- Poruka
- 13.833
Da iskoristimo medije
Danilo Kiš
- - - - - - - - - -
Da iskoristimo medije
Danilo Kiš
Danilo Kiš
- - - - - - - - - -
Da iskoristimo medije
Danilo Kiš
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Skoro da je pravilo:bolje je da čute i pišu!
Kod nekih je to čak katastrofalna razlika kao da za oratorstvo nisu nikad čuli...
A ima i obrnutih primera,ali ređe...Bečković nije neki pesnik,ali govori te njegove slabije pesme dikcijski precizno
i s doziranim efektima glasa (efektiranjima),posebno je vešt u cinizmima...
Vidojkovič ima solidno izgovorenu rečenicu koju zna da "plasira"...
Dok Basara interesantno piše ,ali frlja rečenice i mumla ,guta suglasnike...I on bolje da samo piše...
Danilo Kiš je kao mlađi imao bolju dikciju-to sam zapamtio...Izgleda mu se jezik zaparložio i introvertovao
dugim boravkom u inostranstvu...Poslednji intervju mu bio očajan...
Rvati su elokventniji inače,mada Krleža i nije bio neki govornik...Ja sam lično znao nekoliko Zagrebčana
koji su u obićnom razgovoru ispoljavali znatnu govorničku veštinu...
Nije svejedno kako ćemo saopštiti nekom neku informaciju...Vešt sagovornik to čini s lakoćom,a one "mutave",
obićno introverte,niko živ ne razume...Naime ,često misle da su i njihove misli reči,te misle da su nešto rekli,a samo su
mislili! Imam dosta takvih iskustava...![]()
Ima tu nešto dublje. U našem svjetovnom društvu, pisci i dalje, po nekoj inerciji, imaju status glasa savjesti i "žreca". Vjerojatno su tu najveću ulogu odigrali Francuzi (Voltaire, Zola, Sartre), a i Rusi (Tolstoj, Solženjicin).
U anglofonom svijetu to nije baš bilo tako, a i kod Nijemaca Mann je specifičan slučaj.
Kad malo razmislim, neobično je da za politiku i društvo i ostalo ne pitaju ljude koji su istinski promijenili svijet i velikani su po svim kriterijima, kao Andrew Wiles ili James Watson, dok pisci (u koje spadaju i postmoderni filozofi s kojima se filozofija ispuhala) i dalje mudruju i komentiraju društvene pojave o kojima najčešće- nemaju pojma.