Pitanja o kojecemu

u njima radiš za pare? zašta je rust?
na startitu 0 poslova za rust, možda ima na hello worldu
Pa ono, u ovoj zemljji se uglavnom radi outsorsing, tako da Rust tesko da ces videti :P
Za pare radim C++, ali ima par firmi koje traze Rust. Neki kazu da je buducnost Rust+Web Assembly

edit:
Inace Rust je nastao da bi Mozilla zamenila svoj Servo engine sa njime.
Evo ti razlog postojanja Rust-a : https://servo.org/

edit:
e da, veliki deo Firefox-a je takodje preradjen u Rust.

Poslednja izmena:
Pa ono, u ovoj zemljji se uglavnom radi outsorsing, tako da Rust tesko da ces videti :P
Za pare radim C++, ali ima par firmi koje traze Rust. Neki kazu da je buducnost Rust+Web Assembly

edit:
Inace Rust je nastao da bi Mozilla zamenila svoj Servo engine sa njime.
Evo ti razlog postojanja Rust-a : https://servo.org/

edit:
e da, veliki deo Firefox-a je takodje preradjen u Rust.

ok
da li pišete testove na poslu

nema neke, krenula sam da chatujem opšte :confused:
vi = programeri u firmi
Pa ono to se podrazumeva, testovi su toliko sada popularni da imas gotova resenja.

edit: inace pre 20 godina frejmvrk za testove sam pravio sam, a sada imas i u samim jezicima :P

edit2:
inace ima frejmvrk za testiranje GUI aplikacija, sto su moje kolege iskoristile. Pise se C# i onda se
simulira kliktanje i otvaranje menija i dijaloga itd.

Poslednja izmena:
Pa ono to se podrazumeva, testovi su toliko sada popularni da imas gotova resenja.

edit: inace pre 20 godina frejmvrk za testove sam pravio sam, a sada imas i u samim jezicima :P

edit2:
inace ima frejmvrk za testiranje GUI aplikacija, sto su moje kolege iskoristile. Pise se C# i onda se
simulira kliktanje i otvaranje menija i dijaloga itd.

kako se zove taj framework za gui
šta radite sa testovima kad ih napišete
je l radite nešto tdd-oliko

kako se zove taj framework za gui
šta radite sa testovima kad ih napišete
je l radite nešto tdd-oliko
tdd/extreme programming je glupost preispoljna, vreme izgubljeno na covek/vreme moze se iskoristiti da covek uradi nesto korisno.
To je na svu srecu out of fashion, sada ima placenih ljudi koji rade samo testiranje.
Sto se tice tog frejmvrka trebalo bi da znas, sa obzirom da te to zanima.. dao sam dovoljno hintova.
edit:
a ono i google je your friend https://www.lambdatest.com/blog/top-selenium-csharp-framework/

Poslednja izmena:
tdd/extreme programming je glupost preispoljna, vreme izgubljeno na covek/vreme moze se iskoristiti da covek uradi nesto korisno.
To je na svu srecu out of fashion, sada ima placenih ljudi koji rade samo testiranje.
Sto se tice tog frejmvrka trebalo bi da znas, sa obzirom da te to zanima.. dao sam dovoljno hintova.
edit:
a ono i google je your friend https://www.lambdatest.com/blog/top-selenium-csharp-framework/

je l si probao tdd u nekoj lajt varijanti
ma svejedno mi je, ako uđe u glavu uđe, nekad naletim ako zatreba :confused:

evo ti i definicija https://refactoring.guru/refactoring
šta imaš protiv zapravo
A sta ti imas za? Daj primer ? Ja znam za optimizacije koda kada stvari ne idu kako treba :P
To sam radio :P
No dirty->clean je po pravilu uzaludan posao, pre svega zato sto svako ima svoju definiciju sta je "dirty" a sta je "clean".
Postoje coding guideliness i svaka firma za koju radis ima to. Tu se cak ide do toga kako ces deklarisati i imenovati
varijable funkcije, kolko linija koda sme da ima funkcija i tako.
No menjao sam interfejs cesto, iz razloga sto mi ili treba nova funkcionalnost ili dodatni parametri.
Ali nikada mi nije palo na pamet da menjam tudj kod samo zato sto nesto smatram "dirty" pa cu eto da pretabam
na "cisto".

je l si probao tdd u nekoj lajt varijanti
ma svejedno mi je, ako uđe u glavu uđe, nekad naletim ako zatreba :confused:
Ajde pisi o tdd verovatno si imala prilike da radis u firmi koja je razvijala na taj nacin?
Ja nisam, to je bio eksperiment sa sredine 2000ih i nikad se nije toliko zapatio da bi
bio opste prihvacen. No agile i scrum su sada toliko popularni da mislim da nema
firme koja ne radi na taj nacin. A cela fora je da se gomila klinaca natera da radi
umesto da pika stoni tenis u sali za zabavu :P
edit:
ideja da jedan pise testove, a drugi na osnovu tih testova razvija kod,
je malo neefikasna sa obzirom da se prvo pise kod, pa onda testovi u praksi :p
I za testove ako ima uopste vremena. Znaci to je dodatni posao za coveka
koji ne razvija, nego smislja api, pa testove za taj api dok ovaj drugi
treba da implementira. No smisliti api, nije nimalo trivijalno, tim pre sto
ako ne pises kod, neces znati sta da testiras :p
I ja ne probam nego radim sta mi kazu :P

Poslednja izmena:
I design patterns, omiljeno na intervjuima, i sad ko postrojeni znaju za samo dva: dependency injection i inversion of control.
Zato jer je to neko popularizovao preko JS frejmvrka, tacnije React :P

edit :A C++ programeri najbolje znaju wrapper, delegat, fasada, dekorator, singleton, observer, visitor :P

Poslednja izmena:
A sta ti imas za? Daj primer ? Ja znam za optimizacije koda kada stvari ne idu kako treba :P
To sam radio :P
No dirty->clean je po pravilu uzaludan posao, pre svega zato sto svako ima svoju definiciju sta je "dirty" a sta je "clean".
Postoje coding guideliness i svaka firma za koju radis ima to. Tu se cak ide do toga kako ces deklarisati i imenovati
varijable funkcije, kolko linija koda sme da ima funkcija i tako.
No menjao sam interfejs cesto, iz razloga sto mi ili treba nova funkcionalnost ili dodatni parametri.
Ali nikada mi nije palo na pamet da menjam tudj kod samo zato sto nesto smatram "dirty" pa cu eto da pretabam
na "cisto".

nema svaka firma to koliko znam (coding guideliness) ... negde valjda treba da radi, a programeri su dovoljno super da je uvek lep kod znači oni šta god da napišu to je vrh
bolje je da je kod lepši nego ružniji, nemma primer i slažem se da je to bar donekle relativno ali ako je kod dosta čudan a radi valjda se može razmisliti o sređivanju ... ako se ima uslova, tipa da li vežbaš ili je skarabudženo nešto za posao
pa možeš za vežbu da ga menjaš ili ako su ti rekli da menjaš, ovako valjda ne diraš
nemam ja iskustva, čačkla sam to ali verovatno džabe
kad sam nešto pisala ispadao mi je veliki kod i nisam uspela da ga sredim, a npr radi ... možda mi je to bolje sada ali nebitno je

I design patterns, omiljeno na intervjuima, i sad ko postrojeni znaju za samo dva: dependency injection i inversion of control.
Zato jer je to neko popularizovao preko JS frejmvrka, tacnije React :P

edit :A C++ programeri najbolje znaju wrapper, delegat, fasada, dekorator, singleton, observer, visitor :P

ne c++ programeri nego etf studenti ... ima ih još

Ajde pisi o tdd verovatno si imala prilike da radis u firmi koja je razvijala na taj nacin?
Ja nisam, to je bio eksperiment sa sredine 2000ih i nikad se nije toliko zapatio da bi
bio opste prihvacen. No agile i scrum su sada toliko popularni da mislim da nema
firme koja ne radi na taj nacin. A cela fora je da se gomila klinaca natera da radi
umesto da pika stoni tenis u sali za zabavu :P
edit:
ideja da jedan pise testove, a drugi na osnovu tih testova razvija kod,
je malo neefikasna sa obzirom da se prvo pise kod, pa onda testovi u praksi :p
I za testove ako ima uopste vremena. Znaci to je dodatni posao za coveka
koji ne razvija, nego smislja api, pa testove za taj api dok ovaj drugi
treba da implementira. No smisliti api, nije nimalo trivijalno, tim pre sto
ako ne pises kod, neces znati sta da testiras :p
I ja ne probam nego radim sta mi kazu :P

nisam, ali sam ga malo proučavala a i ponekad kad upadneš na teme o automatizacijama testiranja a možda i devops (dakle kad sam čitala, ne radila za pare) preporučuju TDD kao best practice. doduše mislim da neki od njih ne znaju baš šta je to, ali postoje i TDD programeri, a mislim da neki broj ljudi zna šta je to ali se ne drži toga slepo, ali povremeno možda koristi te principe. tako da možda ga uvedu u obrazovanje što bi bilo OK makar da imaju ideju šta je
imaš TDD programere po netu kao i o raznim automatizacijama... ebiga kad to čitaš onda deluje da je ceo svet takav a ne samo indija / google
dobro moćžda je svih 5 snimilo jutjub :P

nema svaka firma to koliko znam (coding guideliness) ...
Pa nema ako ima softver nije primarna delatnost, pa svako moze da pravi salatu kako hoce, ili ne rade u timovima.

edit:
ako je projekt outsource-ovan nece ti dati da komitujes ako kod ne sledi guideline firme za koju se radi. A kolko znam preko 90%
firmi u Srbiji radi autsorsovanje.

Poslednja izmena:

Back