PIHTIJE.....

Grof Vronski

Legenda
Poruka
60.495
Volite li pihtije ?

Znamo da se mogu napraviti na razne načine sa raznim sastojcima....
Kako ih pravite Vi ?
Imate li neku svoju "caku" da se oplemeni ukus ?

Obožavam ih,ali ako nema previše mesa,
jer volim i onu drhtavu vodenu masnoću.
Posutu tucanom ljutom.......

Pa kad je zbog meraka, neka ti bude:
attachment.php

Pihtije:
1 papak (svinjska nogica)
1 manja sveza svinjska butkica ili pola veće (ne sušena)
2-3 čena bela luka
soli po ukusu
još:
1 šargarepa
1 bareno jaje
1-2 kisela krastavčića

Sv. nogice i butkicu obariti u posoljenoj vodi, a najbolje je ako imate pretis. Vode ne sme da bude previše. Bolje je staviti manje pa dodavati. Za kuvanje u pretisu treba naliti vodu do polivine sadržine, a za kuvanje u običnoj šerpi više jer voda isparava. Obarene svinjarrije izvaditi iz vode i odvojiti od kostiju i iseckati na sitnije komade.
U vodu u kojoj su se kuvale nogice staviti jednu očišćenu šargarepu, isitnjen beli luk, posoliti po ukusu i pustiti da provri. Kad je supica doterana na ukuis obavezno je procediti kroz cediljku za supu. Šargarepa se stavlja samo da malo oboji tečnost da ne bude mlečno bela.
Dno kalupa u koji će se razliti pihtije ukrasiti kolutovima barenog jajeta,kiselih krastavčića ili već po želji. Preko ukrasa sipati malo procedjenu supicu i ostavitu u frižideru da se malo stegne. Kada se prvi sloj stegao na njega staviti isečemo meso. Supicu malo podgrejati, jer se već ohladila. Pihtije ostaviti da se dobro ohlade i stegnu, obično im treba 1 dan.
Pre serviranja skinuti sa gornje površine masnoću koja se natalozila. Pažljivo nožem malo odvojiti pihtije od zidova kalupa. Na kalup staviti tanjir za serviranje i okrenuti ga.
Malo je haotično napisano ali bi bilo sve. Naravno ako nešto nije jasno ...tu sam.

Poslednja izmena:
Volite li pihtije ?

Znamo da se mogu napraviti na razne načine sa raznim sastojcima....
Kako ih pravite Vi ?
Imate li neku svoju "caku" da se oplemeni ukus ?

Obožavam ih,ali ako nema previše mesa,
jer volim i onu drhtavu vodenu masnoću.
Posutu tucanom ljutom.......

Бели лукац обавезно уз питије! Сваки залогај је један чешањ!:mrgreen: После тога се препоручује која чашица комовице...... Ко тај ритуал спроведе неће имати грип целе године!

attachment.php

Ovo su makedonske pihtije.Sneki kod nas to jedna nogica, jedna butkica nevazi. Uzmes bar 8 nogica, 2 butkice, neko suvo meso i serpa od 20 litra i kuvas ceo dan.Na kraju samo lukac da budu prave!
Ovo da se utvrdi treba da se proba!
Uz crveno vino, naravno! Da razblazi masnocu!

attachment.php

Ovo su makedonske pihtije.Sneki kod nas to jedna nogica, jedna butkica nevazi. Uzmes bar 8 nogica, 2 butkice, neko suvo meso i serpa od 20 litra i kuvas ceo dan.Na kraju samo lukac da budu prave!
Ovo da se utvrdi treba da se proba!
Uz crveno vino, naravno! Da razblazi masnocu!
Moja mama odlično napravi pihtije,ja samo ne volim da se stavi biber,jer se već stavlja beli tucani lu.E sad,ona uzme to meso pa ga raskomada u deliće i svo to sitno meso stavi u tanjre ili veće plehove pa prelije tom vodom i skida masnoću.Budu odlične.
Ne znam tačko koliko čega stavi,mislim da radi od prilike koliko sam videla.
Jednom sam ja pokrila taj veliki lonac:hahaha: reko šta isparava :per: !
Nisam ih ja nikada pravila,ali mislim da bih znala,jer i moja baba je godinama to pravila svake zime.
Pravili smo za Djurdjic,vidiš,moraću da kažem mami da pravimo pihtije.
Jedini problem je to,bar nama,teško se dolazi do pravog sušenog mesa iz sušara ili pušnica.

Neki dan sam pravila : pola svinjske glave isecene na 3-4 komada, glavica belog luka, list lorbera, koje zrno bibera, oko 600-700 grama mesa od buta,soli .Preliti hladnom vodom i kuvati oko 4 sata ( staviti u soljicu kasiku tecnosti i izneti na hladno- ako pocne da se steze- gotovo je).Ne smeju da budu pretvrde pitije ( tako kazu u Banatu) vec " da drhte na viljusci".
Meso isecem na komadice poredjam u solje za vocnu salatu, nalijem procedjenom corbom, malo pobiberim, pospem alevom paprikom i sitno seckanim belim lukom. I cekam da uzivam.
Uvce i kozu i slaninicu od glave poredjam na plitki tanjir, pospem alevom i dosta belog luka, bez corbe - to volim tako da jedem ( podseca me na baren grojnik- znate za to ? mmmm )
Naravno mogu i nogice u pitije, kao i kozura ali mesar nije imao da mi proda
Inace moze da se kuva od susenog mesa ( glave,nogu...) , od usoljenog ( dooooobro se natrlja solju i dva -tri dana ostavi na hladno , ko meso kad se sprema za susenje i opere se pre kuvanja ne soli dodatno ) ili se sveze kuva posoljeno - svaki put je ukus drugaciji .Volim na sve nacine ali su mi najlepse pitije od usoljenog

Poslednja izmena:
Neko mi reče na ovom forumu da treba ubaciti par pilećih nogica. Probala sam, rezultat je bio odličan, nikad bolje , ukusnije, čvršće, nisu bile nego ovaj put. Preporučujem.

Jasno i precizno....
Naprosto,razigrala se pljuvačka....!
Hvala ti.
Ko ovo ne voli neka se malo pozabavi sobom.....

Ja obozavam pihtije, ali bas tako kao ti. Bez mnogo mesa, volim taj zele ili kako Nemci kazu Sülze a Francuzi Aspik.
Fin je i kuvan jezik, ali ja ipak najvise volem nashe sa puno belog luka.
Zadnjih godina je neka moda da se stavlja dimljeno meso ( butkice , ja to ne volim.)
Fino je kada se stavi i teleca noga, rep, ali to je za vece kolicine.

U Nemacko ( Bavarska) to je i dan danas specijalitet, oni to razliju u tanjire pa tako i serviraju. Providne su, nisu mlecne kao nase,
jako dekorativno izgledaju, stave malo sirceta pre nego sto ih jedu.

Ja obozavam pihtije, ali bas tako kao ti. Bez mnogo mesa, volim taj zele ili kako Nemci kazu Sülze a Francuzi Aspik.
Fin je i kuvan jezik, ali ja ipak najvise volem nashe sa puno belog luka.
Zadnjih godina je neka moda da se stavlja dimljeno meso ( butkice , ja to ne volim.)
Fino je kada se stavi i teleca noga, rep, ali to je za vece kolicine.

U Nemacko ( Bavarska) to je i dan danas specijalitet, oni to razliju u tanjire pa tako i serviraju. Providne su, nisu mlecne kao nase,
jako dekorativno izgledaju, stave malo sirceta pre nego sto ih jedu.

Ma, da.
Ima više varijeteta.
Na zapadu sam video (i konzumirao) providne.
Kao kristal.
Sa komadima vrlo kvalitetnog mesa, pa i kuvanih jaja....
Ali, nije to to.
Nema domaćeg šmeka, kao nacrtano....

par vecih glava od soma,sarana,par od tolstolobika kuvati dok se ne raspadnu.dodati sargarepu i c.luka .povaditi krupne koske i propasirati kroz prste,to je najbolje.zaciniti ko kako oce,razliti u tanjire,ozgo beli luk i tuc.paprika.to su lepe pihtije - posne..

Back