Pescana umetnost - Sand art

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Ovo je tehnika modeliranja peska,najcesce u umetnickom obliku.Najcesce su to pescane skulpture.
130-la.jpg

Četkanje, vajanje, farbanje i flaširanje peska spadaju u okvir umetnosti peska - praksa modelovanja peska u umetničku formu. Baš kao što rade vaši dvorišni dvorci od peska, ova umetnička dela zahtevaju samo jednostavne materijale vode i peska.

sand-art11.jpg

Dok se neki „čistunci“ umetnici peska koriste samo rukama, lopate i kante služe kao glavni građevinski alat koji se koristi u stvaranju peščanih zamkova i peskovitih skulptura. Umetnici mogu kantu ili drugu posudu doneti primarni sastojak za mešanje, morsku vodu, na gradilište. U nekim prilikama umetnici koriste druge materijale poput komada drveta kako bi ojačali svoje strukture.

sand-art7.jpg

Mak Trenor (Marc Trenor) je umetnik murala od pesk az Velsa, Velike Britanije.

Kada završi rad, Treanor posmatra kako njegov napor proždiru talasi koji se ruše nad njim, ali kaže da je to sve deo iskustva.

„To je potpuno njegov deo, potpuno je sastavni deo dela i činjenica da je nestalno i privremeno“, kaže Treanor za CNN Travel.

Uprkos tome, on obično ima priliku da svoje kreacije snimi potomcima u kameru.

http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_181002144212-sand-art-hexagon-whitesands-copy.jpg

Hexagon art, Whitesands beach, Pembrokeshire, Wales

Treanor kaže da postoje tri ključna koraka za stvaranje savršenog mural-peska.

Faza 1: skiciranje uzorka kod kuće, na papiru.

Faza 2: Spuštanje na plažu, grablje u ruci i započinjanje procesa stvaranja.
To može biti prilično zastrašujuće, kaže on.

„Mnogo puta samo gledam plažu misleći„ ne znam gde sam, ne znam da radim “, smeje se. Ali kad jednom pređe preko te prepreke, počinje da kopa i stvara mural.

Kada se grablja završi, vreme je za najčarobniji deo,

Faza 3: „Ovo je vrsta kontemplativne strane, tako da u idealnom slučaju postoji lepa tačka gledišta i ko god je umešan, svi se možemo popeti na vrh litice i zagledati se u plažu i gledati kako se tvorevina ponovo upija u more“, kaže Treanor.

http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_181002144927-sand-art-traeth-llyfn.jpg

Dok se Treanorova umetnost nastavlja pojavljivati gore-dole po velškoj obali, otkriva da ga sve više primećuju i naručuju da radi neke uzbudljive, različite projekte.

U nekoliko slučajeva uspeo je da stvori portrete ljudi, zaposlen je u lokalnim turističkim agencijama i čak mu je pomogao da podnese predlog za venčanje.

„To me samo vodi u tako zanimljivim pravcima, mislim da je ove godine bila ludo zauzeta, imao sam dvanaest komisija“, kaže on.

http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_181002144246-sand-art-jessie.jpg

"Jessie" created on Newport Sands, Pembrokeshire

Posvećenost i strpljenje su osobine koje se u umetnosti pravljenja skulptura u pesku ističu kao najznačajnije, a za one najbolje i najradoznalije tu je i muzej skulptura od peska u japanskom gradu Totori. Da pravljenje skulpturi od peska nije samo dečija igra dokaz je i festival koji smo pomenuli ali i sve veći broj umetnika koji želi da svoju radoznalost i kreativnost iskaže na ovaj način. Iako je kamen i dalje najpopularniji materijal kada su vajanje i izdrada skulpturi u pitanju, pesak je definitivno najmaštovitiji materijal. Uostalom, dok umetnici izrađuju ove skulpture ne mogu da se povrede. Jedina briga jeste ta da ovo delo može da završi u moru ili vetar da ga odnese!
Wanabe magazin

Za nastanak ovog, po mnogim mišljenjima remek dela, nije potreban samo talenat i mašta, već i strpljenje ali i inspiracija. I nije istina da su skulpture od peska nastale kao proizvod iz dosade kad je odraslima na plaži dosta izležavanja na suncu ili plivanja. Svake godine plaže u Danskoj transformišu se u peščane skulpture povodom Søndervig Sand Sculpture Festivala. Na oduševljenje svih skulpture su pretstavile divlji svet dubina, civilizacije pod morem, ali i veoma popularni likovi iz crtaća.

https://www.instagram.com/p/BVsHoPzlPff/

Back