Periferni razmaz

Ne može baš da se utvrdi, ali pozitivan nalaz nenormalnih krvnih ćelija može pobuditi sumnju na različite infekcije ili druga oboljenja krvi, što bi lekare onda navelo na dalji pravac dijagnostike.
Što se tiče moje krvne slike sve je dobro sem leukocita koji su u zadnje vreme na donjoj granici oko 4 i trombociti na donjoj granici oko 120 ali je problem što imam malo akni po leđima i licu, imam uraslu dlaku, primetio sam crvne tačkice po telu ili petehije i svrab kože. Napipao sam neke čvoriće u vratu i preponama.Osećam malaksalost, bolove u kostima, noćno preznojavanje. Sutra će mi snimiti abdomen pa će videti da li su slezina i jetra uvećane.

Poslednja izmena:
Jel zna neko da protumači ovo dok ne dođem do hematologa? :D

Prilozi

• IMG_20211109_101021~2.jpg
    IMG_20211109_101021~2.jpg
    18,8 KB · Pregleda: 164
Jel zna neko da protumači ovo dok ne dođem do hematologa? :D
Nalaz može korelirati sa pojačanom (preteranom) funkcijom slezine.

Koji je uzrok tzv. hipersplenizma i jeste li on primaran ili deo toka nekog hematološkog oboljenja, kazaće hematolog nakon dodatnih ispitivanja.

Ono što je tebi važno, nalaz ne ukazuje ni na kakav poremećaj maligne etiologije, ali ogradiću se - svakako sve treba da sumira hematolog i da da svoje mišljenje.

Srećno :)

Nalaz može korelirati sa pojačanom (preteranom) funkcijom slezine.

Koji je uzrok tzv. hipersplenizma i jeste li on primaran ili deo toka nekog hematološkog oboljenja, kazaće hematolog nakon dodatnih ispitivanja.

Ono što je tebi važno, nalaz ne ukazuje ni na kakav poremećaj maligne etiologije, ali ogradiću se - svakako sve treba da sumira hematolog i da da svoje mišljenje.

Srećno :)
Hvala Vam puno na odgovoru.
Interesuju me "mijelociti", da li oni postoje u krvi ili ne? Rekla mi je drugarica koja je završila medicinsku školu da oni ne smeju biti u krvi, pa sam se zabrinuo.

Hvala Vam puno na odgovoru.
Interesuju me "mijelociti", da li oni postoje u krvi ili ne? Rekla mi je drugarica koja je završila medicinsku školu da oni ne smeju biti u krvi, pa sam se zabrinuo.
Nije navedeno da su prisutni, nema broja ispred "%".

Tačno, oni se ne nalaze u krvi i predstavljaju preteče neutrofila, eozinofila i bazofila.

Za to razgovaraj sa hematologom - jer ja ne znam koje sve simptome imaš, da li si imao/imaš neku infekciju i sl. Nalaz uvećane slezine može biti iz različitih razloga.

Back