Pijaca ili spuermarket?

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.723
Gde radije kupujete voće i povrće?

Ja više volim da odem na pijac,volim kad je gužva, kad su pune tezge raznog sezonskog voća i povrća.
Ne volim da voće i povrće kupujem u prodavnicama i megamarketima jer su ili cene veće nego na pijaci ili voće / povrće nije baš najsvežije.

U bgd je sastavni deo tranzicije unistiti pijace.
Tako se lakse kontrolise tok novca.A cilj je zajasiti svakoga.
I to je odradjeno.

Nemas ti vise pijace , to je vise sentimentalna stvar, zato sto imas 5% prodavaca koji nisu nakupci, sto je manje bitno , tu je rezultat samo u ceni.Bitnije je sto nisu proizvodjaci pa ne mogu da kontrolisu vreme berbe i stajanje u tezgi.A iz ugla drzave imas smanjenu mogucnost plasmana pa je laksa kontrola.
Pijace u unutrasnjosti su sitne.

U ovom mom mestu nema toga sta se ne moze kupiti na pijacnim tezgama. Pirinac, kafa, cokolade, testanina, kozmetika... Sta god hoces. Domace i uvozno. Jedva da je ostalo pola tezgi za voce i povrce, a od toga ni petina nisu proizvodjaci, vec nakupci koji prodaju - cesto ni sami ne znaju ciju robu.
Tako je sve nekako postalo naopako. Ljudi vecinom idu na pijac po ono sto se obicno kupuje u prodavnicama, jer su cene nize i do 50%, a voce i povrce se cesto kupuje u supermarketima, jer kao na etiketi pise odakle je stiglo i tako :roll:
Ja kupujem kad gde sta stignem... Kad nesto vidim, ako mi treba kupim gde god da je.

-II-

mada mi je realno i pijac ispod maxija
al to kad nema kod njih ili kad mi samo povrće treba

Možda bih se i češće pojavljivao na pijaci, da je ova naša normalna.
Ali, nije normalna.
Radi sredom i nedeljom,
a već u 12 nema nikoga.
Šmrkovođe već peru !?
A, ja ustajem u 13.
Pa, kako ću ?
Već na samom startu kasnim 1 sat.
Zato nisam bio zadnjih 5-6 godina.
A, vuče me. nije da me ne vuče....
A, i volem da se zajeba'em sa seljacima.
I'cepam se od smeha....

Tko ima mogućnosti, uvijek bih mu preporučila da ima svoje povrće.
Ovdje kod nas je obrnuta situacija; supermarketi su mnogo jeftiniji od pijace. Zadnjih desetak godina, kako je počeo prodor stranih trgovačkih lanaca, prodaja na pijacama je drastično opala. Baš gledam prije nekog vremena, mrkva u supermarketu pet puta jeftinija nego na pijaci; s druge strane, tko garantira kupcu da će na pijaci kupiti domaći proizvod i da ta mrkva nije kupljena u istom supermarketu i preprodana na pijaci? Uvođenjem fiskalnih blagajni prošle godine za preprodavače, opao je broj prodavača na pijacama, tako da su ostali uglavnom proizvođači, koji zbog visokih ulaznih troškova i prodajne cijene koja se ne mijenja već nekoliko godina, sve teže konkuriraju trgovačkim centrima. A roba u centrima je uvozna, tko zna od kud i kakvog kvaliteta...a to uglavnom nikog i nije previše briga jer narod nema para.

Gde radije kupujete voće i povrće?

Ja više volim da odem na pijac,volim kad je gužva, kad su pune tezge raznog sezonskog voća i povrća.
Ne volim da voće i povrće kupujem u prodavnicama i megamarketima jer su ili cene veće nego na pijaci ili voće / povrće nije baš najsvežije.

U suštini mama ide na pijacu pa se uglavnom tamo kupuje, a ja da sam živim ne bih kupovao na pijaci sem kad se na kilometar vidi da je sezonsko i sveže, ne volim tu poluzvaničnu polunezvaničnu komunikaciju sa prodavcima. Kod nas na pijaci i pored nje prodaju takođe i smeće (bukvalno stoje pored cirade sa predmetima bez upotrebne vrednosti), mrtvu ribu koju su možda našli kako pluta, čokolade i ostalo koje im stoji tako na suncu na kutijama satima i danima, tako da mi je pijaca prilično asocijacija na kvarnu robu i smetnju da prolazim do autobuske stanice.

U marketima isto ume da bude matoro povrće ali ga lepo vidiš i pogledaš sa svih strana pa ne mogu da ti podvale, ne uzmeš ga. Postoji i lepo povrće, u poslednje vreme šargarepa i krompir uvezeni iz Belgije su baš dobrog kvaliteta, a tu je i zamrznuto povrće, već iseckano ili bar očišćeno (grašak i kukuruz se ne seckaju) koje na pijaci naravno nemaš a ovde lepo uzmeš kesu i ne brineš.

Što se tiče nekih stvari,kao što je konkretno luk, pasulj svejedno mi je da li ću ga kupiti na pijaci ili u supermarketu.

Sezonsko voće ipovrće kupujem obavezno na pijaci.

Pijac volim još zbog atmosfere koja tamo vlada, žagor...i tako...

Ово је питање за мог супруга, јер то обавља искључиво он.

Али, видим да преферира пијацу-и мислим да је у праву.

Још ако знаш некога добијеш свежа домаћа јаја, поврће испод тезге (само за сталне купце), воће по препоруци, и тако.

Он зна једну бакицу и увек донесе екстра свеже, чак некад и наручимо шта хоћемо свеже да нам убере за тад и тад.

Бакица је закон :heart:

imam jednu poznanicu koja se (cela njena porodica) bavi proizvodnjom povrca. ima ugovor sa jednom trgovackom firmom da sve sto proizvedu bude otkupljeno... Dakle njeni proizvodi idu direktno sa njive u supermarket... na pijaci se cesto prodaje voce i povrce koje je proslo najmanje "tri ruke", pokupilo naslaga prasine i ko zna cega jos... sa druge strane svi se verovatno secaju afere iz jednog trgovinskog lanca o pranju salate prljavom vodom i prepravljanja datuma na nekim artiklima...
sve u svemu ne kaze nas narod dzabe - "gde god da se okrenes doope ti pozadi"

Још ако знаш некога добијеш свежа домаћа јаја, поврће испод тезге (само за сталне купце), воће по препоруци, и тако.

Он зна једну бакицу и увек донесе екстра свеже, чак некад и наручимо шта хоћемо свеже да нам убере за тад и тад.

Бакица је закон :heart:[/
QUOTE]

:zcepanje: i ja kazem da su babe zakon, mi se lepo najavimo kad svojih na rucak a posle rucka pravac povrce pa se nabere sve ekstra svejeze :D na pijaci kupujem samo juzno voce ili ako bas nesto posebno zelim da spremam a nije mu sezona, mada sam navikla na domace i svjeze pa mi je vecina povrca sa pijace u najmanju ruku staro, naravno marketi su jos vece zlo ali ponekad i tu ponesto pazarim posebno zimi kada na pijaci ne mozes kupiti voce i povrce koje nije zaledjeno.

Бакица је закон :heart:[/
QUOTE]

:zcepanje: i ja kazem da su babe zakon, mi se lepo najavimo kad svojih na rucak a posle rucka pravac povrce pa se nabere sve ekstra svejeze :D na pijaci kupujem samo juzno voce ili ako bas nesto posebno zelim da spremam a nije mu sezona, mada sam navikla na domace i svjeze pa mi je vecina povrca sa pijace u najmanju ruku staro, naravno marketi su jos vece zlo ali ponekad i tu ponesto pazarim posebno zimi kada na pijaci ne mozes kupiti voce i povrce koje nije zaledjeno.

Ни немамо своје баке, али ова к'о да нам је род рођени.

За нас увек по нижим ценама и стварно свеже.

У породици имају 4 генерације и сви раде на њиви.

Бака и дека су задужени за продају и, могу ти рећи, сконтали шта је тржишна економија боље од многих мр, др и осталих р-ова.

pa sto se mog raspolazenja tice, ako sam ja srecan i imam dovoljno vremena za kupovinu pa onda ne smatram to je iskljucivo kuhinjski zadatak ma se trudim da uzivam na neki nacin pa naravno bih moj pravac bio po pijaci zato sto je tamo guzva i kad oces nesto da kupis pa slobodno obezbedjujes komunikaciju s prodavacima ovo ono logicna ili nelogicna miliona pitanja postavis.. zatim ja odlucujem koje je bolje...

S druge strane uglavnom posto je supermarket blizu u stan idem peske i kupim ono sto trazim i uzivam...sta me briga da cu se bavit ceo dan za kupovanje

I jos jedna stvar, u danasnjem svetu ne mozes da bas nadjes to sto ti trazis pogotovo u Turskoj zbog globalnih razloga i kapitalizma sve pijace i tezge na zalost su nestale pa osim njih moras da ides u supermarket i kvarane robe na rafu kupis to je obavezno

Poslednja izmena:
To sto je voce/povrce kupljeno na pijaci nije garant njegovog kvaliteta/svezine. Cak ni sezonsko. Na pijacama ima sve manje direktnih proizvodjaca, a sve vise nakupaca. Kad kupujem na pijaci svaki komad okrenem po 10 puta. U supermarketu lepo imas deklaraciju.

Takodje pijaca je u vecini slucajeva skuplja od supermarketa.

Guzvu i tu pijacnu atmosferu ne volim nigde.

A i supermarketi rade do 22h. Na pijaci se svi razbeze u 13h.

Back