Pesnik

Nekako mi se cini, od kada znam za sebe, voleo sam knjige Do danas. I kada sam naucio da citam prvo sam poseo da citam pesme. Najpre one iz bukvara, posle narodne Vukove, a onda sve. Pesme sam nastavio da citam. I sada. Pesnike postujem. Oni su poseban svet. Srecom, danas mogu da objavljuju na razlicite nacine. Nije daleka proslost kada su pesnici obilazili, preduzeca, direktore i vlasnike firmi, trudeci se da nadju sponzore, izdavace, stampare...A sve kako bi izdali zbirku , dve do tri stotine primeraka knjige. Knjige koju bi svi oni, osim pesnika, dozivljavali kao promasaj i cist gubitak u svojoj jevtinoj racunici . Knjige bi zavrsavale uglavnom, kao poklon - sa posvetom, pesnika, ljubiteljima poezije i pesnikovim prijateljima. A on, pesnik bio bi ponosan. Izasla mu zbirka.
Poznavao sam neke takve pesnike.
Cesto sam se sa jednim od njih , vracao autobusom, gradskog saobracajnog, sa Zelenog venca u predgradje. Pesnik, blago receno, pod vlascu Boga Bahusa, odeven kao da upravo ( a verovatno i jeste ) izlazi iz Skadarlije. One pre rata. Sesir i stap.Pridrzava se za sipku u autobusu. Leluja.
U to vreme posao sam na studije.
Slucaj komedijant, udesio je da jednom prilikom, u nekoj od kafana u predgradju, sedim sa grupicom kolega. Brucosi koji su poceli da se osecaju kao vec provereni studenti.
Za susednim stolom sedela je i dosadjivala se lokalna manguparija. Onda se sa vrata zacu recitovanje
- ... i neku je zenu od cetrdeset leta,
zvao devojcurom i svojom dragom...".
Da, dobro mi poznati stihovi.
U kafanu navratio, standardno "nakvasen" moj poznanik pesnik.
Lokalni djilkosi pocese da dobacuju. Da ismevaju Pesnika. Njima je to izgledalo kao ulazak u salu dvoske lude. Tajac . U to vreme, razjasnjavanje nesporazuma na ovakvim mestima silom ( do duse, uglavnom bez koriscenja nekih opasnijih sprava), bilo je uobicajeno.
Medjutim , nista. Pesnik samo pridje do stola i rece
-Ovo je bo Jesenjin. Nemojte da vam ovo skodi.
Krenu ka izlazu i uz put iskapi kriglu piva sa naseg stola. Za sobom ostavi tisinu.
Pesnik danas vise ne obitava na ovome svetu.
Nadam se da je tamo gde je, zajedno sa svojom pesnickom bratijom , i da mu je bolje nego ovde.
Imao sam knjigu njegovih pesama. sa posvetom. Vise je nemam. Dao nekome da cita, pa mi nije vratio.
Nema veze - verujem da bi se slozio.
Vazno je da se cita.
Ovaj tekst veceras, posvecujem svima koji pisu pesme.
Dobra nek vam je ova noc , dobri ljudi .
Iscelitelji ljudske duse. Ziveli !

P.S. - resenje problema iz prethodnog bloga :
1. Tb6.

Lepa je posveta nema sta.Posebno mi se svidja sto si pomenuo tog starog boema i pesnika.Licno smatram da je dobar pesnik-boem pesnik.Iz coveka najlepse pesme pise upravo vino...U vinu je istina-kao sto rekose mudre glave.

Provela sam godinu dana skoro svog zivota druzeci se sa jednom pesnikinjom...pisacu ti o tome,ostalo mi je dosta njenih knjiga,sve sam ih ispoklanjala kada sam ostala bez nje...
Pesnici su uzvisena vrsta...ali pricacu vise o tome....:zag:

Toliko lepih ne pročitanih pesama,toliko sakrivenih pesama po starim sveskama i dnevnicima-svako od nas je pesnik u duši ali ne zna kako da pretoči u reči.Samo veliki se pamte-a veliki je onaj koji ostaje u tvom srcu.

variant;bt70007:
Cekaj samo da te ujutro sretnem u kancelariji :) :) :)

Udji, udji, bice otvoreno...
oldboy-hammer-fight-corridor-scene1.jpg

Back