Piši briši

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
sigurno ste videli kampanju izdavača klett
koji reklamiraju svoje udžbenike po principu
hoću da mi dete piše po knjigama i ne štedim na knjigama...

e sad

- jel to kvarno, zar nije čak i koka kola bila kažnjena što je pljuvala konkurneciju
- šta mislite o povratnim udžbenicima koje pretpostavljam štampa zavod
- jel ste primilio državne knjige ili kupili udžbenike

meni je to bas glupost s tim povratnim udzbenicima po kojima ne smes da pises, jos mala deca 1 razred, pa svi smo zvrljali kao klinci po knjigama, ne mozes da se kontrolises bre. pa obicno postoje neki radni listovi

ne razmisljam sad o parama, ali sto onda lepo ne vide ko je siromashan pa mu poklone knjige a ne svima... i da prave tako da deca mogu da nasledjuju od starijih braca i sestara eventualno, mada reicmo nisam htela od brata nego svoje nove knjige on j 6 ispred mene...
nemam pojma. bas je lepo imati svoj udzbenik. a najveca glupost su kad ides u skolu kao dete i nosis kilo knjiga i fizicko i likovno. bolje o tome da misle
...

aha tako rade to samo ko hoce... nen znam glupo je mozda je neko srecan sto je tako

sigurno ste videli kampanju izdavača klett
koji reklamiraju svoje udžbenike po principu
hoću da mi dete piše po knjigama i ne štedim na knjigama...
e sad
- jel to kvarno, zar nije čak i koka kola bila kažnjena što je pljuvala konkurneciju
- šta mislite o povratnim udžbenicima koje pretpostavljam štampa zavod
- jel ste primilio državne knjige ili kupili udžbenike

Činjenica je da su oni u Klettu napravili setove knjiga za sve razrede koji su radni udžbenici, dakle 3-4 strane teksta, 3-4 strane zadataka na dopisivanje, pa opet tekst, pa opet zadaci.

I onda se posle nekoliko godina neko setio da treba radne sveske da budu odvojeno i da ih roditelji plaćaju, a ovaj deo sa tekstom treba da bude posebno i njega kao daju džabe a ako ti dete piše i po njemu, eee... moraš da platiš.

I kažu da su deca vratila knjige koje su se raskupusale pa ne mogu nikome da ih dalje daju nego sada stoje u školskom magacinu.

Udžbenike ne štampaju samo Zavod i KLett nego postoji valjda 5-6 većih i nekoliko manjih izdavača (koji imaju npr. samo zbirke za matematiku a ne sve knjige).

Svaki nastavnik bira udžbenik prema tome koliko odgovara njegovom najboljem načinu rada i potrebama i sposobnostima tih određenih učenika kojima predaje, tako da mogu ja da kažem šta hoću o udžbeniku koji se vraća ili koji se ne vraća - nekome će odgovarati a nekome ne.

Moja cerka ide u peti razred i danas smo na roditeljskom dobili knjige
Izdavaci su razni,mislim da Zavod ove godine nije cak ni vecinski izdavac,ali sam vec cula price da ce nastavnici predavati po knjigama iz prethodnih godina kad su se koristile iskljucivo Zavodove knjige
Ima mnogo stvari koje mi se ne dopadaju u ovoj "besplatnoj" podeli udzbenika....bezveze je sto knjige ne mogu da se koriste kao sto smo ih koristili,tacnije,da deca dok uce ne mogu da podvuku ono sto je vazno...ali na kraju krajeva,ko nas pita sta mislimo :aha:
Drga je prica o tome kakav ce taj uzbenik biti na kraju godine..bar kad su petaci u pitanju,a receno nam je da ne smemo cak ni da ih uvijemo,osim u one pvc providne uvijace
Medjutim ,ono sto meni najvise bode oci u celoj prici je da ce deca u Bgd sledece godine dobiti po dva kompleta audzbenika...jedan za kod kuce,jedan za u skoli...msm,prilicno besno kad se zna da veeeeliki deo Srbije svake godine muku muci da svojoj deci obezbedi uzbenike pocetkom jeseni

Smisleno bi bilo da se ne pise po udzbenicima, nego u radnim sveskama, ali da je tako, onda izdavacke kuce ne bi mogle da imaju redovnu zaradu na udzbenicima. Svi ti novokomponovani udzbenici za popunjavanje su cist marketingski trik da bi se sprecila prodaja polovnih knjiga. Slican trik je i stalno menjanje izdanja: izbace novo, a batale izdanje od pre samo nekoliko godina.

A strani izdavaci obicno napucaju cenu zbog masnog papira koji, uzgred budi receno, nije dobar za vid, a knjige su im sadrzajno nula u odnosu na nase. Konkretno ovde mislim da glupe i skupe udzbenike za ucenje stranih jezika.

Upravo zbog tog bezobrazluka stranih izdavaca, djacima dozvoljavam da se snalaze na razne nacine kad su u itanju udzbenici (sto ukljucuje i fotokopiranje i koriscenje skroz popunjenih knjiga) a i pomazem im u tome time sto uzmem od starije generacije pa prodam mladjoj za pola cene i dam starijima pare. Tako svake godine spustamo cenu na pola sve dok ne dodje do nule, a onda ce to biti savrseni komunizam u malom i besplatni udzbenici za sve nove djake koji naidju.

Peti razred - besplatni udžbenici + 6000,00din za radne sveske, atlas, dva strana jezika. Rečeno nam u petak na roditeljskom da se ddo srede donesu pare i to u kešu, nema na rate!?!
Treći razred - besplatni udžbenici +1000,00din za engleski
Ovo su cene za Beograd. Puna cena ovog kompleta za peti razred bi bila 14-15000,00din. Kakvo crno besplatno školovanje. Nemam više komentara.
Jadna unutrašnjost Srbija sa prosečnom platom od 8-15000,00din

Pa izborite se, roditelji, pobogu bar za nesto! Npr. zasto se ne bi koristile nase knjige za ucenje stranih jezika kad su neuporedivo kvalitetnije i smislenije od stranih, zasto mora biti nov Atlas kad se Zemljina kugla nije mnogo promenila u poslednjih tridesetak godina, zasto bez obzira na insistiranje nastavnika ne kopirate radne sveske deci (nastavnici ne smeju to preporuciti zvanicno jer je kaznjivo, ali roditelje niko ne moze kazniti ako nemaju para za novo, ali imaju za fotokopiju). Ovo su samo neke od mogucnosti akcija roditelja. Pa udruzite se i donesite u Savetima roditelja neke odluke koje su povoljne po vas, nemojte samo kukati i placati nebuloze kojih nije bilo nikada u tolikom broju kao sada.

Što se tiče radnih svesaka kao pojma, one su valjda neophodne za matematiku i strani jezik.
Iz biologije su korisne recimo donjoj polovini odeljenja ako žele da rade i da se trude, što znači negde 1/4-1/3 od ukupnog broja đaka u odeljenju. Onima koji mogu sve te zadatke da urade iz glave bez zapisivanja ne vidim razlog da se kupuje radna sveska, možda da se pozajmi da se pročita ili da se koristi kao enigmatika.

pa nek uvedu lepo skripte ko na faksu i nema knjiga, ko nema komp... nek dobije knjige
nemma pojma nek ukljuce i kompjutere ako je vec tolka frka s parama i ushtedece se.
....

skripte mislim PDF tako neshto

Pogledah televizor posle 100 godina i odmah se iznervirah.

Druga stvar koju sam videla (prva je boris tadić koji odlučno ne prihvata uslovljavanja evropske unije) je reklama za knjige za školu. Kako sam informisana od drugarice još pre godinu dve, jedna knjiga, nova, je 1000 dinara u proseku. Moje sa faksa su koštale 3 puta manje.
Jedan radni list 1000, bukvar ko zna koliko, i čitanka ko zna koliko, 5000 samo na srpski ako kupujete nove. Možda sam preterala, nisam u toku?
Pa i da su sve zajedno 5 hilajda, a polovne hiljadu.....
Rečenica iz reklame ide ovako nekako:

"Deca mnogo bolje uče kada mogu da podvlače i rešavaju direktno u knjigama i radnim listovima; naravno da ni ja ne štedim na svojoj deci".
Pa ime izdavačke kuće.
Ako nešto mrzim to su kletve i ostale gadarije al' stvarno dobih želju da im poželim da moraju da prištede na svojoj deci jednog dana ko i ostatak populacije.

Odvratna, gadna licemerna zemlja koja zloupotrebljava roditeljstvo gde i kako stigne.
A ovamo "sve je manje sirotih srba i nije kriva ekonomska situacija, eno šiptari se kote ko zečevi". FUJ gadovi. FUJ.

Što se teme tiče - nove ili polovne?
Da li mislite da je kupovina polovnih knjiga = neodgovornost i zanemarivanje dece?
I kako prevazići etiketu lošeg roditelja ako nemam 30 hiljada za knjige za troje školaraca? I samohrana sam majka. I radim u Idei za 20 hiljada. Hipotetički.

Bravo za temu, mene vec danima nervira ista reklama ..redovno je ispratim slicnim komentarima "" mrs bre licemeri" . Pa kao da ne bi svaki roditelj normalan svom detetu kupio nove knjige, nalepnice za svezke pernice , ranceve i jos gomilu stravcica, al kada sve to stavi na papir i slogira se cifrom, ne da zeli nego mora da ustedi, a kao da je to usteda i ko da ce nesto posle te kupovine polovnih knjiga i da ostane u budzetu kuce.. Pre cu da kupim novi ranac kvalitetniji da dete ne krivi kicmu .. mada je moj klinac jos beba fakticki ali me sve to ceka za 5 godina , a vec se nerviram :dash:
I da nemoj da mislis da si los roditelj ako nemas da kupis detetu nove knjige, nazalost ali i dalje zivimo u vremenu u kojem smo i sami odrastali kada roditelji jedva krpe kraj sa krajem ..a klinci moraju rano da odrastu i da shvate da nema novca :( zalosno ali tako je... Lepo im objasni da i u starima isto pise, nabavi neki ukrasni papir pa umotaj da se ne vide ishabane korice ima jeftinih nalepnica pa neka malo koriste mastu i sami ulepsaju knjige.. A i ja nikada nisam volela da svrljam po udzbenicima i uvek me je nerviralo kada vidim ispisanu knjigu i bez podvlacenja sam bila odlican djak ;)

Druga stvar koju sam videla (prva je boris tadić koji odlučno ne prihvata uslovljavanja evropske unije) je reklama za knjige za školu. Kako sam informisana od drugarice još pre godinu dve, jedna knjiga, nova, je 1000 dinara u proseku. Moje sa faksa su koštale 3 puta manje.
Jedan radni list 1000, bukvar ko zna koliko, i čitanka ko zna koliko, 5000 samo na srpski ako kupujete nove. Možda sam preterala, nisam u toku?

"Deca mnogo bolje uče kada mogu da podvlače i rešavaju direktno u knjigama i radnim listovima; naravno da ni ja ne štedim na svojoj deci".
Pa ime izdavačke kuće.
Ako nešto mrzim to su kletve i ostale gadarije al' stvarno dobih želju da im poželim da moraju da prištede na svojoj deci jednog dana ko i ostatak populacije.

Odvratna, gadna licemerna zemlja koja zloupotrebljava roditeljstvo gde i kako stigne.
A ovamo "sve je manje sirotih srba i nije kriva ekonomska situacija, eno šiptari se kote ko zečevi". FUJ gadovi. FUJ.

Da li mislite da je kupovina polovnih knjiga = neodgovornost i zanemarivanje dece?
I kako prevazići etiketu lošeg roditelja ako nemam 30 hiljada za knjige za troje školaraca? I samohrana sam majka. I radim u Idei za 20 hiljada. Hipotetički.

kupovina polovnih knjiga nije neodgovornost i zanemarivanje dece...problem je u tome što knjige od prošle godine nisu iste kao za ovu godinu...iako je u pitanu skroz isto gradivo, iste lekcije... samo su raštrkane, promenjen im je redosled...ništa više...i naravno dizajn korica...:/ ...problem je što izdavačke kuće žele da zarade, a ministarstvoi prosvete im izlazi u susret tako što nalaže školama da svi učenici moraju da uče iz novih knjiga...i ko zna ko je tu koliko dobar...

...mafija brate...mafija...

Poslednja izmena:

Pa ime izdavačke kuće.

a to s boldovanim...podmuklo, lukavo udaranje na sujetu roditelja...pa bi sad svaki smerni roditelj trebao jelda da pomisli "pa ja li da štedim na svoje dete...leba neću da jedem al ću da mu kupim te nove knjige"...eto s tim valjda računa ta reklama...:/
i ima tu još gomila potpitanja, nevezanih za školstvo...
...jedno od njih je recimo kako država misli da stimuliše natalitet, da ubije belu kugu protiv koje se tobože toliko bori, a s druge strane od kako se rodi dete, pa do njegovog punoletstva gledaju da te oderu koliko mogu...svako zna da mora da se kupe pelene, pampersi, kolica i ostalo...o školi i da ne pričam...

...što kaže leksa FUJ...a ja bi u svom stilu rekao još nešto, al ovo nije pdf za to...

Svi bi da zarade na udžbenicima. Šta fali polovnim knjigama, ništa. Ovi mali vole nove knjige, raduju im se ko sladoledu, al zato se srednjoškolci opamete pa im prosto gadno da uče iz novih knjiga koliko su skupe. Jedne godine u junu videh malce kako izlazeći iz škole cepaju knjige. Paradoks na sve strane. Kako im samo ne pade na pamet da ih unovče i doskoče nekim strukturama iznad njih.

Besplatne knjige :eek:

A kako kad ih, ko što neko reče, stalno modifikuju da bismo kupovali nove :roll:

Meni su uvek kupovali nove, ali to je zato što smo tada imali a nisu bile ni ovoliko skupe. Da sam znala bolje tražila bih polovne :aha:
Što je najgore, ni ne uništim ih nego eno stoje u špajzu i ne prodam ih i ne poklonim ih :neutral:
Da ova zemlja ima ikakve logike u sebi, knjige bi bile besplatne za sve. Nikako mi ne ide u glavu da su stručne knjige po fakultetima jeftinije od radnog lista iz srpskog jezika od 20 stranica.

I brat i ja smo imali nove knjige jer nisu bile tako skupe, čini mi se, i mi smo imali više novca. Naravno da mi ne bi bio problem da detetu kupim polovne i kada bih ga imala, to bih u ovoj situaciji svakako uradila. Ali bi verovatno nastavnici pravili problem.
Međutim, ostaje činjenica da niko ne može naterati dete da donese u školu novi udzbenik ako roditelj nema novca da mu ga kupi ( možda da ukrade :-)))) ) tako da izdavačima preostaje jedino pokušaj da udare na sujetu.
Inače, znam dosta roditelja koji bi prosili da bi detetu kupili nove knjige. Ja baš slušah neki prilog, kao ide septembar, treba kupiti detetu nove knjige, novi ranac ( ja celo osnovno školovanje nosila istu torbu ) nove patike ( jel do tad išlo boso ili šta), da se ne "postidi pred drugarima", i to je ono naše staro protezanje dalje nego što može da se dohvati.

Lexo, evo ti još malo o udžbenicima, ovog puta fakultetskim.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/276176/Kopiranje-knjige-bice-krivicno-delo

Doduše, nema to još puno veze sa roditeljstvom, osim ako ne osvane neka reklama tipa "Studenti oštećuju vid na kopiranim knjigama, a mogu i da zaglave zatvor. Naravno da neću da štedim na svojoj deci." :D

AHAHA AHAHAHAHAHAHAHAHA ovo će da im prođe ko ona prohibicija od 10 :lol: pitam se kako će da reše ove smerove gde i ne postoje zvanični udžbenici nego samo pdf jer im se ne isplati da štampaju :think:

"Utvrđeno je u našem pravosuđu da kopiranje udžbenika nije nekomercijalna svrha jer na taj način ulažete u sebe u svoje obrazovanje, da bi sutra dobili bolji posao i veću platu."
A je l može neko da me udari nečim po glavi da mi olakša par dana :kafa:

"Utvrđeno je u našem pravosuđu da kopiranje udžbenika nije nekomercijalna svrha jer na taj način ulažete u sebe u svoje obrazovanje, da bi sutra dobili bolji posao i veću platu."
A je l može neko da me udari nečim po glavi da mi olakša par dana :kafa:

Štamparska greška je u pitanju, treba da stoji "malo sutra" :lol:

Zar je pala prohibicija od 10?

Back