Pismenost 21. veka

Poruka
15.196
Da, da, opet je tema o poznanici :lol::mrgreen:
Takve najvise volem, iz filoSofije sam presla u praktican zivot.
LM, moja kolegenica koja na pravnom ima super prosek pocela da volontira u jednoj super firmi. I to preko veze joj je pruzena sansa da "udje" u pricu.
Doticna je medjutim totalno nezainteresovana za tehnoligije 21.veka, na kompu se snalazi samo u Wordu pomalo + ne zna engleski. A u skoli su ucili ruski, u srednjoj imala eng al' ko da nije i tako.
Da kuca ne zna, a komp retko ili nikako koristi. Otisla ti ona u pon tamo pa joj prvo predlozili da joj posalju neki materijal na njen mail, kad je rekla da mail nema oni kao ok, zacudili se, ali iskulirali.
Onda joj dali da obradi neke podatke sa maila, ali se tu kao snasla jer je na gmail-u sve na srpskom pa ih malo zavarala do danas.
E sad juce neki ranije zbog nekog puta otisli na odmor i danas ostala ona sama u officu sa jos nekom ribom i sef.
On im natovario posao da obradjuju neke tabele, ona nikad nije radila taj program i da odgovara na mailove a pola su na eng.
Da ne davim bude scena tu,on je pre pola h istera revoltiran sto je tako nepismena,
Malo pre me zove pljuje ih 100 na sat, ja u principu mislim da je nepoznavanje eng i rada na racunaru nedopustivo za buduceg pravnika, To je danas potrebno i za konobara.
I tako tema nije o mojoj drugarici, ona je samo povod za istu.
Sta mislite da li smo danas hteli - ne hteli primorani da budemo u toku? Da li je danas informacije = moc umesto znanje (koje postoji u ovom primeru) = moc?

Znanje na prvom mestu.
Jedna od prvih velikih mudrosti koje sam naučila kad sam počela da radim je da nije strašno kad neku informaciju ne znaš, sve dok znaš gde možeš da je pronađeš.

Mada, ovo o čemu ti pričaš je znanje. Ja takođe mislim da su engleski i komp osnova bez koje se više ne može u iole ozbiljnijim poslovima.
U ovom tvom primeru i sličnim, ne bih rekla da je strašno što ona to ne zna, mada je neobično, ali je svakako strašno što smatra da ne treba da zna. Msm, strašno....može da ne zna, al' se neće leba najesti bez toga.

Ako ima želju , brzo će da savlada šta joj treba...Svi smo se kalili na prvom poslu...Niko nije imao strpljenja da nam objašnjava, sve nas su uglavnom odmah "bacali u vatru"
Nemam šta da dodam za znanje Engleskog jezika i poznavanja rada na računaru....
Sad deca u vrtiću uče Engleski, od petog razreda već i drugi jezik,a postoji i predmet "Od igračke do računara" koji je zastupljen u drugom razredu.

Ako ima želju , brzo će da savlada šta joj treba...Svi smo se kalili na prvom poslu...Niko nije imao strpljenja da nam objašnjava, sve nas su uglavnom odmah "bacali u vatru"
Nemam šta da dodam za znanje Engleskog jezika i poznavanja rada na računaru....
Sad deca u vrtiću uče Engleski, od petog razreda već i drugi jezik,a postoji i predmet "Od igračke do računara" koji je zastupljen u drugom razredu.

Da, da, opet je tema o poznanici :lol::mrgreen:
Takve najvise volem, iz filoSofije sam presla u praktican zivot.
LM, moja kolegenica koja na pravnom ima super prosek pocela da volontira u jednoj super firmi. I to preko veze joj je pruzena sansa da "udje" u pricu.
Doticna je medjutim totalno nezainteresovana za tehnoligije 21.veka, na kompu se snalazi samo u Wordu pomalo + ne zna engleski. A u skoli su ucili ruski, u srednjoj imala eng al' ko da nije i tako.
Da kuca ne zna, a komp retko ili nikako koristi. Otisla ti ona u pon tamo pa joj prvo predlozili da joj posalju neki materijal na njen mail, kad je rekla da mail nema oni kao ok, zacudili se, ali iskulirali.
Onda joj dali da obradi neke podatke sa maila, ali se tu kao snasla jer je na gmail-u sve na srpskom pa ih malo zavarala do danas.
E sad juce neki ranije zbog nekog puta otisli na odmor i danas ostala ona sama u officu sa jos nekom ribom i sef.
On im natovario posao da obradjuju neke tabele, ona nikad nije radila taj program i da odgovara na mailove a pola su na eng.
Da ne davim bude scena tu,on je pre pola h istera revoltiran sto je tako nepismena,
Malo pre me zove pljuje ih 100 na sat, ja u principu mislim da je nepoznavanje eng i rada na racunaru nedopustivo za buduceg pravnika, To je danas potrebno i za konobara.
I tako tema nije o mojoj drugarici, ona je samo povod za istu.
Sta mislite da li smo danas hteli - ne hteli primorani da budemo u toku? Da li je danas informacije = moc umesto znanje (koje postoji u ovom primeru) = moc?
Ok, a odgovor na temu? :lol:

Nije problem sto ne zna, al je problem sto je to uopste ne interesuje. Mislim da je formula znanje+informacije=moc, sto rece Meda, vazno je da znas kako da saznas nesto sto ne znas :lol: Dobro, Meda je to lepse rekla. Ali, ako nemas podlogu, tj. znanje iz oblasti kojom se bavis ne znas ni gde i kako da trazis. Meni je cudno da na fakultetu nije naucila malo vise rad na racunaru. Ja proveravam rezultate, prijavljujem ispite, saznajem kad je ispit, saljem seminarske, domace zadatke.... putem maila i sajta fakulteta.

Nije bitno danas, uvek su i informacije i znanje bile moć, ne bitno koji je vek.
Priprodno je da ako radiš na sebi budeš informisan i da probaš naučiš svaki dan po nešto malo.
Jedina razlika u današnjem vremenu u odnosu na prošlost, je žalosna.
Danas nam je više nego ikada pre, dostupno skoro sve što se infrmacija tiče.
Imamo tv, imamo novine, imamo intrenet imamo sve. Na dlanu.
A opet, nikada manje obrazaovanih. Jer sva ta sredstva informisanja nisu iskorišćena na pravi način.
Kupiš novine -pročitaš ko se razveo, ko je jeo a ko nije hteo da pije
Upališ tv - veliki bratovi, farme, serije od 350 epizoda na svim mogućim jezicima..
Internet - forumi :mrgreen:, facebookovi, zabavni sajtovi...
A imamo više šansi nego iko pre nas, da naučimo, da se informišemo...
I onda neko kao drugaricaiz posta, ne zna šta treba da zna, i najgore od svega ni ne shvata da ne zna.

Pa ybg nije to moranje al za sta god se uvatis na engleskom je..malo mi bzvz daljinski neko koristi ko pas nauci napamet a ne zna sta pritiska..mislim ok na selo tamo ti ne treba..kako ces sutra svoju decu uciti

Prva ja smatram da su kompjuteri zlo. Pre svega, nije zdravo. Na stranu, sto sedis,postajes internet zavisnik, koristis glupe japi fraze, nego bre zamisli u kakvom stanju ce biti tvoj organizam posle 20 godina zracenja ispred racunara. :neutral: A o vidu, da ne pricam. Oslepecu.

Ali, danas, da bi imao pristojan posao, jednostavno MORAS da budes upucen, bar u neke osnovne stvari.
Sve se moze nauciti,ali bitno je da postoji volja i zelja.
Da mi je neko pricao da cu raditi to sto danas radim, ne bih mu poverovala za sto godina.
Nije word i excel, mailovi i slicne gluposti, atomska fizika. Nego, dosta ljudi ima fobiju od racunara, tehnike uopste.

Poslednja izmena:
Danas nam je više nego ikada pre, dostupno skoro sve što se infrmacija tiče.
Imamo tv, imamo novine, imamo intrenet imamo sve. Na dlanu.
A opet, nikada manje obrazaovanih. Jer sva ta sredstva informisanja nisu iskorišćena na pravi način.
Kupiš novine -pročitaš ko se razveo, ko je jeo a ko nije hteo da pije
Upališ tv - veliki bratovi, farme, serije od 350 epizoda na svim mogućim jezicima..
Internet - forumi :mrgreen:, facebookovi, zabavni sajtovi....

Upravo to je najzalosnije.
Nikad tupaviji nismo bili.

Ranije su ljudi citali novine, knjige, druzili se sa ljudima, posle radnog vremena, danas se "druze" onlajn i citaju trac rubrike.

Sta mislite da li smo danas hteli - ne hteli primorani da budemo u toku? Da li je danas informacije = moc umesto znanje (koje postoji u ovom primeru) = moc

Očigledno da nismo, ako je devojka koja je student, i ne zna da koristi kompjuter, dobila priliku da radi na prestižnom mestu...

A inače - ambiciozni ljudi su primorani; oni koji su već ispunili svoje ambicije mogu da plate drugima da tehnički/engleski deo urade za njih. I ostaju ljudi koji žive kao da se nije odigrala internet revolucija - njima mora da je divno - njima je dan još dug, a godini nikad kraj...

Poslednja izmena:
Знање је увек моћ.
Ствар је у томе што су у различитим временима потребне различите врсте знања у различитом обиму.

Информација може да буде моћна само ако постоји знање и околности да се она употреби...

У конкретном случају, твоја другарица нема довољно знања јер не зна све што је потребно за посао.
Не само данас, људи су увек били приморани да буду у току ако су желели било шта да постигну.
Они који нису желели да прихвате промене понекад су знали да спале оне који су били носиоци промена.
Али, ни то није зауставило техничко-технолошко-научни прогрес.
Ништа осим неке опште катаклизме и неће. :)

Moj prvi susret sa racunarom je bio na poslu... (ovaj kucni ne racunam jer moji susreti sa njim u to vreme su se svodili na brisanje prasine i igranje tetrisa).. Dakle, uvedose nam racunare da nam olaksaju posao, naucismo to sto nam treba, nema tu sta mnogo da se mudruje... postoji program, ti ubacis podatke, program to sazvace i milina.
I odlicno se secam prvobitnog otpora cele sluzbe. Moj licni otpor je bio toliki da sam 6 meseci (samoinicijativno) uporedo radila i na racunaru i rucno potpuno iste stvari u slucaju da cudo tehnike negde zakaze. :zcepanje::zcepanje::zcepanje: Lude li zene !
Mislim to je bilo pre milion godina... :zper:

Poslednja izmena:
Kad je engleski u pitanju, tu sam samouka. :lol: Serije i filmovi su bili dovoljni da usvojim veliki fond reci, kasnije u skoli malo gramatike i to je to. Informatiku sam imala u srednjoj Dos, word, excel, i opet bez neke velike muke savladah i to iako nisam imala komp kod kuce. A to da neko zavrsi fax i ne ume da ukljuci komp i ne zna osnove engleskog je isto kao da je kupio diplomu na buvljaku. (Da se ogradim, govorim o generacijama rodjenim od 80-te pa nadalje)

Pa jeste, mnogo je teze ovim starijima koji u skoli nisu imali informatiku i dok je skolstvom bio predvidjen samo jedan strani jezik, pa koji ti zapadne... ruski, nemacki... Ovi klinci danas bolje vladaju racunarima nego olovkom, nedajboze da mu browser na srpskom, ne moz' da se snadje :)
Ali i mecka nauci da tera bicikl, tako da uz maaalo volje nista nije nesavladivo. :)

Rad na racunaru i engleski jesu pismentost 21. veka. A smatram i da su znanje tj. vestina. Ako imas neku osnovu, nije tesko da je nadogradis. Mozes da se izvuces ako si snalazljiv, kao sto je tvoja drugarica. Samo ne razumem odbojnost prema tome, nema nista od toga...

moras,inace si prop'o
pre mene je na ovom radnom mestu bio covek od 52,tabele pravio rucno (ne zna ni komp da upali a da ne pricam o excellu ) i sve je radio nekako sporo,u duhu svog vremena,na kalkulator analizira prodaju
zahvalili su mu se posle 5 meseci i dodjoh ja zadihana omladinka
i nekako mi ga bilo zao,upoznala sam ga kasnije,tacno sam zamislila moju mamu koja je slicnih godina,da je ubace u tako neku masinu pa ne znam da l bi dan izdrzala
ja sam dugo bila protivnik kompa,pa sam na kraju morala da se prilagodim,i otvorim fakin mail,dosta stvari ne znam da radim al sam dobra u docekivanju na sve 4 sapice,pa plivam :mrgreen:
nema druge,mora se ici u korak s vremenom,mada ne mora nista,moze i da se zivi u kolibi i gaje koze,stvar izbora

Eh, nekad je žena morala da zna da hekla i veze, danas bez ingliša i kompa :rumenko: živa je al ko da nije :(. Ako hoće neko dobro radno mesto, ne baš ono ala Milka Forcan, bez ove dve tekovine nema leba da jede. To prosto ide uz jednu savremenu poslovnu ženu...može ona da zna i da hekla i da veze i da plete, to je više niko ne pita.

A koji posao danas moze bez barem osnovnog znanja kompjutera? Pa komplikovanije je programirati fiskalnu kasu, ubaciti artikle nego otvoriti mejl.
Mislim da je to daleko od Milke Forcan, i da radis u foto radnji, moras da znas da radis na kompu. Sad skoro svi imaju programe na kompjuteru preko kojih se radi.

Back