Pesimističan način života u modernom svetu

Nemam mnogo životnog iskustva ali sada sam u onim godinama kada stvarnost sagledavam na ozbiljniji način, primećujem greške ljudi oko sebe, upoznajem i suočavam se sa stvarnošću, pokušavam da naučim lekcije koje će mi služiti u budućim danima.

Život je kao reka prepuna opasnosti i virova. Iskusni plivači preplivaće je. Svi koračamo stazama puta koji je vrlo često zamoran. Da li smo mi uticali na našu svakodnevnicu? Dani nas dovode pred iskušenja i prepreke. Neki će ostati tamo gde su pali a niko im neće pružiti ruku koja, bi možda pomogla da krenu dalje. Gde su nestali oni koji pomognu drugima u nevolji? Šta li se dogodilo? Čovek je pohlepan i teži ka višem i ne razmišlja o onome što može da izgubi. Suludo i naivno korača tražeći sreću ne primećujući sreću oko njega koje ima. Zaslepnjen je težnjom ka savršenstvu, veliki ljudi sposobni su da naprave velika dela, a gomile malih ljudi je uništavaju. Gde li je granica ljudske nezajažljivosti? Postoji li uopšte? Čovek današnjice kao da ne ume da se raduje malim stvarima. Sreća može postojati i bez bajkovitog materijalnog bogatsva. Bojim se da više ne umemo da uživamo sa malo društvenih veza, ne znamo da budemo srećni sa polovinom imanja. Nestao je optimizam i vera u ljude. Materijalna dobra zamenimo duhovnim i njihovim trajnim vrednostima. Čovek je utonuo u samoljublje. Zamenio ga častoljubljem. Moderni svet i način života kao da je obezvredio ono što treba da ima lep i pravi život. Nadam se da postoji način da čovek ponovo veruje čoveku i da se možemo oslnit jedni na druge. U ovakvom svetu ne umemo da se radujemo tuđim uspehom, sa ljuborom posmatramo napredak drugih, hranimo se tuđim nevoljama. A ne shvatamo da je sreća potpuna tek kada je podelimo sa drugima. Tako je uvećavamo. Ne verujemo više u trud i rad, mislimo da se do uspeha stiže brzo, lako jer takvih primera ima u našem okruženju. Izgubili smo veru u red i pravila života bez kojih tonemo sve dublje. Moderni stil života kao da ostavlja veliku prazninu pred nama. Prave vrednosti treba ponovo da imaju zasluženo mesto. Tako će svetlost oterati mrak iz naših života, a čaša će ponovo biti polupuna, a ne poluprazna.

Ohrabren sam verom u bolje dane, razumom koji može spasiti društvo. Poverenje, iskrenost, ljubav, skromnost je blago sa kojim se već odmah može živeti. Ostavimo se pesimizma i loše dane iza sebe treba ostaviti.

Šta-je-optimizam-a-šta-pesimizam.jpg

Život je kao reka prepuna opasnosti i virova. Iskusni plivači preplivaće je.
Ne, niko nije iskusan plivač, pa čak ni oni koji veruju u prošle živote.
Preplivaće je oni koji žele, hoće i nađu dobre učitelj (uz zlatni prst Tvorca).
Šta misliš o tome?

Čovek je pohlepan i teži ka višem
Ne teži ka višem, jer bi to bilo sjajno.
Teži ka većem (materijalnom bogatstvu).
Da li se slažeš?
...

Inače, baviš se odličnom temom na ovom tvom blogu. Svaka čast!

Ne, niko nije iskusan plivač, pa čak ni oni koji veruju u prošle živote.
Preplivaće je oni koji žele, hoće i nađu dobre učitelj (uz zlatni prst Tvorca).
Šta misliš o tome?
Kad malo razmislim niko se ne rodi iskusan. U pravu si

Ne teži ka višem, jer bi to bilo sjajno.
Teži ka većem (materijalnom bogatstvu).
Da li se slažeš?
Ja sam i mislio na to samo sam pogrešnu reč upotrebio.

Da sad ne dajem licni primer,ali je normalnim ljudima jasno gde zivimo bez slobode kao misevi,najgluplje sto postoji je protraciti zivot guranjem toga pod tepih,stavljanjem sarenih naocara i kao gledamo tv ,gde se smeju i prenose budalastine kao da je sve normalno,pre biram da verujem svojim ocima nego sta mi neko servira
Meni je opet najdraže to stanovište da imam slobode tačno toliko za koliko se izborim.
Doduše... došla sam kao protivnik tom pesimizmu, a ne kao neko ko isti živi i oseća.
Ne dam se pesimizmu, ne dam se tome što mi govori da je moj život kontrolisan od strane nekih tamo ljudi koje ne znam...

Biće da sam pristala na mali svet gde još možemo da se bavimo stvarima koje su suprotne pesimizmu, ali nisu ni raspuštena magistrala gde svi srećni trče a da ih ništa ne udari.

Meni je sad zao sto polako zaboravljam majku i kako je zavrsila,iako je najgori osecaj koji sam doziveo ,ako tu nepravdu ostavim iza sebe postajem ravnodusan i taj iz opisa,mnogi kazu ide zivot,mora da se nesto zivi ,bori,prebrodi,ja to necu reci,jer gledam i brata kako je opusteno dosao na sahranu kao na casicu razgovora,pa sam ga odjebao za sva vremena,to steta sto nisam ranije i sve takve pojave

Kada bi smo svi prvo ojačali ljubav i razumevanje u svojim porodicama, sa roditeljima, decom, braćom, sestrama, kada bi smo
osvetlili i oprostili nesporazume, kada bi smo započeli u porodici da govorimo drugima da ih volimo (jer se to ne podrazumeva!)
kada bi smo taj najuži lični krug načinili blagoslovenim, tada bi smo učinili ono najvažnije što je u našoj moći...

Jer, jedino ljubav može da pobedi ovo vreme đavoljeg trijumfa...

Naravno, znam da je ovo utopistička slika koje se ljudi današnjeg stanja duha i stanja hormona gnušaju i plaše...
Nigde dostojanstva nema u ovoj stvarnosti... Ne čuješ lepu reč na ulici, već - podrigivanje...

Mnogi misle: "Ne mogu više! Neću više! Hoću da živim! Neću u hor narikača i proroka. Svi nešto nariču i proriču... Neću!
Hoću da živim! Hoću da pojedem ovo vreme što je moje, što mi je dato, da ga proarčim, da ga popijem, da što brže prođe,
da dam šta ima da dam, da primim šta imam da primim..." I vrate se porodici, prijateljima, knjigama, muzici... možda...

Kada bi smo svi prvo ojačali ljubav i razumevanje u svojim porodicama, sa roditeljima, decom, braćom, sestrama, kada bi smo
osvetlili i oprostili nesporazume, kada bi smo započeli u porodici da govorimo drugima da ih volimo (jer se to ne podrazumeva!)
kada bi smo taj najuži lični krug načinili blagoslovenim, tada bi smo učinili ono najvažnije što je u našoj moći...

Jer, jedino ljubav može da pobedi ovo vreme đavoljeg trijumfa...

Naravno, znam da je ovo utopistička slika koje se ljudi današnjeg stanja duha i stanja hormona gnušaju i plaše...
Nigde dostojanstva nema u ovoj stvarnosti... Ne čuješ lepu reč na ulici, već - podrigivanje...

Mnogi misle: "Ne mogu više! Neću više! Hoću da živim! Neću u hor narikača i proroka. Svi nešto nariču i proriču... Neću!
Hoću da živim! Hoću da pojedem ovo vreme što je moje, što mi je dato, da ga proarčim, da ga popijem, da što brže prođe,
da dam šta ima da dam, da primim šta imam da primim..." I vrate se porodici, prijateljima, knjigama, muzici... možda...

Pesimizam sam ne znam šta bi napravio i stvorio.
Legao bi u svoj krevet sam i napušten, tužan i grdoban, bolestan i bezvoljan, samo da umre.
On se ne bi setio da svi na ovom svetu ležemo da bi nas odmorio san i sutra ozarilo sunce, novo sasvim, ganc, okupano jutrom i novim nadama.

Meni je opet najdraže to stanovište da imam slobode tačno toliko za koliko se izborim.
Doduše... došla sam kao protivnik tom pesimizmu, a ne kao neko ko isti živi i oseća.
Ne dam se pesimizmu, ne dam se tome što mi govori da je moj život kontrolisan od strane nekih tamo ljudi koje ne znam...

Biće da sam pristala na mali svet gde još možemo da se bavimo stvarima koje su suprotne pesimizmu, ali nisu ni raspuštena magistrala gde svi srećni trče a da ih ništa ne udari.
necu da te oneraspolozim al jel stvarno mislis da si slobodna?
Vec od 2-3 godine ustaje rano da bi te mama odvela u jaslice, pa onda u obdaniste, pa onda u osnovnu skolu, srednju skolu, studije, vojska, radno mesto u narednih 40 godina.........i dok sve to naredjas prodje zivot. Od jaslica pa do penzije, tvoj je samo vikend, i noc.........celo ostalo vreme posvetis drustvenim obavezama. Naravno, najveci deo ovih obaveza mozes po licnoj zelji izbeci, ali i sama znas kolike su konsekvence.
Kazemo, ne robujemo nikome a pogledaj koliko je to tacno: BNP po glavi srbina je oko 6600 evra godisnje. U porodici ima u proseku 3 clana od kojih jedan radi...........i taj jedan znaci godisnje zaradi oko 20 000 evra. Prosecna bruto-plata u Srbiji je oko 650 evra. Znaci, za 12 meseci , 1 zaposlen zaradi 7800 evra bruto. ( Bruto znaci svi porezi i izdvajanja). 20 000 - 7800 = 12200 evra sto ih radnik ostvari, nestane jer je bruto vec uracunat u navedenu platu.
Znaci 64 posto zarade neko ukrade. A TO JE DVE TRECINE RADNOG VREMENA NEKO NAM UKRADE.............sto znaci da je za ove pare koje primimo dovoljno da radimo samo jednu trecinu radnog vremena , odnosno 13 sati nedeljno, tacnije, samo jedan ipo dan. A mi radimo 5 dana u nedelji.
3,5 dana radimo za jahte i vile milijardera , domacih i stranih...........i to se zaista zove prisilni rad, jer je takav sistem ankerovan u zakone kao radna obaveza.
Znaci, i da oces da imas slobodu, moras deo svog zivota raditi za kapitaliste a ostali deo zivota raditi za sebe i porodicnu egzistenciju,...........uz to dodaj obavezno skolovanje, ..........................pa ti od slobode ostane samo noc dok spavas.

Back