Pijanisti

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Eto, bas steta da se na ovom forumu tako malo pise o klasicnoj muzici ^^

Ja cu da zapocnem :)

Zelela bi da se ovde diskutuje o pijanistima- poznatim i manje poznatim; pijanistickim skolama, muzickim izvedbama itd.

Vadimir Horowitz ( 1903- 1989) ruski pijanista jevrejskog porekla.
Jedan od najvecih pijanista dvadesetog veka.
Veci deo svog zivota proveo u SAD.

Njegova tehnika bila je legendarna.

L.v . Beethoven - Sonata Appassionata

Fabrizio Paterlini, italijanski kompozitor i pijanista...Jedan od umetnika sa velikim muzickim opusom i izuzetno kvalitetnom muzikom. Muzika za uzivanje, bezanje u sebe, iskorak izvan...

Lepota u muzici lezi, mozda, i u tome sto pruza mogucnost subjektivnog dozivljaja dela. I izvodjaca, dabome.

Meni je, tako, subjektivno, nenadmasno i danas izvodjenje S.Rihtera ( sa Karajanom ) Cajkovskog, tacnije, Prvog klavirskog koncerta Cajkovskog. Imam utisak da je tu veliki Rihter cak i jednog Karajana " po-slovenizovao " :) , pa je i Karajan tu razumeo slovensku, rusku dusu. Inace, Karajan se i hvalio ( mislim, vise marketinski ) kako ima slovensko poreklo. I, stvarno, u savremenim izvodjenjima retko osetim taj " slovensko-ruski ", melanholicno-setni zvuk.

Tako, u izvodjenju Sopenove Sonate za klavir, br 2, Ivo Pogorelic je dao jednu jedinstvenu i originalnu interpretaciju, cak i posmrtnog marsa ( treci stav ).

Sve se to moze naci i na YouTube, pa ne ostavljam linkove. Ima, naravno, jos mnogo, mnogo dobrih izvodjaca, a, sta drugi misle o njima ?:)

svidja mi se izvedba marte argerich rahmanjinovog treceg koncerta za klavir :)najbolja verzija pomenutog dela koju sam ikad cuo:0

- - - - - - - - - -

inace u poslednje vreme sam se navadio na cembalo i baha tako da klavir slabo slusam:)

Back