Pismo prosvetnog radnika

На радом месту наставник српског језика?
Na radnom mestu prof srpskog i na radnom mestu nastavnik srpskog, dakle ako hoćeš hronologiju, radila sam u srednjim i osnovnim školama. I ne ,nisam imala želje da radim na fakultetima. I iz tog razloga, kada se povede reč o prosveti, smatram da imam kredibiliteta da pobijam neke tvrdnje koje se ovde iznose kao zlonamerne ili netačne.

Poslednja izmena:
Na radnom mestu prof srpskog i na radnom mestu nastavnik srpskog, dakle ako hoćeš hronologiju, radila sam u srednjim i osnovnim školama. I ne ,nisam imala želje da radim na fakultetima. I iz tog razloga, kada se povede reč o prosveti, smatram da imam kredibiliteta da pobijam neke tvrdnje koje se ovde iznose kao zlonamerne su ili netačne.
Nista nisi pobila.

Samo si dodatno dokazala moje tvrdnje.

:rotf::rotf:

Na primer, tako što će obustaviti rad i protestvovati jer je vrhunska učiteljica ali neki pametnjakovići ZNAJU kako su one su stvari samo dadilje i da rad u školi nije način da se pokaže kvalitet? Samo ako dogura do neke foteljice u ministarstvu onda može :mrgreen: joj bre, ne ukopavaj se više :mrgreen:

Moje postojanje u školi se meri uspešnim generacijama uspešne dece, imaš li podatke o tome? ;)
Pa, ne možeš sama za sebe da kažeš da si vrhunska uciteljica , to moraju reci drugi . Sposobni ljudi sami sebi stvaraju uslove ne čekaju nista ni od koga, pa ni od države

Inače, kao profesor sam radila 10 godina, a 18 god kao učiteljica :mrgreen: tako da ti mogu reći i iz ugla profesora i iz ugla učitelja. A kako si pominjao da ti jadni roditelji rade po tri posla, zaista me zanima ko je uspeo da im usadi radne navike, da ne pominjem oblasti jezika u kojima se ni roditelji ne snalaze :( motivisati i podržati decuna pravi način je ono što neke od nas čini vrhunskim, hteo ti to ili ne. Džabe talenat ako ga niko ne prepozna i ne usmeri. Ne uzimam zasluge samo za sebe, uvek sam bila zahvalna roditeljima na saradnji i prepoznavanju onoga što činim za tu decu.

Nego samo one u privatnim školama, za ''elitne'' kategorije :mrgreen: nema veze što je prepisivala od mene na ispitu :mrgreen:

Znaci , roditelji samo sarađuju u vaspitavanju svoje dece ?

A gde sam to napisala? Ajde čitaj malo sa razumevanjem, proveri konteks rečenice pa mi nađi gde sam rekla da SAM ja najzaslužnija za vaspitanje tuđe dece, mada ima i toga da se bavimo nekim propustima u vaspitanju dece ..
Ja se izvinjavam Vrhovnim vaspitacima dece, Čvarkov zna kako vam je . I sve ok , nema poente više svi da masimo kontekst, neka bude kako biti mora:D

A gde sam to napisala? Ajde čitaj malo sa razumevanjem, proveri konteks rečenice pa mi nađi gde sam rekla da SAM ja najzaslužnija za vaspitanje tuđe dece, mada ima i toga da se bavimo nekim propustima u vaspitanju dece ..
Индиректно јеси написала.

Иако сам горе направио јасне критеријуме око тога како можемо да утврдимо ко је врхунски у било којој професији.

Врхунски је онај ко се издвојио од осталих.

И да поновим. Ако неко игра другу српску лигу, све и да је најбољи фудбалер на свету, он није врхунски јер игра другу српску лигу.

Ви сте само обични људи. Нисте посебни. Зато имате услове рада које имају обични људи.

U prilogu je link ka celom tekstu.
Slažem se sa svime što je kolega napisao.

https://vreme.com/drustvo/pismo-prosvetnog-radnika/

Mislim da prosveta ne razume da je poverenje nestalo.

Puno godina je proslo u problemima. Mnogim problemima su kumovali i prosvetni radnici. Puno ljudi je na tom putu bilo osteceno. Sada je kasno, podrsku traze ali podrske nema.
Valjalo bi shvatiti da je nece ni biti, progutati zabu i krenuti iznova kako valja.

Nama je potrebna reforma. I to ona iz korena.
Za to je potreban novac ali potrebna je i volja prosvete.
Tako da, svi se moraju potruditi. Prosveta mora da sankcionise svoje redove ako zeli da vrati poverenje naroda.

Da li ja verujem u tu promenu? Ne verujem.
Sve i da se odobre velike plate, problemi ce ostati.
Sve i da dobiju sta zatraze, problema ce biti.
Zasto? Zato sto poverenja nema.

Mislim da prosveta ne razume da je poverenje nestalo.

Puno godina je proslo u problemima. Mnogim problemima su kumovali i prosvetni radnici. Puno ljudi je na tom putu bilo osteceno. Sada je kasno, podrsku traze ali podrske nema.
Valjalo bi shvatiti da je nece ni biti, progutati zabu i krenuti iznova kako valja.

Nama je potrebna reforma. I to ona iz korena.
Za to je potreban novac ali potrebna je i volja prosvete.
Tako da, svi se moraju potruditi. Prosveta mora da sankcionise svoje redove ako zeli da vrati poverenje naroda.

Da li ja verujem u tu promenu? Ne verujem.
Sve i da se odobre velike plate, problemi ce ostati.
Sve i da dobiju sta zatraze, problema ce biti.
Zasto? Zato sto poverenja nema.
Onda je svako izgubio poverenje

Naravno da treba svako da pročisti svoje redove ali nije samo novac u pitanju

A ko će da sprovede tu reformu?

Ko je kompetentan za to?

Onda je svako izgubio poverenje

Naravno da treba svako da pročisti svoje redove ali nije samo novac u pitanju

A ko će da sprovede tu reformu?

Ko je kompetentan za to?

Ko bi bio strucan dovoljno?

Moje je misljenje - drzava u saradnji sa raznim timovima. Ipak je u pitanju drzavna kasa pa mora drzava i da se pita.

Svaki ogranak povezanog posla treba da cuje probleme ostalih ukljucenih.
Prosveta danas takodje postupa tako sto ne cuje sta joj drugi organi istog organizma govore. Ne cuje decu, ne cuje roditelje.
Trebalo bi da ih cuje, da oseti na sta se oni to zale, sta su njihovi problemi, zasto nema poverenja.

Samo se na taj nacin iz ovog haosa moze izaci.
Put koji je odabrao ovaj nastavnik nije dobar i ne daje resenje. Bojim se da vise sluzi za dnevnu politiku.
Zapravo, i ovaj strajk mi deluje politicki motivisan da skrece paznju sa vaznijih pitanja koja se valjaju u drzavi trenutno.

Prosle godine su bile dojave o bombama, pre dve godine su takodje bile bombe i to uz masovna ubistva.

Roditeljski sluze da pricamo o cenama rekreativnih nastava. Ne pamtim druge teme.
Na druge teme se kaze "da skratimo i da vam ne oduzimamo vreme".
Roditelji su se povukli, svesni da ce njihova deca biti gubitnici ako se sami ne potrude
...jer je direktor uvek clan partije, jer su nastavnici dugo primani na vezu, sada ako im fali kadar pa se i primaju posteno - kasno je.
Kada nije falio kadar, svi smo znali kako su se zaposljavali.
Nije se moglo uci u prosvetu bez poznanstva i/ili partijske knjizice.

Koliko nastavnika je odgovaralo za mito? Za nepotizam? Za pedofiliju? Za bilo kakav propust? Tacno nijedan da ja znam a da nije politicki motivisan progon u pitanju.

Zato je sada tisina. Roditelji ce pokriti novi strajk. Roditelji i ne ocekuju da im neko pazi decu. Ne ocekuju ni da im neko uci decu. Roditelji svakodnevno pitaju druge roditelje na viber grupi "sta se danas sve radilo, da predjemo kuci". Svaki dan! Da poverenja ima, roditelji bi se opustili nakon posla a ne bi radili ono sta je moralo da bude zavrseno.
Rade jer ne veruju.

I to niko ne cuje.
Da li je prosveti vazno da cuje sta misle deca ili sta misle roditelji dece?
Nije.
Oni ce optuziti decu, optuzice roditelje dece.
I opet nece cuti.

Mozda prosveta treba da strajkuje da se zabrani partijska knizica u prosveti.
Ali...oni nikada nece strajkovati za to i pozvace se na ljudska prava iako i sami znaju da je knjizica problem u prosveti vec pola veka a da nisu problem ni deca a ni i roditelji.
Sistem jede sam sebe. Sada dolaze na naplatu sve one decenije.

I zato nam treba reforma.
Ovo nije problem koji ce se resiti sa 10 ili 20...30%.

Телеграф објављује по новом закону ко удари шамар просветном раднику добиће до 3 год. затвора. Поздрављам овај закон. Превише је било насиља над учитељима, наставницима.

Иако сам горе направио јасне критеријуме око тога како можемо да утврдимо ко је врхунски у било којој професији.

И да поновим. Ако неко игра другу српску лигу, све и да је најбољи фудбалер на свету, он није врхунски јер игра другу српску лигу.

Ви сте само обични људи. Нисте посебни. Зато имате услове рада које имају обични људи.
Zamisli kad mi, obični ljudi, uzdrmasmo neku ''elitu'' :mrgreen: inače, je l ti šamaraš prodavačicu ako ti je pogrešno vratila kusur? Isti uslovi?

Back