Pisci se razglagoljali

Skoro da je pravilo:bolje je da čute i pišu!
Kod nekih je to čak katastrofalna razlika kao da za oratorstvo nisu nikad čuli...
A ima i obrnutih primera,ali ređe...Bečković nije neki pesnik,ali govori te njegove slabije pesme dikcijski precizno
i s doziranim efektima glasa (efektiranjima),posebno je vešt u cinizmima...
Vidojkovič ima solidno izgovorenu rečenicu koju zna da "plasira"...
Dok Basara interesantno piše ,ali frlja rečenice i mumla ,guta suglasnike...I on bolje da samo piše...
Danilo Kiš je kao mlađi imao bolju dikciju-to sam zapamtio...Izgleda mu se jezik zaparložio i introvertovao
dugim boravkom u inostranstvu...Poslednji intervju mu bio očajan...
Rvati su elokventniji inače,mada Krleža i nije bio neki govornik...Ja sam lično znao nekoliko Zagrebčana
koji su u obićnom razgovoru ispoljavali znatnu govorničku veštinu...
Nije svejedno kako ćemo saopštiti nekom neku informaciju...Vešt sagovornik to čini s lakoćom,a one "mutave",
obićno introverte,niko živ ne razume...Naime ,često misle da su i njihove misli reči,te misle da su nešto rekli,a samo su
mislili! Imam dosta takvih iskustava...:mrgreen:

Skoro da je pravilo:bolje je da čute i pišu!
Kod nekih je to čak katastrofalna razlika kao da za oratorstvo nisu nikad čuli...
A ima i obrnutih primera,ali ređe...Bečković nije neki pesnik,ali govori te njegove slabije pesme dikcijski precizno
i s doziranim efektima glasa (efektiranjima),posebno je vešt u cinizmima...
Vidojkovič ima solidno izgovorenu rečenicu koju zna da "plasira"...
Dok Basara interesantno piše ,ali frlja rečenice i mumla ,guta suglasnike...I on bolje da samo piše...
Danilo Kiš je kao mlađi imao bolju dikciju-to sam zapamtio...Izgleda mu se jezik zaparložio i introvertovao
dugim boravkom u inostranstvu...Poslednji intervju mu bio očajan...
Rvati su elokventniji inače,mada Krleža i nije bio neki govornik...Ja sam lično znao nekoliko Zagrebčana
koji su u obićnom razgovoru ispoljavali znatnu govorničku veštinu...
Nije svejedno kako ćemo saopštiti nekom neku informaciju...Vešt sagovornik to čini s lakoćom,a one "mutave",
obićno introverte,niko živ ne razume...Naime ,često misle da su i njihove misli reči,te misle da su nešto rekli,a samo su
mislili! Imam dosta takvih iskustava...:mrgreen:

Selimović je govorio da pisanje i retorika ne idu zajedno, tako da...
Na RTS-u sam skoro gledao neke fragmente gdje se pojavljuje Andrić (uglavnom neki nedovršeni snimci uoči nobela, i još ponešto ranije) te se da zaključiti da su to uglavnom pripremljeni odgovori, ali opet izgleda pomalo komično, definitivno nije imao talenat za govorništvo...takođe imaju neki dijelovi o Selimoviću i to je uglavnom pripremljeno ranije i recituje se kao pjesmica, nema tu nekih pitanja iz neba pa u rebra :D
Bećković ima taj gnomski govor (Njegoš za sirotinju) iako pravi duge pauze, valjda silna mudrost šta li je...ali dobro mu ide- a pjesme su mu po meni loše...iako je jako čitan, čak je i u lektiri...
Kiš je tu po meni jedan od najboljih, ima taj hrapav glas ali je snalažljiv u odgovorima i sama misao mu je impresivna...
Što se tiče Krleže tu nema mnogo podataka na jutjubu, oni koji su ga poznavali kažu da je to bila erupcija znanja, a po pitanju dikcije, vjerovatno nije ostavljao neki dojam...

- - - - - - - - - -

Mislim da pisci ne trebaju davati mnoge intervjue jer se onda kod čitatelja ruši mit o piscu polubogu, to uglavnom ispada loše odrađeno jer su to ponajčešće ekstremni introverti, pa tu vrijedi ono o čemu Dragoljub gore piše...

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Autore temilice, može li ovaj proći? :D

Ima tu nešto dublje. U našem svjetovnom društvu, pisci i dalje, po nekoj inerciji, imaju status glasa savjesti i "žreca". Vjerojatno su tu najveću ulogu odigrali Francuzi (Voltaire, Zola, Sartre), a i Rusi (Tolstoj, Solženjicin).
U anglofonom svijetu to nije baš bilo tako, a i kod Nijemaca Mann je specifičan slučaj.

Kad malo razmislim, neobično je da za politiku i društvo i ostalo ne pitaju ljude koji su istinski promijenili svijet i velikani su po svim kriterijima, kao Andrew Wiles ili James Watson, dok pisci (u koje spadaju i postmoderni filozofi s kojima se filozofija ispuhala) i dalje mudruju i komentiraju društvene pojave o kojima najčešće- nemaju pojma.

Ima tu nešto dublje. U našem svjetovnom društvu, pisci i dalje, po nekoj inerciji, imaju status glasa savjesti i "žreca". Vjerojatno su tu najveću ulogu odigrali Francuzi (Voltaire, Zola, Sartre), a i Rusi (Tolstoj, Solženjicin).
U anglofonom svijetu to nije baš bilo tako, a i kod Nijemaca Mann je specifičan slučaj.

Kad malo razmislim, neobično je da za politiku i društvo i ostalo ne pitaju ljude koji su istinski promijenili svijet i velikani su po svim kriterijima, kao Andrew Wiles ili James Watson, dok pisci (u koje spadaju i postmoderni filozofi s kojima se filozofija ispuhala) i dalje mudruju i komentiraju društvene pojave o kojima najčešće- nemaju pojma.

Kod nas i dalje opstaje mit iz komunističko-disidentskih vremena kad su pisci bili manje umjetnici, a više korifeji otpora totalitarizmu koji mogu i znaju da kažu više nego ostali ljudi. Zapravo, samo su imali veće šanse da se izvuku bez sankcija, kad društvenu kritiku saopšte transponovanu u književnu formu.
Realno, ako su piscu zanimljiviji intervjui od romana, tu nešto nije kako treba. Ili sam ja loš čitalac, ili je on slab pisac.

Back