeli sa prvim alkoholom, i to je bilo daleko od odraslih. Droga nije bilo toliko, skoro da i nije bila bitna pomena koliko je malo bilo. A oni koji su krenuli češće sa takvim ponašanjem nisdu bili previše omiljeni. Da li je tako danas, ne bih rekao.

Nešto pre ponoći, okupljaju se "mlade kuje u teranju" (devojčice) koje iščekujući svoje kerove (drugare) cijuču i vrište ko lude. Oni urlaju i skiče do otprilike 1 a onda stižu ona 4 morona koji do otprilike 3 ujutro treskaju loptom.
Više sam smorila one u MUP-u

Ovo za kuje vec rekoh strasno je i iskreno se nadam da ovo pise neko ko nema nikakav kontakt sa devojcima.

Ovo za MUP da si ih smorila verujemo, ali dugogodisnje iskustvo ih je naucilo da prepoznaju kad zove neko zbog stvarnog problema a kad je neko zloban i dokon.

A za nastavnike...Smatram da je velika vecina nastavnika obrazovana i obucena za svoj posao i hvala bogu da ima jos ljudi koji zele da rade sa decom, ne smem ni pomisliti sta bi bilo da ih svi pocnemo smatrati kujama u teranju i kerovima.

Pa i tvoj otac se u svojim godinama drugacije zezao i njegov u njegovim... Opet pitam zasto mislis da si ti neko merilo onoga kako je trebalo i sta je trebalo ciniti u mladosti? Ja znam mnoge iz moje generacije koji su ziveli bez piva, psovki i vutre pa se nesto ne mozemo pohvaliti da je za nase vreme drzava imala neki prosperitet: kriza, ratovi, SANU sa umetnosti imalo a nauke ni malo...Ko smo to mi da po sebi merimo svet. To sto vama lici na bahatost i nepristojnost za njih je igra i zabava. Mozda ih jednostavno ne razumete.

Sto se tice dece na losem putu, bilo ih je uvek a ako ih je sada vise nego pre, opet smo mi odgovorni za to vise nego oni sami.

Ja po buci koja dopire do postavljaca teme i po udarcima u kos i po prici koja se cuje a koja je strasna ne mogu zakljuciti da nam je omladina ni za sta i da je sve otislo u vrag. Imam u kuci tri tinejdzera, odlicni su djaci, odgovorni, pristojni, znaju mnogo vise nego ja u njihovom dobu, vise su videli, naucili, saznali. Citaju, idu na takmicenja, uce...I naravno uvece se glupiraju sa drustvom, igraju nocni basket, popiju pivo, verovatno se nekad probati travu, nerviraju mozda besposlenjakovice u komsiluku ali...Mislim da su jedna divna generacija i jako sam ponosna na njih.

Normalno da su se razne generacije zanimale i zezale na razne i razlicite nacine. Ali nije to poenta. Ili ti smatras da je ovo zezanje u obliku blejanja, cirkanja i gudriranja ispred zgrade sasvim normalno i da ne treba da nas brine??? Mene pre svega brine sto su ti klinci, koji se tako "zezaju" sve mladji i mladji.

Ja vec rekoh, nisu oni krivi sto su takvi.

Meni je najvise zasmetalo ono "neka su oni nama zivi i zdravi" a recicu ti i zasto. Imam u uzoj familiji takav slucaj gde je majka furala tu pricu...pa joj sin i danas kao punoletan samo bleji, pije alkohol svaki dan, prevce se sa autom po kanalima itd.
Tvoji klinci su druga prica, jer ocigledno nisi furala tu parolu "ma neka su samo zivi i zdravi", nego je ocigledno bilo i te kako pravila i nisu mogli da rade bas sve sta hoce.

Da li je igra kad neko razbije flašu na igralištu za decu? Da li je igra kad neko polupa svetlo na banderi, ili kad prevrne betosku kantu za smeće? A tu posle trebaju deca da se igraju? Da li je igra kad se po tom istom dvorištu voze motori? da li je duvanje velike količine trave igra?
Nije ovde reč o zezanju, toga ima uvek i biće ga, Bogu hvala. Reč je o bahatosti neke dece (tačnije tinejdžera) i nepoštovanju reda. Nemaju šta da rade na terenu nakon 22 časa.
Zašto misliš da nerviraju "besposlenjakoviće"? A da pogledaš iz drugog ugla, možda neko treba da spava, jer je ceo dan radio? Nekome beba ne može da zaspi zbog buke. Zbog toga i postoji kućnui red. A vaspitanje se donosi iz porodice, tako da i ne čudi nereagovanje roditelja na takvo ponašanje.

Niko ne kaže da decu treba terati u krevet, ali postoji i nešto što se u celom kulturnom svetu zove - dnevni red. Nakon 22 časa ljudima treba odmor, maloj deci isto. To je prvo, i deca moraju da se uklope.
Što se tiče tih koji su ginuli, nisu oni jedini ginuli i kakve to veze ima sa mladima koji ruše, piju alkohol i drogiraju se, uz veliku buku i agresivnost? Sećam se kako je izgledalo kad je moja generacija ušla u taj buntovnički period. Oni koji su pušili, to su radili u tajnosti, sakriveni od odraslih. Kad su počeli sa prvim alkoholom, i to je bilo daleko od odraslih. Droga nije bilo toliko, skoro da i nije bila bitna pomena koliko je malo bilo. A oni koji su krenuli češće sa takvim ponašanjem nisdu bili previše omiljeni. Da li je tako danas, ne bih rekao.

E sad, kao ako moje dete pusi a komsiluk to ne zna jer se ono dobro krije onda je to bolja generacija a ako pusi a nije se sakrilo od komsiluka ta je generacija za otpisati. Svasta!

Opet ponavljam pitanje: Da li je ikad ijaedna generacija bila zadovoljna ponasanjem one koja dolazi iza njih?
I koji je argument da smo mi ispali bolji od ovih koji su sad mladi, jer smo se eto krili?
Sta je to nasa generacija uspela da napravi vazno i spektakularno jer smo bili drugaciji od ove dece danas?
Cime cemo se pohvaliti pred njima?

Kad moj muz pocne deci pricu kako smo mi u svoje vreme morali ovo ili ono i kako nismo smeli ovo ili ono prosto mi padne mrak na oci. Jesmo li mi to kao generacija neki primer deci? Toliko toga smo porusili i toliko se izdivljali na razno raznim mitinzima, utakmicama i koncertima da nas ovo nece stici da duplo duzi vek imaju. Osim nesto malo sportista, koga smo to svetu dali, nekog pisca nobelovca, naucnika.
Mi smo u nasoj generaciji bili rasadnik kriminalaca i zlocinaca (cast svim onim obicnim, postenim ljudima kojih kod nas uvek ima bez obzira na sve). Ostavili smo im porusenu zemlju, drustvo bez reda, poremecen sistem vrednosti, siromastvo i sad nam smeta udarac lopte o kosarkasku tablu.

A sto se tice dnevnog reda, pitala bih te kojim smeta nocna buka koliko je njihova mladost bila u stanju da brine o onima koji su zadremali u deset? kako se samo brzo sve zaboravi.

Meni je najvise zasmetalo ono "neka su oni nama zivi i zdravi" a recicu ti i zasto. Imam u uzoj familiji takav slucaj gde je majka furala tu pricu...pa joj sin i danas kao punoletan samo bleji, pije alkohol svaki dan, prevce se sa autom po kanalima itd.
Tvoji klinci su druga prica, jer ocigledno nisi furala tu parolu "ma neka su samo zivi i zdravi", nego je ocigledno bilo i te kako pravila i nisu mogli da rade bas sve sta hoce.

Imam i ja mnogo slucajeva gde su deca do sesnaeste isla u krevet do 11, gde je dan bio popunjen od jutra, gde se u skolu odlazilo najmanje jednom sedmicno pa opet...Zavrsili su onako kako i taj cija je majka furala tu pricu.

Jako vodim racuna o svojoj deci, ali sam svesna porazavajuce cinjenice da u trenutku moze da se srusi sve sto sam kod njih gradila. Losa sreca, pogresna devojka, pogresan prijatelj... Deca kao voda na dlanu, niti jako stisnuti niti sasvim popustiti, sa njima onako, poluotvorenog dlana ako mislimo da nam ne umaknu tamo gde ne treba.

I da ponovicu milion puta, neka su oni nama zivi i zdravi, a sve drugo se moze lepo i polako bez gorcine i vredjanja.

E sad, kao ako moje dete pusi a komsiluk to ne zna jer se ono dobro krije onda je to bolja generacija a ako pusi a nije se sakrilo od komsiluka ta je generacija za otpisati. Svasta!

Opet ponavljam pitanje: Da li je ikad ijaedna generacija bila zadovoljna ponasanjem one koja dolazi iza njih?
I koji je argument da smo mi ispali bolji od ovih koji su sad mladi, jer smo se eto krili?
Sta je to nasa generacija uspela da napravi vazno i spektakularno jer smo bili drugaciji od ove dece danas?

Kad moj muz pocne deci pricu kako smo mi u svoje vreme morali ovo ili ono i kako nismo smeli ovo ili ono prosto mi padne mrak na oci. Jesmo li mi to kao generacija neki primer deci? Toliko toga smo porusili i toliko se izdivljali na razno raznim mitinzima, utakmicama i koncertima da nas ovo nece stici da duplo duzi vek imaju. Osim nesto malo sportista, koga smo to svetu dali, nekog pisca nobelovca, naucnika.
Mi smo u nasoj generaciji bili rasadnik kriminalaca i zlocinaca (cast svim onim obicnim, postenim ljudima kojih kod nas uvek ima bez obzira na sve). Ostavili smo im porusenu zemlju, drustvo bez reda, poremecen sistem vrednosti, siromastvo i sad nam smeta udarac lopte o kosarkasku tablu.

A sto se tice dnevnog reda, pitala bih te kojim smeta nocna buka koliko je njihova mladost bila u stanju da brine o onima koji su zadremali u deset? kako se samo brzo sve zaboravi.

Nobelova nagrada i nije neko merilo (bez obzira sto je toliko znacajna na Zapadu). Najbolje da ste ti, tvoj muz, tvoj komsija itd. krivi za NATO bombardovanja i slicna s*anja koja su zadesila Srbiju. Pa sad valjda treba ovu danasnju decu da pustimo da divljaju bez stida, drogiraju se i piju ispred zgrade.
Ja vec rekoh sta me brine: ti klinci su svi mladji i mladji.
I da...pravili smo i mi s*anja, ali u moje vreme se ne secam da je iko iz mog drustva nosio bokser, noz ili sataru sa sobom. A medju danasnjim klincima je to klasicni equipment...j*bi ga, betonska dzungla, valja biti naoruzan, mnogo smo zaj*bani, ovo-ono... :roll:

Neces me ubediti da ovi danasnji klinci ne zive u bolesnom drustvu i da je sve to sto rade normalno i da treba da se tolerise.

Nobelova nagrada i nije neko merilo (bez obzira sto je toliko znacajna na Zapadu). Najbolje da ste ti, tvoj muz, tvoj komsija itd. krivi za NATO bombardovanja i slicna s*anja koja su zadesila Srbiju. Pa sad valjda treba ovu danasnju decu da pustimo da divljaju bez stida, drogiraju se i piju ispred zgrade.
Ja vec rekoh sta me brine: ti klinci su svi mladji i mladji.
I da...pravili smo i mi s*anja, ali u moje vreme se ne secam da je iko iz mog drustva nosio bokser, noz ili sataru sa sobom. A medju danasnjim klincima je to klasicni equipment...j*bi ga, betonska dzungla, valja biti naoruzan, mnogo smo zaj*bani, ovo-ono... :roll:

Neces me ubediti da ovi danasnji klinci ne zive u bolesnom drustvu i da je sve to sto rade normalno i da treba da se tolerise.

Ti nisi povrsan sagovornik i zato znam da si onako bez ikakvog razloga izvrnuo glediste koje sam poduprla cinjenicom o porusenoj zemlji...Ne osecam krivicu zbog zlocinaca koji su mi unistili zemlju, ali osecam krivicu, generacijsku krivicu, sto se moje dete rodilo na zgaristu u milion puta gorim uslovima nego ja a rodjeno je dve decenije posle mene. zato mi je smesno da mu pricam o svojoj generaciji kao primeru.

U svakoj generaciji ima onih koji nose knjige i koji nose boksere i nozeve. Ti si kao decak pripadao tom boljem drustvu i nisi dolazio u kontakt sa decom na losem putu pa ih zato nemas u secanju, a da tvrdis da ih nije bilo ne mozes (osim pod uslovom da si stariji od Ljube Zemunca :) ) , danas kao odrastao covek zabrinut za buducnost dece vidis samo onu losiju stranu pa zato primecujes samo tu decu koja su krenula gde ne treba pa iz brige smatras da cela generacija ima nozeve, drogira se i ne vredi nicemu. Mozda su ti deca jos mala, pa se plasis (uplasen covek vidi samo predmet svog strahovanja) ali kad odrasu do nekog tinejdzerskog doba primetics da i u njihovoj generaciji kao i svakoj drugoj ima dece koja su na pravom i pogresnom putu pa ce ti biti lakse da realno sagledas stvari.

Ja sam cak sigurna da je medju danasnjom decom mnogo vise onih koji se bave sportom, muzikom, jezicima, koji su obrazovani, ambiciozni i pametni nego sto ih je bilo medju decom iz naseg vremena, ali ja sam mladost provela u kineskoj cetvrti pa sam sto se tice ove poslednje tvrdnje mozda u zabludi. :)

Promašila si temu, nisam o pušenju pisao kao o nečemu dobrom. Ja sam veliki priotivnik istog i nikad nisam pušio. Ta ružna ljudska slabost mi je strana. Više će biti da sam pisao o tome da je buntovnika uvek bilo, ali da su jedni poštovali neke norma, a druge to ne zanima. A uzrok tome je razbijena porodica.
Nije ovde reč o jazu među generacijama, njega uvek ima. I ja sam bio jedan od onih koji su imalu dugačku kosu, išao na rok koncerte i bio drugačiji od većine. Ali nikad nisam prelazio određene granice, nisam bio agresivan, nisam rušio, nisam bio besan. Poštovao sam to što odrasli moraju rano da idu na posao.
Možda si ti divljala i rušila, moje društvo to nije radilo. Imali smo drugačiji način da pokažemo naše nezadovoljstvo. Misliš da nismo dali naučnike i umetnike, da nema kvalitetnih ljudi? Kako misliš da smo nekome ostavili porušenu zemlju? Nisam ja ništa nikom ostavio, još sam aktivan i prilično doprinosim ovom društvu. A od tih mojih, ne tako malih doprinosa, ti isti klinci koji (me) ne poštuju se leče, recimo.
Da, noćna buka smeta i zbog toga postoji zakonski dnevni red. Na žalost, u ovoj državi se ne poštuju ozbiljni zakoni, a kamoli ovi koji su više ostavljeni roditeljima da nauče decu nešto o njima.

Ti nisi povrsan sagovornik i zato znam da si onako bez ikakvog razloga izvrnuo glediste koje sam poduprla cinjenicom o porusenoj zemlji...Ne osecam krivicu zbog zlocinaca koji su mi unistili zemlju, ali osecam krivicu, generacijsku krivicu, sto se moje dete rodilo na zgaristu u milion puta gorim uslovima nego ja a rodjeno je dve decenije posle mene. zato mi je smesno da mu pricam o svojoj generaciji kao primeru.

U svakoj generaciji ima onih koji nose knjige i koji nose boksere i nozeve. Ti si kao decak pripadao tom boljem drustvu i nisi dolazio u kontakt sa decom na losem putu pa ih zato nemas u secanju, a da tvrdis da ih nije bilo ne mozes (osim pod uslovom da si stariji od Ljube Zemunca :) ) , danas kao odrastao covek zabrinut za buducnost dece vidis samo onu losiju stranu pa zato primecujes samo tu decu koja su krenula gde ne treba pa iz brige smatras da cela generacija ima nozeve, drogira se i ne vredi nicemu. Mozda su ti deca jos mala, pa se plasis (uplasen covek vidi samo predmet svog strahovanja) ali kad odrasu do nekog tinejdzerskog doba primetics da i u njihovoj generaciji kao i svakoj drugoj ima dece koja su na pravom i pogresnom putu pa ce ti biti lakse da realno sagledas stvari.

Ja sam cak sigurna da je medju danasnjom decom mnogo vise onih koji se bave sportom, muzikom, jezicima, koji su obrazovani, ambiciozni i pametni nego sto ih je bilo medju decom iz naseg vremena, ali ja sam mladost provela u kineskoj cetvrti pa sam sto se tice ove poslednje tvrdnje mozda u zabludi. :)

Nekad se zezam, ali sad sam ozbiljan.
Pricamo konkretno o nasem i njihovom detinjstvu. To poredimo. I tu mozemo i te kako neke stvari da im kazemo i povucemo neke paralele. I ne vidim nista lose u tome sto cu svojoj cerkici objasniti kako sam ja provodio citav dan pikajuci loptu sa drustvom na ulici, bez da njacem, bez da trazim stalno nesto drugo da se igram, bez da mi je ikada bilo dosadno. To uopste ne mora da se objasni na neki prebacivajuci nacin, ali cisto onako...mozda malo da zamisli kako je to tad bilo.

A sto se blejaca sa pivom i dzointom ispred zgrade tice...ajde kad se vec pozivamo na normalne, uredjene zemlje itd., pa na takve se svuda u normalnom svetu gleda sa prezirom. Nije to nista normalno, a kamoli lepo. Naprotiv.

Sto se boksera i nozeva tice - nisis shvatila poentu. Odrastao sam ja sa raznim problematicnim likovima, ali poenta je da nase sukobe nismo resavali time sto bi odmah vadili noz (nije ga niko imao) ili neko oruzje...pesnice pa ko kako prodje. I nije se prebijao niko na smrt, dok danas baci pogled u hroniku bilo kojeg medija...svaka druga tuca zavrsava smrtnim slucajem ili teskim povredama. Ma kapiras valjda sta zelim reci.

Na ovo zadnje ti ne mogu dati pouzdan i objektivan odgovor. Ja sam odrastao u Srbiji, moja deca ovde. Samo znam da u ulici u kojoj sam odrastao i koja je uvek bila puna dece, danas niko ne igra. Deca su se zabola pred kompjutere, konzole itd., a oni stariji diluju ili konzumiraju gudru, bleje, napijaju se. Ali dobro...i taj kraj u kojem sam ja odrastao mozda nije reprezentativan za celu Srbiju...to je malo tezi slucaj. :mrgreen:

Nekad se zezam, ali sad sam ozbiljan.
Pricamo konkretno o nasem i njihovom detinjstvu. To poredimo. I tu mozemo i te kako neke stvari da im kazemo i povucemo neke paralele. I ne vidim nista lose u tome sto cu svojoj cerkici objasniti kako sam ja provodio citav dan pikajuci loptu sa drustvom na ulici, bez da njacem, bez da trazim stalno nesto drugo da se igram, bez da mi je ikada bilo dosadno. To uopste ne mora da se objasni na neki prebacivajuci nacin, ali cisto onako...mozda malo da zamisli kako je to tad bilo.

A sto se blejaca sa pivom i dzointom ispred zgrade tice...ajde kad se vec pozivamo na normalne, uredjene zemlje itd., pa na takve se svuda u normalnom svetu gleda sa prezirom. Nije to nista normalno, a kamoli lepo. Naprotiv.

Sto se boksera i nozeva tice - nisis shvatila poentu. Odrastao sam ja sa raznim problematicnim likovima, ali poenta je da nase sukobe nismo resavali time sto bi odmah vadili noz (nije ga niko imao) ili neko oruzje...pesnice pa ko kako prodje. I nije se prebijao niko na smrt, dok danas baci pogled u hroniku bilo kojeg medija...svaka druga tuca zavrsava smrtnim slucajem ili teskim povredama. Ma kapiras valjda sta zelim reci.

Na ovo zadnje ti ne mogu dati pouzdan i objektivan odgovor. Ja sam odrastao u Srbiji, moja deca ovde. Samo znam da u ulici u kojoj sam odrastao i koja je uvek bila puna dece, danas niko ne igra. Deca su se zabola pred kompjutere, konzole itd., a oni stariji diluju ili konzumiraju gudru, bleje, napijaju se. Ali dobro...i taj kraj u kojem sam ja odrastao mozda nije reprezentativan za celu Srbiju...to je malo tezi slucaj. :mrgreen:

Jos ovaj post pa da krenem u dan...Kakav samo primer dajem deci provodeci jutro blejeci ispred racunara, sta ce pomisliti o mojoj generaciji. ;)

Celo vreme pokusavam reci da nema nasa i njihova generacija...U svakoj generaciji ima ovakvog i onakvog odrastanja, dece na pravom i losem putu. to sto smo mi pripadali drustvu u kom je bilo ili nije bilo nekih pojava ne znaci da je nasa generacija cela bila takva isto kao sto ni danas srecuci decu ovakvog ili onakvog ponasanja ne smemo pasti u iskusenje da celu generaciju okvalifikujemo kao takvu posebno nam smesne stvari kao sto je buka u nocnim satima i setnja sa psima ne smeju biti pokazatelj dobrog i loseg u nasoj deci.

Sve je receno. Sa tobom sam zavrsila diskusiju. Mislim, nisam uvredjena, samo mi je smesno kad se uhvatim da citam i razmisljam o postovima ovakvih sagovornika. :bye:

Šta je to sve rečeno? Ti si napisala da si divljala i rušila, zar ne: "Toliko toga smo porusili i toliko se izdivljali...". Ja nisam rušio i nisam divljao. Da li treba da se stidim toga, možda? Da li trebam da se stidim što nikad nisam pušio i nisam se drogirao? Zaista ne razumem šta ti je zasmetalo. Tebi je možda smešno, meni nije. Ja se plašim, jer mi deca dolaze u sredinu gde jedna drugarica drugoj (u osnovnoj školi) kaže: "Gde si *****, bre, što se ne javljaš pi*ka ti materina". To nije način razgovora na koji svoju decu učim. Takođe me ne raduje kad vidim kako sa sprata bacaju torbe, opet devojčice. Kako nisam siguran da li silazi učiteljica ili đak, kako se ta ista koja izgleda kao da ima 20+ godina presvlači iz kratke suknje i majice ispod koje viri pupak i goli bubrezi u neku pristojnu garderobu.m Gde se tu izgubilo poverenje između roditelja i dece?

Jos ovaj post pa da krenem u dan...Kakav samo primer dajem deci provodeci jutro blejeci ispred racunara, sta ce pomisliti o mojoj generaciji. ;)

Celo vreme pokusavam reci da nema nasa i njihova generacija...U svakoj generaciji ima ovakvog i onakvog odrastanja, dece na pravom i losem putu. to sto smo mi pripadali drustvu u kom je bilo ili nije bilo nekih pojava ne znaci da je nasa generacija cela bila takva isto kao sto ni danas srecuci decu ovakvog ili onakvog ponasanja ne smemo pasti u iskusenje da celu generaciju okvalifikujemo kao takvu posebno nam smesne stvari kao sto je buka u nocnim satima i setnja sa psima ne smeju biti pokazatelj dobrog i loseg u nasoj deci.

Ja sam na poslu, tako da se ovo prvo ne vazi. Zaradjujem pare da bi njima bilo bolje. :mrgreen:

Ne znam bas...nisam siguran. Pogledaj nerede u Engleskoj, seti se onih iz Pariza, pa i onih iz Srbije. Spremnost danasnje omladine na nasilje je mnogo vece. Da li je kriv Facebook, ekonomska i socijalna situacija, nesto trece, ili sve to po malo...ne znam. Ali mnoge stvari, koje su pre bile tabu, danas su postale normalne. A meni su neke od njih i dalje skroz nenormalne. ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back