Pisac, književnik

Lepo od vas što ste bili i jeste ovako brzi da mi date odgovor. Sada mi je nešto jasnije. Prvo, pisac može biti svako ko nešto piše a književnik je neko ko je i objavio književno delo dok je drugo pitanje koliko je afirmisan u tome ili ne.
Radi se o tome da me je moja sestrična zaintrigirala sa takvim stavom da književnik mora imati fakultet.

Imam jedno pitanje !
Kada se za nekoga može reći da je pisac, odnosno književnik?
Da li mora imati filozofski fakultet i određen broj literarnih dela ili je dovoljno da ima objavljeno/na delo/a?

pisac piše, književnik knjiži
dakle pisac može da piše štagod kolumne, eseje, poeziju, prozu
književnik bi valjda morao da ima neku objavljenu knjigu
:confused:

obaška ne vidim što bi morao da ima filozofski fax
u tom slučaju bi bilo vrlo malo književnika

Ne postoji jasna rječnička razlika između "pisca" i "književnika". I jedno i drugo označava čovjeka koji piše i objavljuje književna djela bilo koje vrste i formata.
Čini se, međutim, da postoji izvjesna, ne baš kristalno jasna, razlika u upotrebi. Loši stilisti (mahom novinari) misle da "književnik" donosi nekakvu veću počast, pa taj izraz često koriste kad pišu ili govore o namrgođenim nacionalnim literarnim veličinama. Analogno tome, kada sam pisac za sebe kaže da je "književnik", najčešće možemo biti sigurni da se radi o polutalentovanom skribomanu patološki zaljubljenom u iluziju vlastite veličine i važnosti.
Nisam se bavio etimologijom, ali vjerujem da je "književnik" u početku imao unekoliko specifično značenje, različito od "pisca", ali s vremenom su postali de facto sinonimi. Inače, riječ "književnik" ne volim. Djeluje mi kao neki besmisleni komunistički eufemizam (riječ je starija, ali u posljednjih pedesetak godina afirmisala se njena upotreba o kojoj sam govorio). Nešto kao besmisleni "stečaj" za "bankrot" (jer u kounizmu niko nije smio bankrotirati).

Lepo od vas što ste bili i jeste ovako brzi da mi date odgovor. Sada mi je nešto jasnije. Prvo, pisac može biti svako ko nešto piše a književnik je neko ko je i objavio književno delo dok je drugo pitanje koliko je afirmisan u tome ili ne.
Radi se o tome da me je moja sestrična zaintrigirala sa takvim stavom da književnik mora imati fakultet.

Reci sestrični da nema pojma.

U Engleskom jeziku se može kazati -author i otprilike odgovara reči u našem jeziku: stvaralac a moja sestrična zaista nema pojma i da nisam kulturan ili barem veruem da jesam, rekao bih da je glupa.

Poslednja izmena:
U Engleskom jeziku se može kazati -author i otprilike odgovara reči u našem jeziku: stvaralac, stvaraoc

Ovo "stvaraoc" ti je no-no. Briši to pod hitno.

Zanimljivo je to u engleskom jeziku. Oni imaju "writer" i "author". "Writer" je sveobuhvatna i odnosi se i na one koji pišu knjige (ne samo beletristiku), i na novinare, kolumniste, scenariste...
"Author" se u posljednje vrijeme koristi češće i označava pisca djela koja nisu beletristika.

Ovo "stvaraoc" ti je no-no. Briši to pod hitno.

Zanimljivo je to u engleskom jeziku. Oni imaju "writer" i "author". "Writer" je sveobuhvatna i odnosi se i na one koji pišu knjige (ne samo beletristiku), i na novinare, kolumniste, scenariste...
"Author" se u posljednje vrijeme koristi češće i označava pisca djela koja nisu beletristika.

Eto izbrisao sam.

Kada se za nekoga može reći da je pisac?

Klimavo pitanje, isti takav odgovor. Danas svakojaka bagra nosi "titulu" pisca ispred svog imena. Svašta sam video i razočarao se nebrojeno puta koliko se glorifikuje šund.
I kod afirmisanih pisaca se mogu naći takvi, ali mislim da je glavni problem kod one druge strane, one koja se pokušava provući kroz taj talog u nadi da će isplivati na površinu.
Kod nas uvek postoje neki konkursi koji navodno pružaju priliku ljudima da se provuku. Meni se sve više čini da ili komisija koja bira najbolje radove nema pojma, ili je iz nekih razloga već određeno ko će pobediti.
Imamo i jedan primer ovde na forumu koji to tako lepo prikazuje, sa sve nagradama i štampanim knjigama, primetiće neki ko je u pitanju :)

Back