Pismo Vladike Nikolaja u vezi mode

upravo... bio je prst u oko jer crkva tu nema sta da trazi. ko je u religioznom fazonu, ok, ali vladika nikolaj i moda - nece bas ici jedno sa drugim... btw. kako se oblaci, rekao bih da nema pojma kada je moda u pitanju...

А ти си видо владику Николаја? :eek:....Кад си имао прилике да просудиш да ли владика има појма о моди?...:confused:

Kad vladika izbaci novu modnu kolekciju onda može i da piše u vezi mode.....
Eno sad sa Versaćijem može da se konsultuje,.,.,,,

Ебига, онда нек се тема ома затвори јер нико од нас још није избацио модну колекцију...те сходно томе - немамо право да мислимо и пишемо о моди...:roll:

Nekada su dvorovi evropski davali primer i uzor u nošnji, pri čemu nisu uzimane u obzir pare nego baš ono što sad na jeziku Vaših kćeri zvekeće kao prazni praporci, naime: kultura, prosvećenost, lepota i ukus. Ali danas, na žalost, i dvorovi su podlegli tiraniji mode, koju nameću dućanske tecipare. Ona dvorska, vladarska nošnja još se vidi na našem čestitom narodu, naročito u Makedoniji i Crnoj Gori. Jedna Amerikanka, profesorka, našla se nedavno na Cetinju. Pa mi je pričala, kako je neko žensko društvo priredilo joj čaj. Crnogorke se javile na čaju u svojoj krasnoj narodnoj nošnji, a Amerikanka u svojoj modnoj haljini. "Ja sam se, veli, neiskazano stidela sama sebe; izgledala sam kao ciganka među caricama!"

zašto uzimati za primer nekadašnje evropske dvorove, kad je primer srednjevekovne mode, ukusa i stila oblačenja bio kalemegdan, odnosno dveri despota stefana. uzor evropske mode; vodilo se računa o stilu oblačenja od najmlađih do najstarijih dvorjana, nije se tek tako dolazilo u beograd u evrpskim ritama. a u dvoru je po ceo dan bila muzika, ne previše glasna, nego taman da prija uhu...ko svira glasno, odmah je bivao isteran iz gradskih zidina..
molim vladiku nikolaja da mi ne replicira. nisam ja tu neka penzionerka. ona je pušio 100 cigareta dnevno, pa je proglašen zvanično za sveca, a ja sam običan smrtnik...

Poslednja izmena:
Vladika je odavno pokojnik, a ni oni zivi nemaju sta da se petljaju kad je u pitanju moda i ostale svetovne stvari.
И владика, као и ти и ја и било који човек - има право да изнесе своје мишљеље апсолутно о свему, па и о моди ако хоће...;)....а да ли ћеш ти његово мишљење уважити или не, да ли ћеш се сложити са њим или не - то је ствар твог избора.

Узгред, ко је иоле пажљиво читао могао је да схвати да владика овде није причао о моди као таквој, него о појави да се духовне вредности често потпуно запостављају због материјалних вредности, говорио је о помодарству као друштвеној појави која изнад свега осталог ставља трку за модерном гардеробом, па чак и по цену жртвовања многих других животних вредности...

Ono, ne kazem da je vladika u pravu, nije da ga branim i tako to... Ovo kazem cisto da bih sacuvao oci na broju - ali, u kakve stvari treba i mogu da se ''petljaju'' svestena lica, ako ne u svetovne?
Zivimo u svetovnom, a ne u nebeskom svetu. Svaki savet koji imaju da daju se tice zivota na zemlji, a u cilju pripreme za vecni zivot.

Mism, najbolje da im se odredi da mogu da se obracaju samo savetima koji ce nam koristiti tek kad postanemo energetska bica -
''Dakle deco moja, kad odete kod svetog Petra, trudite se da ne galamite mnogo i hodajte u redu dva po dva. Ne morate tamo nista da ponesete od odece... eventualno samo cetkicu za zube.
Slusajte svog vladiku i nemojte da idete u one jabuke.''

Ali stvarno... Znam da svestenicke izjave umeju da iritiraju, ali ne moramo ni mi bas da skacemo na sve sto kazu. Oni se uglavnom obracaju onima koji zele da ih saslusaju.
A mi ne moramo da ih slusamo ili da se nerviramo i odredjujemo na koji nacin ima da pricaju.
To pomalo lici na ono za sta tvrdimo da nas u stvari nervira kod njih.

Heh, kako ne videh da je Hellen vec pisala?

Back