Пироћанац изумео уређај који штеди и до 50 посто горива

frootsman

Buduća legenda
Poruka
25.505
.
Пироћанац изумео уређај који штеди и до 50 посто горива

123612.jpg

Пироћанац Јовица Пешић изумео је уређај који омогућава уштеду горива у моторима са унутрашњим сагоревањем и до 50 процената, а уз то, емисију штетних гасова, попут угљен-моноксида смањује скоро три пута у односу на класичне савремене моторе.

Како је Тањугу изјавио Пешић, коме ово није први проналазак, уређај је прошао бројна испитивања на Машинском факултету у Нишу чији су резултати веома охрабрујући па га ускоро очекује и серијска производња.
"Интересантно је да су резултати овог уређаја бољи на старијим моторима, који се највише и возе на нашем подручју. Тако сам уградњом овог уређаја на старом трактору "ИМТ" успео да остварим уштеду горива од преко 50 посто што је заиста изванредан резултат.

"Реактор се уграђује у издувни систем мотора. Саставни део је и посуда у коју се сипа дестилована вода која је неопходна за рад реактора, а уграђује се и систем термоотпорних црева и специјални усисник који се монтира у усисну грану аутомобила", каже Пешић и додаје да су резултати такође импресивни и када је реч о емисији штетних гасова.

"За време рада мотора имате сијасет гасова који настају, који су запаљиви, а не користе се за добијање енергије у самом мотору. Овај уређај потпомаже да и ти гасови буду спаљени у самом цилиндру мотора тако да на издуву скоро да нема никаквог дима. Приликом испитивања на Машинском факултету у Нишу емисија угљен-моноксида у мотору у коме је уграђен реактор од 9 процената, смањена скоро три пута на 3,14", објашњава Пешић, који је завршио Електротехничку школу у Нишу и студирао на Електронском факултету у Нишу.

Пироћанац Зоран Јовановић је пре три месеца инсталирао рекатор у свој аутомобил "рено сеник".
"Прву ствар коју сам приметио је да ауто има доста већу снагу. Потрошња у градској вожњи у Београду где радим је око 6,3 литара на 100 километара, а реч је о дизел мотору снаге 1.900 кубика", каже Јовановић.

http://www.tanjug.rs/novosti/112796/pirocanac-izumeo-uredjaj-koji-stedi-i-do-50-posto-goriva.htm

Ко ће да уштеди, ако неће Пироћанац :D

Браво, Пироћанац! :ok:

.

Za ovog ne znam, ali za onog iz Sremčice znam, čovek mi garantovao 40% manju potrošnju na Passat B3 1.9 dizel uz bolji start motora, bolje ubrzanje i mirniji rad. Rešim čoveku da dam 300 sa ugradnjom, pa da vidim, ionako je auto bio za selo.

Gle čuda, da se ne poveruje stvarno radi. Jedina mana je malo češća zamena te destilovane vode, zasiti se vremenom, ali ajde sad, uredjaj se isplati već na 25000km.

Za ovog ne znam, ali za onog iz Sremčice znam, čovek mi garantovao 40% manju potrošnju na Passat B3 1.9 dizel uz bolji start motora, bolje ubrzanje i mirniji rad. Rešim čoveku da dam 300 sa ugradnjom, pa da vidim, ionako je auto bio za selo.

Gle čuda, da se ne poveruje stvarno radi. Jedina mana je malo češća zamena te destilovane vode, zasiti se vremenom, ali ajde sad, uredjaj se isplati već na 25000km.
:aha:

tako s vremena na vreme procitamo da je nas narod sposoban nesto originalno smisleo i na kraju nista od toga,il mu ukradu patent jel nije imo 5 000 din da ga zastiti ili nije naso sponozora za serijsku proizvodnju
o kakvom patentu govoriš? sa HHO se ljudi širom sveta mlate zadnjih 20 godina. net ti je pun tih revolucionarnih pronalazaka.a i ovde ima par tema. nema od tog posla ništa

tako s vremena na vreme procitamo da je nas narod sposoban nesto originalno smisleo i na kraju nista od toga,il mu ukradu patent jel nije imo 5 000 din da ga zastiti ili nije naso sponozora za serijsku proizvodnju

Srbija ima najveci broj genijalnih pronalazaka na svetu, ali sta sve to vredi kada zavera svetskih mocnika ne dozvoljava da se ti pronalasci koriste. Inace bi ceo svet bio mnogo bolje mesto.

plin se otplati nakon 7000km

- - - - - - - - - -

Zapravo je on izumeo nesto na principu recirkulacije, sto se i inace kod novijih kola koristi na razne nacine. HDi sistem kod Pezoa i Citroena je klasican primer za to. Ipak, treba biti oprezan. Na Felicijama s dizel motorima je recirkulacija drasticno smanjila radni vek motora.

vaistinu, ja sam jednu spalio, kljoknula je nakon 38000km :))))

Back